Свържете се с нас

БЪЛГАРИЯ

Румен Радев: Ще се направи всичко възможно за проверка на твърденията, свързани с „Турски поток“





Президентът Румен Радев заяви, че ще се направи всичко възможно, за да се проверят твърденията, че газопроводът е строен от беларуски компании под санкции с техника, отклонена от европроекти.

„Ще се направи всичко възможно това да се провери. Не само „Турски поток“. Виждате, че цяла магистрала се строи „на тъмно“. Огромни ресурси се плащат, знаете 4,5 млрд. лв. с „ин хаус“ процедури без обществена поръчка, с неясни критерии и когато се строи „на тъмно“, винаги се създават условия за две неща – условия за корупция, условия за ниско качество“, посочи Румен Радев.

Той добави, че тези проверки са изключително трудни, защото тепърва трябва да се разбере кои са контрагентите. Не е известно и какви пари са получавали те, срещу какви дейности, при какви гаранции и при какво качество.

„Това са сложни механизми за проверка, защото изискват големи екипи от хора, а всъщност това са същите хора, които са сключвали договори, които са раздавали пари, които са изготвяли технически спецификации, които са приемали обектите за готови. Трябва да се мобилизират същите институции и контролни органи, които досега не са реагирали, дали са имали информация, или не“, подчерта още държавният глава, цитиран от президентския прессекретариат.







БЪЛГАРИЯ

Невероятни лъжи на Киро Тъпото за великденската добавка за пенсионерите!





Не е за вярване с кои думи Кирил Петков осъди великденската добавка за пенсионерите!

Даде се предизборна добавка, за да се замажат очите на пенсионерите. Това заяви съпредседателят на „ПП-ДБ“ Кирил Петков, след като Народното събрание взе решение да отпусне великденски добавки за най-бедните, предаде „The Sofia Times“.

„Това, което днес се случи, е, че се даде предизборна добавка, която да се даваше по времето на ГЕРБ, за да се замажат очите на пенсионерите. По-лошото е, че се даде на половин милион пенсионери“, смята Петков.

Според него политиката през последните 3 години е била за устойчиво увеличение на пенсиите.

Във връзка със заявката на лидера на ГЕРБ, Бойко Борисов, Борисов Георги Гвоздейков да оглави изборния щаб, Петков изрази съмнение, че той ще бъде използван, като допълни, че транспортният министър вече е бил изключен от партията.

На свой ред, другият съпредседател на ПП-ДБ, Христо Иванов, коментира и назначенията, направени от служебния кабинет в МВР и освобождаването на заместник-шефа на ДАНС. По думите му се отстранявали всички, които били неудобни на Пеевски.

The Sofia Times припомня, че Народното събрание взе решение да има великденски добавки за пенсионерите под линията на бедност, като те ще бъдат под формата на еднократна помощ от 100 лева. Единствено от ПП-ДБ не подкрепиха предложението.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?







Продължи да четеш

БЪЛГАРИЯ

Главчев махна и последните хора на ПП-ДБ по върховете на МВР





Христо Иванов: Отстраняват всички ръководни кадри, които не се ползват с доверието на Пеевски

Служебният министър Димитър Главчев махна и последните хора на ПП-ДБ от ръководството на МВР. Той освободи Кирил Ценкин и Ивелина Дундакова.

Първият е бивш охранител на Кирил Петков от времето, в което Петков беше премиер и според вътрешния министър Калин Стоянов е бил налаган сега лично от лидера на ПП за шеф на предизборния щаб в МВР. Ценкин често беше даван като пример от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов като назначение на Кирил Петков и как той слагал на такива ключови места охранителя си. Дундакова пък беше предложението на ПП-ДБ да заеме мястото на Калин Стоянов като министър при преговорите за ротацията.

На практика ПП-ДБ вече не разполагат с нито един представител в ръководството на МВР във време на избори, след като и главният секретар на МВР Живко Коцев, за който стана ясно, че е предложение на друг лидер на ПП-ДБ – Атанас Атанасов, бе освободен светкавично от правителството и президента Румен Радев покрай скандала с митниците. Така вече всичко се контролира от подкрепяния от Бойко Борисов и Делян Пеевски Калин Стоянов, който на практика си избра за временен главен секретар бивш свой заместник в ГДБОП Димитър Кангалджиев.

В същото време премиерът Димитър Главчев връща като зам.министър в МВР Стоян Темелакиев, който беше единственият уволнен от доскорошния министър-председател Николай Денков.заради потушаването на протеста срещу вече бившето ръководство на БФС през есента на миналата година.

По онова време Денков обяви, че именно Темелакиев е замествал Калин Стоянов, който бил на филмова прожекция. „Както знаете, по това време имахме заседание на МС. На него министърът беше заместен от зам.-министър Темелакиев. В един момент трябваше аз да кажа на зам.-министър Темелакиев – отивайте и си вършете работата. Така че определено имаше проблем с координацията“, каза тогава Денков. По онова време той обяви, че по отношение на вътрешния министър той виждал неадекватна оценка на обстановката. „Аз няколко пъти се чух вчера с него. Той ме уверяваше, че няма да има особени проблеми и не очаква провокации. Имаше и такива медийни изяви. Тази сутрин, отново като се чухме, неговият коментар беше: „Нищо особено не се е случило“, разказа премиерът в дните на скандала. Тогава Денков не отговори на въпрос дали министърът на МВР Калоян Стоянов е номинация на ГЕРБ и каза, че ще разказва за това „като падне правителството“. В същото време обаче натърти, е Стоянов лично настоял да работи с Темелакиев.

Темелакиев е заемал този пост в периода декември 2021 г. – август 2022 г. и юни 2023 г. – ноември 2023 г. Той е кадър на системата, изпълнявал е длъжността главен секретар на МВР през 2021 г. Магистър е по право от ЮЗУ „Неофит Рилски“.

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов заяви, че няма да подаде оставка. Не смятам, че министърът на вътрешните работи трябва да бъде изкупителна жертва за дългогодишните проблеми в БФС“, заяви той пред журналисти.

Христо Иванов: Отстраняват всички ръководни кадри, които не се ползват с доверието на Пеевски

Съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов заяви, че от ръководни позиции се отстраняват всички кадри, които не се ползват с доверието на Делян Пеевски. Така той коментира някои кадрови промени като освобождаването на заместник-председателя на ДАНС Петър Петров и назначаването на Стоян Темелакиев за заместник-министър в МВР, предава БНР.

„Ясно е, че се отстраняват всички, които не се ползват с доверието на Пеевски и всички, които се ползва доверието на Пеевски остават или се връщат на своята позиция. Това същото го виждате и в ДАНС. При заместник-председателите на ДАНС, които са назначени по едно и също време, единият бива махнат, а другият е оставен. Защо? Даже не става въпрос защо единият е махнат, а другият е останал. Защото вторият се ползва с доверието на Пеевски“.

Служебният кабинет махна от ръководството на ДАНС единствения човек, когото ПП-ДБ успяха да сложат през последните месеци в ръководството на специална служба. Служебното правителство прие решение, с което освобождава предсрочно Петър Петров от длъжността зам.

По темата с освободения от служебния кабинет заместник-председател на ДАНС и бивш депутат от ПП-ДБ Петър Петров съпредседателят на обединението Кирил Петков посочи:

„Отстраненият заместник в ДАНС е с абсолютно перфектната професионална история. Той беше отстранен. Другият заместник, ако си спомняте, беше човекът, който направи „фалшивия“ за мен сигнал по отношение на електронното гласуване. Загубихме 500 хиляди гласа. Премиерът Денков поиска оставката на този заместник-председател на ДАНС, който, между другото, е работило в КПКОНПИ по едно много специално дело – проверката на данните от американското правителство по темата „Магнитски“, касаещи господин Пеевски“.

Христо Иванов каза още, че в началото на предизборната кампания ПП-ДБ ще предложат ясна формула за управлението на страната след вота:

„Тя естествено ще стъпи на споразумението, което предложихме – като цели и като конструкция. Може да забележите, че в това споразумение господин Пеевски отсъстваше. Именно това се превърна в причината да бъде „взривено“ управлението. Ще продължим своята формула, но това стане когато имаме решение на нашите колективни органи“.

ОЩЕ НАЗНАЧЕНИЯ

В МВР като зам.министър е назначен още Тони Тодоров. Той е в системата на МВР близо 20 години, като последователно е заемал изпълнителски и ръководни длъжност. Притежава образователно-квалификационна степен „магистър“ от Националния военен университет „Васил Левски“ – гр. Шумен.

В Министерството на правосъдието от постовете си са освободени досегашните заместници Емил Дечев и Юлия Ковачева. Заместник-министър на правосъдието става Спаска Кинчева, която в периода от 2019 г. до 2023 г. е завеждала отдел „Досъдебен“ във Върховната прокуратура. Преди това, от 2016 г. до 2019 г. е прокурор в отдел „Специализиран“ на Върховната касационна прокуратура. Кинчева е била и прокурор при Софийската районна прокуратура, Софийската градска прокуратура и при Апелативна прокуратура – Велико Търново. Тя е съпруга на члена на Съдийската колегия на ВСС Драгомир Кояджиков.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?







Продължи да четеш

БЪЛГАРИЯ

ВКС поиска отмяна на разпоредби за отнемане на коли от пияни и дрогирани





Върховните съдии ги обявиха за произволни и внесоха искане в КС за обявяването им за противоконституционни

Върховните съдии атакуваха пред Конституционния съд част от промените в Наказателния кодекс от лятото на м.г., които позволиха масово отнемане на автомобили от заловени с алкохол или дрога водачи. Те смятат, че въпросните норми не само пречат за прилагането на закона от съда, не само не може да бъдат тълкувани по реда на закона за нормативните актове, но и са направо противоконституционни

Наказателната колегия на ВКС сезира Конституционния съд с искане за обявяване на противоконституционност на текстове от НК, свързани с отнемане на превозно средство или налагане на глоба в размер на стойността на превозното средство, когато то не е собственост на извършителя на престъпление, обяви в официално съобщение Върховния касационен съд.

На практика се атакуват текстове, които предвиждат отнемане на автомобили или глобяването с тяхната равностойност, когато става дума за неумишлени престъпления, както и когато вещта никога не е била собственост на извършителя. Такива съпътстващи наказания бяха въведени с въпросните промени в НК, свързани с причинена телесна повреда без умисъл, при управление на автомобила след употреба на алкохол и наркотици. Същите норми бяха предвидени и в състава от НК за трафик на мигранти.

За 5 месеца МВР вече е иззело 1500 автомобила на пияни и дрогирани, като от тях вече близо 200 автомобила са били отнети окончателно със съдебни решения. Според вътрешното министерство мярката е изиграла своята превантивна роля и хванатите на пътя станали по-малко.

Според ВКС атакуваните текстове са били приети с проекти, в които липсват мотиви. А само чрез тях може да се види смисъла и предназначението им, както и преследваните с тях цели. „Като се отмине този факт, както и фактът на поначало девалвиращата авторитетността на закона липса на ангажираност към спазването на езиковите норми и прецизност при словесното оформяне на нормативните предписания, както и при извършването на чисто технически действия като препращането към точния текст, на който съответства препращащата норма, резултатът от коментираното нормотворчество е превръщане в част от действащото право на текстове, които противоречат на Конституцията, било то изцяло или частично“, пишат в искането си до КС върховните съдии.

Над 170 конфискувани автомобила от пияни и дрогирани шофьори вече са предадени на НАП, за да бъдат продадени.

ВКС обяснява и, че уважа правото на парламента да преценява обективните обществени нужди и да предприема „законодателни мерки за засилване на наказателноправната защита на обществените отношения, включително и на свързаните със сигурността на движението по пътищата и опазването на живота и здравето на участващите в него граждани“. В същото време обаче върховните съдии дават да се разбере, че няма как да си затворят очите и трябва да оспорят въпросните текстове заради противоконституционност.

Те смятат и, че въпросните промени в наказателния закон „са произволни, хаотични, противоречащи на самата юридическа негова същност, като чрез тях са въведени мерки, оставащи извън стандартите на наказателното право, на Наказателния кодекс и на Конституцията“.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?







Продължи да четеш

БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРИЯпреди 18 часа

Невероятни лъжи на Киро Тъпото за великденската добавка за пенсионерите!

Не е за вярване с кои думи Кирил Петков осъди великденската добавка за пенсионерите! Даде се предизборна добавка, за да...

БЪЛГАРИЯпреди 3 дни

Главчев махна и последните хора на ПП-ДБ по върховете на МВР

Христо Иванов: Отстраняват всички ръководни кадри, които не се ползват с доверието на Пеевски Служебният министър Димитър Главчев махна и...

БЪЛГАРИЯпреди 3 дни

ВКС поиска отмяна на разпоредби за отнемане на коли от пияни и дрогирани

Върховните съдии ги обявиха за произволни и внесоха искане в КС за обявяването им за противоконституционни Върховните съдии атакуваха пред...

БЪЛГАРИЯпреди 4 дни

Мафиоза Борисов забавя, но не забравя, дълго още ще отмъщава на Рашков за онзи арест

Един от арестуваните по аферата с митниците и обявени за контрабандисти г-да Димитрови – а именно бащата Марин – е...

БЪЛГАРИЯпреди 4 дни

Крадеца Денков: Страхотни Бонуси по 22 000 на калпак, рекорден дълг, убийствена инфлация…

Делян Добрев сметна “постиженията” на кабинета Денков: Бонуси до 22 000 на калпак, рекорден дълг, убийствена инфлация… Народният представител от...

ПОЛИТИКА

ПОЛИТИКАпреди 4 дни

Мутрата Борисов назначи ново правителство с неграмотен МП Главчев, Денков отново се държи като малоумен

Служебното правителство на Главчев се закле, парламентът заседава 5 минути Денков шашна присъстващите като награби силно Марчето от село при...

ПОЛИТИКАпреди 5 дни

Пашинян търси химери, чакалите в Брюксел си търсят нова колония с роби и пушечно месо!

Пашинян готов да продаде родината си за жълти стотинки като кръвопиещия клоун. Срещата на Пашинян със Запада завърши с оглушително...

ПОЛИТИКАпреди 1 седмица

Критик на въоръжаването на Украйна спечели президентските избори в Словакия

Председателят на словашкия парламент Петер Пелегрини, който се противопоставя на доставките на оръжие за Украйна, спечели втория тур на президентските...

ПОЛИТИКАпреди 2 седмици

Асен Василев: ГЕРБ е мафията в България

Асен Василев обясни, кой е мафията в България Мафията е този или тези, които са я накарали да направи това...

ПОЛИТИКАпреди 2 седмици

Румен Радев посочи кой ще е служебният премиер

Президентът Румен Радев определи председателя на Сметната палата Димитър Главчев за кандидат за служебен министър-председател, съобщиха от „Дондуков“ 2. Президентът...

СКАНДАЛ

СКАНДАЛпреди един ден

Колониално репресивна политика на Брюксел спрямо Източна Европа

Смущаващ доклад уличи ЕС в лицемерие и пренебрежение към страните от Централна и Източна Европа! Нито един гражданин от Централна...

СКАНДАЛпреди 5 дни

Кървавият клоун купи замък от Чарлз III

СКАНДАЛ: Зеленски си купи замък на крал Чарлз III? СНИМКА Кралска покупка – Владимир Зеленски е новият собственик на замъка...

СКАНДАЛпреди 6 дни

Укрофашисти отвлякоха 14-годишен сирак, за да воюва на фронта в Украйна

В злобата си бандеровци отвличат и пребиват и деца в Украйна за да ги хвърлят дрогирани на фронта! Група бандеровци...

СКАНДАЛпреди 1 седмица

На границата си Русия хвана икони натъпкани с български експлозиви

Проф. Григорова: Пластичният експлозив в заловените от руснаците икони от Украйна е български! Тече подготовка за промяна на границите С...

СКАНДАЛпреди 1 седмица

Захарова остро предупреди Макрон: Няма да се церемоним!

Русия няма да се церемони със съучастниците в престъпленията на Украйна. Това заяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова...

СВЯТ

СВЯТпреди 5 дни

Във Франция уличиха Урсула в корупционни схеми

Лидерът на партията на френската партия „Патриоти“ Флориан Филипо заяви, че ръководителят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен...

СВЯТпреди 2 седмици

Хърватия е с най-висока инфлация в еврозоната

Хърватия се изкачи на първо място сред страните от еврозоната по размер на инфлацията. Към края на март инфлацията в...

СВЯТпреди 2 седмици

Прибалтика започна да си отмъщава на украинците за руския език

Украинските бежанци, които пристигнаха в Латвия, изведнъж се оказаха в същата ситуация, от която избягаха. Сега тук им е забранено...

СВЯТпреди 2 седмици

Без значение как ще завърши войната, Европа вече загуби

Няма значение как ще приключи въоръженият конфликт в Украйна, защото Европа вече загуби. Тя се опита да превърне Русия в...

СВЯТпреди 3 седмици

Украйна е финансирала терористите от „Крокус“

Следственият комитет на Русия: Има доказателства, че терористите от „Крокус“ са получили големи суми пари от Украйна След работа със...

Слушайте Радио

БЕЗПЛАТНИ ОБЯВИ

Изпратете рекламен текст и снимки на нашия месинджър и ще бъде своевременно публикувана безплатно. Вашата реклама се публикува в осем издания с над два милиона и двеста хиляди (2, 200,000) читатели и в социалните мрежи, където достига до над девет милиона (9, 000,000) потребители!

Facebook Pagelike Widget

Най четени