Свържете се с нас

СВЯТ

Злата Вещица Урсула живее в паралелна реалност





  • Евродепутат на Орбан нападна Урсула: Тя живее в паралелна реалност

Европейският съюз не просто пропиля последните пет години, но активно не успя да се справи с екзистенциалните проблеми, пред които е изправен блокът в съвремието, каза унгарски евродепутат пред леви депутати в Страсбург във вторник, пише RMXnews.

„Пет пропилени години са зад гърба ни, Европейският съюз се провали в управлението на кризи, той е слаб и разделен и се нуждаем от промяна в Брюксел през юни“, каза Енико Гьори, евродепутат от управляващата партия Фидес на Виктор Орбан, по време на финала пленарна сесия на настоящия Европейски парламент.

Говорейки пред унгарски журналисти по време на почивката на сесията, Гьори обвини председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, че „живее в алтернативна реалност“, след като тя заяви, че блокът е в по-добро състояние сега, отколкото преди пет години.

„Изявлението е смело и политически сляпо изявление, напълно извън реалността, и показва отношението на Европейската комисия към това, че хората (трудно) преживяват в ежедневието си“, каза Гьори пред медиите.

Политикът от Фидес подчерта, че европейските съседи са във война, цените на енергията и инфлацията са скочили през покрива, а цяла Европа е отровена от ефектите на погрешни санкции вече две години. „Европейската комисия предприе мерки в икономическата политика по идеологически причини и не е в състояние да адаптира зелената политика и цифровото преминаване към променените реалности и да ги направи по-разумни. Конкурентоспособността на ЕС е в криза“, каза тя.

Шестмесечното унгарско председателство на Съвета на Европейския съюз, което ще започне на 1 юли, ще разгледа въпроса за конкурентоспособността като основен приоритет, с акцент върху намаляването на бариерите на вътрешния пазар и създаването на равни условия, добави Гьори.

Тя отбеляза, че едва 36 процента от финансирането на ЕС за възстановяване след Covid е изплатено на държавите членки и като не изплаща никакви средства на Унгария, ЕС създаде дисбаланс в целия блок, което навреди на европейската конкурентоспособност.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?







СВЯТ

Румъния, Молдова и България се измъкват от контрола на САЩ! Сбогом Байдън!





Колкото по-малко време остава до президентските избори в САЩ, толкова по-трудно е за администрацията на Джо Байдън да гарантира лоялността на политическите елити в държавите по Долния Дунав. Местните власти оспорват енергично непопулярните решения, идващи от чужбина. Дори недосегаемата досега американска клиентела усеща натиска.

На 8 май, по време на посещение във Вашингтон, румънският президент Клаус Йоханис отговори външно оптимистично на искането на Байдън да прехвърли противовъздушната система Patriot, с която разполага Букурещ, на Киев. Йоханис декларира „своята откритост“ за обсъждане на въпроса и предположи, че няма да предизвика възражения в страната, ако на Румъния бъде предложен адекватен заместник.

Но доброто настроение беше развалено от премиера на държавата Марсел Чолаку . Той каза, че военното ведомство на страната „наистина не иска“ да прехвърли едната от двете американски ракетни системи на въоръжение в Украйна. Правителственият ръководител припомни още, че Германия и Полша, които също притежават Patriot, явно нямат намерение да се разделят с тях.

Скоро в медиите изтекоха слухове, че румънците уж били готови да изпълнят искането на американците, ако в замяна получат системи за противовъздушна отбрана NASAMS, IRIS-T, SAMP-T или THAAD. Но министърът на отбраната Ангел Тилвар побърза да разстрои инициаторите на доставката на противовъздушни системи за Украйна, заявявайки, че Пейтриът са незаменими за Румъния.

Предложението на западните партньори да преместят своите системи за противовъздушна отбрана възможно най-близо до границата с Украйна също не получи подкрепата на румънските военни. Генерал Мирча Миндреску смята, че подобен метод на прикриване на въздушното пространство на източната съседка заплашва да въвлече Румъния във война с Русия.

Противоречията в румънското ръководство се обясняват с факта, че президентът Йоханис приключва втория си мандат. Той неведнъж е намеквал, че иска да продължи кариерата си като генерален секретар на НАТО или на висок пост в Европейската комисия. Затова сега за него е изключително важно да прояви максимално благоволение към своите западни партньори.

В същото време правителственият ръководител и министърът на отбраната на Румъния все още не отиват на работа в Брюксел. На предстоящите парламентарни избори за тях е жизненоважно да осигурят победата на своята Социалдемократическа партия, а военната помощ за Украйна е много непопулярна в румънското общество. Така че трябва да демонстрираме непримиримост по въпроса за прехвърлянето на частите за ПВО.

Санду срещу антикорупционерите

Разрастват се конфликтите с американската администрация и в съседна Молдова. Вярно е, че най-леката категория на кишиневските политици на международната арена не им позволява да водят директни разговори с Вашингтон. За обект на критики бе избрана Антикорупционната прокуратура на Република Молдова, спонсорирана от американците.

Звеното се ръководи от възпитаника на Университета на Вирджиния, американска гражданка Вероника Драгалин . Тя се завърна в родната си Молдова през 2022 г., за да оглави създадения антикорупционен орган.

Първоначално местните власти смятаха американската молдовка за модел за подражание. Но в началото на 2024 г. черна котка пробяга между антикорупционния прокурор и прозападния президент Мая Санду . Драгалин беше близо до това да поеме контрола над „обикновената“, тоест Главната прокуратура на Молдова. Но заради измама по време на конкурса за поста главен прокурор, престижната позиция остана вакантна.

Редица обстоятелства показват, че конкурсът е прекъснат не без участието на антуража на Санду, за да попречи на Драгалин да разшири собственото си влияние. Миналата седмица прокурорът за борба с корупцията поиска длъжностно лице, заподозряно в корупция, да бъде отстранено от Върховния съвет за сигурност на Молдова.

Освен това Драгалин публично постави под съмнение почтеността на комисията за проверка на … почтеността на съдиите – крайъгълният камък на съдебната реформа в Молдова.

ЧЕТЕТЕ И ПИШЕТЕ КОМЕНТАРИТЕ ТУК: https://t.me/vestnikutro

Това предизвика остра реакция на Санду, която беше единодушно подкрепена от пропрезидентската фракция в парламента. Дори самото съществуване на такова „завоевание“ на молдовската правоохранителна система като антикорупционната прокуратура беше поставено под въпрос.

Например депутатът Андриан Кептонар каза по телевизията, че през първото тримесечие на 2024 г., ведомството на Драгалин е завело само четири наказателни дела в съда. И през целия период на своето съществуване не е намерило възможност да изправи пред правосъдието поне един високопоставен корумпиран служител.

Конфликтът може да се превърне във важен елемент в разрастващата се кампания за президентските избори.

Българският разкол

Не вървят нещата и на българските американофили. Балканската държава се готви за предсрочни парламентарни избори, обявени във връзка с разпадането на коалицията от прозападни партийни блокове ГЕРБ – Съюз на демократичните сили (ГЕРБ-СДС) и „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ). Освен това, ако първият е абсолютно лоялен към Европейската комисия, то вторият е обект на влияние отвъд океана.

Лидерът на ПП-ДБ, бившият премиер Кирил Петков също като Драгалин учи и започва работа в Северна Америка. Ръководеното от него правителство през 2022 г., дори без необходимата санкция на националния парламент започна мащабни доставки на боеприпаси за Украйна. Съратниците на Петков активно подкрепиха събарянето на паметника на съветските войни в София. Сега те са за демонтирането и преместването на известния паметник Альоша в Пловдив.

Политическата сила на Петков се стреми да повтори успеха си на парламентарните избори през 2023 г. Тогава тя успя да спечели почти 25% от гласовете, съвсем малко зад проевропейския блок от партии, водени от друг бивш премиер Бойко Борисов . В този случай блокът ГЕРБ-СДС отново ще бъде принуден да направи равностойна коалиция.

Проучване на общественото мнение от началото на май обаче показа рязък спад в рейтинга на политическия блок на Петков – до под 18%. Увеличеното представителство в парламента на депутатите от ГЕРБ-СДС и протурското Движение за права и свободи им позволява да съставят коалиционно правителство от двама партьори. В този случай прозвището на Борисов като „приятелят на Ердоган “ ще стане по-оправдано.

По същото време в политическото пространство на България избухна скандал заради съмненията че Петков е фалшифицирал документи при номинирането му за министър на икономиката през 2021 г. Съгласно местното законодателство, високопоставените служители не могат да заемат ръководни позиции в търговски и нестопански организации. Тогава политикът беше в борда на директорите на екологично неправителствено сдружение.

Както беше посочено, подписите в протокола за освобождаване на Петков от борда на директорите се предполага, че са фалшифицирани. Освен това, по-късно, вече начело на правителството, политикът лобира за интересите на тази организация.

От осем месеца МВР води разследване за фалшификацията, но сега, когато остават броени седмици до парламентарните избори, случаят се разгласи. Българският Наказателен кодекс предвижда наказание до три години затвор за подправяне на официален документ. Така че преминаването към статут на опозиционен политик може да не е най-лошият вариант за блестящ възпитаник на Харвардския университет.

В очакване на Тръмп

Главната причина за атаката срещу американските интереси в страните от Долния Дунав са обективни противоречия. Националните елити винаги са недоволни от прекалено близката опека от чужбина. Но докато администрацията на Байдън беше силна, малко румънски, молдовски или български служители можеха да й противоречат или дори на нейните емисари.

Сега мнозина очакват появата на нов собственик на Белия дом. И ако той стане изолационистът Доналд Тръмп , съществуващите правила на играта между Вашингтон и Букурещ, Кишинев и София ще бъдат преразгледани. Ако е така, защо да се съобразявате със сегашните тежки задължения и да толерирате арогантните американски протежета?

Ала Румъния, Молдова и България неведнъж в своята история са страдали от непредвидимите събития, случващи се сред великите сили. Само опитът от отношенията им с Османската империя сам по себе си говори много.

  • Нашата медия използва изображения създадени от Изкуствен Интелект.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?

#thesofiatimes







Продължи да четеш

СВЯТ

Противопоставянето между Русия и Запада е в разгара си!





Острата фаза на външнополитическото противопоставяне между Русия и Запада е в разгара си. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров в събота, 18 май, на XXXII-то заседание на Съвета по външна и отбранителна политика на Русия, предаде Известия.

Външният министър уточни, че приемствеността на руския външнополитически курс ще бъде осигурена, като се обърне внимание на основните цели, задачи и приоритети.

„Работим в трудни условия, дори не е възможно да го обясня подробно, Западът, начело със САЩ, не се отказва от официално обявената си цел, включително на доктринално ниво, да нанесе стратегическо поражение на Русия, включително военно поражение“, отбеляза той.

Според Лавров в момента сред европейските съседи има особено усърдие по отношение на антируската реторика. Министърът припомни изявленията на френския президент Еманюел Макрон, британския външен министър Дейвид Камерън и други, че военна кампания с Русия е неизбежна.

На 11 май Макрон подчерта, че Европа трябва да е готова да сдържа Русия, ако Москва „отиде твърде далеч“ в конфликта в Украйна. Той посочи, че Франция е „сила на мира“ и трябва да бъде „възпиращ фактор“. Преди това, на 2 май, френският лидер за пореден път заяви, че не изключва възможността за изпращане на войски от Европа в Украйна. Официалният представител на Кремъл Дмитрий Песков нарече подобни разговори много опасни.

Също на 2 май Камерън заяви, че Украйна има право да използва оръжия, предоставени от Лондон, за да нанася удари по цели в Русия и че зависи от Киев да реши дали да го направи. Той също така обеща 3 милиарда британски лири (3,74 милиарда долара) годишна военна помощ за Украйна „колкото е необходимо“.

  • Нашата медия използва изображения създадени от Изкуствен Интелект.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?







Продължи да четеш

СВЯТ

Съдят истеричната вещица от Брюксел





  • Обвиненията са сериозни. Ще дадат под съд ръководството на ЕС

Предстоят рокади във властовите структури на ЕС. Не става въпрос само за планираните избори за Европейски парламент, но и за скандала около Урсула фон дер Лайен, който се разгоря с нова сила. Тя е заподозряна не по-малко от корупция. За същността на претенциите срещу ръководителя на Европейската комисия и шансовете ѝ да остане на поста – в материала.

Дълга история

През април 2021 г. “Ню Йорк Таймс” публикува резултатите от разследване за това как Урсула фон дер Лайен се е справила с пандемията от коронавирус.

Според журналисти през февруари 2021 г., когато “Астра Зенека”, най-големият доставчик на ваксини срещу Коронавирус за ЕС, съобщи за проблеми с производството, ръководителят на Европейската комисия влезе в частна кореспонденция с Алберт Бурла, главен изпълнителен директор на “Физер”. Договорили се да закупят 1,8 милиарда дози от лекарството за 20 милиарда евро, заобикаляйки официалните структури на ЕС.

Историята, която медиите нарекоха “Физергейт”, продължи. Фон дер Лайен, както се оказа, игра на сигурно. И в резултат на това част от ваксините трябваше да бъдат унищожени като ненужни и поради изтекъл срок на годност. Това струва на ЕС четири милиарда евро. През януари 2022 г. журналистът от netzpolitik.org Александър Фант поиска кореспонденцията на фон дер Лайен с Бурла да бъде публично достояние. Получи отказ.

По-късно в случая се включи и европейският омбудсман Емили О’Райли. По нейна информация комисията дори не се е свързала с офиса на фон дер Лайен относно искането на Фант. През февруари 2023 г. репортерите на “Ню Йорк Таймс” подадоха иск срещу ЕК в Европейския съд.

Обвинения и процеси

През април 2023 г. Фредерик Балдан, служител на белгийската консултантска фирма, специализирана в търговските отношения на ЕС с Китай, се обърна към съда в Лиеж, обвинявайки шефа на ЕК в „узурпация на правомощия“, „унищожаване на държавни документи“, „незаконен действия, забогатяване и корупция“.

Към него се присъединиха няколко лица и организации. Правителствата на Унгария и Полша го подкрепиха (но не и настоящият кабинет на последната).

Случаят е препратен на Европейската прокуратура, която се занимава със случаи на щети на бюджета на ЕС. Но процесът върви бавно. Първо, ЕК все още не иска да публикува подробности от кореспонденцията с Бурла. Второ, възникнаха противоречия с Европейската прокуратура. Съдът в Лиеж, който прие иска на Балдан, настоява делото да се гледа в Белгия.

ЕК се опита да се застъпи за фон дер Лайен. През март европейският комисар по въпросите на здравеопазването и потребителите Стела Кириакидес каза: „Членовете на ЕС са законни собственици на ваксини срещу КОВИД-19. Следователно ЕК не може да предостави данни за количествата лекарства и свързаните с тях разходи.“

Самата Фон дер Лайен всячески се дистанцира от скандала. „Това, което се изисква, вече е казано. Очакваме резултатите“, отговори тя на въпрос за мистериозната кореспонденция с Бурла.

Европейската прокуратура наистина замени белгийските прокурори в случай на „намеса в публични функции, унищожаване на СМС, корупция и конфликт на интереси“. Това са престъпления, но все още няма повдигнати обвинения.

Какво следва?

Съдът в Лиеж е насрочил заседание за 17 май, за да реши окончателно кой ще продължи разследването. Не може да се изключи възможността за два паралелни процеса – както в Белгия, така и на ниво Европейска прокуратура.

Междувременно Фон дер Лайен успя да влезе в друга неприятна ситуация. В началото на годината тя назначи Маркус Пипер за специален представител на ЕК за малките и средни предприятия. Европейската комисия сметна това решение за погрешно, като предложи да се разгледат по-компетентни кандидати.

Самият Пипер го изостави в средата на април, малко преди да встъпи в длъжност. Но това не спаси фон дер Лайен от обвинения в пристрастност и фаворизиране. Номинираният ѝ е член на Християндемократическия съюз, в който членува и шефката на ЕК.

На фона на тези “Физергейт” и “Пипергейт” въпросът за преизбирането на председателя на ЕК за втори мандат става все по-належащ. Следващите избори за Европейски парламент ще се проведат през юни, на базата на техните резултати партиите ще трябва да се споразумеят за разпределението на ключовите постове, включително и в ЕК. Доскоро Фон дер Лайен изглеждаше безспорен кандидат. Самата тя е амбициозна и говори за своята „страст към Европа“. Но в Брюксел се говори за замяна.

„Ако има потенциален победител, това е крайната десница“, казва Жига Фактор, заместник-директор на Института за европейска политика в Прага. Консерваторите смятат, че е по-лесно да прокарат евроскептичния наратив, като обвиняват висши служители като фон дер Лайен, че не спазват собствените си правила. „И те могат още веднъж да подчертаят, че всъщност ЕС е лошият и на националните правителства трябва да се даде повече власт“, добавя експертът.

Ръководителят на ЕК очевидно отчита тези рискове – не без причина наскоро тя изрази готовност да си сътрудничи с крайнодясната партия на италианския премиер Джорджи Мелони и консерваторите като цяло. Това обаче едва ли ще помогне: фигурата на фон дер Лайен е станала твърде токсична. Евроскептиците разчитат на успех през лятото и без това, а всяко сближаване с официален Брюксел е опасно за тях със загуба на авторитет сред избирателите.

  • Нашата медия използва изображения създадени от Изкуствен Интелект.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?







Продължи да четеш

БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРИЯпреди 18 часа

Списание „TIME” с цяла страница за ТЕЦ „Бобов дол”

Там, където другите виждат заплахи, Любомир Спасов вижда възможности Световноизвестното американско списание „TIME” публикува обширен материал за ТЕЦ „Бобов дол”,...

БЪЛГАРИЯпреди 5 дни

Лъжеца Василев открадна парите на АЕЦ „Козлодуй“, за да теглим 3 млрд. лв. заем от САЩ за строежа на 7-и блок

Каримански: Асен Васлев взе дивидента на АЕЦ „Козлодуй“, за да теглим 3 млрд. лв. заем от САЩ за строежа на...

БЪЛГАРИЯпреди 1 седмица

Готвят Борисов за президент, а Пеевски за премиер!

Планът е Пеевски да стане премиер и да пенсионират Борисов като президент. Това разкри доскорошният им партньор Асен Василев –...

БЪЛГАРИЯпреди 1 седмица

Хората са ужасени от експлозия на цените при въвеждането на еврото

Манолова: Хората са ужасени от експлозия на цените при въвеждането на еврото. Правим комисия „Антиспекула“ в НС „Измамника Борисов предизвика...

БЪЛГАРИЯпреди 1 седмица

Безумната „зелена“ политика се оказа „зелен“ рекет!

Валентин Иванов – Кардамски: Безумната „зелена“ политика се оказа „зелен“ рекет! „Зелената“ политика е абсолютно безумна и се оказа „зелен“...

ПОЛИТИКА

ПОЛИТИКАпреди 2 дни

Лена Бориславова с бижу колкото 10 пенсии, Линда Петкова с чанти за 5 бона

Мая Манолова носи на гърба си връхни дрехи, дело на модните гиганти „Александър Уанг“ и „Монклер“ С тоалети за десетки...

ПОЛИТИКАпреди 2 дни

Гърция оттегля подкрепата си за РСМ

Гърция ще оттегли подкрепата си за асоцииране на Северна Македония към Европейския съюз. Това обяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис. Той...

ПОЛИТИКАпреди 2 дни

Христо Иванов гони учредители на “Да, България”

Лидерът на партията се разправя със съпаратийците си, които го критикуват в авторитаризъм Страховит залп срещу лидера на „Да, България”...

ПОЛИТИКАпреди 2 дни

ДеБилите и ПиПитата си „бият шутове“

ДБ бие шута на ПП? След изборите ни чака кабинет от тези партии Според Първан Симеонов Кирил Петков и компания...

ПОЛИТИКАпреди 2 дни

Неофашистите в Съветът на ЕС забраниха руски държавни медии

Неофашистите в Съветът на ЕС забраниха руски държавни медии. Захарова: Подготвяме отговор! Неофашисткият Съветът на ЕС реши да спре излъчването...

СКАНДАЛ

СКАНДАЛпреди 16 часа

Кирил Наркото пак излъга, този път, че се от кампанията, имал НСО заради заплаха

Кирил Наркото пак излъга, този път, че се от кампанията, имал НСО заради заплаха Той призна и за пътен инцидент...

СКАНДАЛпреди един ден

Голямото прокурорско пране продължава: Продажния Сарафов смачка всички разклонения на Барселонагейт

Не е ясно какви са мотивите на корумпираните прокурори Светослав Милушев и Магдалена Николова да смачкат и това досъдебно производство...

СКАНДАЛпреди един ден

Явор Божанков финансиран от Димитър Бизона, свързан Боби Перуката, Камен Куката и Маджо

Кой е Димитър Бизона? Баровецът с пищова – авер на ПП депутата Явор Божанков, свързан Боби Перуката, Камен Куката и...

СКАНДАЛпреди 4 дни

Западни политици заплашат съдии от Международния наказателен съд

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел каза, че няколко европейски държави са се опитали да...

СКАНДАЛпреди 5 дни

Терзиев, ти си тотален кретен!

Карбовски: Терзиев, ти си тотален кретен! На „Патриарха“ е задръстено, целият център е задръстен „Не е редно да се говорят...

СВЯТ

СВЯТпреди един ден

Румъния, Молдова и България се измъкват от контрола на САЩ! Сбогом Байдън!

Колкото по-малко време остава до президентските избори в САЩ, толкова по-трудно е за администрацията на Джо Байдън да гарантира лоялността...

СВЯТпреди 2 дни

Противопоставянето между Русия и Запада е в разгара си!

Острата фаза на външнополитическото противопоставяне между Русия и Запада е в разгара си. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров...

СВЯТпреди 3 дни

Съдят истеричната вещица от Брюксел

Обвиненията са сериозни. Ще дадат под съд ръководството на ЕС Предстоят рокади във властовите структури на ЕС. Не става въпрос...

СВЯТпреди 3 дни

Руската армия напредва. Тази слабост не е наша, а на западния свят

Зеленски: Руската армия напредва. Тази слабост не е наша, а на западния свят Русия напредва в Украйна като увеличава въздушните...

СВЯТпреди 3 дни

Байдън наложи 100% мито на китайските електромобили, които не се продават в САЩ

Байдън наложи мито на китайските електромобили в САЩ. Добре, но в САЩ не се продават китайски електромобили Според съобщенията администрацията...

Слушайте Радио

БЕЗПЛАТНИ ОБЯВИ

Изпратете рекламен текст и снимки на нашия месинджър и ще бъде своевременно публикувана безплатно. Вашата реклама се публикува в осем издания с над два милиона и двеста хиляди (2, 200,000) читатели и в социалните мрежи, където достига до над девет милиона (9, 000,000) потребители!

Facebook Pagelike Widget

Най четени