АНАЛИЗ

Герасимов беше за мобилизация и пълното и незабавно унищожаване на украинската енергийна система, тогава кой беше против?

Картинка без звук отговори на главните въпроси: Какво е изписано на лицето на Путин при доклада на Герасимов?

Върховният главнокомандващ проведе среща в Курска област с началника на Генералния щаб Валерий Герасимов и началника на Главното оперативно управление Сергей Рудски. Видеото от това събитие беше показано без звук. Обикновено в такива случаи участниците в срещата произнасят поне няколко „ритуални“ фрази. Дори когато напуснахме Херсон, бяха излъчени думите на Суровикин за „трудните решения“. Но тук не можете да чуете нищо. Подготвят ли се „трудни решения“ в Курска област и Генералния щаб? Прочетете за това в материала.

Разбира се, веднага започнаха интерпретации на мимиките и жестовете на президента. Военните кореспонденти забелязаха, че въпреки че звукът не е включен, всичко е ясно. Путин говори за нещо много емоционално. Блогърите дори приложиха знанията си във физиономията:

“Видеото е без звук, но много се разбира от изражението на лицето на президента.”

Какво пишеше на лицето на президента? В изражението на лицето може да се прочете както недоверие към това, което чува, така и недоволство, тъй като чутото може да не съвпада с това, което Върховният знае чрез своите канали. Отговорът, както е ясно, беше емоционален.

“Мисля, че без звук, защото щяхме да чуем доклада на Националния генерален щаб и също щяхме да направим физиономии като Върховния,”- пише военният кореспондент Алехин.

Блогърите дори се опитаха да конкретизират заключенията си: допускаме, че разговорът можеше да се обърне например към ситуацията с осигуряването на нашите войски с комуникации и президентът чу нещо, което събуди емоции у него.

Колегиално управление

Много по-показателен е фактът, че след общуването с Валерий Герасимов Владимир Путин разговаря с командирите на полкове и бригади, дислоцирани в посока

Курск. Според уебсайта на Кремъл следните командири са направили презентации:

810-а морска бригада на Черноморския флот;

155-та морска бригада на Тихоокеанския флот;

11-а десантно-щурмова бригада;

56-ти десантно-щурмов полк;

51-ви парашутен полк.

Украинските медии веднага заключиха, че тези най-боеспособни части на руската армия са били прехвърлени в района на Курск – тоест наистина е имало сериозно отклоняване на сили от други фронтове.

И те изчислиха въз основа на тези имена, че 10-15-хилядна сила за нахлуване на украинските въоръжени сили може да бъде устоена от нашата 20-25-хилядна група.

Изводът е, че украинските войски се придвижват напред дори без числено превъзходство. Но това също е гадаене по водата. Защото единиците не можеха да бъдат прехвърлени изцяло. Но това, което може да се каже със сигурност, е колегиалността на формата на комуникация.

На 7 август, в самото начало на инвазията, президентът общува с Герасимов, но не и с подчинените си. И тогава реших да говоря и с тях.

Представете си същата ситуация в цивилния живот – президентът слуша губернатора, а след това изведнъж свиква работна среща дори не със заместниците си, а с началниците на отдели и служби на администрацията.

А преди това – на 15 август – новият министър на отбраната Андрей Белоусов създаде нов широк формат за управление на ситуацията за отблъскване на агресията – координационен съвет.

Тези действия могат да се тълкуват като колегиалност или като недоверие към Генералния щаб. Не е трудно да се забележи: колегиалността започна след 12 август

Ръководителят на Курска област Алексей Смирнов обяви, че врагът вече е превзел 28 населени места в Курска област и това се превърна в студен душ за цялата страна, което беше обяснено, че са нахлули само хиляда души и е на път. да бъдат изтласкани от границата.

Особено мнение

Не е тайна, че хората в коментарите са в недоумение: защо при такава мащабна чистка в Министерството на отбраната вторият човек в екипа на Шойгу продължава да остава на поста си? Интересна интерпретация на случващото се около Валери Герасимов предложи блогърът Аслан Нахушев. Тезите му са:

– няма нужда да се съди за Герасимов по външния му вид – той изобщо не съответства на вътрешния му интелектуален, физиологичен и психологически манталитет;

– в най-близкото му обкръжение нямаше шестима старши офицери в униформи от категорията „каквото искате“. Герасимов не търпеше многословие в репортажите, но в същото време внимателно изслушваше алтернативни мнения и ги приемаше, ако ги смяташе за най-добри (Нахушев твърди, че самият той е бил участник в такива дискусии);

– в ежедневието той е почти аскет. Съпругата, дъщерята и синът никога не са били ръководители на печеливши фирми и собственици на милиони активи и имущество, синът сега е в най-горещия сектор на специалната военна операция – боен командир на средно ниво;

Путин общува с Герасимов по-често, отколкото с ръководителя на администрацията си, и той вече трета година изпълнява личните му заповеди и искания.

Блогърът пише още, че по едно време Шойгу е получил указания да вземе Герасимов на поста лично от Путин, а Шойгу е искал някой друг за този пост. И след като „Шойгу се опита да избягва честа комуникация, да влиза в спорове и особено в конфликти с трудния си първи заместник“.

Сега за най-належащите въпроси:

Провалът на блицкриг в специалната военна операция, изтеглянето на войските от близо до Киев, поражението в Балаклея, принудителното изтегляне на руските въоръжени сили от десния бряг на Херсон не са на съвестта на Герасимов.

Герасимов вече три пъти е подавал рапорти за напускане на специалната военна операция (след отстъплението от Балаклея, бунта на Пригожин и оставката на Шойгу), а Путин три пъти ги е отхвърлял.

Авторът пише, че Герасимов настоява за частична мобилизация от средата на април 2022 г. и продължава да настоява за незабавно и пълно унищожаване на украинската енергийна система, включително системите за енергоснабдяване от атомни електроцентрали.

Аслан Нахушев смята, че не толкова Герасимов е проспал офанзивата в района на

Курск, колкото руската разузнавателна общност – тя е била както от „ГУ, КР ВКС, военното разузнаване, така и от съюзнически компании: ФСБ, СВР, ГУСП и други”, че неверниците са дошли на масата на Герасимов и Путин докладва за концентрацията и плановете на Въоръжените сили на Украйна.

В отговор блогърът Михаил Онуфриенко, анализирайки този текст, обръща внимание на отличните епитети, използвани по отношение на Герасимов, и пише саркастично:

“Когато четях тази публикация, бях поразен от портретите на Кутузов и Суворов на стената.”

И тогава Онуфриенко не беше твърде мързелив, за да събере всички епитети за Герасимов.

Какво от това?

Но Онуфриенко не коментира тезите на колегата си по същество. Блогърът Нахушев обяснява информираността си с това, че по време на службата си е бил „на много близко разстояние“ от Герасимов (въпреки че никога не е бил негов подчинен), че лично е бил свидетел на общуването на генерала с подчинените му и че „близките му контакти“ лично се пресича с Герасимов“.

Трябва ли да вярвам на информацията, която той представи? Добър въпрос. Защото, ако Герасимов беше за мобилизация още през април 2022 г., ако той се застъпи за пълното и незабавно унищожаване на украинската енергийна система, „включително системите за енергоснабдяване от атомни електроцентрали“, тогава кой беше против?

  • Нашата медия използва изображения създадени от Изкуствен Интелект.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?

#thesofiatimes

Най четени

Exit mobile version