АНАЛИЗ

Каква е тайната на прекратяването на украинската война?

Лавров и Медведев разкриха тайната на прекратяването на украинската война. Путин знае ли?

Лавров повдигна завесата на тайната около края на украинската война. Защо Западът не може да промени „шахматната дъска“, провокирайки Русия да се „разпадне“ и на кого да вярваме – на Лавров, който не изключва мирни преговори, или на Дмитрий Медведев, който написа, че след Курск ще отидем до край ? Поставените въпроси са по-сложни, отколкото изглеждат.

Особен интерес представлява изявлението на руския външен министър Сергей Лавров за Украйна на пресконференция след преговорите с йеменския му колега. Когато ръководителят на МВнР се изказва по тема, различна от тази, която току-що е обсъждал с равнопоставен човек, може да се разчита (това е психология!), че министърът ще се изказва по-открито по въпроси, които не са свързани с тема на преговорите. Точно това се случи с темата Украйна.

Какво иска Западът от Русия?

Лавров очерта какво се опитва да постигне Западът. Според ръководителя на руското външно министерство, той умело създава ситуация, така че Русия да бъде принудена да „подмине“ така наречената „формула на мира“ на Зеленски. Тази „формула“ може да се сведе до следните постулати – „върни всичко“, плати за всичко, гаранции на Киев от Запада – и нищо по-малко!

В същото време Украйна няма право да води „нормални“ преговори, без ултиматуми, с Русия. Освен това Западът, според ръководителя на руското външно министерство, „прави всичко, за да гарантира, че Украйна ще продължи своята ескалация“. И тогава – специално внимание! Москва, каза Лавров, има „все повече и повече подозрения“, че западняците и Киев искат чрез своите действия да гарантират, че „имаме срив и че ще направим нещо, което ще позволи на Запада, както те смятат, да промени шахматната дъска“.

Лавров смята, че те „няма да могат да направят това“, „няма да могат да ни провокират“, тъй като Русия ще постигне целите си „по начин, който, както каза президентът, ще отговаря най-добре на интересите, първо, на нашия народ и второ – на защитата на онези хора, които фашисткият режим в Киев обяви за терористи, които лиши от основни права, включително правото на религия, вяра, език и много други.“

С какво ще провокират Русия?

Последният пасаж трябва да бъде анализиран задълбочено. Виждам два важни момента в него:

Първо, това е изявление, че Москва няма да продължи да се поддава на провокации. Какво има предвид Лавров и от какво се страхува? Смея да предположа, че ще има масивна западна намеса в украинския конфликт. И ето защо.

Да почнем да сваляме западни самолети над Черно море – западняците ще пратят изтребители да ги пазят от десетина страни и ще са повече от нашите.

Да започнем да нанасяме удари по складовете за снабдяване на украинските въоръжени сили и базите на Ф-16 в Румъния и Полша – Западът ще обяви “забранена за полети зона” над Украйна и ще започне да създава кошмар за нашето морско корабоплаване. После ще сваляме натовски самолети и ще им потопяваме корабите? Но това е война!

Ще започнем да удряме силно ВСУ и ще се втурнем към Днепър – полската армия, французите в още по-голям брой и други членове на НАТО ще влязат в Украйна. Докато балтите и финландците, нашите бивши поданици, ще започнат да правят провокации по цялата линия на дългите ни граници и на фона на вече абсолютно брутални икономически санкции.

И какво тогава? „Ставай, страна огромная“, унищожаване на западни кабели на дъното на моретата и океаните, саботаж, разполагане на ракети, насочени към САЩ в Никарагуа, „Посейдон“ за Великобритания, ядрена война? Все още има тази перспектива, разбира се.

Нашето неефективно, мързеливо, корумпирано правителство, част от което все още гледа на Запад и тайно се занимава със саботаж, и общество, което е възпитавано в потребителски дух повече от 30 години, на което е внушена любов към парите , егоизъм и индивидуализъм (слава Богу – не на всички), — нетърпеливи ли са, стенейки в “Ютюб”, да се впуснат в решителна битка с водещите западни държави, използващи украинците като свои атентатори, които, както понякога изглежда, са готови да направи нещо?

Познавам много от нас, които също са готови, но още повече не са. Не е трудно да победиш пасионарии и герои при такива условия, напротив, трудно е да постигнеш сериозен успех.

Второ, войната в Украйна, отбеляза Лавров, е била и ще бъде продиктувана от съображения за „спасяване“ на нашия народ и ще се води по най-хуманния начин, за да се щади местното население. Ето защо, очевидно, не прекъсват напълно енергийните доставки на Украйна и не разрушават мостовете през Днепър…

Какво значи това

Това от своя страна означава три други неща.

Русия, изглежда, планира да се въздържа от широка мобилизация, не възнамерява да провежда военни операции, които ще струват живота на нейните войници и си поставя твърде амбициозни цели в Украйна по отношение на заемането на нови територии. Тоест, ще се придържа към заявените цели на СВО: Донбас плюс сухопътен коридор до Крим, надявайки се, че измореният от войната Запад един ден ще се примири с това и ще даде команда на Киев да се успокои.

Русия няма да превърне Украйна в пустиня или да унищожи нейната индустрия и енергиен сектор.

Москва не планира да използва никакви тактически ядрени оръжия при тези условия. Разбира се, те могат да принудят Русия да направи това, но тя със сигурност няма желание да го направи.

Всички останали цели, поставени пред СВО, ще се опитват да бъдат постигнати с политически методи, които според мен няма да се получи. Не, западняците ще обещават, разбира се, но пак ще излъжат.

„Ах, не е трудно да ме измамиш, аз самият си го искам!

Освен това, според Лавров, Москва остава отворена за реални преговори: Ако Западът наистина е заинтересован (защото не става въпрос за Зеленски), ако Западът е заинтересован от нормализиране на ситуацията в Европа, от която самите европейци пъшкат и страдат , тогава трябва да седнем на масата за преговори спокойно, без никакви листчета в ръцете, наречени „формулата на Зеленски“, и да започнем да говорим честно.

Да, разбира се, вече три пъти измамена от Запада във връзка с Украйна, Москва има сериозни съмнения дали може да се довери на западняците, които продължават да „тичат“ в Украйна, „изнудвайки“ руснаците с уж вече получено разрешение от Киев да използва не само “Сторм Шадоу”, но и американски ракети с голям обсег за удари дълбоко в Русия.

И все пак надеждата за мирен процес (Защото наистина го искаме!) умира последна и още не е умряла.

Към Лавров няма въпроси

Ще бъда честен. Позицията на шефа на руското външно министерство, която, надявам се, правилно съм дешифрирал, не ме учудва. Министърът на външните работи, главният дипломат на страната, трябва да се съсредоточи върху дипломацията и да не е кръвожаден, защото той не е генерал. Постигането на мир с дипломатически средства е цел на шефа на външното министерство на всяка нормална държава и неговия отдел.

Фактът, че Лавров не е идеалист, той показа на същата пресконференция, засягайки темата за „изясняването“ на руската ядрена доктрина, прозрачно намеквайки, че ако Москва бъде дразнена, унижавана и не се слуша дълго време, тя може да удари – като на 24 февруари 2022 г.

Но какво да кажем за това?

Следователно с Лавров всичко е ясно. Но не всичко е ясно с политиката на Русия в украинското направление, въпреки че има предположение. Защото почти едновременно в Москва се изрази друго мнение. Разбира се, бившият президент и заместник-председател на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев сега не ръководи нищо сериозно. Въпреки това той е приятел на настоящия президент, член на висшето ръководство на страната и е много активен в своя ТГ-канал, състезавайки се по стил и хапливи изрази с несравнимия Владимир Волфович Жириновски.

И така, след събитията, които шокираха Русия в района на Курск, които вече имаха обратен ефект върху Киев с разпадането на фронта в Донбас, Медведев на 21 август започна дискусии по темата в своя ТГ-канал. Патриотите много ги харесаха.

Смисълът на поста е, че според тях преди Курск „макар и теоретично е имало една опасност – преговорен капан, в който страната ни може да попадне при определени обстоятелства“. Това означава мирни преговори, предложени от международната общност и наложени на режима в Киев, „с неясни перспективи и последствия“.

Но „след като неонацистите извършиха терористичен акт в района на Курск, всичко си дойде на мястото“.

“Празното бърборене на неоторизирани посредници на тема красив мир е спряно. Сега всеки разбира всичко, дори и да не го казва на глас. Те разбират, че НЯМА ВЕЧЕ ПРЕГОВОРИ, ДОКАТО ВРАГЪТ БЪДЕ НАПЪЛНО РАЗБИТ!”, подчерта Медведев.

По отношение на Украйна той също беше словесно остър – ще бъде „много по-лошо“: …Ще има значително повече безсмислени разходи, значително повече повредена военна техника и радикално повече ковчези.

Какво от това?

Къде е Макрон? Ето я, стратегическа неяснота в „нашето“ изпълнение. Шефът на МВнР по екзистенциален за страната въпрос казва едно, визирайки Путин, заместник-председателят на Съвета за сигурност и приятел на Путин казва друго. Въпреки че всъщност работят в тандем!

Кой от тях е прав според вас, кого подкрепя президентът и играят ли ролята на „добри” и „лоши” ченгета, когато единият насърчава, другият плаши?

Има обаче едно предупреждение. Западняците са много по-опитни от Русия във воденето на военно-политически битки. А Русия винаги е печелила много само когато е водила народни войни. Подходът на Лавров, към който Западът и Медведев са склонни със своята свирепа негъвкавост, има един съществен недостатък: той просто отлага неизбежното, надявайки се, че Киев няма да издържи и ще се оттегли, а Западът също ще се умори и няма воюват пряко с Русия.

Засега обаче западняците непрекъснато вдигат летвата за конфронтация в Украйна и упорито водят Москва до там, че тя просто не може един ден да не се „отпусне“ и да не бъде „провокирана“. И ако украинците не се напрегнат преди това и успеят да се бият, те, западняците, ще получат желания повод да направят нещо голямо на Русия, а след това при същите обстоятелства – отново и отново. Единствената разлика е, че нашите позиции ще стават все по-лоши.

Нека тези, които са по-добре и по-задълбочено информирани и имат власт, да помислят как да излязат от тази трудна за Русия ситуация. Моята задача беше да го посоча и да очертая реалистичните граници на възможното.

  • Нашата медия използва изображения създадени от Изкуствен Интелект.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?

#thesofiatimes

Най четени

Exit mobile version