БЪЛГАРИЯ

Лъжеца Василев открадна парите на АЕЦ „Козлодуй“, за да теглим 3 млрд. лв. заем от САЩ за строежа на 7-и блок

Каримански: Асен Васлев взе дивидента на АЕЦ „Козлодуй“, за да теглим 3 млрд. лв. заем от САЩ за строежа на 7-и блок

Американската държавна банка за експортно застраховане EXIM Bank ще отпусне заем на България за изграждането на 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“. Това стана ясно след срещата на служебния министър на енергетиката Владимир Малинов с президента на банката Рита Люис в САЩ.

Бъдещият блок на атомната ни електроцентрала ще бъде изграден от американската „Уестингхаус“ със заем от американската EXIM Bank. За какъв размер на заема преговаря служебният министър, не се посочва с прессъобщението на министерствто на икономиката, но „в бюджетната прогноза за 2024-2026 г. на страница 215 се предвижда да има държавногарантиран заем в размер на 2 934 560 755 лева , т.е. приблизително 3 млрд. лева, което на практика е квази държавен дълг (без да се отчита в бюджета)“, съобщи икономистът Любомир Каримански.

„След като министърът на финансите в редовното правителството на Николай Денков прибра 100% дивидентите на АЕЦ Козлодуй, сега се налага изграждането на 7-ми блок да става с пари от американска банка“, посочи той.

„Още при приемането на Закона за държавния бюджет на РБ за 2024 година, предупредих за капана, заложен с прибирането на 100% дивидент от АЕЦ Козлодуй, за да се нагласи дефицита. Ето че сега този заем ще бъде договорен с американската EXIM Bank (Експортно-импортната банка на Съединените американски щати).

Колко ще струва на държавата новия заем?

Моля управляващите да предоставят информация за условията по заема – главница, лихва, такси, комисионни и като цяло оскъпяването му.

След като АЕЦ Козлодуй бе лишена от реинвестиране на средствата си в инвестиционна програма с цел изграждане на 7-ми блок, сега се налага да тегли заем, който не е включен в държавния бюджет за 2024 година“, написа Каримански.

  • Нашата медия използва изображения създадени от Изкуствен Интелект.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?

#thesofiatimes

Най четени