ФОКУС

СИНДРОМА „ДОН КИХОТ”

– Моля ви, вгледайте се по-добре, Господарю. . . онези неща там не са великани, а вятърни мелници.
– Нашите най-големи врагове, с които трябва главно да се борим, са там, вътре.

Мигел де Сервантес – „Дон Кихот”

Може би най-лошото от нашата нова лудост е, че правителствата се опитват да ни убият, вместо да ни защитят, уж за да направят по-здрав света. Какво казва това за понятието прогрес? И колко мрачно прави това нашето страховито бъдеще, докато се самобичуваме и вървим към собствената си забрава? Научнофантастичната представа на Рей Бредбъри, че работата на пожарникаря е да разпалва пожари, а не да ги гаси, се превърна в истина с правителствата, които умишлено извършват престъпления, вместо да се опитват да ги предотвратят. Днес подозренията за фалшифициране на историята изобилстват. Кръгла или плоска е Земята? Съществува ли наистина космическото пространство? Или живеем в симулация? Измамата с мисиите до Луната ни гледа в очите, тъй като НАСА сега признава, че са „изгубили“ технологията за пътуване до нея.

Междувременно милиарди долари и усилията на милиони хора се губят във въображаеми акции, предназначени да ни накарат да вярваме, че контролираме нашата реалност, докато се борим с враг, който всъщност е създаден от хората, които трябва да се борят с него. Оказа се, че Ал Кайда е „перфектния враг“, защото беше сила, която никога не можеше да бъде ясно идентифицирана; това беше преди да се разкрие, че е създадена от самото американско правителство.
По същия начин представата за болести, които трябва да бъдат излекувани, са наистина последствия от собствени изобретения, умишлени или случайни, които се превръщат в много печеливши начинания. Но те не лекуват нищо, освен временното, но широко разпространено човешко заблуждение да лишават лековерните от техните ценности. И твърде често от техния живот. Както обикновено, информациите за случващото се са разделени между добро и зло, като мотивите на воюващите се зависят от това на коя страна сте. Замисляли ли сме се, дали „дълбоката държава” е въпрос само на Съединените щати, или включва както Русия, така и Китай, както и всички останали държави в света, така че всичко, което се случва не е в полза на конкретното гражданство, а за демоните, които затягат кесията ни с цел задушаването ни и контрола върху нас?

„Когато самият живот изглежда луд, кой знае къде се крие лудостта? Може би да бъдеш прекалено практичен е лудост. Да се откажеш от мечти – това може да е лудост. Твърде много разум може да е лудост – и най-лудото от всички: да виждаш живота такъв, какъвто е, а не такъв, какъвто трябва да бъде!“

Мигел де Сервантес, Дон Кихот

А, вятърните мелници? Наши ли са, или техни? Самите ние себе си ли сме, или техни, това е по-големият въпрос. Това е въпроса, на който никога няма да можем да отговорим, докато се страхуваме да го задададем!

Най четени

Exit mobile version