ФОКУС

И КЪДЕ ВИ Е ДЕМОКРАЦИЯТА?!?

Демокрацията евроатлантиците я използват като символ и като заплаха. Най-страшното било да няма демокрация. То все едно хилядолетия история все демокрация е имало, баба ви без демокрация едно кафе не е можела да изпие! Хайде малко по-сериозно.

Ще останете потресени, но демокрацията не е най-висшата ценност. Общо взето, на мен ми е все тая. Има и много по-важни неща. Например свободата. Има свобода и без демокрация. Например свобода, в която не си зависим от това колко дебили ще определят управлението на държавата, защото отказват да мислят разумно и критично. Да напомня, че в Древна Гърция демокрацията е изисквала да гласуват само тези с определен имуществен ценз, без жени, роби, чужденци и бедни. Е, такива крайности не одобрявам. Само напомням на радетелите за демокрация, че всъщност тезата е сбъркана.

В САЩ, държавата, в която робството е допринесло до това да е силна икономически държава, в която допреди десетилетия има расова сегрегация и откровен расизъм, в която полицаи убиват хора с различен цвят на кожата, държавата, която се издържа от войни, като налага демокрацията с бомби и оръжие по цял свят, се смята, че има демокрация. Да им плюя на демокрацията, да ви кажа честно!

Народовластието е важно. Всъщност то е малко по-различно от демокрацията. То е цялата власт и управление да е в ръцете на хората или поне да бъдат питани за важните неща. Да могат да определят съдбата си например.

Много ми е интересно нашите уж демократи, които настояват за демокрация, защо толкова много мразят референдумите.

Тоест прякото допитване до народа. Нима мислят, че народът е толкова прост, че не може да вземе решение за бъдещето си? Или мъката ви е, че не можете да повлияете върху решението, тоест не можете да го изтъргувате във ваша полза?
Нали референдумите са инструмент на демокрацията? Защо ги отричате. В Донецк и Луганск има предимно руско население.

Те имат правото на самоопределение. Русия не е и никога не е била еднонационална държава, в нея има много етноси, които са обединени в държавност. Дори Украйна никога преди това не е била самостоятелна държава. Естествено е руснаците от Донецк и Луганск, които винаги са живели там и това са били руски територии, да искат да се присъединят към Русия. Това е тяхно демократично право, нали? Това, че не се харесват на САЩ и върлите евроатлантици тук, не мисля, че е важно или ще окаже влияние. Както няма да окаже влияние върху вселената и мнението на Радев, който направо заяви, че нямало да ги признаем, все едно са отправили молба за това. Дреме им дали ще ги признаем или не. Те си вземат решение за тяхното бъдеще.

Чета, че не можело да се провеждат референдуми в територии с бойни действия. Явно някакви правила, които САЩ са измислили. Например защо признахме Косово? Подчертавам, че има и международни наблюдатели за референдумите. Ако са честни, какъв е проблема!? Явно проблемът не е демокрацията, а желанието на САЩ да установят контрол върху тези територии чрез шута си. Само наивниците не виждат какво се случва.

Ще сведа нещата до най-просто ниво – демокрацията е правото на свободно самоопределяне и управление. Но зад демокрацията, ако няма оръжие и силна армия, тя остава само пожелание. А руснаците ги имат. Всъщност демокрацията и свободата винаги се решават от оръжието. И никакви международни и родни декларации и закани няма да променят това.

Историята винаги се движи с кръв и сълзи. Побеждава по-силния по оръжие, а не по-силния по говорене и декларации.

Затова и не се впечатлявам от напъните на родните евроатлантици. Всъщност се притеснявам за съдбата на България.

Защото наистина има война. А ние имаме навика да избираме губещата страна…..

Елена Гунчева-Гривова

Най четени

Exit mobile version