ПОЛИТИКА

Сянката на ДС тегне над ПиПитата и ДеБъ

ПП-ДБ пускат отрочето на ДС Васил Терзиев за кмет на София

Водач на листата за Столичния общински съвет ще бъде Борис Бонев

В началото на следващата седмица се очаква „Продължаваме промяната“, „Демократична България“ и „Спаси София“ да обявят общата си кандидатура за кмет на София – на предприемача с ДС корен Васил Терзиев.

Милионерът е чист като сълза за актива на ПП, но в ДБ са възмутени от фамилната обремененост с Държавна сигурност. Дядото, на когото е кръстен кандидатът за столичен кмет, е бил шеф в ДС, баща му също е работил в репресивната милиция на тоталитарната държава.

Дядото Васил Терзиев от 1943 г. е бил началник-щаб на Втора пловдивска въстаническа оперативна зона. Представител е на зоната във Втора средногорска бригада „Васил Левски”. След 9 септември 1944 г. влиза в структурите на Българската армия. Между 1952 и 1976 г. е началник на Трето управление – военно контраразузнаване. От 19 септември 1959 г. е генерал-майор, а от 1971 до 1990 г. е член на Централната контролно-ревизионна комисия на ЦК на БКП.

Брат му Тодор Терзиев също е генерал, бил е шеф на Четвърто управление на ДС, а след това и партиен секретар на МВР. С указ №2105 от 9 август 1982 г. е удостоен със званието Герой на социалистическия труд. Награждаван е с ордените „Георги Димитров” (1972), „Народна република България” I, II, III степен, „9 септември 1944 г.”, “Народна свобода 1941 – 1944 г.” и още доста други.

Бащата на кандидат-управника – Александър Терзиев, пък е работил в Първо главно управление, възмутени са от десницата.

Решението идва след продължили месеци наред официални и неофициални разговори, екипна работа и усилия, за да се стигне до решение, което да отговори на очакванията на столичани за реална промяна в управлението на най-големия град в България.

Номинацията на Васил Терзиев ще бъде представена на официално събитие. Не е изключено да бъде обявен и водачът на общата листа на коалицията за общински съветници, като се очаква това да бъде лидерът на „Спаси София“ Борис Бонев, години наред на хранилка към Столична община.

Номинацията на Терзиев за кандидат за кмет вероятно ще е първата обявена.

ПП, ДБ и „Спаси София“ смятат, че заедно могат да спечелят София.

Трите формации възнамеряват да подпишат коалиционно споразумение, в което да са изчистени всички подробности около обединението им. Неофициално източници коментират, че не е изключено да се положат усилия обединението в столицата да се превърне в национално, като идеята е в повечето по-големи населени места да има подобна коалиция с единни номинации.

Потвърждението, макар и индиректно, дойде от записа от заседание на Националния съвет на „Продължаваме промяната“, публикуван от напусналия ПП-ДБ депутат Радостин Василев. В записа се чува как съпредседателят на партията Кирил Петков казва:

„Говорихме с Васко Терзиев, да го питам. Викам: „Пич, ти си кандидат за кмет, какво мислиш по тая стратегия?“. Да видим, щото да не каже: „Хвърлям кърпата и не ме интересувате повече“. Васко каза: „За мен е по-доброто нещо“. Просто вика: „В интерес на истината ние си действаме в София, а това за държавата…“. И специално му се обадихме и вика: „Аз бих взел сделката“.

ПОДХОДЯЩА МУЗИКА ЗА ЛЮБИТЕЛИТЕ НА ЙОГА

Най четени

Exit mobile version