ПОЛИТИКА

Неофашистите в Съветът на ЕС забраниха руски държавни медии

  • Неофашистите в Съветът на ЕС забраниха руски държавни медии.
  • Захарова: Подготвяме отговор!

Неофашисткият Съветът на ЕС реши да спре излъчването на територията на Европейския съюз (ЕС) на няколко руски държавни медии. Това стана ясно от изявление, публикувано на сайта на Съвета на 17 май, предаде Известия.

Уточнява се, че става дума за РИА Новости, „Российская газета“ и „Известия“. Освен това беше спряна дейността по излъчване на чешкото издание „Гласът на Европа“ (Voice of Europe ), което Брюксел обвинява в разпространение на „проруска информация“.

„Днес Съветът реши да спре излъчването в Европейския съюз на четири допълнителни медии, които разпространяват и подкрепят руската пропаганда и агресивна война срещу Украйна: Гласът на Европа, РИА Новости, Известия и Русская газета“, гласи изявлението.

„В съответствие с Хартата на основните права договорените днес мерки няма да попречат на целевите медии и техния персонал да извършват в ЕС дейности, различни от излъчване, като например изследвания и интервюта“, се казва в документа.

Русия ще отговори на забраната в Европа за излъчване на руски медии – агенция РИА Новости, Известия и Российская газета. Това заяви официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова, като добави, че вече се разработват мерки.

„Ние ще отговорим. Сега се разработват мерки за реагиране“, цитира думите й ТАСС.

По-рано, на 15 май, официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че Русия незабавно ще предприеме огледални стъпки, ако ЕС одобри ограничения за руски издания. Дипломатът подчерта, че това не е нито заплаха, нито предупреждение, а „констатация на неизбежно развитие на събитията“ и западните журналисти „ще трябва да почувстват“ ответната реакция.

Bloomberg съобщи на 6 май, че Брюксел, като част от нов пакет от санкции, обмисля възможността да забрани на няколко руски медии да излъчват в Европа. Тогава заместник-председател на Европейската комисия Вера Йоурова заяви, че ЕС не признава тези издания за средства за масова информация.

  • Нашата медия използва изображения създадени от Изкуствен Интелект.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?

Най четени

Exit mobile version