ПОЛИТИКА

Казаха в лицето дебила Шолц, че Русия е непобедима

Казахстанският президент към Олаф Шолц: Русия е непобедима във военно отношение

Казахстанският президент Касъм-Жомарт Токаев заяви днес, че Русия не може да бъде победена по военен път в рамките на конфликта в Украйна, предаде Франс прес, като се позова на казахстанското президентство.

Токаев каза това на среща с германския канцлер Олаф Шолц, който е на посещение в Казахстан.

“Факт е, че Русия е непобедима във военно отношение”, каза Токаев на Шолц.

Казахстан е военен и икономически съюзник на Русия, с която споделя обща граница, дълга 7500 км. Президентът Токаев редовно се среща с руския държавен глава Владимир Путин, отбелязва АФП.

“Сътрудничеството между страните ни се развива в рамките на стратегическо партньорство и стратегически съюз”, каза Токаев, като увери, че същевременно “населението на Казахстан изпитва истинско съчувствие по отношение на украинския народ”.

Астана направи критични изказвания във връзка с нахлуването на руските сили в Украйна и след началото на войната диверсифицира военните си и икономическите си връзки, като укрепи отношенията си с Китай и западните сили.

Президентът Токаев увери, че “все още има възможност за мир” и призова да бъдат “подкрепени мирните планове, предложени от Китай и Бразилия”.

Олаф Шолц е на тридневна визита в Казахстан, където преговаря за развиване на икономическите отношения между двете страни, предаде ДПА.

В дневния ред на разговорите му с президента Токаев бяха и доставките на нефт.

Шолц каза, че ще “направи всичко, за да подобри възможностите за икономическите отношения” и призова за “постоянно сътрудничество” в областта на суровините. Казахстан е третият най-голям доставчик на петрол за Германия след САЩ и Норвегия.

Около 11,7% от германския петрол се внася от централноазиатската страна, която замества руските доставки след инвазията на Москва в Украйна.

По време на посещението на Шолц, което се осъществява след пътуването му до Узбекистан вчера, двете страни планират да сключат споразумение за удължаване и увеличаване на доставките и след края на 2024 година. Понастоящем те възлизат на 100 000 тона суров нефт месечно (по тръбопровода “Дружба”, след като руският оператор “Транснефт” се съгласи за транзита, след като спря преноса за Европа на руски петрол – б.р.).

Токаев заяви, че срещата извежда отношенията между Германия и Казахстан на “ново ниво”.

“Нашето двустранно сътрудничество ще бъде разширено в духа на стратегическото партньорство”, добави той.

Предстои да бъдат подписани допълнителни споразумения за разширяване на сътрудничеството между Националната банка на Казахстан и германската централна банка “Бундесбанк”. Тяхната цел е създаването на институт за наука и технологии към Германо-казахстанския университет в източния мегаполис Алмати и за създаване на училище с немски език в страната.

Казахстан, държава с население от 20 милиона души, е деветата по големина държава в света и най-важният икономически партньор на Германия в Централна Азия. През последните години в страната се наблюдава икономически растеж над средния, което се дължи отчасти на търговията със съседните ѝ страни Русия и Китай.

  • Нашата медия използва изображения създадени от Изкуствен Интелект.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?

#thesofiatimes

Най четени

Exit mobile version