СКАНДАЛ

40 страници с въпроси към „Локхийд Мартин“. Къде са ни парите, къде са ни самолетите???

Димитър Стоянов спира сделката за американските изтребители F-16?

Военният министър настоявал за неустойки заради забавянето на първите бойни самолети, изпратил 40 страници с въпроси към „Локхийд Мартин“

Сделката за покупката на вторите осем американски изтребителя F-16 от България може да бъде стопирана чрез действия на служебния министър на отбраната Димитър Стоянов, който минава за най-близкия съратник на президента Румен Радев. Още в първите си дни като военен министър Митко Есемеса, както e известен в политическите среди някогашният началник на щаба на военновъздушните сили, даде индикации, че е против американските изтребители да заменят руските МиГ-29 във ВВС.

Спроред думите на Димитър Стоянов пред журналисти, България вече е загубила 10 милиона долара само от лихвите за покупката на първата партида от 8 изтребители F-16 Блок 70. През есента на 2019 г. тогавашния премиер Бойко Борисов договори след среща с Доланд Тръмп първите самолети, като впоследствие България плати за тях 2,2 милиарда лева. Изтребителите трябваше да бъдат произведени и доставени у нас до началото на 2023 г. от американската компания „Локхийд Мартин“, но още в края на м.г. стана известно, че ще има огромно забавяне, официално оправдано от янките като „форсмажор“ заради коронавирусната пандемия.

Въпреки забавянето, правителството на Кирил Петков стартира нови преговори с „Локхийд Мартин“ за покупката на още 8 изтребители, с които държавата ни да покрие стандартите на НАТО за окомплектоване на пълна бойна ескадрила от 16 изтребителя. Покупката на втората партида F-16 обаче може и да не се състои, пророкуват пред „Уикенд“ висши военни. Според думите им, новоназначеният за служебен военен министър Димитър Стоянов и приближените му генерали от ВВС открито саботират сделката с нелепи опити да извиват ръцете на „Локхийд Мартин“. Твърди се, че Димитър Стоянов вече е изисквал от американците да платят неустойка.

за забавените първи изтребители, която да бъде приспадната от цената на втората партида. Освен това военния служебен министър настоявал за допълнителни конфигурации на първите поръчани и платени F-16, за които обаче трябвало да се платят още около 400 млн. лв. От екипа на Митко Есемеса изпратили цели 40 страници с въпроси и с допълнителни изисквания към „Локхийд Мартин“, които, казват, били неизпълними и силно разгневили американското посолство.

„Митко Есемеса поиска от американците да доставят за тяхна сметка 3D радари за монтиране на военните летища, без които изтребителите не могат да бъдат припознати като свои. Само радарите обаче струват около 1 млрд. лв. Още толкова пари ще трябва да бъдат отделени и за изграждането на специални хангари, в които да домуват изтребителите. Тези разходи не са били договорени навремето и сега се използват като мотив от служебния военен министър за осуетяване на покупката на пълна бойна ескадрила F-16“, твърди източник на „Уикенд“ от Министерството на отбраната.

Разкритията му се потвърждават и от последната изява на Димитър Стоянов пред журналисти. В сряда той обяви, че имало забавяне с откриването на сметка във Федералната банка на САЩ, заради което България вече е загубила 10 милиона долара. Платените 2,2 млрд. лева за първите осем изтребители все още били в доверителен фонд и загубата на пари от лихви идвала именно от него. За да се открие сметка към Федералната банка в САЩ

пък трябвало одобрението на Народното събрание. Такива предложения са правили досегашните военни министри Красимир Каракачанов, Георги Панайотов и Драгомир Заков, но те така и не биби одобрени от парламента, обясни Димитър Стоянов.

Той твърди, че е изпратил молба до САЩ да даде отсрочка до 15 декември на България да одобри договора за придобиване на вторите осем F-16. Към настоящия момент България има срок до 1 ноември да одобри офертата на САЩ за закупуване на още 8 изтребителя. Проектът за инвестиционен разход трябваше да бъде одобрен на последното заседание на Министерския съвет в кабинета на Кирил Петков. От ВВС обаче отправиха 32 въпроса към американската страна, свързани с договора. Мълви се, че лично Димитър Стоянов е подготвял списъка с въпроси с единствената цел да бъде осуетен подписването на окончателния договор.

Димитър Стоянов отдавна е известен като един от най-яростните противници на американските изтребители. Доскорошният главен секретар на Румен Радев и настоящ военен министър стои в дъното на скандала между президентството и кабинета на Бойко Борисов, избухнал в началото на 2017 г.

Тогава дни преди да слезе от власт, служебното правителство на Огнян Герджиков, назначено от Радев, взе решение България да купи 8 изтребители „Грипен“

от шведския концерн СААБ. Мотиви и параметри за решението за най-скъпата сделка за модернизацията на армията не бяха оповестени. По-късно проф. Герджиков разкри, че президентът го убедил, че е важно именно неговото правителство да вземе решението за грипените. Сделката обаче бе осуетена и две години по-късно кабинетът на Бойко Борисов договори покупката на американските F-16. Във военното министерство пророкуват, че е твърде възможно сделката с покупката на втората партида от осем бойни самолета да бъде разтурена окончателно в следващите няколко седмици. Димитър Стоянов очевидно е подготвен за това, тъй като вече правил запитвания към европейски държави за ползване на самолети-втора употреба по стандартите на НАТО.

ПОДХОДЯЩА МУЗИКА ЗА ЛЮБИТЕЛИТЕ НА ЙОГА

ПРИЯТНА МУЗИКА ЗА ВАШЕТО КАФЕНЕ, БАР, РЕСТОРАНТ, СЛАДКАРНИЦА, ДОМ

Най четени

Exit mobile version