СКАНДАЛ

Канадският парламент и Зеленски аплодираха украински ветеран от 1-ва галисийска дивизия на фашистите от Вафен СС (ВИДЕО)

Президентът на Украйна Володимир Зеленски и премиерът на Канада поздравиха бивш член на скандалната 1-ва галисийска дивизия на СС (14-та гренадирска дивизия на Вафен СС, която се сражава за  през Втората световна война) избила стотици хиляди мирни граждани, докато присъстваха на заседание на парламента в Отава.

На една от снимките, направена в Камарата на общините в петък, се вижда Зеленски, който стиска юмрук и се смее, а Джъстин Трюдо ръкопляска бурно.

В надписа на АП се обяснява, че двамата лидери аплодират Ярослав Хунка, който е поканен в парламента в Отава и се е бил в Първа украинска дивизия през Втората световна война, преди да емигрира в Канада.

„Първа украинска дивизия“ всъщност е 14-та гренадирска дивизия на Вафен СС, известна още като 1-ва галисийска дивизия.

 

Видеоклипове от парламента също показаха депутати, които аплодират 98-годишния ветеран, който е воювал срещу Съветската армия като част от 14-та гренадирска дивизия на Вафен СС.

1-ва галисийска дивизия е създадена от нацистите през 1943 г., когато Съветският съюз печели надмощие на Източния фронт. Тя се състои от около 80 000 доброволци, предимно украинци, от района на Галиция, обхващащ днешна югозападна Полша и Западна Украйна.

Подразделениетo участва в операции в Полша и Съветска Украйна и е обвинено в кланета на полското, еврейското и руското цивилно население. Дивизията е победена от Червената армия през юли 1944 г. и скоро е преименувана на Украинска национална армия, преди да се предаде на западните съюзници след падането на Берлин през май 1945 г. След войната част от членовете на 1-ва галисийска дивизия бягат в Канада, където има голяма украинска диаспора.

По време на речта си пред канадския парламент Зеленски заяви, че Канада винаги е била на „светлата страна на историята“ по време на предишни войни и благодари на правителството на Трюдо за подкрепата, която е предоставило на Украйна на фона на конфликта с Русия.

Най четени

Exit mobile version