ВОЙНА

Какво обещаха САЩ на Киев?

Страните от НАТО се готвят отново да вдигнат залозите в конфронтацията с Русия. Началникът на щаба на ВВС на САЩ генерал Чарлз Браун заяви, че Западът може да прехвърли модерни бойни самолети в Киев. Засега обаче не е ясно за какво точно става дума и колко бързо украинските пилоти ще овладеят тази техника. За сензационната инициатива – в материала.

Ново оръжие-чудо

Според руското министерство на отбраната от 24 февруари насам ВСУ са загубили 260 самолета, 144 хеликоптера и 1577 дрона с различно предназначение. В Киев са останали малко работещи машини.

ВСУ все още разполагат със системи за ПВО, но това очевидно не е достатъчно за прехващане на превъзходството във въздуха. Това означава, че сухопътните сили ще бъдат постоянно под обстрел. Самите военнослужещи от ВСУ признават, че най-страшното нещо на фронта са тежките авиобомби.
В началото на юни командващият Националната гвардия на Калифорния Дейвид Болдуин призова правителството на САЩ да прехвърли изтребители съветско производство на Украйна. Съединените щати имат около двадесетина Су-27 и МиГ-29 ранни модификации.

Говореше се и за партида полски МиГ-29. НАТО обаче не се съгласи с това. Въпреки това резервни части и оръжия за самолети бяха доставени в Киев от Източна Европа.

Не свърши много работа. ВКС на РФ продължават да доминират в небето. Западните анализатори разбраха, че украинската авиация не влияе особено на баланса на силите. А сега ново предложение.

Реакцията на Русия

Както уточни генерал Чарлз Браун, все още не е определен типът самолет, с който ще въоръжат Киев. Според него това може да са американски изтребители F-15 и F-16, шведски “Грипен” или френски “Рафал”

Експертите обаче се съмняват, че в краткосрочен план самолетите на НАТО ще помогнат сериозно на ВСУ на фронта.

“Изпращането на оръжия все още не означава нищо, важно е как Украйна ще се възползва от това”, казва политологът Игор Шатров. “Съветските запаси в Източна Европа не са безкрайни. Западът разбира това и се готви за нови доставки. Но засега не е ясно къде ще се обслужват и базират чуждестранните самолети, как да се попречи да попаднат в ръцете на руснаците и, най-важното, как бързо да се обучат достатъчен брой пилоти. Може да отнеме шест месеца, за да научите един офицер да излита, каца и да изпълнява прости маневри”, допълва той.

Ако западната авиация се използва изключително в зоната на конфликта, това е един от сценариите, добави експертът. Ако американските самолети започнат да нанасят удари дълбоко в руска територия, това е умишлена ескалация от страна на САЩ, която ще даде на Москва свобода да използва видове оръжия, които все още не са използвани в конфликта.
Символична помощ
Решението за предоставяне на западни изтребители на Украйна все още не е взето. Миналата седмица обаче председателят на Съвета на началник-щабовете на САЩ генерал Марк Мили каза на брифинг, че Пентагонът проучва допълнителни възможности за обучение на украински военен персонал. По-късно Камарата на представителите одобри отпускането на 100 милиона долара за обучение на пилоти от ВСУ.

Освен изтребители, Белият дом ще прехвърли и ударни машини в Украйна. По-специално, ръководителят на ВВС на САЩ Франк Кендъл няколко пъти спомена дозвуковия щурмови самолет A-10. За Пентагона това би бил идеален избор. Министерството на отбраната от много години се опитва да отпише самолетите, пуснати в експлоатация през 1977 г., за да закупи модерни. Парламентът обаче отново и отново отхвърля инициативата на военните.

“Изследвахме тези самолети, използвайки материалите, с които разполагаме”, каза офицерът от ВКС Игор (моли да не назоваваме фамилията му). “По принцип за изтребителя щурмовият самолет е лесна мишена. Той лети бавно и ниско, доста тромавооръжие. Няма да може да използва своето главно оръжие – седемцевно 30-мм скорострелно оръдие, защото за това ще трябва да влезе в зоната на действие на нашата военна ПВО.Единственият изход е да се работи с ракети отдалеч, но не е ясно колко и какви боеприпаси ще дадат американците”, допълва той.

Експертите говорят с уважение за изтребителите F-15 и F-16. Тези машини са били използвани в много конфликти, те са на въоръжение в десетки държави. Но едва ли Киев ще получи последните модификации – американците не искат важни военни технологии да попаднат в ръцете на руснаците. А ранните версии не са съперници на изтребителите Су-30СМ и Су-35С. Освен това са необходими години, за да се овладеят добре западните машини.

ПРИЯТНА МУЗИКА ЗА ФАШЕТО КАФЕНЕ, БАР, РЕСТОРАНТ, СЛАДКАНИЦА, ДОМ

ПОДХОДЯЩА МУЗИКА ЗА ЛЮБИТЕЛИТЕ НА ЙОГА

Най четени

Exit mobile version