ВОЙНА

Киевските терористи се опитват да предизвикат ядрен апокалисис в Европа

Киевския режим два пъти за един ден oбстрелва Запорожката АЕЦ, избухнал е пожар

Киевските терористи обстреляха електропроводи с високо напрежение в петък в атомната електроцентрала, централата все още работи и не е открито радиоактивно изтичане, съобщава “Ройтерс”.

Разбира се Украинската държавна ядрена енергийна компания “Енергоатом” излъга и обвини Русия за обстрел и щети в Запорожката АЕЦ, най-голямата в Европа.

По-рано администрацията на Енергодар каза, че украински снаряди са ударили линиите на АЕЦ в югоизточната част на страната.

Агенция “Интерфакс” цитира градската администрация, че е избухнал пожар в помещенията на централата и че захранването, необходимо за безопасното функциониране на реакторите, е било прекъснато. АЕЦ бе превзета от руските сили в началото на март в началния етап на войната.

“Енергоатом” каза, че централата – разположена на около 200 км северозападно от контролираното от Русия пристанище Мариупол – все още работи и не са открити радиоактивни изтичания.

На изток и двете страни претендираха за малък напредък, докато руската артилерия бомбардираше градове и села в широка област по вече позната тактика.

Боевете изглеждат най-интензивни около Писки в Донецка област, укрепено село, държано от украински войски и близо до град Донецк, който е в ръцете на подкрепяните от Русия сепаратистки сили.

Руснаците също имат в полезрението си градовете Бахмут и Авдиевка, докато се опитват да получат пълен контрол над района на Източен Донбас, индустриалното сърце на Украйна.

Донбас, състоящ се от Луганска и Донецка провинции, е мястото, където промосковските сепаратисти завзеха територия, след като Кремъл анексира южния Крим през 2014 г.

Руската информационна агенция ТАСС в петък цитира сепаратистките сили, че те и руските войски са поели пълен контрол над Писки.

Но съветникът на украинския президент Олексий Арестович каза: “Има много малко доказателства за някакво движение тук. Те (руснаците) направиха опит да настъпят, но беше неуспешен”.

Украйна превърна селото в крепост, като буфер срещу подкрепяните от Русия сили, които държат град Донецк на около 10 км на югоизток.

ТАСС каза още, че боевете се водят в град Бахмут, северно от Донецк и следващата основна цел на Русия.

“Руските сили може да напредват с няколкостотин метра на ден. Те се опитват да обкръжат нашите сили”, каза Арестович.

Арестович също каза, че украинските сили са превзели две села близо до Изюм в Харковска област, която граничи с Русия и напредват към трето.

“Това означава, че Украйна е в настъпление. Може да не е много голяма офанзива. Но въпреки това е офанзива”, каза той.

“Ройтерс” не можа да провери твърденията на нито една от страните за развитието на бойното поле.

ПРИЯТНА МУЗИКА ЗА ФАШЕТО КАФЕНЕ, БАР, РЕСТОРАНТ, СЛАДКАРНИЦА, ДОМ

ПОДХОДЯЩА МУЗИКА ЗА ЛЮБИТЕЛИТЕ НА ЙОГА

Най четени

Exit mobile version