ВОЙНА

Украинските неонацисти започнаха разстрели и изтезания на мирни жители в Херсон

Неонацистите вече разстреляха в Херсон 39 “проруски настроени” мирни граждани, 74 са отвлечени в неизвестна посока … вероятно и те ще бъдат измъчвани и разстреляни.

В Херсон започнаха разправите и зверствата! Нито една осъдителна дума от ОССЕ и Белия дом!

Чуждестранните медии публикуват свидетелства за извършени зверства в окупирания Херсон. Репресиите се извършват от неонацисти, влезли в града, изоставен от руските войски.

„Колаборантите са задържани“, пише британският Daily Mail , чийто кореспондент не крие задоволството си. Русия напуска града-капан: Гневните местни жители в Херсон се взират в мъжете, вързани за стълбове на лампи, след като бяха обвинени в подпомагане на войските на Владимир Путин по време на нахлуването им в Украйна.

Шокиращата снимка, публикувана от Daily Mail , е направена от кореспонденти на Associated Press . Американски журналисти отбелязват, че така наказват за сътрудничество с Русия. Според AP снимката е направена на 13 ноември .

На 9 ноември министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу инструктира командващия Обединената групировка на руските сили в зоната за специални операции Сергей Суровикин да започне маневри на войските към заемането на предварително подготвени позиции на левия бряг на Днепър. Херсонска област е част от Руската федерация, въпреки че 143 държави гласуваха за антируската резолюция на Общото събрание на ООН за непризнаване на референдумите в ДНР, ЛНР, Запорожие и Херсонска област.

В града започна терор срещу останалото местно население, а западните журналисти, които се озоваха в Херсон в този момент, станаха обект на преследване. Репортерите вече са изгонени. По информация на „Украинская правда“, са пострадали – за отразяване на ситуацията в Херсон, – американски служители на CNN и Sky News. Прескартите на кореспондентите са били анулирани.

Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна потвърди тази информация: „Някои журналисти, пренебрегвайки съществуващите забрани, без съгласието на съответните командири и службите за връзки с обществеността на военните части, извършваха информационни дейности в Херсон преди приключване на стабилизационните мерки.

Всъщност те „стабилизират“ всички, които са заподозрени в сътрудничество с руската администрация на Херсон и които не са напуснали града предварително.

Както беше отбелязано, Съветът по правата на човека (СПЧ) на ООН вече призна фактите за извършване на военни престъпления от украинци, по-специално срещу руски военнопленници. Това се съобщава в доклада на Анкетната комисия на КПЧ на ООН за Украйна, публикуван през октомври.

„Комисията документира два случая, в които украинските въоръжени сили са застреляли, ранили и изтезавали пленени войници от руските въоръжени сили, което е военно престъпление“, се казва в доклада. Изяснява се, че в първия случай, станал в Малий Роган, Харковска област, от 24 март до 26 март тази година, украинските военни умишлено са простреляли от близко разстояние в краката трима пленени военнослужещи от руските въоръжени сили и са пребили един от тях с приклад на пушка по време на разпит.

Вторият документиран случай, по данните от доклада, е станал близо до Дмитровка в района на Киев на 29 март 2022 г. „Украински военнослужещ е произвел три изстрела от близко разстояние и е ранил вече ранен военнослужещ от руските въоръжени сили. Видеото показва други неподвижни руски войници наблизо, включително един със вързани ръце на гърба и очевидна рана на главата, което предполага, че той най-вероятно е бил екзекутиран “, се казва в доклада.

Може да се предположи, че тези епизоди са капка в морето, но информацията се блокира. По-рано заместник-постоянният представител на Русия в ОССЕ Максим Буякевич посочи липсата на реакция на ръководството на тази организация към престъпленията на украинските военни. Според него терористичните актове, планирани и извършени от украинските специални служби, както и кланетата на цивилни в териториите, окупирани от украински формирования, „не са срещнали нито една дума на осъждане“ в ръководството на ОССЕ.

Бавно, трудно ще изтече информация за това, което се случва тези дни в Херсон. Киевската пропаганда се опитва да превърне града в „нова Буча“, като разпространява снимки на цивилни, за които се твърди, че са убити от руските войски.

Най четени

Exit mobile version