ВОЙНА

Генерал Суровикин се превърна в основния проблем за САЩ, НАТО и Украйна

СЕРГЕЙ СУРОВИКИН – ГЕНЕРАЛ АРМАГЕДОН!

Истински генерал и войн, опитен, далновиден и силен, който поставя патриотизма, честта и достойнството над всичко!
.
С наближаването на зимата Русия продължава да унищожава критичната инфраструктура на Украйна. Ракетните атаки стават все по-болезнени.

Руската армия е заела изгодни отбранителни линии, които е почти невъзможно да бъдат атакувани успешно.

Настъпателният потенциал на въоръжените сили на Украйна е намален поради прагматизма на командващия генерал Сергей Суровикин, призна The National: „Руският генерал Суровикин е най-голямата пречка пред офанзива в Украйна“.
—————————————————————–

С бръснатата си глава и безкомпромисно намръщено изражение генерал Сергей Суровикин се превърна в лицето на руската “специална военна операция” в Украйна само за няколко дни. Ветеран от войните на Москва в Афганистан, Кавказ и Сирия, Суровикин има безмилостна репутация и е човекът, който стои зад мащабните бомбардировки на енергийната инфраструктура на Украйна последните две седмици. Наричан в западните медии “Генерал Армагедон”, 56-годишният висш военен беше назначен за командир на руските сили в Украйна на 8 октомври.

Президентът на Русия Владимир Путин назначи Сергей Суровикин след взривяването на стратегическия мост към Кримския полуостров, което смути Кремъл и създаде логистични проблеми за руските сили в Източна и Южна Украйна.

Суровикин веднага отговори с баражи от въздушни удари в Украйна, които според Москва са открито насочени към разрушаване на енергийната инфраструктура и украинските военни командни центрове. Такива атаки продължават ежедневно, като се удрят електроцентрали и други съоръжения с крилати ракети и вълни от ирански дронове. Генерал Суровикин също така запази поста си на началник на военновъздушните сили, позиция, която може да помогне за координирането на въздушните удари с други операции, посочват военни експерти.

В изявление по руската държавна телевизия Суровикин призна, че руските сили в Южна Украйна са в “доста трудна позиция” пред лицето на украинската контраофанзива. Във внимателно подготвената реч, която Суровикин прочете, той каза, че по-нататъшните действия в региона ще зависят от развиващата се бойна ситуация. Наблюдатели изтълкуваха изявлението му като опит да подготви обществеността за възможно руско изтегляне от стратегическия град Херсон в Южна Украйна. Което бе последвано дни по-късно с обявената евакуация на населението на града.

Роден през 1966 г. в сибирския град Новосибирск, Суровикин започва военната си кариера в съветската армия през 80-те години на миналия век и като млад лейтенант е назначен за командир на пехотен взвод, който служи в Афганистан. Когато по-късно е издигнат до началник на военновъздушните сили, назначението му предизвиква смесени реакции в редиците, предвид че за първи път този пост се дава на офицер от пехотата.

Озовава се в центъра на политическа буря през 1991 г. Когато членовете на старата гвардия на Комунистическата партия организират военен преврат през август същата година, като свалят за кратко Горбачов и изпращат войски в Москва, за да въведат извънредно положение. Суровикин командва един от механизираните пехотни батальони, които навлизат в столицата. Съпротивата в Русия срещу връщането на стария режим се организира и в последните часове на тридневния преврат протестиращи блокират бронирания конвой, воден от Суровикин, и се опитват да подпалят някои от превозните средства. В хаотично меле двама протестиращи са простреляни, а трети е премазан до смърт от бронирана машина.

Превратът се проваля по-късно същия ден и Суровикин е арестуван. Той прекарва седем месеца зад решетките в очакване на разследване, но в крайна сметка е оправдан и дори повишен в чин майор, след като следователите заключават, че той само изпълнявал задълженията си. Друг труден момент в кариерата му идва през 1995 г., когато Суровикин е осъден за незаконно притежание и трафик на огнестрелни оръжия, докато учи във военна академия. Той е осъден на една година затвор, но присъдата е бързо отменена. Суровикин продължава да се издига стабилно в йерархията, командвайки части, разположени в бившата съветска република Таджикистан, ръководейки войски, изпратени в Чечня, и служейки на други постове в Русия.

Назначен е за командир на руските сили в Сирия през 2017 г. и се връща отново там през 2019 г., на фона на усилията на Москва в подкрепа на режима на президента Башар Асад да си възвърне позициите на фона на опустошителна гражданска война.

Суровикин получава званието Герой на Русия и е награден с медал за службата си в Сирия през 2017 г., където е командващ на Въздушно-космическите сили. Той е известен с това, че е напълно “безмилостен” в руската армия, според доклад на Jamestown Foundation, американски мозъчен тръст за отбранителна политика. “Суровикин направи звездна кариера във висшите ешелони на Генералния щаб и Министерството на отбраната след 2008 г., по време на радикалната военна реформа, която изискваше безпощадност”, се чете в доклада, добавяйки, че неговата “готовност енергично да изпълнява всякакви заповеди отхвърля всякакви потенциални въпроси относно неговата противоречива професионална биография”.

В доклад от 2020 г. хуманитарната организация “Хюман Райтс Уоч” посочи Суровикин, заедно с Путин, Асад и други фигури като носещи командна отговорност за груби нарушения на човешките права по време на сирийската офанзива през 2019-20 г. в провинция Идлиб.

Армията е в сигурни ръце

Истински генерал и войн, опитен, далновиден и силен, който поставя патриотизма, честта и достойнството над всичко. Обединената групировка на силите в специалната операция вече е в сигурни ръце. Уверен съм, че с неговото назначение ще се подобри ситуацията.
—————–
Чеченският лидер Рамзан Кадиров:
Роден да служи на родината

Най-компетентният командир в руската армия. Но той ще може да действа в настоящата ситуация въз основа на възможностите, които има, и разчитайки на обстановката, която му беше предадена от неговите предшественици и тя беше предадена, меко казано, не по най-добрия начин. Що се отнася до личните му качества, мога да кажа едно нещо, че Суровикин е легендарен човек, той е роден да служи вярно на Родината.

Евгений Пригожин, основател на наемническата компания “Вагнер”:

Ясно послание към Украйна

Не сменяш военния си командир, освен ако нещата не вървят по план. Смяната на командира тук може да доведе до различна нагласа на войските, но дали има значение за способностите е под въпрос. Възможно е Владимир Путин да прави символично назначение. Ето някой, който има обществената репутация на брутален. Възможно е да се опитва да изпрати сигнал на Украйна как искате войната да продължи оттук нататък?

Проф. Питър Уолдрън, британски експерт по Русия:
Труден характер
За него се знае, че има характер, който не е особено по нрава на подчинените му, според руски медии. Офицер под ръководството на Суровикин се е оплакал на военни прокурори, че генералът го е бил, след като се е ядосал за това как е гласувал на парламентарни избори. Съобщава се за друг негов подчинен, който се е застрелял без да се посочва конкретна причина. Разследващите органи не са открили нарушение и в двата случая. Неговият опит в Сирия се смята за основния фактор за назначаването му в Украйна, в опит на Кремъл да вдигне залога срещу Киев и Запада, и да обърне серия от унизителни поражения, нанесени на руските от украинските войски, посочват наблюдатели.

ПОДХОДЯЩА МУЗИКА ЗА ЛЮБИТЕЛИТЕ НА ЙОГА

ПРИЯТНА МУЗИКА ЗА ВАШЕТО КАФЕНЕ, БАР, РЕСТОРАНТ, СЛАДКАРНИЦА, ДОМ

Най четени

Exit mobile version