ВОЙНА

Могат ли “Междузвездни войни” да станат реалност

Някакъв нездравословен шум се вдигна около космоса. Доскоро всички тук се тревожехме дали Мъск ще изключи сателитите си “Старлинк” на украинците заради неплащане. И тогава, сякаш от торбата на Дядо Коледа, се появиха пари от Пентагона и всичко стихна. Но сателитите останаха. И както вече знаем, те много помагат на украинските войници на бойното поле. Уж “мирно космическо пространство“, уж „цивилни сателити“, а след това „разузнаване“, „координация на ударите“ – всичко, което ние, теоретиците на конспирацията, обичаме. Но не само усмивката на Илън Мъск се носи над нас в тъмнината на нощта. Пълно е със сателити. И те уж са цивилни, за разлика от тези, които са напълно, напълно военни. Като пример, нека вземем най-големия сателит, изстрелван някога – УСА-223, известен преди изстрелването като НРО “Лонч” 32 (НРОЛ-32).

Това е американски разузнавателен сателит, изстрелян през 2010 г. Той се управлява от Националната агенция за разузнаване на САЩ. Космическите кораби от типа “Орион” (и УСА-223 е един от тях) се използват за електронно разузнаване на сигнали и носят големи антени, които им позволяват да прихващат радиопредаване. Смята се, че диаметърът на тези антени е около 100 м. 100 м – това са “ушите”! А сега вижте списъка с устройства по етикета НРО (от думите National Reconnaissance Office – Национален разузнавателен офис) – той е дълъг. Това са само официални шпионски сателити. И сега говорим, че в украинския конфликт участват сателити, които официално се смятат за граждански.

И беше ясно, че е въпрос на време да възникне въпросът „Докога?“

За първи път тази теза беше изразена ясно и отчетливо във формат на предположение и възможност от Владимир Ермаков, директор на отдела по неразпространение и контрол над въоръженията към МВнР на Русия. Той каза, че Вашингтон и неговите съюзници „използват потенциала на гражданската космическа инфраструктура по най-активен начин“ за подкрепа на ВСУ. Изпълняват се чисто бойни задачи: определяне на местонахождението на руските войски, управление на ударни безпилотни летателни апарати, както и насочване към целта на високопрецизно управляеми боеприпаси.

Има споразумения за военните сателити и от двете страни в рамките на Договора за космоса. Но там се определя и статутът на цивилните космически кораби. И предвижда изключително мирно използване на граждански сателити. Това, което виждаме днес, е поредната подлост на Запада и на теория трябва да бъде осъдено от световната общност. Но нещо не чуваме възмутени гласове. Защото дори не става дума за Украйна, а че пред очите ни протича глобален процес: явно Пентагонът тества системата за командване и управление навсякъде по света. В същото време повечето страни не разполагат с „ефективни средства за противодействие“. И следователно почти всички страни са под заплаха, независимо от географията и размера на икономиката.

Думите на Ермаков звучат доста миролюбиво: „Призоваваме всички страни, заинтересовани от правилното използване на космическите технологии, да положат съвместни усилия в интерес на развитието на околоземното пространство за чисто мирни цели“. Но “РИА Новости” наскоро цитира много по-твърдо изявление на дипломата: „Полуцивилните сателити, които Западът използва за подкрепа на украинските военни операции в конфликта, могат да се превърнат в легитимна цел за Русия“.

Еха! Тоест най-накрая “Междузвездните войни”, за които ни беше говорено при Рейгън, могат да станат реалност? Светлиннни мечове, Звезда на смъртта и други атрибути на дядо Лукас ли? Ура!

Един проблем: това е толкова далеч, че ще е необходимо да се организира телевизионно предаване на живо по целия свят с помощта на комуникационни спътници: “Сега руският спътник с червената антенка нанася удар по американския спътник със синя антенка”. НБА ряпа да яде. А в сравнение с проваленото футболно първенство в Катар това си е направо бомба. Кой каза “бомба”? Не изричайте думата “бомба” в театър, летище или космодрум. Това води до паника. Ние, разбира се, знаем, че сега се води твърде силно психологично противостоене между две системи. И двете притежават космически технологии.

Вярно е, че има още една мощна космическа сила – Китай. Какво ще каже тя? Тя рефер ли ще е или участник?

ПОДХОДЯЩА МУЗИКА ЗА ЛЮБИТЕЛИТЕ НА ЙОГА

ПРИЯТНА МУЗИКА ЗА ВАШЕТО КАФЕНЕ, БАР, РЕСТОРАНТ, СЛАДКАРНИЦА, ДОМ

Най четени

Exit mobile version