ВОЙНА

Западът заплашва Русия с инвазия

НАТО все по-често говори за риск от пряк сблъсък с Русия, но че се надява да избегне това. Западните медии, позовавайки се на източници в Пентагона, съобщават, че САЩ вече са се отказали от призивите към Киев да не нанася удари по Русия. Какво иска да постигне Западът с ултимативните си изявления срещу Москва?

НАТО е обезпокоен от нарастващата вероятност от пряк конфликт с Русия, каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в интервю за норвежката телевизионна компания НРК. Според него ситуацията в Украйна може да излезе извън контрол, но той е убеден, че Москва и Брюксел ще намерят начин да избегнат сблъсък. Столтенберг подчерта, че сега е „съдбоносно време за Европа и Норвегия“. Според него обаче, ако „нещо се обърка“, събитията ще вземат „ужасяващ обрат“.

В същото време британският “Таймс”, позовавайки се на източник в Пентагона, съобщава, че САЩ вече не настояват ВСУ да не нанасят удари по руска територия, тъй като по-малко се страхуват от ескалация от Москва.

Изданието твърди, че по-ранната политика на САЩ се е основавала на факта, че американските оръжия ще бъдат прехвърлени на Киев при условие, че Украйна няма да ги използва за атаки на руска територия, а изборът на доставено оборудване ще бъде ограничен, за да не се провокират открит конфликт между Русия и НАТО. Според автора на статията, по-рано Пентагонът се е опасявал повече от възможността Русия да използва тактическо ядрено оръжие или да нанесе удари на територията на някоя от страните от НАТО. Според източника от Пентагона промяната в позицията на Вашингтон се обяснява с факта, че страхът от ескалация е намалял в сравнение със започването на специалната военна операция в Украйна.

Изданието отбелязва, че напоследък украинските войски, с мълчаливото одобрение на Пентагона, все по-решително и агресивно се опитват да нанасят удари по руска територия с помощта на безпилотни самолети, включително разузнавателни Ту-141, модифицирани за целта.

Промяната на позицията на Вашингтон може също да означава, че Киев може да получи оръжия с по-голям обсег, които отдавна иска да получи от САЩ, включително балистични ракети АТАКМС с обсег към 310 км и дронове МКу-1Ц “Сив Орел”e, които могат да бъдат оборудвани с ракети АГМ-114.

В същото време Василий Небензя, постоянен представител на Русия в ООН, на заседание на Съвета за сигурност на световната организация припомни, че руските летища “Дягилево” и “Енгелс”, използвани от стратегическата авиация, са били атакувани по данни от американски спътници.

Дипломатът подчерта, че модернизираните съветски безпилотни самолети Ту-141 са били насочени към целта с помощта на американската глобална сателитна система. Небензя увери, че Русия внимателно фиксира всички престъпни действия на САЩ и техните съюзници, те ще имат конкретни правни последици за всички замесени.

Почти едновременното появяване на изявлението на генералния секретар на НАТО и публикацията в “Таймс” съвсем не е случайно, то може да се разглежда като две части от един интегрален ултимативен призив на Запада към Москва, обясни военният експерт Алексей Леонков. „Западът казва на Русия: или спирате на сегашните си позиции и ние сядаме на масата за преговори, или няма да възпираме Украйна да обстрелва руска територия и има риск от пряк сблъсък с НАТО“, каза той.

Това се прави, според анализатора, за да могат ВСУ да изчакат зимата и да натрупат силите си за пролетното подновяване на бойните действия.

„Всъщност ни се натрапва Минск-3. Как да реагираме? С продължение на спецоперацията. Ние си спомняме как бяха изпълнени двете Мински споразумения, които ни бяха наложени по време на успехите на войските на републиките в Донбас при Иловайск и Дебалцево, така че сега няма причина да вярваме на Запада“, каза източникът.

Изявлението на Столтенберг и публикацията на “Таймс” показват, че Западът вдига залозите в глобалната война срещу Русия, а думите за способността на НАТО и Москва да избегнат ескалация и преки сблъсъци показват именно, че Западът се готви за подобно развитие от събития, каза заместник-председателят на комисията на Държавната дума по въпросите на ОНД, евразийската интеграция и връзките със сънародниците Александър Бородай.

„Трудно е да се оцени реалистичността на съобщенията, че САЩ са се отказали от призивите към ВСУ да не нанасят удари по Русия, но по принцип това е напълно в съответствие с риториката, която Западът води напоследък. Готово ли е НАТО за пряк конфликт с нас? Вероятно още не. Затова делегират тази роля на Украйна. Но има планове да се нанесе директен удар срещу Русия от територията на страните от алианса – така трябва да се чете изявлението на Столтенберг “, каза той.

Според депутата Западът разчита на предполагаемата разединеност на руския елит – че определени политически и други влиятелни сили ще изпаднат в паника заради заплахата от пряка война с НАТО и с всички средства ще подкопаят стабилността на системата, призовавайки за капитулация и директно саботирайки Русия.

„Мисля, че този план на Брюксел е погрешен, социологията и моите лични наблюдения показват, че огромното мнозинство от руските граждани, независимо от статуса им, подкрепят СВО. Но Брюксел няма накъде да отиде: ако НАТО загуби от Русия в Украйна, редица страни, предимно в Югоизточна Азия, ще преразгледат съгласието си с диктата на САЩ, а това означава преструктуриране на цялата съществуваща международна политическа архитектура“, обобщава депутатът.

ПОДХОДЯЩА МУЗИКА ЗА ЛЮБИТЕЛИТЕ НА ЙОГА

ПРИЯТНА МУЗИКА ЗА ВАШЕТО КАФЕНЕ, БАР, РЕСТОРАНТ, СЛАДКАРНИЦА, ДОМ

Най четени

Exit mobile version