ВОЙНА

Новата Кибервойна в Украйна

Киев, Украйна Двама украински офицери работат с лаптоп, управляван от украински техник, използващ софтуер, предоставен от американската технологична компания Palantir. На екрана има подробни цифрови карти на бойното поле край Бахмут в източна Украйна, насложени с други разузнавателни данни, голяма част от които идват от търговски сателити.

Когато се навеждаме по-близо, виждаме назъбените окопи на Бахмутския фронт, където руските и украинските сили са разделени от няколкостотин ярда в една от най-кръвопролитните битки на войната. С едно щракване на компютърна мишка се извеждат термовизионни изображения на руски и украински артилерийски огън; друго кликване показва руски танк с “Z”, видимо през палисада, изображение, качено от украински шпионин на земята.

„Силата на усъвършенстваните алгоритмични системи за водене на война сега е толкова голяма, че се равнява на наличието на тактическо ядрено оръжие срещу противник само с конвенционални оръжия“, обяснява Алекс Карп, главен изпълнителен директор на Palantir, в имейл. „Обществото е склонно да подценява това. Нашите противници вече не правят това.” …

Palantir, който започна корпоративния си живот, работейки с ЦРУ върху инструменти за борба с тероризма, има много критици. Това отчасти се дължи на факта, че най-големият й принос от самото начало беше на съоснователят Питър Тийл, успешен технологичен инвеститор, но привърженик на Доналд Тръмп..

Използвайки цифров модел на бойното поле, командирите могат да проникнат в пословичната „мъгла на войната“. Чрез прилагане на изкуствен интелект за анализиране на данни от сензори, съветниците на НАТО извън Украйна могат бързо да отговорят на ключови бойни въпроси: къде са руските сили? Къде е врагът? Какво оръжие ще бъде най-ефективно срещу вражески позиции? След това те могат да предадат точна информация за местоположението на врага на украинските полеви командири. И след като предприемат действия, те могат да преценят дали тяхната информираност е била точна и да актуализират системата. …

Това, което прави тази система наистина революционна е, че тя събира данни от търговски доставчици. С помощта на инструмент Palantir, наречен MetaConstellation, Украйна и нейните съюзници могат да видят какви данни са налични в момента за дадено бойно пространство. …

В нашия пример с Херсон Palantir изчислява, че около 40 търговски сателита ще прелитат над района на ден. Palantir обикновено използва по-малко от дузина търговски сателитни доставчици, но може да разшири този диапазон, за да предостави изображения от до 306 търговски сателита, които могат да фокусират до 3 метра разстояние. Войниците в битка могат да използват преносими таблети, също да поискат допълнителни данни, ако имат нужда от такива. Западните военни и разузнавателни служби работят в тясно сътрудничество с украинците на място, за да улеснят обмена на информация, каза британският служител.

Последната критична връзка в тази система е широколентовата мрежа, осигурена от масива на от приблизително 2500 сателита в ниска околоземна орбита. Системата, собственост на SpaceX на Илон Мъск, позволява на украинските войници, които искат да качат разузнавателна информация, или информация за целите, да го направят бързо.

В тази виртуална война Украйна има предимство. Руснаците също се опитаха да създадат свои средства за електронна борба, но без особен успех. Например, те се опитаха да използват търговски сателитни данни и видео поточно предаване от евтини китайски дронове. Но те имаха трудности при координирането и споделянето на тези данни между отделите. И им липсва възможност за свързване към масива на Starlink.

Това напомня как Съветите осъзнаха през 80-те години, че са много назад по отношение на интегрирането на електронни хардуерни и софтуерни системи за въздушен бой. През 1982 г. израелците разгневиха администрацията на Рейгън, като демонстрираха на света нова американска стратегия, разработена през 1970 г., за насочване на наземни радари с насочващи се ракети като унищожиха сирийската противовъздушна отбрана в Ливан.

Дейвид Игнациус
Наблюдател
19.12.2022 г.

Светослав Атаджанов

ПОДХОДЯЩА МУЗИКА ЗА ЛЮБИТЕЛИТЕ НА ЙОГА

ПРИЯТНА МУЗИКА ЗА ВАШЕТО КАФЕНЕ, БАР, РЕСТОРАНТ, СЛАДКАРНИЦА, ДОМ

Най четени

Exit mobile version