ВОЙНА

Германия ще даде танкове на Украйна, ако и САЩ дадат

Зеленски призова Запада да преодолее колебанията си и да ускори доставката на тежки оръжия

Германският канцлер Олаф Шолц е готов да разреши доставка на бойни танкове “Леопард” на Украйна, ако преди това САЩ предоставят тежки танкове “Ейбрамс”, пише в. “Зюддойче цайтунг”, цитиран от БТА.

В телефонен разговор на Шолц с американския президент Джо Байдън станало ясно, че САЩ още се колебаят.

Позовавайки се на правителствени източници, вестник “Билд” също съобщава за това условие, поставено от Шолц. Според изданието германският канцлер иска Европа и САЩ заедно да доставят танкове на Украйна, за да не може Кремъл да разцепи НАТО.

Останалите държави, които разполагат с танкове “Леопард”, като например Полша, не могат да ги предоставят на Украйна без разрешение от Германия, която ги произвежда.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви вчера пред участниците в Световния икономически форум в Давос, че западните съюзници трябва по-бързо да доставят на страната му танкове и средства за противовъздушна отбрана, за да се отнеме на Русия възможността да извършва нападения, предадоха световните агенции.

В речта си на форума, която произнесе по видеоконферентна връзка, украинският президент обвини Москва в износ на терор. “Тиранията напредва по-бързо от демокрациите”, каза той. “Затова мобилизацията на света трябва да е по-бърза от следващата военна мобилизация на нашия общ враг. Доставката на западни танкове трябва да изпревари следващата инвазия на руските танкове. А доставката на системи за противовъздушна отбрана трябва да изпревари следващата ракетна атака на Русия” , допълни той.

Утре в американската база в Рамщайн ще се състои поредна среща на министрите на отбраната на западни държави, на която ще се обсъжда по-нататъшната помощ за Украйна и най-вече предоставянето на танкове “Леопард”. На тази среща Германия ще бъде представена от новия министър на отбраната Борис Писториус.

ПОДХОДЯЩА МУЗИКА ЗА ЛЮБИТЕЛИТЕ НА ЙОГА

ПРИЯТНА МУЗИКА ЗА ВАШЕТО КАФЕНЕ, БАР, РЕСТОРАНТ, СЛАДКАРНИЦА, ДОМ

Най четени

Exit mobile version