ВОЙНА

Путин: Удари с натовски ракети дълбоко в Русия ще означават обявяване на война от НАТО

Атаката с западни оръжейни системи за нанасяне на удари по руска територия на практика ще означава пряко участие на НАТО в конфликта срещу Русия, заяви президентът Владимир Путин.

„Прави се опит за подмяна на концепции, защото не говорим за „разрешаване“ или „забрана“ на киевския режим да нанася удари по руска територия. Той вече прави това с помощта на дронове и други средства. Но когато говорим за използването на високоточни оръжия с голям обсег, западно производство, това е съвсем различен въпрос“, каза Путин, цитиран от ТАСС.

„Вече споменах това и всички експерти ще потвърдят, както у нас, така и на Запад, че украинската армия не е способна [самостоятелно] да нанася удари с помощта на западни модерни високоточни системи с голям обсег. Тя не може да направи това. Това е възможно само с използването на разузнавателна информация от сателити, с която Украйна не разполага. Тези данни са достъпни само от сателити на Европейския съюз или САЩ, с други думи, от сателити на НАТО. Това е първата точка“, каза Путин.

„Вторият и много важен, може би ключов момент е, че само военнослужещи на НАТО могат да изпълняват полети на тези ракетни системи. Украинските военнослужещи не могат да направят това“, заяви руският президент.

„Така че не става въпрос за това дали да се позволи на Украйна да удари Русия с тези оръжия, а за това да се реши дали страните от НАТО са пряко замесени във военния конфликт или не. Ако бъде взето такова решение, това няма да означава нищо друго освен пряко участие на страните от НАТО, САЩ, европейските страни във войната в Украйна. Това би представлявало тяхното пряко участие и това, разбира се, променя самата същност, самата природа на конфликта. Това ще означава, че страните от НАТО, САЩ и европейските страни, са във война с Русия. И ако това е така, имайки предвид промяната в самия характер на конфликта, ние ще вземем подходящи решения въз основа на заплахите, които ще ни бъдат представени“, каза Путин.

Коментарът му идва след изявлението на президента на САЩ Джо Байдън във вторник, че Вашингтон работи върху вдигане на забраната за използването на американски ударни системи за атака от Украйна на цели дълбоко в Русия.

По време на посещенито си в Киев в сряда американският държавен секретар Антъни Блинкен намекна, че САЩ могат да променят сегашната си позиция, като заяви, че Вашингтон е готов да направи това „от първия ден“ на конфликта и „ще продължи да го прави“ на фона на променящите се обстоятелства.

Също в сряда британският „Гардиън“ съобщи, че Лондон вече е одобрил използването на крилати ракети Storm Shadow от Киев срещу Русия.

Володимир Зеленски отдавна иска от НАТО да вдигне ограниченията за използването на оръжия с голям обсег. В интервю за украински медии тази седмица Зеленски подчерта, че „ако бъдат премахнати ограниченията за някои оръжия, за които няма налични ракети, това не е премахване на ограниченията. Това е друг начин да не се даде положително решение за използването на съответните оръжия.“

Освен британските крилати ракети Storm Shadow, Украйна има и американски ударни системи с голям обсег: ракети ATACMS, JDAM-ER, MALD и противорадарни ракети HARM. Вашингтон също обмисля изпращането на крилати ракети JASSM с голям обсег на действие в Украйна. Тези оръжия са въоръжени с 450-килограмова бойна глава и могат да се изстрелват на разстояние от 370 до 925 км.

Предложената промяна в политиката на САЩ бележи рязко отклонение от коментарите на президента Байдън през май 2022 г., че Вашингтон няма да „изпрати на Украйна ракетни системи, които могат да ударят Русия“. САЩ постепенно промениха политиката си, като първо доставиха тези системи, а през май тази година разрешиха на Киев да ги използва за атаки на военни цели в Русия.

  • Нашата медия използва изображения създадени от Изкуствен Интелект.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?

#thesofiatimes

Най четени

Exit mobile version