ВОЙНА

The National Interest назова мястото на възможна битка между самолети на РФ и НАТО в случай на конфликт

В случай на конфликт, Балтийско море може да се превърне в място за въздушен бой между руските ВВС и силите на НАТО. Това мнение изрази военният анализатор Тревър Филсет на страниците на The National Interest.

„Балтийско море може да се превърне в един от основните въздушни театри на всеки бъдещ конфликт между Русия и НАТО. Всички страни извършват множество полети през международното въздушно пространство над него, проверявайки времето за реакция на своите противници“, се казва в статията.

Наблюдателят отбеляза, че Балтийско море “разделат помежду си” Русия, Финландия и Швеция, както и Полша, Германия и Дания. Освен това, последните три държави са част от Северноатлантическия алианс.

По-рано, на 16 юни, руското министерство на отбраната съобщи, че два руски изтребителя Су-35 са извършили планиран полет над неутралните води на Балтийско море, без да нарушават границите на други държави. Полетът се извършва по строго установен маршрут. По време на полета самолетите не са се отклонявали от маршрута, това се потвърждава от данните на обективния контрол.

По-късно, същия ден, литовското външно министерство призова представител на руското посолство в знак на протест във връзка с предполагаемите нарушения на въздушното пространство на страната от руски самолети.

На 6 юни в Балтийско море започна голямото учение на НАТО Baltops-2021. В двуседмичните маневри участваха около 4 хиляди военнослужещи от 16 страни на алианса, 60 кораба и плавателни съдове, 40 самолета. Съобщава се, че ученията, започнали край бреговете на Дания, а след това се приближават до района на Калининград.

На 11 юни руското посолство във Вашингтон заяви, че използването на американския бомбардировач B-52H в ученията Baltops-2021 ескалира напрежението в Европа.

Най четени

Exit mobile version