ВОЙНА

Хиляда проамерикански афганистански войници нахлуха в Таджикистан след битки с талибаните

Повече от хиляда афганистански войници нахлуха в Таджикистан след битки с талибаните

През последните две седмици вече имаше няколко случая на нахлуване на афганистански войски на таджикска територия.

Повече от хиляда афганистански войници махлуха на територията на Таджикистан след битки с поддръжници на радикалното движение „Талибан“. Това се посочва в изявлението на пресцентъра на Граничните войски на Държавния комитет за национална сигурност на Таджикистан, публикувано в понеделник на уебсайта на държавната информационна агенция “Ховар”.

„В хода на въоръжените сблъсъци с талибаните 1037 военнослужещи от афганистанските правителствени сили отстъпиха през граничните райони на района Шохон Ш. Шохи (104 души), Рузвай (213 души) и Нулванд (83 души) в регион Дарваз, Хумроги , Област Вандж, за да спаси живота на техния персонал. (173 души), област Тем на град Хорог (312 души), Ишкашим (102 души) и Лангар (50 души) от област Ишкашим на територията на Република Таджикистан , “се казва в съобщението.

Пресцентърът отбелязва, че изхождайки от принципа на добросъседство и ненамеса във вътрешните работи на Афганистан, на афганистанската армия е разрешено да се премести на таджикска територия. “В момента ситуацията в тези гранични райони е под контрола на граничните служители на Република Таджикистан”, увери Държавният комитет за национална сигурност.

През последните две седмици вече имаше няколко случая на принудително прехвърляне на афганистански войски на таджикска територия. Влошаването на ситуацията на границата на двете страни беше във фокуса на телефонния разговор между президентите на Таджикистан Емомали Рахмон и Афганистан Мухамад Ашраф Гани, който се проведе в неделя. В този контекст ръководителят на Таджикистан информира афганистанския си колега за нови случаи на принудително преминаване на общата граница от афганистанските военни. Според пресслужбата в разговора се подчертава „неизменната позиция на Таджикистан по проблема с Афганистан, която се състои в ненамеса във вътрешните му работи и пълна подкрепа на усилията на официалните власти за установяване на мир, стабилност и сигурност в страна.”

По-рано генералният секретар на ОДКС Станислав Зас заяви, че ситуацията в северните райони на Афганистан се влошава и предизвиква сериозно безпокойство за организацията. Според него е необходимо да се окаже помощ на Таджикистан за осигуряване на сигурността на южната граница. На 1 юли Съветът на Парламентарната асамблея на ОДКС прие декларация за безпокойство относно ситуацията в Афганистан и
призова всички политически сили в страната да продължат мирния процес.

Най четени

Exit mobile version