ВОЙНА

Агресия на американците в Черно Море

“Законът може да се заобиколи”: ВМС на САЩ намериха начин да се закрепят в Черно море

Американците сякаш отдавна са решили да се установят в Черно море. Докато Шести флот заедно със съюзниците от НАТО се подготвят да отблъснат „руската агресия“, Вашингтон призовава за преразглеждане на Конвенцията от Монтрьо, за да увеличи драстично военната си мощ в региона.

Целта на агресията

Военноморското учение се ръководи от флагмана на Шести флот, контролния кораб “Маунт Уитни”, клас “Блу Ридж”, който влезе в Черно море за трети път от 2014 г. насам. Това всъщност е плаващ щаб, пълен с най-модерно електронно, комуникационно и разузнавателно оборудване. От своя страна командването своевременно получава тактическата информация, необходима за ефективното управление на цялото формирование. Флагманът е придружен от ракетния разрушител клас “Арли Бърк” “Полтър” и танкера “Джон Лентал”. Групировката се поддържа от кораби на регионални съюзници, а от въздуха се прикрива от американска авиация, разположена по бази в Европа. Включително и от стратегически бомбардировачи Б-1Б.

Руското министерство на отбраната смята непланираните маневри на САЩ близо до границите за дестабилизиращи. „Една от целите е военното усвояване на територията на Украйна, казаха от министерството. Като се има предвид фактът, че освен американските военноморски сили се предвижда използването на тактическа, патрулна и стратегическа авиация, както и контингенти от въоръжените сили на България, Грузия, Румъния, Турция и Украйна, значи има проучване на предполагаемия театър на военните действия в случай, че Киев подготви военно решение на югоизток”.

Пристигането на американски кораби в Черно море беше предшествано от поредица от медийни „залпове“. В края на октомври влиятелното издание “Политико” публикува „сензация“: Кремъл събира войски на границата с Украйна, явно замисляйки пълномащабна инвазия. В подкрепа на това публикуваха сателитни снимки на военна техника в района на Елня. Вярно е, че забравиха да съобщят, че от този град в Смоленска област до Украйна има повече от 250 километра по права линия. Други западни медии веднага разпространиха провокативните партенки.

В началото на ноември шефът на ЦРУ Уилям Бърнс пристигна в Москва за преговори. Според Си-Ин-Ен целта на посещението е била „да предупреди Кремъл, че САЩ следят отблизо натрупването на руски войски на границата с Украйна“. Очевидно шефът на разузнаването е толкова зле с географията, колкото журналистите от “Политико”.

Изглежда, че същото заболяване е засегнало и Пентагона. “Продължаваме да наблюдаваме обезпокоителните движения на руските военни в Западна Русия и около Украйна. Призоваваме Русия да изясни своите намерения и какво всъщност правят там”, каза прессекретарят на Пентагона Джон Кирби.

Прессекретарят на Министерството на външните работи Мария Захарова нарече всичко това фалшива кампания. Маховикът на антируската реторика на Запад обаче отдавна е пуснат и няма кой да го спре. Наскоро конгресмените-републиканци от САЩ Майк Роджърс и Майк Търнър обявиха необходимостта от доставката в Украйна на смъртоносни оръжия и изпращане на бойни кораби в Черно море, за да „сдържат и отблъскват агресията“.

Събиране на армада

Според Конвенцията от Монтрьо от 1936 г. общият тонаж на военните кораби на която и да е външна държава в Черно море в мирно време не може да надвишава 30 хиляди тона. Сегашната групировка на Шести флот едва се вписва в тази граница. Именно заради законовите ограничения американците никога не са влачили през Босфора основната си ударна сила – ядрените самолетоносачи с водоизместимост 80 хиляди тона.

Вашингтон очевидно не е доволен от това. Там прекрасно разбират, че три дори най-модерни кораба едва ли ще преодолеят руския Черноморски флот, който се ползва с подкрепата на мощна междувидова групировка, разположена в Крим. Едва ли американците ще се осмелят да нарушат направо Конвенцията от Монтрьо – поне в мирно време. Има обаче и други варианти.

Например, влиятелният вашингтонски вестник “Хил”, който се чете внимателно от конгресмените, публикува статия на лейтенант-командир на ВМС Брайън Харингтън „Америка и НАТО трябва да се противопоставят на руската доминация в Черно море“. Авторът признава, че ракетните системи “Бастион” и “Калибър”, разположени в Крим и на борда на корабите на Черноморския флот, както и сериозната авиационна групировка, позволяват на Москва да покрие огромна територия с шапка на т.нар. “Антидостъп”. Под това Пентагонът има предвид регионите, в които американските войски ще понесат неоправдано големи загуби в случай на пряк въоръжен конфликт.
Проникването в зоната е възможно само поради значителното числено и технологично превъзходство в огнестрелните оръжия. Харингтън предлага заобикаляне на ограниченията на Конвенцията от Монтрьо. Нека всяка страна – членка на Северноатлантическия алианс, притежаваща силен военен флот, изпрати по два-три флага към Черно море. Такава комбинация, смята той, ще стане практически непобедима.

Има какво да се отговори

Но такова явно пренебрежение към международните договори няма да остане незабелязано. Русия ще приеме това като пряка подготовка за регионална война.
И това много бързо може да прерасне в световна война с последващия край с ядрени ракети. Вашингтон и Брюксел все пак е малко вероятно да се осмелят да ескалират. Ще зачестяват обаче опитите за сондаж на руските граници в Черно море.

“Те не са сами в това – в такива проверки и в такива кампании. Освен това, както разбирам, те ще имат учения с нашите съседи: с грузинския флот и с украинския флот. Но и ние можем да провеждаме учения – и ще водим учения”, военният министър на Русия Сергей Шойгу коментира посещението на корабите на Шести флот.
Наистина, в отговор на военноморските маневри на западните страни, Русия всеки път организира свои собствени. И така, онзи ден фрегата „Адмирал Есен“ проведе учения за прикриване на базата на корабите на Черноморския флот от въздушни и ракетни атаки. Съдът пое ескорт и успешно унищожи всички учебни цели със зенитното си оръжие.

Освен това в Черно море влязоха противоподводни сили – корабите “Ейск” и “Касимов”. Бойната работа на черноморските подводничари се пази в тайна. Но няма съмнение, че екипажите на шестте дизел-електрически подводници проект 636.3 „Варшавянка“, причислени към Южния военен окръг, наблюдават денонощно всички, които се опитват да дрънкат с оръжието си.

Най четени

Exit mobile version