ВОЙНА

За това се мълчи но сме на ръба на унищожителна война между Запада и Русия!

Рискът от неочаквано избухване на война между Запада и Русия е по-голям от когато и да било от края Студената война насам, след като много от традиционните дипломатически средства вече са се изчерпали, каза днес най-висшият военен във Великобритания, предаде Ройтерс.
Генерал Ник Картър, който е началник на генералния щаб на британската армия, заяви, че има по-голям риск от напрежения в новата ера на един “многополюсен свят”, в който правителствата си съперничат за постигането на различни цели и за налагането на различен дневен ред.

“Мисля, че трябва да сме внимателни хората да не допуснат войнствената природа на някои от нашите политици да доведе до позиция, в която ескалацията води до грешни преценки”, каза още той.
Напрежението в Източна Европа нарасна през последните седмици, след като Европейският съюз обвини Беларус, че приема полети с хиляди мигранти, за да предизвика умишлено хуманитарна криза по границите му с Полша. Има опасност в този конфликт да бъдат въвлечени и Русия и НАТО.

Президентът на Русия Владимир Путин днес заяви, че извънредните учения на НАТО в Черно море представляват сериозно предизвикателство за Москва и че Русия няма нищо общо с кризата на границата между близкия му съюзник Беларус и Европейския съюз.

В днешното си интервю генерал Картър каза, че авторитарни съперници искат да използват всеки възможен инструмент, който е на тяхно разположение, като например мигранти, повишаване на цените на газа, прокси сили или кибератаки. “Характерът на военните действия се е променил”, обобщи той.

След края на двуполюсния свят през Студената война и на еднополюсния свят, в който доминираща сила бяха САЩ, сега дипломатите се изправят пред един по-сложен многополюсен свят, в който “традиционните дипломатични средства и механизми” от времето на Студената война вече не са на разположение.

Най четени

Exit mobile version