СВЯТ

САНКЦИОННАТА ГЛУПОСТ НА ЗАПАДА

Освен твърде спорният произход на събитията от Буча, днес основната тема са отново санкциите срещу Русия. Байдън плаши с нови санкции, Макрон – също, европейските лидери отново обсъждат допълнителни санкции, Зеленски щял да държи реч в Съвета за сигурност за необходимостта от нови санкции.
Върхът на сладоледа в тази санкционна надпревара е решението на САЩ да спрат плащанията на руски дълг през американски сметки. Казано иначе Русия тръгва да плаща някакъв свой дълг, опитва се да плати от сметка на руското правителство в американска банка, но се оказва, че не може, защото току що са й забранили да оперира с тази сметка. Целта е САЩ да тласне Русия към следните три опции – да източва долари от свои сметки в руски банки; да плаща с долари, които е получила от нови сделки или да спре да плаща. Няма да коментирам финансовото безобразие на американския подход – Русия иска да плати, но й блокират нейни собствени пари и тъй като Русия е явно някаква невероятна балама, тя започва да се тюхка и да търси откъде ще извади долари, за да се плати борча. Ще коментирам нещо твърде принципно.
За русофобите, които трудно мислят и за анализаторите, които мислят бавно обяснявам – само преди дни Русия отмени основна част от западните санкции срещу себе си. Тя отмени точно тази част, която засяга руски блокирани доларови и еврови авоари в западни банки. Повтарям – Русия отмени точно тази санкция, която днес САЩ се опитват да измислят като нова. Цялата тази отмяна стана с искането Русия да продава свои стоки срещу рубли. А тези стоки са и нефт, и газ, и пшеница, и торове, и стомана, и редки метали и каквото още се сетите. Да, днес Русия говори за рубли срещу газ, но бъдете сигурни, че Русия ще се сети и за другите свои стоки – просто прави процеса по-елегантен, за да не боли чак толкова много.
Какво се случва с блокираните руски пари в евро и долари в западните банки? Русия просто им слага една черта и срещу тях си отпечатва толкова рубли, колкото са й необходими. Например ако блокираните руски авоари са 300 млрд. долара, Русия може да си отпечата 300 млрд. по 80 или колкото е там курса на долара. Евросъюзът и САЩ постоянно изпълняват това упражнение. Спомням си, че само при кризата от 2008 – 2010 бяха напечатани 4 трилиона евро и още толкова трилиона долари. Как си го позволяват? Ами така, еврото и доларът са супер конвертируеми и общо взето всички ще продължат да продават за евро и долари. Какво стана онзи ден във финансовите взаимоотношения на Русия със Запада? Русия каза на Запада, че рублата е супер конвертируема, защото е покрита със стоки, без които Западът не може. „Дръжте си еврата и доларите колкото си искате – каза им Русия – даже можете да ги изгорите – от утре сметките ни ще бъдат в рубли!“ Ще каже някой: „Ама то Европа ще плаща в евро, а „Газпром“ ще си ги конвертира в рубли“. За още по-бавно мислещите русофоби допояснявам – така ще е на първо време, докато и Германия и другите преодолеят шока. След това руснаците ще си ги пращат на борсата да си купуват рубли. А какъв ще е курса? Това май няма да зависи от този умен Запад. Във връзка с рублевата одисея Путин просто действа търпеливо и елегантно, пак казвам, за да не боли толкова.
А що се отнася до заканите на ЕС и САЩ, че няма да купуват от Русия, насреща е останалия свят, който май обеща на Русия, че ще изкупува толкова енергоносители, колкото тя предложи. Нека бъдем сигурни, че обещанието ще важи и за останалите руски стоки. Когато това започне да се случва, и втората част от санкциите – стоковата, а не финансовата и тя ще отиде на кино.
И тъй като обяснението ми стана твърде дълго, ще приключа с едно изречение – срам ме от глупостта на моите европейски ръководители. Срам ме е, че изобщо не виждат или се правят, че не виждат, какво се случва във финансовия свят. В света изобщо.

Най четени

Exit mobile version