СВЯТ

Какви са алтернативите на Европа, ако руските газови потоци спрат

Спирането на газопровода „Северен поток 1“ за профилактична поддръжка предизвика опасения за доставките на газ за Европа, ако прекъсването бъде удължено. Засега, по план, подаването на синьо гориво от Русия към Германия се преустановява за 10 дни.

Руските потоци по газопровода вече са намалени до 40% от капацитета. Украйна също спря подаването на транзитен газ към Европа през май, след „намеса на окупаторите в техническия процес“.
Всичко това допринесе за увеличаването на цените на газа на фона на продължаващата война в Украйна.

Кои са основните маршрути за руския газ към Европа?

Русия доставя около 40% от природния газ в Европа, предимно по тръбопроводи. Доставките миналата година бяха около 155 млрд. куб. м (bcm).

Украинският транзитен коридор изпраща газ предимно към Австрия, Италия, Словакия и други източноевропейски държави. Украйна затвори транзитния тръбопровод „Сохрановка“, който минава през окупираната от Русия територия в източната част на страната.

Междувременно европейските страни се стремят да намалят зависимостта си от руския газ. Доставките към някои държави вече са спрени, след като правителствата им отказаха да плащат в рубли. Други, включително Германия, все още се нуждаят от синьото гориво на Русия, докато се опитват да запълнят изчерпаните си резерви.

Алтернативните маршрути към Европа, които не минават през Украйна, включват тръбопровода „Ямал-Европа“, който пресича Беларус и Полша, стигайки до Германия, и „Северен поток 1“, който минава под Балтийско море, отново с крайна точка Германия.

Газопроводът „Ямал-Европа“ има капацитет от 33 млрд. куб. м, което е около една шеста от износа на руски газ за Европа. От началото на тази година суровината тече в посока изток – от Германия към Полша.

Москва наложи санкции на собственика на полската част от газопровода „Ямал-Европа“. Въпреки това Полша може да се справи и без реверсивния газов поток по ямалския газопровод, каза министърът на климата.

Австрия, Германия, Италия, Словакия и Чехия получават по-малко обеми чрез „Северен поток 1“.

Кремъл твърди, че намалените доставки през газопровода не са били преднамерени, обвинявайки западните санкции за забавянето на връщането на оборудването, изпратено за поддръжка в Канада.

Потоците ще спаднат до нула днес, когато започва годишното спиране за поддръжка.

Откъде другаде Европа може да се снабди с газ?

Някои държави имат алтернативни възможности за доставка, а европейската газова мрежа е свързана, така че доставките могат да бъдат споделени. Все пак световният газов пазар бе напрегнат дори преди кризата в Украйна.

Германия, най-големият потребител на руски газ в Европа, която спря сертифицирането на новия газопровод „Северен поток 2“ от Русия заради войната в Украйна, може да внася синьо гориво от Великобритания, Дания, Норвегия и Нидерландия чрез тръбопроводи.

Норвегия, вторият по големина износител в Европа след Русия, увеличава производството, за да помогне на Европейския съюз да постигне целта си да сложи край на зависимостта от руските изкопаеми горива до 2027 г.

Британската Centrica подписа сделка с норвежката Equinor за допълнителни доставки на газ за Обединеното кралство за следващите три зими. Великобритания не разчита на руски газ и може също да изнася за Европа чрез тръбопроводи.
Южна Европа може да получава азерски газ чрез Трансадриатическия газопровод до Италия и Трансанадолския газопровод през Турция.

Съединените щати пък заявиха, че могат да доставят 15 млрд. кубични метра втечнен природен газ (LNG) на Европейския съюз тази година.

Инсталациите за втечнен природен газ в САЩ произвеждат с пълен капацитет. Взривът миналия месец в голям терминал в Тексас ще го остави неактивен до септември, а оттогава до края на 2022 г. ще работи само частично.

Европейските LNG терминали също имат ограничен капацитет за допълнителен внос, въпреки че някои европейски страни казват, че търсят начини за разширяване на доставките и съхранението.
Германия е сред държавите, които искат да изградят нови LNG терминали. Правителството планира да построи два само за две години.

Полша, която покрива около 50% от потреблението си на газ с руски такъв (или около 10 млрд. кубични метра), заяви, че може да доставя газ чрез две връзки с Германия.

През октомври ще бъде открит тръбопровод, позволяващ до 10 млрд. кубични метра газ годишно да тече между Полша и Норвегия.

Има ли други варианти?

Няколко страни биха могли да опитат да запълнят всяка празнина в енергийните доставки, като потърсят внос на електроенергия чрез междусистемни връзки от своите съседи или чрез увеличаване на производството на електроенергия от ядрено гориво, възобновяеми източници, водна енергия или въглища.

Ядрената наличност намалява в Белгия, Великобритания, Франция и Германия, като централите са изправени пред прекъсвания, тъй като остаряват, извеждат се от експлоатация или постепенно се изключват.

Европа се опитва да остави въглищата в историята в отговор на климатичните цели, но някои централи на твърди горива бяха включени отново още в средата на 2021 г. на фона на скока на цените на газа.

Германия задейства втория етап от своя тристъпков спешен газов план, а министърът на икономиката Робърт Хабек предупреди, че страната му ще изпадне в ситуация на недостиг на газ, ако руските доставки се запазят както сега. Очаква се, че някои индустрии може да се наложи да затворят през зимата.

Нидерландският министър на енергетиката каза, че находището в Гронинген може да се наложи да бъде приведено в помощ на съседните страни в случай на пълно спиране на руските доставки. Увеличаването на производството обаче е съпроводено с риск от земетресения.

ПРИЯТНА МУЗИКА ЗА ФАШЕТО КАФЕНЕ, БАР, РЕСТОРАНТ, СЛАДКАНИЦА, ДОМ

Подходяща музика за любителите на йога.

Най четени

Exit mobile version