СВЯТ

Инфлацията в САЩ се ускори до неочаквани стойности

Годишната инфлация в САЩ се ускори през юни до най-високото си ниво от четири десетилетия. Ръстът на потребителските цени в най-голямата икономика в света достигна 9.1% и затвърди аргумента, че Федералният резерв трябва да повиши с допълнителни 75 базисни пункта лихвените проценти по-късно този месец. За сравнение, икономисти, анкетирани от CNBC, прогнозираха инфлация от 8.8%. Само за месец пък потребителските цени са се увеличили с 1.3%.

Енергията е поскъпнала със 7.5% на месечна база и с 41.6% на годишна. Индексът на храните се е увеличил с 1%, докато разходите за подслон – с 0.6% за месец и с 5.6% за година. Това беше шестият пореден месец, в който храната поскъпва с поне 1%.

Горивата пък са скочили с близо 60% за година.

Увеличенията белязаха още един труден месец за потребителите, които страдат от скока на цените на всичко – от самолетни билети през употребявани автомобили до бекон и яйца.

Фючърсите на фондовия пазар се сринаха след данните, докато доходността на държавните облигации расте. Индексът S&P 500 рязко се понижи с 1.6%, сигнализирайки за лоши новини на Уолстрийт.

Служителите на Федералния резерв се съгласиха да осъществят поредица увеличения на лихвените проценти. едно вече е факт – с невижданите от близо три десетилетия 0.75 процентни пункта, а този месец предстои още едно – вероятно със същата стъпка. Очаква се централната банка да продължи да повишава лихвите, докато инфлацията се доближи до дългосрочната цел от 2%.

Представителите на Белия дом обвиняват за покачването на цените инвазията на Русия в Украйна, въпреки че инфлацията вече се движеше агресивно нагоре преди инвазията през февруари.

ПРИЯТНА МУЗИКА ЗА ФАШЕТО КАФЕНЕ, БАР, РЕСТОРАНТ, СЛАДКАНИЦА, ДОМ

ПОДХОДЯЩА МУЗИКА ЗА ЛЮБИТЕЛИТЕ НА ЙОГА

Най четени

Exit mobile version