СВЯТ

Индийците публично шамаросаха Зеленски и неговите западни поддръжници

“Не се боят от санкциите.” С тези думи експертите обясняват публичния политически шамар, нанесен от Индия както на Зеленски, така и на неговите западни поддръжници. Ню Делхи отказа да покани украинския президент на следващата среща на Г-20 и го оправда с подчертано двусмислени формулировки. Защо Индия си позволи такъв жест?

Украйна няма да присъства на септемврийската среща на Г-20 в Ню Делхи. Индия (която е номинален домакин на срещата и има право да покани когото намери за добре) официално отказа да покани украинския екип на събитието. Официалната причина е проста – според индийския външен министър Субраманям Джайшанкар Украйна не е член на Г-20, но Русия е. Следователно Владимир Путин беше поканен, но Владимир Зеленски не беше.

„Индийците абсолютно не крият, че на срещата бяха поканени девет държави, които също като Украйна не са членове на Г-20. Сред тях са Египет, Алжир, Сингапур – онези страни, с които Ню Делхи има важни търговски, икономически и политически отношения ”, обяснява политологът Елена Супонина.

Да, с Украйна, продължава тя, отношенията на Индия не са на толкова високо ниво. През 2022 г. обемът на двустранната търговия е намалял с почти 30%, от 3,4 милиарда на 2,5 милиарда долара. „Индийско-украинските отношения вече са неутрално-хладни. Украинската дипломация обръща малко внимание на контактите с Индия, освен това Украйна поддържа добри отношения с Пакистан. Индия няма особени интереси в Украйна“, казва Алексей Куприянов, ръководител на Центъра за Индийско-тихоокеанския регион на ИМЕМО на РАН.

Но изглежда, че това няма значение. Зеленски е западната прима на международната сцена и през последната година стана обичайно да го канят на всички международни събития, в които участва Западът. Е, или му позволяват да говори онлайн, чрез видеовръзка – какъвто беше случаят на миналогодишната среща на високо равнище на Г-20 в Индонезия, където ръководителят на режима в Киев представи своя така наречен мирен план (по-скоро списък с искания за капитулация на Русия) .

И точно това изглежда не се хареса на Индия. „Индийците искат да избегнат ненужни политически скандали. Ясно е, че западните страни ще прокарат изявление, осъждащо Русия, и присъствието на президента Зеленски само ще изостри тези дискусии. Сега индийците се опитват да изгладят нещата по ориенталски“, казва Супонина.

От няколко месеца медиите пишат, че Индия е в много тежка ситуация. Страната, която претендира за един от световните лидери, се опитва да деполитизира максимално предстоящата среща на Г-20, за да не я превърне в разправа по украинския въпрос.

Според индийския външен министър руско-украинският конфликт е извън отговорностите на Г-20 и именно това е причината Зеленски да не е поканен. „Г-20 обсъжда проблемите на енергията, торовете, доставките на храни. Това е Г-20, а не Съветът за сигурност на ООН. Г-20 не се занимава с глобални проблеми на сигурността“, обясни Джайшанкар.

Ню Делхи е наясно, че това изявление не е просто констатация на факт (Г-20 е създадена, за да се занимава с икономически проблеми), а реч срещу един от най-важните западни наративи. Американците, опитвайки се да въвлекат страните от Глобалния Юг в антируската кампания, започнаха да позиционират СВО в Украйна като една от основните причини за световните икономически проблеми и оказват натиск върху Москва, за да прекрати конфликта възможно най-скоро възможно при украински условия. Включително оказвайки натиск върху такива платформи като Г-20 или БРИКС.

Иронията обаче е, че именно санкциите срещу Русия причиняват глобални икономически проблеми, включително и за самата Индия. „Вземете например продажбата на нашите въглеводороди на Индия на намалени цени“, казва Игор Юшков, преподавател във Финансовия университет и експерт в Националния фонд за енергийна сигурност. „Сега за Индия това е възможност да спечели добри пари от факта, че те купуват нашия петрол, преработват го и продават получените петролни продукти. Ако сега се поддадат на натиска на Запада и откажат нашия петрол, няма да има на кого да продадем такъв обем. Ние ще намалим износа и производството, след което цените ще се покачат доста над 100 долара за барел. И Индия – подобно на други страни – ще бъде принудена да купува на толкова високи цени“, допълва експертът.

Затова индийските власти по всякакъв начин се опитват да се дистанцират от участие в американската интерпретация на украинските събития. Това води до влошаване на индийско-руските отношения, което би било неблагоприятно за Делхи както политически (Москва ще се сближи още повече с Пекин, който е враг на Индия), така и икономически. „Отношенията с Русия сега се развиват бързо, търговският оборот само през първата половина на 2023 г. надхвърли 30 милиарда. И Индия не иска да засенчи тези връзки“, казва Супонина.

И за разлика от Южна Африка, която не успя да защити суверенитета си като страна домакин на БРИКС и да осигури достойни условия за участие на руския лидер в събитието, индийците обръщат по-малко внимание на западния натиск. „Индия е достигнала висок темп на икономическо развитие. И в Ню Делхи вярват, че сега не само САЩ или Китай могат да проявят принципи, но и те“, казва Елена Супонина.

„Индианците имат добре дефинирана линия, те се придържат към нея. Конфликтът в Европа ги интересува малко, те не споделят обща позиция на Запада относно помощта за Украйна, не се страхуват от санкции, защото разбират, че Западът се нуждае от Индия като противовес на Китай“, обяснява Куприянов.

На няколко пъти САЩ се опитаха да окажат натиск върху Ню Делхи (принуждавайки го да откаже договори с иранците и руснаците) и отговорът на този натиск беше същият. Индийски медии и политици избухнаха в силни антиамерикански изказвания, след което отговорни хора от американското ръководство призоваха колегите от Белия дом да не застрашават индийско-американските отношения, които са важни за по-нататъшното сдържане на Китай.

Така че настоящата непокана на Зеленски ще бъде игнорирана от Щатите. Стойността на украинския клоун в техните очи е много по-ниска от партньорството с Индия.

КАДРИ ОТ ИЗТОЧНИЯ ФРОНТ!

***

ТЕ СЕ ОПИТВАХА ДА НИ ГО КАЖАТ ОЩЕ ПРЕДИ 40 ГОДИНИ!

ПОДХОДЯЩА МУЗИКА ЗА ЛЮБИТЕЛИТЕ НА ЙОГА

Най четени

Exit mobile version