Connect with us

ЗДРАВЕ

Идат 7 дни тропическо време

До обяд слънчево и топло, в следобедните часове валежи и гръмотевици

През следващите 7 дни времето над нашата страна ще бъде напълно тропическо – до обяд ще е по-често слънчево и топло, а в следобедните часове атмосферата ще е нестабилна с валежи и гръмотевици.

Температурите през седмицата ще се задържат около и над климатичната норма за юли, съобщават синоптиците от Meteo Balkans.

Времето във вторник, сряда и четвъртък

Времето във вторник ще бъде динамично, с чести валежи и засилена гръмотевична дейност, предимно над Южна и Централна България. Ще има условия и за средна и едра по размер градушка!

  • Минималните температури ще са между 15° и 20°, а максималните – между 30° и 33°.
  • Времето в планините и през двата дни няма да е подходящо за туризъм!

В следобедните часове в масивите от Западна, Централна и Южна България ще се развива купесто-дъждовна облачност, и на повече места ще превали и прегърми. Ще духа слаб вятър от изток. Почти без валежи ще се задържи над Източна България.

В сряда и четвъртък до обяд ще преобладава разкъсана, предимно средна и висока облачност, която след обяд ще се вплътнява. Очакваме през страната да премине и атмосферно смущение, отначало над Западна и Южна България, а до вечерта и над централна очакваме значителни валежи и гръмотевични бури.

Минималните температури ще са между 13°С и 18°С, а максималните – между 28°С и 32°С.

Ново затопляне на времето от петък

Времето в петък ще е предимно слънчево и горещо. След обяд и с развитие на мощна купесто-дъждовна облачност. Минималните температури ще са между 18° и 22°, а максималните – между 32° и 36°. Очакваните валежи на места ще са съпроводени от значителни валежи, едра градушка и силни пориви на вятъра.

Времето през уикенда

В събота и неделя до обяд ще преобладава разкъсана, предимно средна и висока облачност. След обяд и предимно слънчево. Повишението на температурите ще продължи. Максималните ще са между 37° и 40 °С.

Седмичната прогноза е изготвена на базата на Европейския модел за средносрочни прогнози и GFS. Подобни прогнози са несигурни в по-дългосрочен, 7-дневен план и е възможно да претърпят изменения, уточняват от Meteo Balkans.

  • Нашата медия използва изображения създадени от Изкуствен Интелект.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?

#thesofiatimes

ЗДРАВЕ

Младите българи мрат като мухи от инфаркт!

  • Сред основните причини за негативната тенденция са затлъстяването и заседналият начин на живот
  • Тревожни данни в навечерието на Световния ден на сърцето. Случаите на инфаркт сред младите българи се увеличават.
  • По данни на Националния център по обществено здраве през миналата годна в болница с инфаркт са приети 59 души под 35 години, а през 2022 г. те са били 45.

Сред основните причини за негативната тенденция са затлъстяването и заседналият начин на живот. Сърдечносъдовите заболявания са причина за смъртта на над 60% от починалите у нас през миналата година.

Кардиологът Красимира Христова все по-често преглежда деца с високо кръвно.

“Най-скорошният пример е 12-годишно дете с наднормено тегло над 100 килограма, което е с артериално налягане над 180-190. В училищна възраст откриването на хипертония е един от предизвикателните моменти”, каза доц. Красимира Христова – председател на Българска асоциация по сърдечносъдова образна диагностика.

Нездравословната храна и заседналият начин на живот са причина повече млади хора да търсят помощ от кардиолозите.

“Имаме зачестяване и увеличаване на сърдечносъдовата заболеваемост при значително по-млади пациенти. Все повече от пациентите ни стоят повече от 10 часа пред компютъра, което значително увеличава риска от затлъстяване”, категорична е доц. Красимира Христова пред БНТ.

Въпреки че и баща ѝ бил с хипертония, Христина дълго не обръщала внимание на симптомите на високото кръвно.

“Човек, когато е млад, иска да направи много неща, да развие професионалната си кариера, да се занимава с много дейности, той не си дава сметка за тази лека превъзбуденост, която създава високото кръвно налягане”, заяви Христина Стойчева.

Потърсила помощ, защото започнала да се изморява по-бързо, така разбрала, че има хипертония.

“Имам една задача – да намаля теглото, което важи и за всички, не само на моята възраст, а и тези, които това не им е нормалното тегло”, подчерта Христна Стойчева.

“Редукцията на теглото, контролирането на начина на живот, на хранене – са в основата на профилактиката на сърдечносъдовите заболавания”, заяви доц. Красимира Христова.

Прегледът при съдов специалист също е от ключово значение за профилактиката на сърдечните заболавания.

“За превенция на сърдечносъдовите заболявания съответно трябва да оценяваме и артериите извън сърцето. Запушванията и стесненията могат да доведат до прекарване на миокарден инфаркт, до прекарване на мозъчен инсулт”, посочи Ралица Николаева – ангиолог.

Препоръката е хората над 40 години да посещават съдов специалист веднъж годишно.

  • Нашата медия използва изображения създадени от Изкуствен Интелект.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?

#thesofiatimes

Continue Reading

ЗДРАВЕ

Никога не давайте телефон на детето, когато реве

  • Изследването показва, че ако родителите редовно предлагат цифрово устройство на детето си, за да го успокоят или да спрат пристъп на гняв, то няма да се научи да контролира емоциите си
  • Децата, на които се дават смартфони за успокояване на гневни изблици, не се научават да контролират емоциите си, показва ново изследване, цитирано от „Дейли мейл“.

Експерти предупреждават, че ако родител даде на детето си, което е в пристъп на гняв, смартфон или таблет, то няма да може да се научи да контролира емоциите си. През първите няколко години от живота си, децата научават много за това как да реагират в определени ситуации. Този период може да им даде възможност да се научат да реагират спокойно, а не гневно в неприятни или стресови ситуации. Освен това им помага да се научат да се разбират с околните и да станат независими.

През последните години обаче все по-често се случва родители да дават на децата цифрови устройства, когато емоциите им станат непреодолими. Изследователи установяват, че това може да има вредни последици в дългосрочен план.

Екип от университета „Лоранд Йотвьош” (Eötvös Loránd) в Унгария е помолил 265 родители да попълнят въпросници за поведението на децата си, които са били средно на 3,5 години. Една година по-късно е проведен контролен въпросник.

Анализът показва, че колкото повече родителите използват телефони или таблети като средство за успокояване, толкова по-лоши са уменията на децата им за справяне с гнева и разочарованието година по-късно.

„Изследването показва, че ако родителите редовно предлагат цифрово устройство на детето си, за да го успокоят или да спрат пристъп на гняв, то няма да се научи да контролира емоциите си“, каза д-р Вероника Конок, автор на проучването. „Това води до по-сериозни емоционални проблеми, по-специално с контрола на гнева, на по-късен етап от живота“, добави тя.

„Проявите на гняв не могат да се лекуват със смартфони или таблети. Децата трябва да се научат сами да контролират негативните си емоции“, допълни Конок. „По време на този период те се нуждаят от помощта на родителите си, а не от помощта на цифрово устройство.“

Резултатите, публикувани в списание Frontiers in Child and Adolescent Psychiatry, разкриват също така, че децата, които имат по-слаби начални умения за контролиране на гнева, са по-склонни да получат цифрови устройства.

„Не е изненадващо, че родителите по-често прилагат цифрово регулиране на емоциите, ако детето им има проблеми с овладяване на емоциите си“, каза д-р Конок. „Но нашите резултати показват, че тази стратегия може да доведе до изостряне на вече съществуващ проблем.“

Според екипа е важно да не се избягват ситуации, които биха могли да бъдат разочароващи за детето. Вместо това се препоръчва родителите да напътстват децата си в трудни ситуации, да им помагат да разпознават емоциите си и да ги учат как да се справят с тях. Те предлагат здравните специалисти, работещи със семейства, да предоставят информация за това как родителите могат да помогнат на децата си да контролират емоциите си, без да им дават таблети или смартфони.

„Въз основа на нашите резултати могат да бъдат разработени нови методи за обучение и консултиране на родителите“, каза професор Каролин Фицпатрик, изследовател в Университета Шербрук в Квебек и водещ автор на проучването. „Ако се повиши осведомеността на хората за това, че цифровите устройства са неподходящи инструменти за лечение на гневни изблици, това ще се отрази благоприятно на психичното здраве и благосъстоянието на децата.“

Continue Reading

ЗДРАВЕ

Колко полезно е да пием модната лимонена вода

Като цяло, ефектите й са преувеличени, но и кой знае какви вреди няма

Ако вие не пиете вода с лимон, то със сигурност някой от вашите приятели го прави или най-малкото сте чували, че много знаменитости се кълнат в това начало на деня. В социалните мрежи ще прочетете за какви ли не ползи от пиенето на вода с лимон – детокс, отслабване, pH баланс на тялото и т.н.

Какво обаче казва медицината по отношение на тази мода? “Водата с лимон няма да ви навреди, но чак чудодейно питие не е”, обобщава пред “Гардиън” д-р Деби Фетър, преподавател в катедрата по хранене на Калифорнийския университет. Фетър казва, че основната полза от водата с лимон е… хидратацията, т.е. съвсем същото като обикновената вода. Сутрин човек е дехидратиран, тъй че не е лошо да приеме някакви течности със ставането от сън (кафето също дехидратира). Някои хора не понасят сутрин вкуса на обикновената вода, тъй че за тях лимонът може да е приятна добавка.

Ако се чудите към коя школа да се присъедините и как да го пиете – студено или топло, то разлика няма, уточнява специалистката. Трябва да се има предвид обаче, че прекалено горещите напитки не са полезни за гърлото, освен това високите температури унищожават витамин С в лимона. Що се отнася до твърдението за pH баланса, Фетър пояснява, че няма храна или напитка, която да може да му влияе.

Лимонената вода е идеален пример как една мода в здравословния живот може да преувеличи значението на нещо до невъобразими граници. Лимонът например е богат на витамин С и това е безспорно, богат е на антиоксиданти и е полезен за доброто здраве на клетките. Но, разбира се, една чаша вода с лимон не може нито да преобрази кожата ви, нито тялото ви или общия ви тонус.

Препоръчителният прием на витамин С е 90 мг за мъжете дневно и 75 за жените. Сокът на един лимон дава около 18,6 мг витамин С – не е незначително, но не е достатъчно да покрие дневните нужди. Все пак лимонената вода допринася за набавянето на витамини и антиоксиданти, но трябва да я съчетаем с други полезни храни и здравословен начин на живот. Принципите на здравословното хранене са известни – фокус върху плодовете, зеленчуците, пълнозърнестите и бобовите храни, полезните протеини без тежки мазнини и вредни добавки като нитрити, достатъчно вода. С други думи, ако вече спазвате тези принципи и приемате достатъчно полезни калории, лимонената вода може да бъде само гарнитура към тях.

Има ли водата с лимон и неприятни страни? Не бива да се забравя, че тя е кисела, а това е вредно за емайла на зъбите. Важно е да не се мият зъбите веднага след пиене на вода с лимон или пък други цитрусови напитки, защото тогава емайлът е най-уязвим на щети. С това изключение обаче други вреди трудно могат да се изолират. По-философският проблем е, че напоследък винаги се търси едно вълшебно решение за добро здраве. То обаче, както вече стана дума, е много по-комплексен въпрос и цялостен начин на живот.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?

Continue Reading

БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРИЯ1 week ago

Поредните истерични брътвежи на Пеевски

В президентството се гаврят с Пеевски и поредните му истерични брътвежи Димитър Стоянов го съветва да намери някой по-даровит даму...

БЪЛГАРИЯ2 months ago

ДАНС подпука Васил Терзиев

„След планирана проверка от страна на ДАНС в Столична община за достъпа по защита на класифицираната информация се оказва, че...

БЪЛГАРИЯ2 months ago

Трябва да си украинец, за да имаш шанс в България ли?

Служебното правителство осигури възможност деца от Украйна да почиват в България през лятото, за да възстановят своето физическо, психическо и...

БЪЛГАРИЯ2 months ago

Изкривеният Джо Байдън не е бил годен да служи вече

Доналд Тръмп коментира оттеглянето на Байдън В телефонен разговор със Си Ен Ен минути след като президентът Джо Байдън обяви...

БЪЛГАРИЯ2 months ago

КС отменя до дни промените в Конституцията?

Президентът Румен Радев отново ще управлява страната чрез служебен кабинет, избран от самия него след предизвестения край на 50-ото Народно...

ПОЛИТИКА

ПОЛИТИКА3 days ago

Очаквано персоналния съдия на Пеевски от ВАС, който е на Георги Чолаков отряза коалицията на Доган за изборите

Съдът на Георги Чолаков се позова на прословутото електронно заявление на Пеевски, за да откаже на “Демокрация, права и свободи-ДПС”...

ПОЛИТИКА4 days ago

ЕС се разпада пред очите ни – Гавин Мортимър, Тhe Spectator

ЕС се разпада пред очите ни, пише британският писател Гавин Мортимър в анализ за британското списание Тhe Spectator. Германия реши...

ПОЛИТИКА5 days ago

Борисов: Няма депутати на Пеевски в ГЕРБ!

Как може да има дъртаци мислещи се за сериозни мъже да лъжат сутрин, обед и вечер??? Мутрата Борисов пак излъга...

ПОЛИТИКА6 days ago

ЦИК отказа регистрация за изборите и на ДПС-Доган, и на ДПС-Пеевски

Централната избирателна комисия (ЦИК) отказа да регистрира за участие в изборите „Демокрация, права и свободи – ДПС“, представлявана от Джевдет...

ПОЛИТИКА7 days ago

Нюланд си призна – САЩ са саботирали мирното споразумение между Москва и Киев, за да не бъде “кастрирана” Украйна

Бившият заместник-държавен секретар на САЩ Виктория Нюланд призна, че САЩ са в основата на скъсването на почти завършеното мирно споразумение...

СКАНДАЛ

СКАНДАЛ8 hours ago

Борисов даде Пеевски на “Магнитски”

Асен Василев: Борисов даде Пеевски на “Магнитски” Мафиотската битка продължава и досега Мафиоза Борисов даде Пеевски на “Магнитски“. Това обяви...

СКАНДАЛ20 hours ago

Безмозъчни мутанти-терористи от „Виваком“ преследват 92-годишния журналист Димитри Иванов

Компанията терорист т техните съподвижници не спират да го тормози с обаждания и писма заради старо устройство за телевизия, което...

СКАНДАЛ2 days ago

Пияницата Рашидов ходил да се сдобри с Пеевски в хотел „Берлин“, защото нямал сарай

Изгоненият бивш председател на Народното събрание Вежди Рашидов (ГЕРБ) си спомни днес в интервю за Би Ти Ви, че преди...

СКАНДАЛ3 days ago

Пеевски си напазарувал с крадени пари шефът на ВАС

Ивайло Мирчев: Пеевски има една мръсна тайна – шефът на ВАС Утре ВАС може да излезе и с ново решение...

СКАНДАЛ7 days ago

Кризата в ЕС предизвикана от малкоумната Урсула е предизвикана от въпиющата ѝ некомпетентност!

Чей Боуз размаза Урсула – в доклада на Марио Драги за кризата в ЕС е описана въпиющата й некомпетентност! Ирландският...

СВЯТ

СВЯТ16 hours ago

Нов опит да сплашат с “атент” Тръмп. В безопасност е

Нов опит за покушение срещу кандидата за президент на САЩ Доналд Тръмп за да го сплашат. Кампанията на бившия президент...

СВЯТ1 day ago

Фашистите в ЕС: Унгария няма право да намалява цените на храните

Самозвания така наречн “Съд на Европейския съюз” реши, че с въвеждането на задължителни отстъпки за някои видове храни в супермаркетите...

СВЯТ4 days ago

Охлюва Шолц реши да се въоръжава Германия под натиска на американците, но …

МЪКА: Плюнката Шолц реши да се въоръжава по заповед на американския военно промишлен комплекс. И в тоз момент разбра, че...

СВЯТ5 days ago

За много жени това е шизофреничен, подтискащ смях

Захарова наля още масло в огъня за смеха на Харис: Изобщо не е заразителен, направо е потискащ! Говорителката на Министерството...

СВЯТ7 days ago

След драмите на Volkswagen зелените фашисти нанесоха жесток удар и на BMW!

Германският автомобилен гигант BMW съобщи, че се наложи да изтегли един милион и петстотин хиляди автомобила, заради дефектни спирачки на...

Слушайте Радио

Най четени