Connect with us

АНАЛИЗ

Каква е тайната на прекратяването на украинската война?

Лавров и Медведев разкриха тайната на прекратяването на украинската война. Путин знае ли?

Лавров повдигна завесата на тайната около края на украинската война. Защо Западът не може да промени „шахматната дъска“, провокирайки Русия да се „разпадне“ и на кого да вярваме – на Лавров, който не изключва мирни преговори, или на Дмитрий Медведев, който написа, че след Курск ще отидем до край ? Поставените въпроси са по-сложни, отколкото изглеждат.

Особен интерес представлява изявлението на руския външен министър Сергей Лавров за Украйна на пресконференция след преговорите с йеменския му колега. Когато ръководителят на МВнР се изказва по тема, различна от тази, която току-що е обсъждал с равнопоставен човек, може да се разчита (това е психология!), че министърът ще се изказва по-открито по въпроси, които не са свързани с тема на преговорите. Точно това се случи с темата Украйна.

Какво иска Западът от Русия?

Лавров очерта какво се опитва да постигне Западът. Според ръководителя на руското външно министерство, той умело създава ситуация, така че Русия да бъде принудена да „подмине“ така наречената „формула на мира“ на Зеленски. Тази „формула“ може да се сведе до следните постулати – „върни всичко“, плати за всичко, гаранции на Киев от Запада – и нищо по-малко!

В същото време Украйна няма право да води „нормални“ преговори, без ултиматуми, с Русия. Освен това Западът, според ръководителя на руското външно министерство, „прави всичко, за да гарантира, че Украйна ще продължи своята ескалация“. И тогава – специално внимание! Москва, каза Лавров, има „все повече и повече подозрения“, че западняците и Киев искат чрез своите действия да гарантират, че „имаме срив и че ще направим нещо, което ще позволи на Запада, както те смятат, да промени шахматната дъска“.

Лавров смята, че те „няма да могат да направят това“, „няма да могат да ни провокират“, тъй като Русия ще постигне целите си „по начин, който, както каза президентът, ще отговаря най-добре на интересите, първо, на нашия народ и второ – на защитата на онези хора, които фашисткият режим в Киев обяви за терористи, които лиши от основни права, включително правото на религия, вяра, език и много други.“

С какво ще провокират Русия?

Последният пасаж трябва да бъде анализиран задълбочено. Виждам два важни момента в него:

Първо, това е изявление, че Москва няма да продължи да се поддава на провокации. Какво има предвид Лавров и от какво се страхува? Смея да предположа, че ще има масивна западна намеса в украинския конфликт. И ето защо.

Да почнем да сваляме западни самолети над Черно море – западняците ще пратят изтребители да ги пазят от десетина страни и ще са повече от нашите.

Да започнем да нанасяме удари по складовете за снабдяване на украинските въоръжени сили и базите на Ф-16 в Румъния и Полша – Западът ще обяви “забранена за полети зона” над Украйна и ще започне да създава кошмар за нашето морско корабоплаване. После ще сваляме натовски самолети и ще им потопяваме корабите? Но това е война!

Ще започнем да удряме силно ВСУ и ще се втурнем към Днепър – полската армия, французите в още по-голям брой и други членове на НАТО ще влязат в Украйна. Докато балтите и финландците, нашите бивши поданици, ще започнат да правят провокации по цялата линия на дългите ни граници и на фона на вече абсолютно брутални икономически санкции.

И какво тогава? „Ставай, страна огромная“, унищожаване на западни кабели на дъното на моретата и океаните, саботаж, разполагане на ракети, насочени към САЩ в Никарагуа, „Посейдон“ за Великобритания, ядрена война? Все още има тази перспектива, разбира се.

Нашето неефективно, мързеливо, корумпирано правителство, част от което все още гледа на Запад и тайно се занимава със саботаж, и общество, което е възпитавано в потребителски дух повече от 30 години, на което е внушена любов към парите , егоизъм и индивидуализъм (слава Богу – не на всички), — нетърпеливи ли са, стенейки в “Ютюб”, да се впуснат в решителна битка с водещите западни държави, използващи украинците като свои атентатори, които, както понякога изглежда, са готови да направи нещо?

Познавам много от нас, които също са готови, но още повече не са. Не е трудно да победиш пасионарии и герои при такива условия, напротив, трудно е да постигнеш сериозен успех.

Второ, войната в Украйна, отбеляза Лавров, е била и ще бъде продиктувана от съображения за „спасяване“ на нашия народ и ще се води по най-хуманния начин, за да се щади местното население. Ето защо, очевидно, не прекъсват напълно енергийните доставки на Украйна и не разрушават мостовете през Днепър…

Какво значи това

Това от своя страна означава три други неща.

Русия, изглежда, планира да се въздържа от широка мобилизация, не възнамерява да провежда военни операции, които ще струват живота на нейните войници и си поставя твърде амбициозни цели в Украйна по отношение на заемането на нови територии. Тоест, ще се придържа към заявените цели на СВО: Донбас плюс сухопътен коридор до Крим, надявайки се, че измореният от войната Запад един ден ще се примири с това и ще даде команда на Киев да се успокои.

Русия няма да превърне Украйна в пустиня или да унищожи нейната индустрия и енергиен сектор.

Москва не планира да използва никакви тактически ядрени оръжия при тези условия. Разбира се, те могат да принудят Русия да направи това, но тя със сигурност няма желание да го направи.

Всички останали цели, поставени пред СВО, ще се опитват да бъдат постигнати с политически методи, които според мен няма да се получи. Не, западняците ще обещават, разбира се, но пак ще излъжат.

„Ах, не е трудно да ме измамиш, аз самият си го искам!

Освен това, според Лавров, Москва остава отворена за реални преговори: Ако Западът наистина е заинтересован (защото не става въпрос за Зеленски), ако Западът е заинтересован от нормализиране на ситуацията в Европа, от която самите европейци пъшкат и страдат , тогава трябва да седнем на масата за преговори спокойно, без никакви листчета в ръцете, наречени „формулата на Зеленски“, и да започнем да говорим честно.

Да, разбира се, вече три пъти измамена от Запада във връзка с Украйна, Москва има сериозни съмнения дали може да се довери на западняците, които продължават да „тичат“ в Украйна, „изнудвайки“ руснаците с уж вече получено разрешение от Киев да използва не само “Сторм Шадоу”, но и американски ракети с голям обсег за удари дълбоко в Русия.

И все пак надеждата за мирен процес (Защото наистина го искаме!) умира последна и още не е умряла.

Към Лавров няма въпроси

Ще бъда честен. Позицията на шефа на руското външно министерство, която, надявам се, правилно съм дешифрирал, не ме учудва. Министърът на външните работи, главният дипломат на страната, трябва да се съсредоточи върху дипломацията и да не е кръвожаден, защото той не е генерал. Постигането на мир с дипломатически средства е цел на шефа на външното министерство на всяка нормална държава и неговия отдел.

Фактът, че Лавров не е идеалист, той показа на същата пресконференция, засягайки темата за „изясняването“ на руската ядрена доктрина, прозрачно намеквайки, че ако Москва бъде дразнена, унижавана и не се слуша дълго време, тя може да удари – като на 24 февруари 2022 г.

Но какво да кажем за това?

Следователно с Лавров всичко е ясно. Но не всичко е ясно с политиката на Русия в украинското направление, въпреки че има предположение. Защото почти едновременно в Москва се изрази друго мнение. Разбира се, бившият президент и заместник-председател на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев сега не ръководи нищо сериозно. Въпреки това той е приятел на настоящия президент, член на висшето ръководство на страната и е много активен в своя ТГ-канал, състезавайки се по стил и хапливи изрази с несравнимия Владимир Волфович Жириновски.

И така, след събитията, които шокираха Русия в района на Курск, които вече имаха обратен ефект върху Киев с разпадането на фронта в Донбас, Медведев на 21 август започна дискусии по темата в своя ТГ-канал. Патриотите много ги харесаха.

Смисълът на поста е, че според тях преди Курск „макар и теоретично е имало една опасност – преговорен капан, в който страната ни може да попадне при определени обстоятелства“. Това означава мирни преговори, предложени от международната общност и наложени на режима в Киев, „с неясни перспективи и последствия“.

Но „след като неонацистите извършиха терористичен акт в района на Курск, всичко си дойде на мястото“.

“Празното бърборене на неоторизирани посредници на тема красив мир е спряно. Сега всеки разбира всичко, дори и да не го казва на глас. Те разбират, че НЯМА ВЕЧЕ ПРЕГОВОРИ, ДОКАТО ВРАГЪТ БЪДЕ НАПЪЛНО РАЗБИТ!”, подчерта Медведев.

По отношение на Украйна той също беше словесно остър – ще бъде „много по-лошо“: …Ще има значително повече безсмислени разходи, значително повече повредена военна техника и радикално повече ковчези.

Какво от това?

Къде е Макрон? Ето я, стратегическа неяснота в „нашето“ изпълнение. Шефът на МВнР по екзистенциален за страната въпрос казва едно, визирайки Путин, заместник-председателят на Съвета за сигурност и приятел на Путин казва друго. Въпреки че всъщност работят в тандем!

Кой от тях е прав според вас, кого подкрепя президентът и играят ли ролята на „добри” и „лоши” ченгета, когато единият насърчава, другият плаши?

Има обаче едно предупреждение. Западняците са много по-опитни от Русия във воденето на военно-политически битки. А Русия винаги е печелила много само когато е водила народни войни. Подходът на Лавров, към който Западът и Медведев са склонни със своята свирепа негъвкавост, има един съществен недостатък: той просто отлага неизбежното, надявайки се, че Киев няма да издържи и ще се оттегли, а Западът също ще се умори и няма воюват пряко с Русия.

Засега обаче западняците непрекъснато вдигат летвата за конфронтация в Украйна и упорито водят Москва до там, че тя просто не може един ден да не се „отпусне“ и да не бъде „провокирана“. И ако украинците не се напрегнат преди това и успеят да се бият, те, западняците, ще получат желания повод да направят нещо голямо на Русия, а след това при същите обстоятелства – отново и отново. Единствената разлика е, че нашите позиции ще стават все по-лоши.

Нека тези, които са по-добре и по-задълбочено информирани и имат власт, да помислят как да излязат от тази трудна за Русия ситуация. Моята задача беше да го посоча и да очертая реалистичните граници на възможното.

  • Нашата медия използва изображения създадени от Изкуствен Интелект.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?

#thesofiatimes

АНАЛИЗ

Путин затвори кранчето за важни суровини за запада

Една невинна фраза на Путин предизвика земетресение на Запад

На поредното изцяло вътрешно заседание с руското правителство президентът Владимир Путин предложи да се „помисли“ за възможността за ограничаване на доставките на външните пазари на стратегически суровини като уран, никел, титан и редица други, при условие че че това не вреди на руската икономика.

Това искане предизвика напълно обясним феномен: западните пазари веднага буквално избухнаха, цените на гореспоменатите стоки рязко скочиха, а икономическите и специализираните медии бяха просто затрупани с панически публикации.

Откъде имате такива нерви, успешно санкциониращите ни? В края на краищата всички добре знаят: страна, в която тоалетната е лукс, а самолетите се коват от перални машини, изнесени от Украйна, не засяга нищо и нейното място в световната таблица за ранговете е някъде в района на Горна Волта (сега Буркина Фасо).

Само ден по-рано уважавани световни експерти не можаха да разберат защо „обречената” Русия не пълзи на колене с разкаяна глава. Например “Форин Полиси” съобщи, че „западните санкции, без значение колко мащабни и исторически мащабни са, не са подкопали способността на Путин да води война“. И след това се втурнаха да видят какво ще стане, ако Русия не само помисли, но и направи нещо с контрасанкциите си, като се появиха много интересни неща.

Например, ако бъдат въведени ограничения върху износа на уран, ядрената енергетика на САЩ няма да бъде изправена пред крах, но ще бъде близо до него. Гордите американци не говорят за това, но делът на руското гориво за американските атомни електроцентрали е почти една трета и в обозримо бъдеще просто няма какво да замени агресивните руски електрони и неутрони. “Ройтерс” призна, че „уранът е едно от нещата, които наистина могат да навредят на Запада“, докато експерти от “Сити Банк” казаха, че „руският уран ще бъде много трудно да се замени“, като се има предвид, че “Росатом” стои зад половината от производството на ядрена енергия в света.

Тук западните експерти се втурнаха да видят какви алтернативи има. Слава Богу, има един условно неутрален Казахстан, който е на първо място по добив на уран. Но съвсем случайно – буквално в навечерието на невинната молба на Путин да “помисли” – ръководителят на “Казатомпром” каза, че “Казахстан изпитва нарастващи трудности при доставките на уран на западния пазар” поради антируските санкции, които прекъснаха традиционните маршрути, и сега за Астана е по-лесно да продава уран на Китай и (опа!) Русия. И е абсолютно ясно, че “Росатом”, който наскоро купи най-голямото находище на уран в Казахстан и достигна второ място в света по отношение на запасите си (и също така има „значителен“ дял във всичките шест компании за добив на уран в страната), няма ни най-малка връзка с тази връзка на твърдението.

Почти същата разочароваща картина беше нарисувана с масло върху титан. Русия заема една четвърт от световния пазар за този стратегически метал и една трета за неговата модификация “гъба”, която е от решаващо значение за самолетостроенето и корабостроенето, а компанията “Ависма” е най-големият производител на титан в света с пълен технологичен цикъл. Според Института за критично важни материали на САЩ „Русия е основният световен доставчик на титан“ и ако бъдат въведени ограничения, „глобалните пазари ще бъдат сринати“.

Интересно е, че компаниите “Боинг” и “Еърбъс” след началото на сво патетично обявиха „пълен и безусловен“ отказ от руския титан. Но се оказа, че това е пълна и безусловна лъжа: западните власти тихомълком включиха тези компании в „малките“ изключения и те щастливо продължават да строят самолети от руски тоталитарен титан и алуминий, а ако ги няма, пак ще има нищо, което да ги замени (или много – много трудно, скъпо и отнема много време).

По отношение на никела се получи още по-забавна ситуация. Русия е на трето място в света както за „суров“, така и за обогатен никел, на второ място след Индонезия и Филипините. След намека на Путин борсовите цени на никела скочиха с почти три процента за един час: въпреки всички забрани, на главната борса за „редкоземни елементи“ в Лондон, ЛМЕ, почти 40% от целия никел е с руски произход.

А историята с никела (ако продължи) може да засегне Запада много повече дори от урана и титана. Факт е, че абсолютно целият шум около „зелената революция“ на Запад е свързан с редките метали, които са необходими във вятърната енергия, слънчевите панели и електрическите коли, а фикс идеята на Запада е да спечели битка срещу КНР в тази област.

За разлика от Китай, който използва основно литий за батерии за електрически превозни средства, САЩ разчитат на никела и в хоризонт до 2035 г. нуждата от него може да нарасне шест пъти. Съответно, за същите Съединени щати е абсолютно критично да се получи максималното количество никел и за предпочитане целият.

След думите на Путин американците хукнаха към Индонезия (42% от световния пазар на обогатен никел), но и тук настъпи паника: Индонезия обяви, че планира да се присъедини към БРИКС, а след това Русия стана един от основните доставчици на зърно за страната (десетократно увеличение през годината). Никой изобщо не намеква нищо, но има напълно ненулева вероятност Русия и Индонезия да разрешат проблема с никела по приятелски начин, но в този любовен триъгълник определено няма да има американци.

Русия отдавна предупреждава, че Западът се нуждае от нас повече, отколкото ние от него. Разбирането вече се случи – и това е само началото.

  • Нашата медия използва изображения създадени от Изкуствен Интелект.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?

#thesofiatimes

Continue Reading

АНАЛИЗ

Мръсните игрички на Пеевски

  • След разрива в ДПС: в статуквото се появи голяма пукнатина
  • Въпросът е дали избирателите ще се възползват или отново ще си останат вкъщи

Очаквано мутрата Пеевски успя да грабне етикета ДПС и по този начин спечели предимство в надпреварата с формацията на Ахмед Доган. Сега името и абревиатурата ДПС ще е актив на Делян Пеевски, а опонентите му ще трябва да разчитат най-вече на разпознаваемите си лица в своята кампания, която няма да е лесна.

Пеевски спечели предимство, но цената е висока

Но цената на това предимство е висока за Пеевски: постигна го, потвърждавайки най-сериозните критики на своите опоненти. А именно, че разполага с неформален и нелегитимен контрол върху уж независими институции като ЦИК и ВАС, които в крайна сметка обслужиха неговите интереси.

ЦИК в случая е по-малко отговорна/виновна, защото тя поне опита да вземе принципно и правно издържано решение. Това решение трябваше да е ДПС да не се яви като партия или коалиция на тези избори, защото в момента Движението е блокирано. То има двама равноправни председатели, които спорят помежду си. А другите органи, които биха могли да разрешат тези спорове, не могат да съберат нужните мнозинства за това. Така на практика ДПС не може да изрази единна и непротиворечива воля по въпроса за участието му в изборите: председателите внасят противоположни предложения и оттеглят предложенията на другата фракция. В такава ситуация ЦИК беше права да не допуска ДПС за участие в коалиции.

ВАС загърби този централен проблем и на основание, че Пеевски е подал по електронна поща заявление преди Чакъров, даде името и регистрацията на ДПС на ползвателя на модерни технологии. Да оставим настрана факта, че електронното заявление на Пеевски е било “голо” – без съответните подкрепящи документи, които се изискват по закон. Да оставим настрана и другия факт, че то е подадено преди официалния час за подаване на заявления. (Ако хората на Доган бяха избрали високата технология и бяха изпреварили електронно Пеевски, най-вероятно ВАС щеше да използва споменатите дефекти, за да реши не в тяхна полза.) Целият проблем е друг – ВАС просто си затвори очите за липсата на ясна воля от ДПС като партия за участието ѝ в парламентарните избори. “Първият по време” не може да вземе цялата партия чрез регистрацията ѝ – това си е просто рейдърство, пък било то и съдебно облечено.

Слабостите на решението на ВАС веднага станаха ясни, когато Чакъров – този път първи по време – внесе искане за оттегляне на регистрацията на ДПС. Има такава процедура по закона и тя е отделна от регистрацията – партиите имат повечко време да размислят и да променят решението си. Ако се следва логиката на ВАС, “първият по време” пак трябва да спечели и Пеевската коалиция да загуби ДПС. Тепърва ще видим какви процедурни хитрини ще измислят в ЦИК и ВАС, но може да се предвиди, че при казуса с оттеглянето “вторият по време ще е първи по право”.

Седем причини за неизбежните промени

Тази история щеше да е комична (то тя си е комична), ако нямаше доста трагични последици за българската политика. Разпрата в ДПС е безпрецедентна и тя ще доведе до съществени промени в политиката поради следните причини:

– Безвъзвратно се урони репутацията на ДПС и претенцията му да участва във властта открито става все по-незащитима: Скандалите всъщност потвърдиха най-тежките обвинения срещу лидерите на ДПС – Пеевски и Доган. Скандалът със 150-те милиона лева кредит за Вълка е съвсем реален и трябва да се разследва. Ахмед Доган веднъж мина метър с милионния си хонорар: тогава обаче, понеже Пеевски беше на негова страна, “независимите органи” взеха решение в полза на философа хидроинженер. Аргументът беше, че конфликт на интереси няма, защото хонорарът за строеж на язовир е по договор отпреди влизането в сила на закона за конфликт на интереси, макар че е получен след влизането му в сила. Един вид, първи по време, първи по хонорар – или нещо подобно. 150-те милиона за Вълка, с част от които Доган най-вероятно е купил пристанище и електроцентрала, както сигурно и други екстри, правят хидроинженерната история да изглежда като детска порция. Пеевски обаче също затвърди негативната си репутация на човек, разпореждащ се с държавни институции, които с фантастично нелепи аргументи решават все в негова полза. Всъщност, печелейки името ДПС, Пеевски загуби голяма част от претенцията си, че е нормален политик, който има място в управлението на страната;

– Електоралната тежест и на двете ДПС-та ще намалее: Този скандал в ДПС няма как да не разколебае част от електората им. Още повече, че нито една от двете страни в конфликта не е политически или морално безукорна. Всъщност избирателите на ДПС ще чуват от своите това, което досега са чували само от най-големите си опоненти. “А може би всичките критики са били верни” няма да е много труден за достигане извод;

– Идеята Борисов и Пеевски да са близо до самостоятелно мнозинство в парламента пропада: България отиде на шестите парламентарни избори, за да могат Борисов и Пеевски да са близо до мнозинство. И те наистина бяха, като Пеевски дори беше осигурил това мнозинство с шест-седем души от “Величие”. Но Ахмед Доган дръпна спирачката на този управленски проект, като разцепи ДПС. И Доган, и Борисов всъщност правилно прецениха, че подобно управление ще е пагубно за партиите им. Но Бойко Борисов не можеше да откаже на Пеевски и предложи правителството на малцинството, а Доган събра смелост и развали готовата работа. Той беше и допълнително мотивиран от прокурорския и полицейски натиск, който Пеевски предприе срещу хората му, за да подкрепят управлението ГЕРБ-ДПС-“Величие”;

– Борисов и Пеевски продължават да са тандем, но идеята да управляват открито заедно е все по-невъзможна. И досега интересите на Пеевски и ДПС са били защитени добре от ГЕРБ, независимо от непрякото участие на Движението във властта. Но сега, когато ДПС-Пеевски ще е най-много с половината от електоралната тежест на Движението, самият Пеевски започва да се превръща в още по-голяма тежест за Борисов – сериозна репутационна цена срещу малък електорален позитив. Пеевски разбира ясно, че става уязвим и заобиколим. За да се противопостави на тази тенденция, ще търси да засили влиянието си в ГЕРБ. Колкото и парадоксално да звучи, ГЕРБ може да са пред разкол по въпроса Пеевски, подобно на ДПС. Мълчанието на Борисов и невъзможността му да заеме ясна позиция са израз на трупащото се напрежение. Не само той не говори, но и основните лица на партията са млъкнали. Това вероятно е затишие пред буря;

– Негативите на модела на управление Борисов-Пеевски отново беше припомнен: Използването на институции за партийни и корпоративни интереси е слабостта на този модел. Пеевски не се посвени да впрегне институциите, за да реши вътрешнопартиен конфликт. Представете си пък как ще се действа, ако въпросът е за милиардите за магистралите и държавните поръчки като цяло. Докато държавни институции са завладяни, бизнес средата в България няма как да е добра – това е тежък воденичен камък, който страната носи;

– Възможността за идеологическо управление “Борисов-4” изчезва: ГЕРБ, ДПС, ИТН и малки играчи можеха да формират идеологическо мнозинство в този парламент, което да е хем евроатлантическо, хем анти-антикорупционно. В следващия парламент, за да участва в мнозинство, Борисов ще трябва да жертва или евроатлантизма (с “Възраждане”, БСП или нови играчи в тази ниша), или анти-антикорупцията (с ПП-ДБ). А може да се окаже, че парламентът е толкова раздробен, че никаква кохерентна конструкция не е възможна;

– Технократична формула: Партийни правителства или правителства на малцинствата стават още по-непостижими. Единствената формула, която може да има някакъв шанс за легитимност в раздробена среда, става технократичното управление, стъпило на експертна фигура и договорена програма. При всички случаи обаче ярка политическа фигура от ГЕРБ едва ли ще е премиер, а Борисов така или иначе не е вариант.
Картината не е отчайваща

Накратко, разривът в ДПС има доста важни последици: той обяснява не само защо отиваме на седми поред избори, но и какво може да очакваме след тях. Картината не е отчайваща – всъщност хората, които наистина искат България да е европейска, правова държава и свободна демокрация сега имат огромен шанс. В статуквото се е появила голяма пукнатина и тя няма как да се закърпи. Тази пукнатина може да се използва за сериозен, позитивен ремонт – или за срутване на системата. Пътят към срутването понякога е постлан с перфекционизма на свободните и мислещи хора, решили да останат вкъщи, защото не намират идеалната партия. Перфектното често е враг на доброто.

  • Нашата медия използва изображения създадени от Изкуствен Интелект.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?

#thesofiatimes

Continue Reading

АНАЛИЗ

Западните кръволоци дочакаха да се сбъдне мечтата им, да бомбардират Русия и убиват руснаци

Няма да има повече мир между Русия и НАТО. В най-лошия случай „няма да има никой на Земята“. Взети са решения

Директорът на института Царград, философът, общественият и политически деец Александър Дугин заяви, че разрешението на НАТО да изстрелва свои ракети с голям обсег на руска територия е грубо изявление, но от една страна, то не се е променило много за нас, струва си разбиране:

“Решението на Запада да използва ракети с голям обсег срещу Русия, от една страна, не променя нищо. Защото по принцип ракетите ATACMS и HIMARS вече се използват в Русия, срещу Белгород, Курск и някои други региони. Тоест това разрешение за нанасяне на удари на територията на Руската федерация не е нещо ново. Въпреки че, разбира се, това решение е много сериозно от страна на Запада. И всъщност това е признание, че НАТО е страна в конфликта в Украйна. Това вече е едно откровено, юридическо признание, което няма обратно действие, тоест не може да бъде оттеглено.”

Но това е от една страна, отбелязва Дугин. От друга страна, ние навлизаме в сферата на определяне на стойността на нашата ПВО. Той отбеляза, че тази ситуация е различна от масираните удари с дронове, тъй като дроновете летят под нивото на електронната война и под системата, която се контролира от ПВО:

БЛА могат да летят и това не означава, че ПВО не работи, ПВО не работи добре, няма ПВО, ПВО изостава. Но ракетите летят на големи височини и трябва да се сблъскат с нашата система за противовъздушна отбрана. Ако тази система за противовъздушна отбрана е толкова надеждна, колкото всички ние вярваме, тогава, съответно, допускането на ракети с голям обсег да ударят територията на Руската федерация няма да ни причини много вреда.

Има надежда, че наистина няма да навреди. От друга страна, въпросът за онези специфични процеси, които протичат в Министерството на отбраната, когато „повечето заместници на (бившия) министър са на места, които не са толкова отдалечени“, те могат да повдигнат допълнителни въпроси, които „по никакъв начин не хвърлят сянка на съмнение върху нашата армия. Напротив. “Тя е смела и прекрасна.” Но хората все още може да имат въпроси.

Въпреки факта, че обявената на Запад резолюция няма да промени нищо за сегашния фронт, все пак, твърди Александър Дугин, важно е да се разбере, че това всъщност означава начало на война с НАТО:

“Това също не е тайна. <…> Нищо особено, всички знаехме това отдавна, бяхме [предупредени] за това, <…> че сме във война със Запада. Но сега това вече има чисто законови параметри. Смятам, че оттук нататък могат да се нанасят ракетни удари с голям обсег и на територията на страните от НАТО. Защото след, според мен, първата масирана и сериозна атака на ракети с голям обсег на обекти, разположени на територията на Русия, ще бъде нанесен симетричен удар по територията на тези страни, които по един или друг начин са участвали в доставката на тези ракети. Според мен всичко може да се ограничи до удари по същите обекти, по които вече се нанасят тези ракетни удари.”

Например, продължава Дугин, ако ракетите достигнат Москва, може да последва атака срещу военните бази на НАТО извън Украйна. С изострянето на ситуацията и изострянето на военното противопоставяне с НАТО вътре в Русия протичат важни и чувствителни процеси – прагът се измества към патриотизма.

Въпросът сега е не толкова в съдържанието на процесите на ескалация, а, както се изрази философът, във времето – вече или още не. Но дори и да не е сега, това не означава никога. Струва си да се подготвим, смята Дугин, за евентуални превантивни или ответни удари по НАТО, така че след 2,5 години военни действия хората да нямат въпроса – как е възможно това?

Без да се прибягва до тактически ядрени оръжия, да не говорим за стратегически ядрени оръжия. Но маските са свалени, това е война. Това е война с НАТО, това е война на унищожение. Трябва да сме подготвени за това. И трябва да подготвим обществото си морално.

„Само [късоглед] човек може да не разбере, че страната ни е във война, и то дълбока, във война със Запада и е на ръба на ядрена конфронтация <…> Първият удар, помислете, ако е по Москва – и това е. И тогава сякаш тези, които са в недоумение, и празнуват, и почиват, и чакат примирие, ще намалеят значително.”

Философът каза, че разбира как съзнанието се опитва да избегне безпокойството и различни твърди заключения. Но в този случай, изглежда, ще трябва да се събудите от звука на ракетни удари и да действате в извънредни условия:

Няма да има мир. Или ще има Победа, или няма да има нищо и никой на Земята.

  • Нашата медия използва изображения създадени от Изкуствен Интелект.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?

#thesofiatimes

Continue Reading

БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРИЯ1 week ago

Поредните истерични брътвежи на Пеевски

В президентството се гаврят с Пеевски и поредните му истерични брътвежи Димитър Стоянов го съветва да намери някой по-даровит даму...

БЪЛГАРИЯ2 months ago

ДАНС подпука Васил Терзиев

„След планирана проверка от страна на ДАНС в Столична община за достъпа по защита на класифицираната информация се оказва, че...

БЪЛГАРИЯ2 months ago

Трябва да си украинец, за да имаш шанс в България ли?

Служебното правителство осигури възможност деца от Украйна да почиват в България през лятото, за да възстановят своето физическо, психическо и...

БЪЛГАРИЯ2 months ago

Изкривеният Джо Байдън не е бил годен да служи вече

Доналд Тръмп коментира оттеглянето на Байдън В телефонен разговор със Си Ен Ен минути след като президентът Джо Байдън обяви...

БЪЛГАРИЯ2 months ago

КС отменя до дни промените в Конституцията?

Президентът Румен Радев отново ще управлява страната чрез служебен кабинет, избран от самия него след предизвестения край на 50-ото Народно...

ПОЛИТИКА

ПОЛИТИКА11 hours ago

Казаха в лицето дебила Шолц, че Русия е непобедима

Казахстанският президент към Олаф Шолц: Русия е непобедима във военно отношение Казахстанският президент Касъм-Жомарт Токаев заяви днес, че Русия не...

ПОЛИТИКА4 days ago

Очаквано персоналния съдия на Пеевски от ВАС, който е на Георги Чолаков отряза коалицията на Доган за изборите

Съдът на Георги Чолаков се позова на прословутото електронно заявление на Пеевски, за да откаже на “Демокрация, права и свободи-ДПС”...

ПОЛИТИКА6 days ago

ЕС се разпада пред очите ни – Гавин Мортимър, Тhe Spectator

ЕС се разпада пред очите ни, пише британският писател Гавин Мортимър в анализ за британското списание Тhe Spectator. Германия реши...

ПОЛИТИКА7 days ago

Борисов: Няма депутати на Пеевски в ГЕРБ!

Как може да има дъртаци мислещи се за сериозни мъже да лъжат сутрин, обед и вечер??? Мутрата Борисов пак излъга...

ПОЛИТИКА1 week ago

ЦИК отказа регистрация за изборите и на ДПС-Доган, и на ДПС-Пеевски

Централната избирателна комисия (ЦИК) отказа да регистрира за участие в изборите „Демокрация, права и свободи – ДПС“, представлявана от Джевдет...

СКАНДАЛ

СКАНДАЛ1 day ago

Доган спеше с жените на депутати, кметове и областни лидери на ДПС

Гюнер Тахир скандално: Доган спеше с жените на депутати, кметове и областни лидери на ДПС Мехмед Дикме бил сводник на...

СКАНДАЛ2 days ago

Борисов даде Пеевски на “Магнитски”

Асен Василев: Борисов даде Пеевски на “Магнитски” Мафиотската битка продължава и досега Мафиоза Борисов даде Пеевски на “Магнитски“. Това обяви...

СКАНДАЛ2 days ago

Безмозъчни мутанти-терористи от „Виваком“ преследват 92-годишния журналист Димитри Иванов

Компанията терорист т техните съподвижници не спират да го тормози с обаждания и писма заради старо устройство за телевизия, което...

СКАНДАЛ4 days ago

Пияницата Рашидов ходил да се сдобри с Пеевски в хотел „Берлин“, защото нямал сарай

Изгоненият бивш председател на Народното събрание Вежди Рашидов (ГЕРБ) си спомни днес в интервю за Би Ти Ви, че преди...

СКАНДАЛ4 days ago

Пеевски си напазарувал с крадени пари шефът на ВАС

Ивайло Мирчев: Пеевски има една мръсна тайна – шефът на ВАС Утре ВАС може да излезе и с ново решение...

СВЯТ

СВЯТ15 hours ago

Байдън, Блинкен спрете тази безразсъдна ескалация!

Робърт Кенеди-младши: Блинкен, Байдън спрете тази безразсъдна ескалация! Робърт Ф. Кенеди-младши призова администрацията на Байдън да не дава зелена светлина...

СВЯТ23 hours ago

Самоубийства, наркотици и нихилизъм. Това ли е бъдещето ни в САЩ?

Дъглас Макгрегър: Самоубийства, наркотици и нихилизъм. Това ли е бъдещето ни в САЩ? Бившият първи съветник на Пентагона по времето...

СВЯТ2 days ago

Нов опит да сплашат с “атент” Тръмп. В безопасност е

Нов опит за покушение срещу кандидата за президент на САЩ Доналд Тръмп за да го сплашат. Кампанията на бившия президент...

СВЯТ3 days ago

Фашистите в ЕС: Унгария няма право да намалява цените на храните

Самозвания така наречн “Съд на Европейския съюз” реши, че с въвеждането на задължителни отстъпки за някои видове храни в супермаркетите...

СВЯТ5 days ago

Охлюва Шолц реши да се въоръжава Германия под натиска на американците, но …

МЪКА: Плюнката Шолц реши да се въоръжава по заповед на американския военно промишлен комплекс. И в тоз момент разбра, че...

Слушайте Радио

Най четени