Connect with us

КОНСПИРАЦИЯ

Бил Гейтс по заповед на дълбоката държава: Човечеството има два избора – Трета световна война или друга пандемия

“Милиардерът” Бил Гейтс по запвед на дълбоката държава каза, че пред човечеството стоят две потенциални катастрофи.

По думите му честите бунтове и вълнения по света може да предизвикат голяма, т.е. Трета световна война. Мнението си той изрази в интервю пред CNBC. Но дори да се разминем с този вариант, планетата неминуемо ще бъде обхваната от нова пандемия през следващите до 25 години, излъга той пред телевизията.

И дори „ако избегнем голяма война… тогава, да, ще има друга пандемия, най-вероятно през следващите 25 години“.

Обръщаме внимание, че Бил Гейтс е виден “ултраглобалист” собственост на дълбоката държава и преди пандемията от Коронавирус той взе, че я „предсказа“.

По-жалкото е, че над година преди избухването ѝ, Гейтс организира обучения, как да се справят с потенциална зараза, която обхваща планетата. По чиста „случайност“ на обучаващите се им беше казано, че хипотетичния вирус, който може да се появи скоро е Коронавирус!

“Милиардерът”-агент  не пропуска да е гост по време на речи на Клаус Шваб на Световния икономически форум.

Бил Гейтс често твърди в своите интервюта, че въпросът не е дали ще се случи нова пандемия, а кога и дали държавите ще са подготвени за нея.

„Страната, която светът очакваше да ръководи и да бъде модел, не оправда тези очаквания“, казва той, визирайки Съединените щати.

В книгата си „Как да предотвратим следващата пандемия“, която излезе през 2022 г., Бил Гейтс настоява, че политиките на правителствата трябва да са значително по-строги по отношение на карантинирането и локдауните, както и инвестиране в откриването на нови ваксини.

Той заяви пред CNBC, че е очаквал много повече като реакция, по време на пандемията от коронавирус от страна не само на САЩ.

Освен това, Бил Гейтс издаде, че бил подготвил на човечеството „изненада“. Оказва се, че най-вероятно е финансирал документален сериал на Netflix, който разказва, какви ужаси ни предстоят и естествено ни разкрива рецептата, как да се справим.

Премиерата на филма е насрочена на 18 септември, а сериалът се казва „Какво следва? Бъдещето с Бил Гейтс“, чиято премиера е насрочена за 18 септември.

Изненадите в „изненадата му“ не свършват доук. Освен милиардерът, във филма участие ще вземе и небезизвестният д-р Антъни Фаучи!

  • Нашата медия използва изображения създадени от Изкуствен Интелект.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?

#thesofiatimes

КОНСПИРАЦИЯ

Цветан Василев в писмо до парламента: Какво поиска Пеевски преди фалита на КТБ

Бившият мажоритарен собственик на фалиралата КТБ Цветан Василев съобщи в социалната мрежа X, че е предоставил на Народното събрание нови данни за Делян Пеевски и фалита на банката, и публикува писмото си до парламента.

Цветан Василев избяга в Сърбия заради образуваното срещу него дело за източване на КТБ. Апелативният съд в сръбската столица Белград окончателно отхвърли българското искане за екстрадиция. В писмото си Василев обвинява прокуратурата, че работи за Пеевски, който на свой ред обвини Цветан Василев, че е агент на Русия.

„Русия прави всичко, за да превземе България и като бъде инсталиран президент и президентска република и след това ще стане страшно в България, но аз ще го спра това нещо“, каза Пеевски, след като „Да, България“ призова главния прокурор да поиска сваляне на имунитета му като депутат заради сигнала от бившия банкер Цветан Василев.

„От нито една банка нямам дългове към банки. Не дължа нито една стотинка. Това са лъжи“, заяви Делян Пеевски по повод обвиненията на Василев срещу него. В писмото си до парламента бившият банкер пише:

„Атаката срещу КТБ беше предхождана от рекет от страна на Делян Пеевски. Рекетът беше изразен и писмено чрез неговия доверен адвокат Александър Ангелов по време на наша среща в средата на май 2014 г. (Приложение 1). До този момент се стигна след като аз поисках приключване на бизнес отношенията с Делян Пеевски в резултат на отказа му да обслужва експозициите на фирмите си от края на 2013 г. и началото на 2014 г.

По-късно този модел на рекет, разбирам, че е приложен спрямо много други представители на бизнеса – братя Бобокови, Васил Божков, Илия Златанов и др. От Приложение 1 е видно, че Пеевски по никакъв начин не е целял да се постигне „приятелско“ споразумение към онзи момент.

Наред с активи, които са придобивани чрез финансиране от банката по негова инициатива, от мен бяха поискани и активи като собствеността на дружествените дялове и акции от „Дунарит“ АД, „Виваком“ ЕАД, „Петрол“ АД и пр., които нямат нищо общо с него.

Предявени бяха претенции и към сделки на банката като финансиране на приватизацията на Инкомс АД от 2001 г., финансиране на сделка по придобиване на завод „Електроника“ АД от 2008 г. на клиент на банката и пр. Арогантното поведение, което ме шокира, се оказа подплатено с вече подготвена атака срещу КТБ и лично срещу мен. Подготовката е извършена очевидно от Петьо Велков Петров-Еврото в рамките на ръководения от него Следствен отдел на СГП, а самата атака не е било възможно да бъде проведена без знанието на тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров и други прокурори от кръга на Делян Пеевски – т.е. възприемам атаката като такава по инициатива на самия Делян Пеевски. За да стане ясно под чий контрол действа и кой обслужва групата около Петьо ПетровЕврото, трябва да се отговори ясно на въпроса – кой има интерес от нейното съществуване.

Отговорът на този въпрос е еднозначен – тя обслужва основно интересите на Делян Пеевски. 3 В подкрепа на това твърдение, моля, вземете предвид, че Делян Пеевски е пряк бенефициент от атаката срещу КТБ, организирана от кръга на Петьо Петров-Еврото.

Той профитира по следния начин: 1. Неизплатени близо 300 милиона лева непреки кредити от КТБ за бизнеси на Делян Пеевски и съвместни инициативи – половината от салдото по последната справка „ДП“ по нашата договорка; 2. Присвоени активи около и след изкуствения фалит на банката. Активни помагачи при много от тези кражби на активи на КТБ са синдиците на КТБ, държавни институции като бившата КПКОНПИ, държавни дружества като Държавната консолидационна компания и държавната Българска банка за развитие (ББР). Присвоените активи включват:

А. 46% или 500 милиона лева от разликата между цената на покупка и продажба на Виваком/НУРТС (чрез подставеното лице Спас Русев, доказателства за което могат да бъдат намерени както в показанията на финансовата мениджърка на самия Русев Джослийн Бенет, дадени под клетва пред Лондонски съд по повод на манипулирания търг за акциите на Виваком в Лондон през 2015 г., така и в присъствието на швейцарския професионален фидуциар Зено Алоиз Майер в Надзорния съвет на Виваком, след придобиването й от Спас Русев, ВТБ и Милен и Георги Велчеви).

Тук му е мястото да спомена, че благодарение на българските институции и най-вече на КПКОНПИ, оглавявана по това време от Сотир Цацаров, печалбата от операцията на руско-българския консорциум по Виваком АД в резултат на манипулирания търг, организиран от руската държавна банка ВТБ, вместо да бъде насочена към бюджета или масата на несъстоятелността на КТБ, беше присвоена от Спас Русев, Пеевски, ВТБ и техните представители в България братя Велчеви и Красимир Катев. Става въпрос за общо над 950 милиона лева.

Б. Техномаркет – присвоен бизнес чрез сделка с Едуардо Миролио при цена от около 15 милиона лева при пазарни оценки на Техномаркет от 100 милиона лева, т.е. полза за Пеевски и щета за КТБ от 85 милиона лева. Понастоящем експозицията на същия Техномаркет към държавната ББР (експозицията е на „Благоевград- БТ“ АД) по моя информация е около 150 милиона лева.

В. Печатница „Христо Ботев“ – присвоена за под 4 милиона лева чрез ЧСИ при задължение от 80 милиона лева към Партнер Лизинг, фирма финансирана от КТБ, т.е. щета за КТБ и полза за Пеевски от 76 милиона лева.

Г. ИПК „Родина“ – придобита на търг от синдиците на КТБ чрез редица фалшификации, вкл. присвояване на задължения на ИПК „Родина“ към фирми за около 10 милиона лева при пазарна оценка от около 200 милиона лева, т.е. полза за Пеевски и щета за банката от 190 милиона лева.

Д. София Прес, сграда на Цариградско шосе – присвоена чрез създаване на несъществуващи задължения на фирмата-собственик към фирма, свързана с Пеевски. Ползата за Пеевски и щетата за банката е 20 милиона лева. Доказателство за това е използването на сградата от фирми, свързани с Пеевски, за обезпечение на кредити към Първа инвестиционна банка.

Е. Присвоени около 150 милиона лева от активи, прехвърлени от синдиците на КТБ срещу вземанията на офшорката Виафот (доказано свързана с Пеевски чрез неговия адвокат Александър Ангелов при разкритията на Panama Papers/Панама Пейпърс) – срещу вземания от 50 милиона лева, прехвърлени му от Едуардо Миролио. В този случай активен помагач на Пеевски е Държавната консолидационна компания. Ползата за Пеевски – съответно щетата за банката – е над 100 милиона лева. Ж. Около 30 милиона лева са присвоени от Пеевски чрез отклоняване на вземания на офшорната фирма Далий Трейдинг (задължено лице към фирми-длъжници на банката) от фирми на Красимир Гергов. Реализацията на това присвояване е осъществена чрез сделка с bTV. По този случай съм сигнализирал тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров още през 2018 г. – нямаше никакъв резултат. З. Техноекспортстой – 30 милиона лева са присвоени чрез съдебни хватки в началото на атаката срещу КТБ. И. Гипс Кошава – присвоен незаконно чрез цесии по време на специалния надзор на КТБ чрез използване на средства от КТБ. Щетата за банката, съответно ползата за Пеевски, е над 50 милиона лева. Й. Придобиване на централата на КТБ на площад „Гарибалди“ чрез специално създадено дружество от адвокати, на които са изплащани огромни хонорари за сметка на масата на несъстоятелността на КТБ от синдиците. Това дружество придобива централата на цена от 19 милиона лева, близо 2,5 пъти по-ниска от пазарната стойност на сградата. Ползата за Пеевски и щетата за банката е 50 милиона лева предвид факта, че дори платената цена от 19 милиона лева вероятно е с източник КТБ. Могат да бъдат приведени и редица други случаи като доказателство, но е видно, че само от тези активи Делян Пеевски е бенефициент с над 1,5 милиарда лева от фалита на КТБ.

Г. ИПК „Родина“ – придобита на търг от синдиците на КТБ чрез редица фалшификации, вкл. присвояване на задължения на ИПК „Родина“ към фирми за около 10 милиона лева при пазарна оценка от около 200 милиона лева, т.е. полза за Пеевски и щета за банката от 190 милиона лева.

Д. София Прес, сграда на Цариградско шосе – присвоена чрез създаване на несъществуващи задължения на фирмата-собственик към фирма, свързана с Пеевски. Ползата за Пеевски и щетата за банката е 20 милиона лева. Доказателство за това е използването на сградата от фирми, свързани с Пеевски, за обезпечение на кредити към Първа инвестиционна банка.

Е. Присвоени около 150 милиона лева от активи, прехвърлени от синдиците на КТБ срещу вземанията на офшорката Виафот (доказано свързана с Пеевски чрез неговия адвокат Александър Ангелов при разкритията на Panama Papers/Панама Пейпърс) – срещу вземания от 50 милиона лева, прехвърлени му от Едуардо Миролио. В този случай активен помагач на Пеевски е Държавната консолидационна компания. Ползата за Пеевски – съответно щетата за банката – е над 100 милиона лева.

Ж. Около 30 милиона лева са присвоени от Пеевски чрез отклоняване на вземания на офшорната фирма Далий Трейдинг (задължено лице към фирми-длъжници на банката) от фирми на Красимир Гергов. Реализацията на това присвояване е осъществена чрез сделка с bTV. По този случай съм сигнализирал тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров още през 2018 г. – нямаше никакъв резултат.

З. Техноекспортстой – 30 милиона лева са присвоени чрез съдебни хватки в началото на атаката срещу КТБ. И. Гипс Кошава – присвоен незаконно чрез цесии по време на специалния надзор на КТБ чрез използване на средства от КТБ. Щетата за банката, съответно ползата за Пеевски, е над 50 милиона лева. Й. Придобиване на централата на КТБ на площад „Гарибалди“ чрез специално създадено дружество от адвокати, на които са изплащани огромни хонорари за сметка на масата на несъстоятелността на КТБ от синдиците. Това дружество придобива централата на цена от 19 милиона лева, близо 2,5 пъти по-ниска от пазарната стойност на сградата. Ползата за Пеевски и щетата за банката е 50 милиона лева предвид факта, че дори платената цена от 19 милиона лева вероятно е с източник КТБ“, се казва в сигнала на Цветан Василев.

„Могат да бъдат приведени и редица други случаи като доказателство, но е видно, че само от тези активи Делян Пеевски е бенефициент с над 1,5 милиарда лева от фалита на КТБ“, пише Цветан Василев в писмото си до Народното събрание.

  • Нашата медия използва изображения създадени от Изкуствен Интелект.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?

#thesofiatimes

Continue Reading

КОНСПИРАЦИЯ

В американските социални мрежи вълна от цензура. И тези измамници ни учат на демокрация!

Прохватилов: Американските социални мрежи са подложени на вълна от цензура. И тези измамници ни учат на демокрация!

Главният изпълнителен директор на Meta, компания, забранена в Русия, Марк Зукърбърг призна, че неговата компания Facebook е била подложена на натиск от администрацията на Байдън-Харис да въведе цензура, особено по отношение на съдържание, свързано с пандемията от COVID-19.

Зукърбърг направи това признание в писмо до Джим Джордан, председател на съдебната комисия на Камарата на представителите на САЩ.

Зукърбърг също така призна, че неговата компания, под натиска на администрацията на Байдън, е цензурирала публикации за лаптопа на Хънтър Байдън.

Зукърбърг си каза, че „Facebook не е трябвало да цензурира разследването на New York Post за лаптопа на Хънтър Байдън“ и каза, че ФБР е предупредило платформата „за потенциална руска дезинформационна операция за семейство Байдън и Burisma преди изборите през 2020 г.“.

„Онази есен, когато видяхме материал в New York Post, съобщаващ за обвинения в корупция, включващ семейството на тогавашния кандидат за президент на Демократическата партия Джо Байдън, ние изпратихме историята на фактчекърите за преглед и временно я заглушихме, докато чакахме отговор. Оттогава стана ясно, че тези новини не са руска дезинформация и в ретроспекция не трябваше да омаловажаваме историята“, се казва в писмото .

В седмиците преди президентските избори през 2020 г. New York Post публикува нашумяло разследване за лаптопа на Хънтър Байдън, което съдържа имейли и записи, описващи операциите на семейство Байдън за милиони долари в Украйна. Не само, че синът на Джо Байдън Хънтър и братът Джеймс са участвали в сделки с различни сенчести чуждестранни фигури, Джо Байдън е споменаван като възможен получател на средства от тези сделки.

Администрацията на Байдън оказа силен натиск върху американските медии и социални мрежи, за да заглуши този скандал.

Преди две години Илон Мъск разкри цензурните атаки на ФБР, които изискваха премахване на нежелано съдържание и прехвърляне на данни за ненадеждни потребители.

Междувременно Марк Зукърбърг разкри само малка част от сътрудничеството на социалната му мрежа с американските разузнавателни агенции.

Най-голямата социална мрежа в света Facebook, е тясно свързана с ЦРУ и дори дължи раждането си на американското разузнаване.

Един от основните инвеститори на Facebook беше Accel Partners, който поддържаше връзки с рисковия фонд на ЦРУ In-Q-Tel. За първи път сътрудничеството на Facebook с американските разузнавателни служби стана известно след разкритията на Едуард Сноудън, който публикува документи,

показващи, че Facebook, заедно с Microsoft, Google, Yahoo!, YouTube, Skype и Apple, осигурява достъп на ЦРУ и АНС към своите сървъри с потребителски данни.

Този скандал предизвика много шум, след което световните интернет гиганти и директорът на националното разузнаване на САЩ Джеймс Клапър заявиха, че това няма да се повтори. Но скоро стана ясно, че ЦРУ и Фейсбук са поели по различен път, още по-съмнителен.

Компанията на Зукърбърг открито си сътрудничи с ЦРУ и дори вербува свои потребители да работят за американското разузнаване. И то безплатно, на доброволни начала.

Facebook, както и Google, Twitter и Instagram активно си сътрудничат с ЦРУ в областта на предварителното разузнаване.

…През март 2020 г. в град Спрингфийлд (САЩ) се проведе 38-ият Пролетен разузнавателен симпозиум на САЩ, чиято основна тема беше обсъждането на целите и приоритетите на новата Стратегия за национална сигурност, представена от Доналд Тръмп на края на 2017г.

Стратегията на САЩ продължава да се основава на принципа „поддържане на мира чрез сила“ (Peace through Strength). Това трябва да се постигне не само чрез превъзходство в оръжията и системите за командване и контрол, но и чрез „антиципативно разузнаване“, т.е. предвиждане на възможните заплахи и прогнозиране на събитията, които биха могли да доведат до тях.

Прогностичната интелигентност се превърна в един от най-високите приоритети на Intelligence Advanced Research Projects Activity (IARPA), правителствена агенция на САЩ, създадена през 2006 г., за да финансира разработването на предсказуеми технологии за предотвратяване на бъдещи глобални кризи и конфликти, както и за идентифициране на потенциални възможности, чрез които Съединените щати могат да получат предимство пред конкурентите.

IARPA се отчита пред директора на Националното разузнаване на САЩ и изпълнява задачи в интерес на ЦРУ и НСА.

Основният инструмент за проактивно разузнаване са операциите с големи данни. В продължение на няколко години (от 2010 до 2017 г.) бяха реализирани повече от дузина проекти, като проекта Recorded Future съвместно с Google, платформата за прогнозиране P2I (Precise Predictive Intelligence) – създаването на нови потоци от данни на Twitter; Dunami – администратор на асоциации и центрове на влияние във Facebook, Twitter и Instagram; Geofeedia – наблюдение на движението на маси от населението.

Резултатите от тези проекти обаче бяха разочароващи. Хоризонтът на възможностите за прогнозиране на социална нестабилност, конфликти и терористични атаки се оказа в рамките на 3-5 дни, което може да удовлетвори само обикновения човек, който отива на пикник през уикенда и се интересува от времето през уикенда.

Световната практика показва, че прогнозирането на социални конфликти и протести изисква прогнозен хоризонт от няколко седмици, а военните действия – поне шест месеца.

Сред обявените в открити източници постижения на проактивното разузнаване на САЩ са следните прогнози за 2012 г.: появата на протестно движение на президентските избори в Мексико; избухването на поредица от протести около импийчмънта на парагвайския президент Фернандо Луго. Тези прогнози са направени от екип от експерти на Virginia Tech, но тази група учени, както писахме , изобщо не се занимава с прогнозиране, а с организиране на социални протести в рамките на проекта EMBERS (Emerging Embers). Тоест това не беше прогностична, а проектна дейност и се оказа, че реално екипът от синоптици на IARPA и CIA няма с какво да се похвали.

Най-лошо беше положението с точността на прогнозите. С цената на големи усилия екип от интелектуалци, ръководен от професора по психология и социология Филип Тетлок, успя да намали средната грешка в прогнозата от 48 на 39 процента. Нека ви напомним, че прогнозирането с помощта на хвърляне на монета дава грешка от 50 процента, което не е много по-лошо, но е безплатно.

И така през 2018 г. стартира проектът SWARM, който беше насочен към тестване на възможностите на колективния интелект или, както е модерно да се казва сега, „мъдростта на тълпата“ (The Wisdom of Crowds).

През лятото на 2020 г. се проведе следващият етап от този проект, наречен HUNT CHALLENGE 2020. Целта на този етап беше опит да се оцени колко силна е „мъдростта на тълпата“ на непрофесионалните доброволци, наети чрез Facebook, в сравнение с работата на професионалните разузнавателни анализатори от САЩ, Великобритания, Австралия, Нова Зеландия.

Участниците в състезанието получиха четири задачи: геолокация, гъвкавост на мисленето, способност за идентифициране на слабости в докладите на разузнаването и прогнозиране на пиратска дейност.

Доброволците, наети чрез Facebook, се справиха добре с тези задачи, надминавайки резултатите на професионалните разузнавачи. Причината за този неочакван резултат според организаторите на проекта е проста.

Доброволците решаваха проблемите колективно, като непрекъснато обменяха мнения, тоест комуникираха компетентно и размишляваха. А разузнавачите, според официалната версия, са се придържали към принципа „всеки за себе си” и са се провалили на теста.

Целият смисъл на HUNT CHALLENGE 2020 беше да се тества работата на разузнавателните служби с доброволци от социалните мрежи за прогнозиране на събития и заплахи от интерес за шпионската общност. IARPA и ЦРУ тестваха възможностите на гигантската мрежа Facebook и се убедиха, че са направили добър избор.

След успешния тест Facebook реши да спести на американската разузнавателна агенция, която я създаде, разходите за прогнозиране на бъдещето, като се заеме сама с това, и създаде собствена платформа Facebook Forecast. Това е мобилно приложение, което позволява да се координира работата на общности от прогностици, които дават индивидуални прогнози.

Задачата на платформата Facebook Forecast е не само да генерира прогнози, но и да идентифицира „суперпрогнозисти“, като оценява „репутацията“ на най-добрите доброволци-прогнозисти. Благодарение на Forecast Facebook вече разполага с изключително надеждни социологически проучвания, които може да продава на всякакви организации, като политически групи, рекламодатели и финансови спекуланти.

А ЦРУ и АНС вече имат възможност да събират чувствителна информация и да прогнозират бъдещето под прикритието на Facebook, без да привличат вниманието към себе си, като го представят за обективни прогнози.

И тези измамници ни учат на демокрация!

  • Нашата медия използва изображения създадени от Изкуствен Интелект.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?

#thesofiatimes

Continue Reading

КОНСПИРАЦИЯ

Стоян Мавродиев изчезнал в Дубай през Истанбул заради 15 млн. „бонус“ от Румен Вълка

Бившият шеф на ББР е закупил три луксозни вили в баровското селце Посиди на първи ръкав на Халкидики с част от рекордния подкуп

Стоян Мавродиев изчезнал в Дубай през Истанбул заради 15 млн. „бонус“ от Румен Вълка

Бившият шеф на ББР е закупил три луксозни вили в баровското селце Посиди на първи ръкав на Халкидики с част от рекордния подкуп

Скандалният банкер Стоян Мавродиев, главно действащо лице по аферата с кредита-грабеж от държавната Българска банка за развитие (ББР) в размер на 150 млн. лв., отпуснат без обезпечение на Румен Гайтански – Вълка през 2019 г., е прибрал рекорден рушвет от 15 милиона лева за участието си в дръзката финансова измама с парите на данъкоплатците. Това твърдят пред „Уикенд“ ангажирани в разплитането на корупционната схема.

През миналата седмица Мавродиев и Румен Гайтански – Вълка бяха обвинени от прокуратурата за извършено длъжностно присвояване в особено големи размери и за серия от документни измами, чрез които отпуснатите от държавната Българска банка за развитие почти 150 млн. лв. потъват в частни джобове.

Мавродиев е най-уязвимият сред обвиняемите, тъй като е бил главен изпълнителен директор на ББР и лично е одобрил с подписа си предоставянето на многомилионния заем на Румен Вълка. Очилатият финансист рискува присъда от 10 до 20 години затвор и конфискация на имуществото му, ако бъде признат за виновен. Вече цяла седмица Стоян Мавродиев е в неизвестност за властите, а предположенията са, че се укрива в Гърция, където притежава имоти за няколко милиона евро.

Твърди се, че бившият шеф на ББР е закупил три луксозни вили в баровското селце Посиди на първи ръкав на Халкидики с част от рекордния подкуп, който е получил през 2019 г., за да одобри отпускането на заема за 150 милиона лева към фирма на Румен Вълка. Смята се, че имотите на Мавродиев в Гърция, закупени през 2020 г. чрез офшорно дружество с прикрит реален собственик, струват над 5 милиона евро.

Според източниците още в края на миналата седмица Мавродиев е напуснал Гърция и се е отправил към Истанбул. В момента е или в турския мегаполис, или се крие в

Дубай, където според слуховете през 2022 г. си е купил луксозен апартамент за 2,5 милиона евро.

През пролетта на 2021 г., броени месеци след като е отстранен като главен изпълнителен директор на Българската банка за развитие (ББР) със заповед на тогавашния премиер Бойко Борисов, Стоян Мавродиев купува имение в София за впечатляващата сума от 5 милиона лева.

Луксозният имот на корумпирания финансист е част от 5-звездния частен жилищен комплекс с контролиран достъп „Панчарево парк“, разположен на хълмовете над Панчарево сред зеленина и борови гори и с панорамна гледка към езерото и Лозен планина. Тузарската къща на Мавродиев е с разгъната застроена площ от 1200 квадратни метра и с двор от над 4 дка.

Външен басейн с постоянно подгряване, сауна, фитнес салон, винарска изба и домашно кино са само част от екстрите и ежедневния бит на чевръстия банкер. Палатът на Мавродиев е реализиран от италианско архитектурно студио и всички материали и оборудване – дограми, щори, врати, специални настилки, мебели и осветителни тела са внос от Апенините.

Любопитна подробност е, че съседка на Стоян Мавродиев в „Панчарево парк“ е банкерката Цветелина Бориславова, бивша половинка на Бойко Борисов, който лично разпореди уволнението му като шеф на държавната Българска банка за развитие през пролетта на 2020 г. Комшия на Мавродиев в „Панчарево парк“ е и Адам Сотков, съсобственик на дружеството „Свети Георги Груп“, което през 2019 г. също усвои кредит в размер на 75 млн. лв. от ББР с подписа на Мавродиев.

Според източник от прокуратурата имението на Мавродиев в София е обискирано от антимафиоти миналия петък, като оттам са били иззети кашони с документация. Официално потвърждение за тараша в луксозната къща на финансиста над езерото Панчарево обаче липсва.

„Мавродиев е препрал средствата от подкупа за отпуснатия заем от 150 милиона лева на Румен Вълка в луксозни имоти, които обаче не се водят на негово име. Държавното обвинение ще има трудната задача да хване пътят на парите – Мавродиев е виртуоз в сферата на препиране на капитали чрез върволица от офшорни фирми с неустановени собственици“, коментира ангажиран в разследването срещу бившия главен изпълнителен директор на ББР.

Завършилият финанси в УНСС и право в Софийския университет Стоян Мавродиев гради кратка политическа кариера, след като през есента на 2009 г. става депутат в 41-ото Народно събрание от листата на ГЕРБ. Почти веднага обаче влиза в конфликт с тогавашния всесилен човек в партията Цветан Цветанов.

Според източниците Мавродиев е заподозрян от Цветанов, че именно той стои зад тогава появилите се компромати в медиите срещу него – че има незаконно дете във Велико Търново и че жена му изневерява с агента на ДАНС Велин Хаджолов.

За да спре напрежението в партията, само след няколко месеца в Народното събрание, Мавродиев е назначен за председател на Комисията за финансов надзор – пост, който заема до 2016 г.

Докато регулира и надзирава финансовата система в България, Стоян Мавродиев попада в епицентъра на съдебния процес за пране на пари срещу Евелин Банев – Брендо, след като става ясно, че подписът му стои върху пълномощни на подсъдимата заедно с Брендо Десислава Дишлиева и Владимир Дишлиев – баща на убития ѝ мъж Константин Дишлиев.

Според тезата на прокуратурата, Брендо е извършил 5 плащания на стойност над 2 милиона лева в швейцарска сметка на дружеството „Куилин венчърс“ през 2004 г., които след това са преведени на „Фиделити ентърпрайсиз“, като парите са придвижени от упълномощения Стоян Мавродиев. Финансистът обаче така и не се явява на разпит по делото за пране на пари срещу Брендо, а накрая съда се отказва от разпита му.

Въпреки че е осветен като бивш финансов сътрудник на Евелин Банев – Брендо, през 2017 г. Стоян Мавродиев е назначен за главен изпълнителен директор на държавната Българска банка за развитие. Финансистът се превръща в най-скъпоплатеният държавен служител с месечна заплата от 60 000 лева.

Тогава мотивът на управляващите е, че постът, който Мавродиев заема, е изключително важен и че заплатите на директорите в частни банки са сходни по размер. За тригодишния си престой като шеф на ББР Стоян Мавродиев отпуска заеми на фирми в общ размер от почти 700 милиона лева.

За пръв път за заема от 150 млн. лв., отпуснат на фирма на Румен Вълка, стана известно през 2021 г., когато на власт беше първия служебен кабинет на Румен Радев с премиер Стефан Янев и от разкрития на тогавашния министър на икономиката Кирил Петков.

Според твърдение на шефката на Софийската градска прокуратура Илияна Кирилова, разследването срещу Румен Вълка и Стоян Мавродиев се води от 2 години, преди на 15 август т.г. да се стигне до повдигане на обвинения.

Смята се, че парите от заема са разпределени така – 30 милиона лева отиват лично за Ахмед Доган, които са изтеглени в брой и са донесени на почетния председател на ДПС в няколко кашона; 15 милиона са за Стоян Мавродиев, а останалите над 100 милиона лева взима Румен Гайтански.

Уговорката е в първите 3 години Вълка съвестно да плаща поне лихвите по кредитите, но тариката с типичната си наглост решава, че това изобщо не е необходимо.

  • Нашата медия използва изображения създадени от Изкуствен Интелект.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?

#thesofiatimes

Continue Reading

БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРИЯ1 week ago

Поредните истерични брътвежи на Пеевски

В президентството се гаврят с Пеевски и поредните му истерични брътвежи Димитър Стоянов го съветва да намери някой по-даровит даму...

БЪЛГАРИЯ2 months ago

ДАНС подпука Васил Терзиев

„След планирана проверка от страна на ДАНС в Столична община за достъпа по защита на класифицираната информация се оказва, че...

БЪЛГАРИЯ2 months ago

Трябва да си украинец, за да имаш шанс в България ли?

Служебното правителство осигури възможност деца от Украйна да почиват в България през лятото, за да възстановят своето физическо, психическо и...

БЪЛГАРИЯ2 months ago

Изкривеният Джо Байдън не е бил годен да служи вече

Доналд Тръмп коментира оттеглянето на Байдън В телефонен разговор със Си Ен Ен минути след като президентът Джо Байдън обяви...

БЪЛГАРИЯ2 months ago

КС отменя до дни промените в Конституцията?

Президентът Румен Радев отново ще управлява страната чрез служебен кабинет, избран от самия него след предизвестения край на 50-ото Народно...

ПОЛИТИКА

ПОЛИТИКА3 days ago

Очаквано персоналния съдия на Пеевски от ВАС, който е на Георги Чолаков отряза коалицията на Доган за изборите

Съдът на Георги Чолаков се позова на прословутото електронно заявление на Пеевски, за да откаже на “Демокрация, права и свободи-ДПС”...

ПОЛИТИКА4 days ago

ЕС се разпада пред очите ни – Гавин Мортимър, Тhe Spectator

ЕС се разпада пред очите ни, пише британският писател Гавин Мортимър в анализ за британското списание Тhe Spectator. Германия реши...

ПОЛИТИКА5 days ago

Борисов: Няма депутати на Пеевски в ГЕРБ!

Как може да има дъртаци мислещи се за сериозни мъже да лъжат сутрин, обед и вечер??? Мутрата Борисов пак излъга...

ПОЛИТИКА6 days ago

ЦИК отказа регистрация за изборите и на ДПС-Доган, и на ДПС-Пеевски

Централната избирателна комисия (ЦИК) отказа да регистрира за участие в изборите „Демокрация, права и свободи – ДПС“, представлявана от Джевдет...

ПОЛИТИКА7 days ago

Нюланд си призна – САЩ са саботирали мирното споразумение между Москва и Киев, за да не бъде “кастрирана” Украйна

Бившият заместник-държавен секретар на САЩ Виктория Нюланд призна, че САЩ са в основата на скъсването на почти завършеното мирно споразумение...

СКАНДАЛ

СКАНДАЛ8 hours ago

Борисов даде Пеевски на “Магнитски”

Асен Василев: Борисов даде Пеевски на “Магнитски” Мафиотската битка продължава и досега Мафиоза Борисов даде Пеевски на “Магнитски“. Това обяви...

СКАНДАЛ20 hours ago

Безмозъчни мутанти-терористи от „Виваком“ преследват 92-годишния журналист Димитри Иванов

Компанията терорист т техните съподвижници не спират да го тормози с обаждания и писма заради старо устройство за телевизия, което...

СКАНДАЛ2 days ago

Пияницата Рашидов ходил да се сдобри с Пеевски в хотел „Берлин“, защото нямал сарай

Изгоненият бивш председател на Народното събрание Вежди Рашидов (ГЕРБ) си спомни днес в интервю за Би Ти Ви, че преди...

СКАНДАЛ3 days ago

Пеевски си напазарувал с крадени пари шефът на ВАС

Ивайло Мирчев: Пеевски има една мръсна тайна – шефът на ВАС Утре ВАС може да излезе и с ново решение...

СКАНДАЛ7 days ago

Кризата в ЕС предизвикана от малкоумната Урсула е предизвикана от въпиющата ѝ некомпетентност!

Чей Боуз размаза Урсула – в доклада на Марио Драги за кризата в ЕС е описана въпиющата й некомпетентност! Ирландският...

СВЯТ

СВЯТ16 hours ago

Нов опит да сплашат с “атент” Тръмп. В безопасност е

Нов опит за покушение срещу кандидата за президент на САЩ Доналд Тръмп за да го сплашат. Кампанията на бившия президент...

СВЯТ1 day ago

Фашистите в ЕС: Унгария няма право да намалява цените на храните

Самозвания така наречн “Съд на Европейския съюз” реши, че с въвеждането на задължителни отстъпки за някои видове храни в супермаркетите...

СВЯТ4 days ago

Охлюва Шолц реши да се въоръжава Германия под натиска на американците, но …

МЪКА: Плюнката Шолц реши да се въоръжава по заповед на американския военно промишлен комплекс. И в тоз момент разбра, че...

СВЯТ5 days ago

За много жени това е шизофреничен, подтискащ смях

Захарова наля още масло в огъня за смеха на Харис: Изобщо не е заразителен, направо е потискащ! Говорителката на Министерството...

СВЯТ7 days ago

След драмите на Volkswagen зелените фашисти нанесоха жесток удар и на BMW!

Германският автомобилен гигант BMW съобщи, че се наложи да изтегли един милион и петстотин хиляди автомобила, заради дефектни спирачки на...

Слушайте Радио

Най четени