Connect with us

ФОКУС

Капитализмът се изчерпа, започва война за нов световен ред

Основният принцип на капитализма е извличане на печалба и увеличаване на капитала. Основата на финансовия капитализъм е лихвата по заеми.
Но могат ли капиталите да растат безкрайно и може ли финансова система, базирана на лихвите по заеми, да работи безкрайно?

През 20 век капитализмът се развива бързо. Първо, той погълна европейските монархии, унищожени от резултатите от Първата световна война, след това се разви чрез индустриализацията и свързания с нея растеж на производителността на труда, разпространявайки се в по-голямата част от света, до бившите колонии на империите, които се разпаднаха в началото на века.

В края на 20-ти век, с разрушаването на Съветския съюз и социалистическия блок, който покриваше около една четвърт от цялата световна икономика, капитализмът се разрасна, като погълна постсъветското пространство.

Но в началото на 21 век възникна ситуация, когато почти цялото световно икономическо пространство беше включено в глобалната финансова и икономическа система, работеща на принципите на капитализма.

Дори Китай, който остава номинално комунистическа страна, е икономически напълно включен в световната капиталистическа система и китайската икономика работи според нейните закони.

Само КНДР и Иран останаха невключени в глобалната капиталистическа система. И дори тогава само отчасти. Все още има някои племена в Африка, горите на Амазонка и Папуа Нова Гвинея, но те са твърде незначителни, за да представляват интерес за големия бизнес. А КНДР и Иран, в случай на пълно поглъщане от капиталовата система, няма да осигурят дългосрочен растеж на глобалния капитал, само малко увеличение, нищо повече.

Как може да се увеличи глобалният капитал в условия, когато практически цялото световно икономическо пространство вече е овладяно, заграбено и разделено?

Ръстът на производителността на труда вече доведе до факта, че по-малка част от населението е заето в производството, останалите постепенно се превръщат в баласт за капиталистическата система, зависими.

Представете си ситуация, в която автоматизацията е достигнала 100% и абсолютно всички стоки в света са произведени от напълно автоматизирани предприятия под контрола на изкуствен интелект, който изобщо не изисква човешко участие.

Стоките, произведени от тези напълно автоматизирани фабрики, никой няма да може да купи по простата причина, че никой няма да работи за тях, следователно никой няма да получава заплата.

В този случай ще е необходимо или да се разпространяват безплатно тези стоки, или да се разпределят пари за закупуването им, тоест в крайна сметка отново стоките да се разпространяват безплатно.

Секторът на услугите няма да реши проблема, защото ако всички работят в сектора на услугите и се обслужват взаимно, тогава хората ще си плащат всички пари, които печелят, и вече няма да могат да купуват стоки, произведени чрез напълно автоматизирано производство.

Ако си представим, че има два сектора на икономиката – производство, което е напълно автоматизирано, и сектор на услугите, в който работят всички хора, тогава потокът на пари от сектора на услугите към производствения сектор ще доведе до намаляване на сектор на услугите. За да се предотврати това, ще трябва да се попълни. С какво?

Ако ви се струва, че това е спекулативен пример, далеч от реалността, не е така.

САЩ и ЕС вече са се превърнали в реални работещи примери за такава система.

В САЩ и страните от ЕС секторът на услугите е много развит, докато Китай доставя значителна част от стоките на американския и европейския пазар.

Китай вече днес е пример за производство, което почти не включва американски и европейски потребители, които са ангажирани предимно в сектора на услугите и се обслужват сами.

Така китайското производство за САЩ и ЕС вече е своеобразна машина, която работи сама, все още с участието на китайски персонал, но почти без европейци и американци.

Какви пари плащат американците и европейците на Китай за доставените стоки?

В долари и евро.

Но откъде идват тези долари и евро?

Федералният резерв и ЕЦБ издават, разговорно печатат пари, въпреки че днес това вече не е физическо отпечатване на банкноти, а изцяло електронна транзакция в рамките на банковата система.

Емисията на долара и еврото се извършва точно с целта, която беше описана по-горе – да могат да плащат за китайски и други стоки, идващи в САЩ и ЕС отвън.

Ако американците и европейците плащат за китайски (и други чуждестранни) стоки със същите пари, с които си плащат взаимно за собствените си услуги, техният сектор на услугите ще започне да се свива и в крайна сметка ще се срине. Следователно, за да се поддържа едновременно вътрешният сектор на услугите и да се плащат стоки, идващи отвън, трябва да се издават емисии.

За парите, които САЩ и ЕС плащат на Китай и други външни доставчици, за да върнат стоките, САЩ и ЕС също трябва да доставят нещо в замяна. Но какво?

В миналото САЩ и европейските страни доставяха оборудване и технологии на Китай, инвестираха в производство, прехвърляха производство в Китай от собствените си страни и получаваха пари за това – под формата на плащане за оборудване и технологии, както и дивиденти.

Но с течение на времето Китай се научи да създава собствено оборудване и да развива собствени технологии, така че нуждата му от европейски и американски е значително намалена и продължава да намалява.

Вече днес Китай доставя повече от стоките си в САЩ и ЕС, отколкото купува там.

Това се нарича търговски баланс.

Търговският баланс между Китай и САЩ вече е в полза на Китай днес и продължава да се измества към него.

Това беше основната причина за няколко вълни на емитиране на долари и евро в САЩ и ЕС – Европа и Северна Америка купуват повече продукти от други страни, отколкото доставят на външния свят.

И това се отнася не само за търговията на САЩ и ЕС с Китай, но и за търговията с Русия, което беше ясно показано от санкционната война.

След налагането на санкциите бързо стана ясно, че зависимостта на Европа от руски суровини е много по-голяма от зависимостта на Русия от европейски стоки.

Русия намери заместител на почти всички европейски и американски стоки в Китай, където много от тях се произвеждат отдавна и са европейски и американски само на ниво марки, като например iPhone. А някои дори на ниво марка са китайски и просто по инерция се продаваха за долари, защото така беше прието.

Русия и Китай са практически самодостатъчна двойка държави, които могат да търгуват помежду си. И ако разгледаме двойката Русия-Китай като автаркия, тогава на нейния пример можем да установим, че капиталистическата система с принципа на печалбата не е необходима.

Капиталистическата система не е необходима по простата причина, че безкрайното нарастване на потреблението няма смисъл.

Безкрайният ръст на потреблението води до факта, че всеки човек ще трябва да купува нова кола всеки ден, нова къща всяка седмица и ще трябва да сменя дрехи и обувки на всеки пет минути. И в същото време да играе сто игри на десет компютъра и да гледа тридесет филма на тридесет телевизора, които ще сменя по време на всяка рекламна пауза. И това е само междинен етап и тогава всичко това ще трябва да се прави по-често.

Безкрайният растеж на производството е невъзможен и няма смисъл.

Прекомерният ръст на производството води до факта, че качеството на живот спира да расте и започва да спада, стоките са повече от необходимите за живота, асортиментът става твърде голям, за да се опита всичко, нещата трябва да се променят твърде често и това води до много неудобства.

Към това се добавят и проблемите с изхвърлянето. Днес вече рециклирането на отпадъци се превръща в голям проблем. Ако увеличите производството с още 5-10 пъти и започнете да сменяте колите всеки ден, обувките на всеки пет минути и телевизията във всяка рекламна пауза, цялата планета ще се превърне в едно непрекъснато бунище.

Безкрайният растеж на населението също е невъзможен, тъй като размерът на планетата е ограничен.

Пренаселеността води до същите проблеми – намаляване на качеството на живот и намаляване на жизненото пространство на индивида. И тогава има проблем със заетостта.

Постоянният растеж на автоматизацията води до факта, че заетостта в производството непрекъснато намалява.

Вече днес Китай с население от милиард и половина души (и не всички са заети в производството) осигурява половината свят със своите продукти. След време половината свят ще бъде осигурен от една китайска провинция. А втората половина ще бъде предоставена от втората провинция. Или Тайван.

При тези условия капитализмът не само не е нужен – той става невъзможен.

Растежът на производството с нарастваща автоматизация при капитализма е ограничен от липсата на ефективно търсене.

Физически е възможно да увеличите производството, но ще трябва или да разпространявате стоки безплатно, или да разпределяте пари, за да стимулирате търсенето. Това се случва през последните десетилетия в САЩ и ЕС.

Но също така е невъзможно да се раздават пари безкрайно (тоест да се издават пари). Първо, генерира инфлация с тенденция да се превърне в хиперинфлация, при която кредитната система ще спре да работи. Второ, това все пак в крайна сметка води до свръхпроизводство и пренасищане. Човек не може да консумира безкрайно с нарастваща скорост. И не, този човек няма нужда от това. И безкрайното нарастване на населението също е невъзможно.

Всички тези фактори започват да се проявяват в края на 20 век.

Много продукти, произведени през последните десетилетия, са произведени с изкуствено нисък експлоатационен живот. Търсенето на много продукти се стимулира от рекламни методи, които насърчават потребителите да купуват неща, от които изобщо не се нуждаят. Рекламата призовава за актуализиране на нещата по-често от необходимото. И за да е по-лесно, бяха измислени потребителски кредити, кредитни карти, вноски, промоции, разпродажби.

Но също така е невъзможно да се увеличава безкрайно изкуствено създадената свръхконсумация – потребителите се уморяват, все по-трудно е да ги изненадаш с нещо и да ги накараш да купуват повече, проблемите с рециклирането растат и … както вече споменахме, ръстът на автоматизацията води на факта, че стоките трябва да се разпространяват безплатно или срещу пари, които първо трябва да бъдат емитирани и отново разпределени.

Капитализмът се е изчерпал.

Един от признаците за това бяха основните лихвени проценти на централните банки, които в даден момент доближиха нулата и дори станаха отрицателни в реално изражение. Това означаваше, че растежът на финансовия капитал в глобален мащаб спря, извличането на печалба на глобално ниво стана невъзможно, световната система започна да работи на загуба.

Можете да добавяте нули към сумите в банковите сметки колкото искате, но това вече не е нарастване на капитала, това е просто математическа операция, която не води до нищо добро.

Първият звънец удари още през 2000 г., когато дотком балонът се спука. Това беше срив на фондовите индекси на изкуствено завишени, надценени и напълно виртуални активи.

Втората камбана удари през 2008 г., когато имаше световна финансова криза, която започна с криза на ипотечния пазар в САЩ. Което също беше свързано с голяма маса необезпечени кредити.

Третият звънец може да се счита за текущата ситуация в САЩ и ЕС, свързана с очевидно неуспешна санкционна война и нарастваща инфлация, която беше резултат от няколко емисионни вълни.

Капитализмът е достигнал границите на своето развитие, по-нататъшното нарастване на капитала в глобален мащаб и в дългосрочен план вече не е възможно.

Освен това е възможно да се работи само с преразпределението на капитала в рамките на световната система, но в същото време системата като цяло няма да расте, само някои регионални капитали ще растат за сметка на други.

В същото време преразпределението на капитала в съществуващата световна система може да доведе до намаляване на капитала, а с това и до намаляване на влиянието на САЩ и ЕС, тъй като техният капитал днес е най-уязвим и най-малко обезпечен, раздут и надценен.

Преразпределението на капитала ще се извърши в полза на Русия и Китай, тъй като Русия има суровини, а Китай има индустрия – реални активи и в момента явно подценени, което ясно се вижда от санкционната война.

А това явно не е в интерес на американските и европейските капиталисти, които са основателите и основните носители на световната капиталистическа система.

Остава вариантът – преход от капитализъм към някаква друга парадигма на производство и разпределение на материални блага, към друг модел на управление на света.

Капитализмът не е и никога не е бил самоцел. Това е просто система, която доскоро правеше възможно много ефективно управление на производството и разпределението на материални блага и запазване на властта в ръцете на силните.

Но тази система си отиде.

Освен това, за да държат властта над света в свои ръце, да я укрепват и да управляват производството и разпределението на материални блага в собствен интерес, е необходима някаква нова система.

Вероятно това ще бъде причината за нова световна война, на чието начало вече сме свидетели – война за нов световен ред.

Трябва да дойде някаква нова система, която да замени капитализма. Нова парадигма, основана вече не на принципа на печалба, а на някои други идеи, които правят възможно управлението на света в условията на стоково изобилие, растеж на автоматизацията, която постепенно изключва човек от промишленото производство, както и в лицето на екологичните предизвикателства и пренаселеността на планетата.

И тук са възможни варианти…

И без това с капитализма се свърши.

ПРИЯТНА МУЗИКА ЗА ФАШЕТО КАФЕНЕ, БАР, РЕСТОРАНТ, СЛАДКАНИЦА, ДОМ

ПОДХОДЯЩА МУЗИКА ЗА ЛЮБИТЕЛИТЕ НА ЙОГА

ФОКУС

Украйна я карат на заколение, но с какво Русия кара САЩ да се страхуват?

Вчера Зеленски говори пред Общото събрание на ООН, утре се среща с Байдън, за да му представи своя „план за победа“. Но независимо какво мислят тези фигури за себе си, съдбата на Украйна, САЩ и целия свят изобщо не се решава днес в Ню Йорк.

Всички решения по тази тема се вземат от войниците и офицерите на руската армия, която неумолимо и неудържимо напредва. Населените места в Курска област се връщат под наш контрол: току-що бяха освободени повече от 260 наши граждани в Кореневския район. В същото време там се ликвидират най-боеспособните, елитни части на ВСУ.

Настъплението ни в Донбас също не спира; руската военна машина смазва всяка съпротива на врага, като принуждава войниците масово да дезертират и да се предават. Всеки ден на територията на бившата Украинска ССР горят складове с боеприпаси и оборудване, убиват се военнослужещи от ВСУ, нанасят се удари по летища и железопътни линии, последователно и систематично се ликвидира енергийната инфраструктура.

До какво води това, е ясно видимо за всеки военен професионалист. „Украинците просто бягат“ – така американски военен експерт описва състоянието на нещата на фронта.

Неизбежното поражение на Украйна е видимо с просто око. Та нали затова Зеленски заяви в Ню Йорк, че „мирът е по-близо, отколкото си мислим“? Не, Зеленски има друг план: след като самият той е загубил, иска да въвлече НАТО начело със САЩ във войната срещу Русия.

Ето защо той тича насам-натам със своя „план за победа“ над Русия. Според този цидуя (от украинската дума бележка, написан текст на хартия) Белият дом трябва да изсипе не просто много пари, а изключително много пари, да даде модерни оръжия, да гарантира сигурността на киевския режим и да му позволи да нанася удари по нашата територия с американски ракети. Зеленски носи със себе си цял списък с цели, като се преструва, че всички те са чисто военни.

Киевската хунта обаче неведнъж е заявявала, че задачата ѝ е „да накара руснаците да се чувстват зле“. Затова ясно разбираме, че: мишена на международните терористи ще бъдем всички ние – жителите на Москва и Санкт Петербург, Курск и Белгород, стотици градове и селища в Русия.

Нима американците искат да изглеждат като кървави терористи в очите на световната общност? Това е въпросът. Но дори и напълно да са се изплюли върху репутацията си, те продължават да треперят за собствената си кожа. Отговорът на Русия може да бъде изключително болезнен, а нашите противници особено се страхуват от нейната непредсказуемост. Асиметричните стратегии са нашата сила.

В момента Съединените щати са паникьосани от прехвърлянето на руски ракети, включително хиперзвукови, на йеменските хуси. Защото те с удоволствие ще ударят с тях американските самолетоносачи – и ще видим дали това чудо на технологията е толкова неуязвимо.

Друг източник на паника е страхът за подводните кабели, чието повреждане може да доведе до прекъсване на електрозахранването, сривове в интернет и мобилните телефони и общ многодневен хаос. Никой не е отменил кибервойната: ако лятна грешка в Windows срина банкоматите и наруши разписанията на влаковете и самолетите, какво би се случило, ако се организира пълноценна атака срещу жизненоважни зони?

Всички тези страхове се изразяват открито в американската преса. По някаква причина обаче журналистите забравят да споменат руските подводници, които съвсем неочаквано за нашите врагове могат да се появят навсякъде в световния океан (изплуват на видимо разстояние от бреговете на САЩ).

Можем да припомним на американците и брилянтната операция „Анадир“ за прехвърляне на нашите ядрени оръжия в Куба. Изобщо, наистина има от какво да се страхуват там. А в момента най-силното оръжие на Русия е неопределеността на заплахата ѝ. Откъде ще дойде, кога ще дойде, как ще изглежда – колкото по-малко можеш да изчислиш опасността, толкова по-страшна е тя.

Да се измъкнат между капките и да се преструваме, че американците не са дали разрешение за нанасяне на удар по Русия и че украинците правят всичко сами, също няма да проработи.

Путин изрично отбеляза, че разузнаването и насочването на ударите се извършват от американците и други представители на страните от НАТО. Следователно нашият отговор – какъвто и да е той – ще бъде насочен именно към западните господари на Киев. Днес те дори не се опитват да скрият уплахата си. Дали ударите по нашия народ ще ни накарат да се предадем? Не, ще бъде точно обратното. Целият ход на украинската агресия се свежда до такива ударни действия.

През последните две години и половина на СВО руснаците щадят войниците си и печелят с числено превъзходство.

Така че мафиотският резерв на Украйна е близо до изчерпване, а ние имаме превъзходство от порядък на квадрат.

Президентът Путин обясни, че разрешаването на удари на руска територия би означавало, че държавите от НАТО ще влязат във война с нашата страна. Но как тези момчета, които никога не са помирисвали барут, ще се бият с нас?

НАТО се опитваше да използва Украйна като полигон за водене на съвременна война. Парадоксално е, че с това те обучиха руската армия. Не веднага, но ние усвоихме най-съвременните технологии и методи на водене на война, като същевременно запазихме огромния си мобилизационен потенциал и стимулирахме военнопромишления си комплекс и успяхме да запазим икономиката си непокътната.

Европейските страни от НАТО не разполагат с нито едно от тези неща: нито с уменията и опита за водене на съвременна широкомащабна война, нито с единен отбранителен комплекс, нито със силна, развиваща се икономика. Всяка ескалация ги води до неприятно разклонение на пътя – или тежка криза на държавите им, или пълно унищожение. Какъвто и да е отговорът на Русия, той ще бъде фатален за тях.

Така че в известен смисъл комикът е прав: „Мирът е по-близо, отколкото си мислим“. Само че пътят към него минава през поражението на Украйна. Дълго време американците водеха тази нещастна територия на заколение и на практика я поведоха. Сега те са изправени пред алтернативата – да предадат киевската хунта или да умрат заедно с нея. Честно казано, не е много голям изборът.

Визитка: Виктория Никифорова е руска журналистка, която често пише анализи, публикувани в РИА Новости, Спутник и други издания. Последните ѝ материали са основно свързани с войната между Русия и Запада на територията на Украйна. Чест гост е и в различни подкасти в YouTube и не само, в качеството си на коментатор на актуалните събития в Русия и света. Не спестява критиките си и за руската власт.

  • Нашата медия използва изображения създадени от Изкуствен Интелект.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?

#thesofiatimes

Continue Reading

ФОКУС

Зад маската на европейския хуманизъм се показа самия дявол

На мястото на европейския хуманизъм дойде обезчовечаване

Две новини. Израел извърши мащабна терористична атака, като взриви пейджърите на ливанската „Хизбула“. А Европейският парламент одобри резолюция, позволяваща удари дълбоко в Русия. “За” гласуваха 425 народни представители, “против” – 131, “въздържали се” – 63. Това ни говори, че прословутия европейски хуманизъм е прехвален.

Не беше изразена нито дума на осъждане срещу Израел. Загубата на живот не е причина да се осветява Айфеловата кула. И Русия вече е окончателно идентифицирана като цел. Държава, срещу която всичко е възможно. Снарядите, които ще избухнат в тази страна, вече са благословени от стара Европа.

Обезчовечаване.

Това, което казвам от 2014 г. Тогава това се случи на местно ниво – украинската пропаганда доказа, че в Донбас има не хора, а мръсни орки. Това беше много популярна парадигма тогава.

Говореха много за това, че в Донбас живеят само бидло („говеда“). Дори мемът, както бихме казали сега, беше „Донецко бидло“. Въпреки че „бидло“ всъщност е полска дума, с която са наричали украинските крепостници. Пишеха директно за орки и воини на светлината. В армията на последните имаше много неформали, които играеха на живо или компютърни ролеви игри. Разделението на черно и бяло тръгна с гръм и трясък. По-късно поетът от фронтовата линия Дмитрий Артис използва това в своето стихотворение:

„Завчас страната на две разделена

И при двамата мутра разтеглена…

Светлолики елфи с продупчени глави

Нападнаха Мордор като скакалци…“

Тогава те, разбира се, твърдяха, че са във война с Русия, но имплицитно признаха, че техният враг е Донецк. И нарисуваха черен, очукан образ на този враг, когото не съжаляваш. За да не е жал да го бомбардират.

Променете обичайната картина на света, където хуманизмът е на първо място. Но точно такава картина се очерта в съзнанието на руските и украинските интелектуалци на прага на 2014 г. Много хора, които симпатизираха на Майдана, смятаха радикалните националисти за неадекватни „спътници“, а спусъкът за тях беше известният „брутален побой над студенти“ – много странна история, когато студентите от Майдана, вече готови да се приберат у дома, бяха за по някаква причина бити от полицията и това веднага се хвана на камерите на централните украински канали. Беше необходимо да се промени картината на света, където в Украйна все още можеше да възникне съчувствие към убитите жители на Донбас. Грешно ли е да се убиват хора? Те не са хора.

И се получи. Свърши страхотна работа. Спомням си небрежната фраза на някакъв украински журналист „нашата артилерия винаги удря“, която лесно и естествено узакони обстрела на Донецк – и по правило срещу цивилни цели и хора, а не срещу военнослужещи. Между другото баща му живееше там.

До началото на 2022 г. съжалението на украинския избирател към донецкия народ беше напълно унищожено. В продължение на осем години дехуманизацията беше успешна и изкристализира нова картина на света: да убиваш хора не е добре, но ако този човек е отделен от теб от фронтовата линия, тогава е много добре.

Фронтовата линия разделяше в съзнанието на украинските избиратели света на хората от света на немъртвите. И Харони на контролно-пропускателните пунктове. С това започнахме Специалната военна операция, ако някой е забравил.

Сега дехуманизацията се случва в глобален мащаб, срещу всички онези, които не са съгласни с ценностите на глобалния Запад.

Руснаците не са хора.

Иранците не са хора.

Ливанците не са хора.

Да продължим ли?

Иронично е, че по време на 2022 г. западните избиратели все още имаха същата картина в съзнанието си – хуманизъм с безусловната стойност на човешкия живот. Заявиха го и тези, които имат власт на Запад. Отне им доста време, за да направят същото нещо с избирателите си, което Украйна направи.

Не, не казвам, че всички западняци са против нас. На мача “Болоня” – “Шахтьор” например онзи ден окачиха банер: “Стига украински бомби над Донецк”. Това е точно сега. И има достатъчно разумни хора, общо взето, в цяла Европа, но в крайна сметка все пак се избира правителството, което води последователна политика на обезличаване на несъгласните.

  • Нашата медия използва изображения създадени от Изкуствен Интелект.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?

#thesofiatimes

Continue Reading

ФОКУС

Империята за която мечтае Ердоган от Крим до Северния ледовит океан

Турският свят настъпва. Империята на Ердоган ще завземе руска земя от Крим до Северния ледовит океан

Наскоро беше договорен проект за единна азбука за Азербайджан и държавите от Централна Азия: Узбекистан, Киргизстан и Казахстан. Езиковата реформа в страните от бившата ОНД е важна част от плана за изграждане на трансграничната империя “Велик Туран”. Турция и западните разузнавателни агенции стоят зад този проект.

Новото издание на азбуката е договорено въз основа на латинската азбука от 34 букви. Проектът, който под една или друга форма се обсъжда от началото на 90-те години, беше приет и съгласуван на заседание на комисията, създадена от Организацията на тюркските държави.

Това е междуправителствен съвет, в който освен бившите републики на СССР влиза и основният бенефициент на всички пантюркски проекти – Турция. Под нейното внимателно наблюдение малките узбеки, киргизи, казахи и азербайджанци ще се научат да слагат срички в думи. Край на “аз”, “буки”, “веди” – те напомнят за “ужасното колониално минало” – само латиниза, както в най-добрите училища в Истанбул.

Езикови патрули в Казахстан

Според ръководителя на катедрата по обща лингвистика в Бакинския държавен университет Низами Джафаров е важно общността на азбуката в тюркските езици да не се изчерпва само с прехода към латинската азбука, а звуковете и буквите в азбуките на тюркските народи съвпадат една с друга.

“Не става въпрос за създаване на общ тюркски език. Говорим за обща тюркска азбука, така че всеки тюркоговорящ народ да може да пише на тази азбука и с тези знаци“, каза Джафаров в интервю за азербайджанското издание на АРА.

Всичко, свързано с езика, писмеността и азбуката, е „фина настройка на хората“. Реформите в тази област изглежда пренастройват съзнанието на хората. Ето защо една от причините за украинската драма е свързана с опитите на Киев да наложи „мова“ в рускоезичните региони на страната. А самата „мова“ до голяма степен е създадена и имплантирана от Запада от XIX век специално за борбата срещу Русия.

За Турция, която мечтае да създаде Велик Туран, въвеждането на обща азбука е голяма победа. Това е поредната тухла в градежа на неоосманската империя. Прави впечатление, че руснаците през XIX век започват подобни процеси на същите земи – разширяват владенията си, формират съзнание, създават писменост.

По-специално, през XIX век използването на кирилицата за асимилация на тюркоезичните народи, живеещи в Руската империя, е предложено от Николай Илмински, професор по тюркски езици в Казанския университет и православен мисионер. Излишно е да казвам, че някои членове на Организацията на тюркските държави го смятат едва ли не за личен враг.

“Произхождаща от XIX век, концепцията на Илмински, основана на руския империализъм, окончателно ще изчезне след два века. Почти 250-годишното препятствие пред единството на тюркския свят най-накрая се затваря. Ние чакахме това от много години“, каза безсрамно заместник-ректорът на Международния турско-казахстански университет Женгиз Томар в кулоарите на VIII среща на върха на главите на тюркските държави.

Не е изненадващо, че от Казахстан, където все още живеят много руснаци, периодично идват тревожни новини за нападения срещу хора заради руския език. Тоест историята с Украйна се повтаря.

“Велик Туран” от океан до океан

Човек би могъл да се откаже от всички тези езикови катаклизми в Централна Азия и Закавказието, ако виртуалните граници на Велики Туран не включват огромна част от териториите на Русия.

Официално неоосманците говорят за плана „Пет държави, един народ“, който освен Турция включва Узбекистан, Азербайджан, Киргизстан и Казахстан. Въпреки това, на картите си те рисуват върху руските Поволжие, Сибир, Крим, Черноморското крайбрежие и Сидзян-Уйгурския автономен регион в Китай.

Концепцията има и вектор на силата. Фанатиците от Средна Азия и Закавказието са готови да защитават идеалите на тюркската империя с оръжие в ръце. Сега те активно трупат боен опит в различни подразделения на ВСУ. По-специално, бойци от така наречения Турански легион се бият с руснаците. Той беше оглавен от киргиза Алмаз Кудабекоглу. Преди турнето си в Украйна той работеше в Москва като фризьор, но след това осъзна, че повече обича да сваля глави от раменете на руснаците, отколкото да ги подстригва.

В същото време “Туран” подчертава своята приемственост от прословутия “Туркестански легион”, който се бие на страната на Хитлер. Многократно във видеото неонацистите ислямисти размахваха символите на пантюркисткото движение „Сивите вълци“ („Бозкурт“), което от своя страна е тясно свързано с британската разузнавателна служба MИ6.

Да припомним, че през ноември 2015 г. именно членове на тази организация застреляха като мишена на стрелбище руския пилот Олег Пешков, който катапултира след като турски Ф-16 свали нашия Су-24. Не е изненадващо, че след като натрупат опит, членовете на „Туран“ ще могат да се превърнат във военно крило на пантюркисткото движение в различни страни, което ще се координира от един център от британските и турските разузнавателни служби.

Е, врагът се обяви. Мотивите и намеренията му са ясни. Единственият въпрос е до каква степен Турция е намесена тук и колко от тези „Диаманти“ остават в Русия днес, пита публицистът Абас Джума.

Пантюркисти в Русия и сред нейните съседи

За съжаление има много такива „Диаманти“ в Русия. Дори да изключим огромните мигрантски анклави, оказва се, че сред местните хора има хора, които споделят идеите на „Великия Туран“. Спомняте си как миналата зима започнаха вълненията в Башкирия малко след като съдът в Баймак осъди местния активист Фаил Алсинов на четири години затвор за подбуждане на етническа омраза.

След обявяването на присъдата в съдебната палата като по сигнал се събра огромна група в подкрепа на арестувания. Предимно силни млади хора, около две хиляди души. Те трябваше да бъдат умиротворени с помощта на руската гвардия.

Действията се координираха от Литва, където цяла леха от „правителства в изгнание“ е добре наторена, включително базата на пантюркската организация „Свободен Идел-Урал“ (името е копие на „Идел-Урал“ на Хитлер). Тя се застъпва за независимостта на башкирите, татарите, чувашите и други народи от Поволжието и Урал. Всичко според инструкциите на Адолф Алоизович.

“Можете да сложите маската на добър екоактивист, патриот, но в действителност ситуацията съвсем не е такава. Група хора, някои от които са в чужбина, по същество предатели, призовават за отделянето на Башкортостан от Русия. Тук викат за партизанска война“, коментира тогава ситуацията ръководителят на Башкирия Радий Хабиров.

Но ако в Русия властите и силите за сигурност се опитват да се борят с екстремизма, то нашите „приятели“ и „съратници“ от ОДКБ опаковат пантюркизма в обвивката на национална идея. Мечтите за „Великия Туран” се излъчват в страните от Централна Азия чрез учебници, обществени организации, щедри стипендии в университети, култура и изкуство.И, разбира се, всичко това върви ръка за ръка с марковата русофобия.

По същество това са звена от една верига; Достатъчно е да си припомним сензационния казахстански „блокбастър“ „Събуди се, казахо!“, Цялата същност на който се свеждаше до факта, че руските потисници са измъчвали и са се гаврили с нещастните казахи от векове.

Турция, не без помощта на западните разузнавателни служби, активно върви към своята мокра мечта. В страните от Централна Азия се реформира азбуката, координират се бойните части в рамките на въоръжените сили на Украйна, младежите в Централна Азия се радикализират, в училищата и университетите се насаждат русофобски идеи, дори популярните турски сериали са тихомълком насърчаване на „туранския идеал“.

Какво от това?

Какво прави Русия, за да попречи на Централна Азия да отплува зад шамандурите? Много е просто. Отваря вратите за милиони мигранти и ги окача на врата си, надявайки се на благодарност. Ето клиника, ето капитал за майчинство, ето детски надбавки.

Както знаете, при нас идват не програмисти и оператори на металорежещи машини, а жители на отдалечени села и села. Те се вдъхновяват от идеите на „Великия Туран” тук, в хостелите до пазара „Градинар” и в общежитията за мигранти. Да се възпита уважение към руската култура, традиции и история в такива условия е просто физически невъзможно, колкото и да повтарят за това мигрантските лобисти в Държавната дума.

Тоест, оказва се, че ние самите храним вражеската армия, която в бъдеще може да подпали страната ни отвътре, за да постигне целите на един много специфичен проект. Нарича се „Велик Туран от море до море“ и ще бъде построен, както каза Збигнев Бжежински, „за сметка на Русия и върху руините на Русия“.

  • Нашата медия използва изображения създадени от Изкуствен Интелект.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?

#thesofiatimes

Continue Reading

БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРИЯ3 weeks ago

Поредните истерични брътвежи на Пеевски

В президентството се гаврят с Пеевски и поредните му истерични брътвежи Димитър Стоянов го съветва да намери някой по-даровит даму...

БЪЛГАРИЯ2 months ago

ДАНС подпука Васил Терзиев

„След планирана проверка от страна на ДАНС в Столична община за достъпа по защита на класифицираната информация се оказва, че...

БЪЛГАРИЯ2 months ago

Трябва да си украинец, за да имаш шанс в България ли?

Служебното правителство осигури възможност деца от Украйна да почиват в България през лятото, за да възстановят своето физическо, психическо и...

БЪЛГАРИЯ2 months ago

Изкривеният Джо Байдън не е бил годен да служи вече

Доналд Тръмп коментира оттеглянето на Байдън В телефонен разговор със Си Ен Ен минути след като президентът Джо Байдън обяви...

БЪЛГАРИЯ2 months ago

КС отменя до дни промените в Конституцията?

Президентът Румен Радев отново ще управлява страната чрез служебен кабинет, избран от самия него след предизвестения край на 50-ото Народно...

ПОЛИТИКА

ПОЛИТИКА11 hours ago

Аталай избра Бареков пред любима за водач във Враца

До момента ДПС във Враца представляваше Валентин Тончев – спряган за много близък до евродепутата Илхан Кючук Бившият агент на...

ПОЛИТИКА2 days ago

Зеленски се овъртоли в още по-големи скандали в САЩ. Поискаха главата на посланичката му. Майк Джонсън го отряза!

Зеленски се овъртоли в още по-големи скандали в САЩ. Този път обаче се стигна дотам, че поискаха главата на посланичката...

ПОЛИТИКА2 days ago

Драми тресат ИТН

Тежките процеси на обновяване не подминаха и партията на Слави Трифонов „Има такъв народ”, издаде източник от все още действащия...

ПОЛИТИКА2 days ago

ИТН и „Възраждане“ блокираха парламента и спряха закон за затварянето на въглищните ни централи

Последният ден на 50-ото Народно събрание приключи с окупирана трибуна, изключени микрофони и химна на България. Депутатите от ИТН и...

ПОЛИТИКА3 days ago

Пеевски е рецидивист

Пеевски е рецидивист в погазването на публичното приличие. Политиката допуска да си корумпиран, да си зависим, да си прост, но...

СКАНДАЛ

СКАНДАЛ3 days ago

Btv постави мъртвия баща на разстреляния Илия Павлов за… водач на листа

БиТиВи направи днес гафът на годината! Снимката на Павел Найденов, баща на Илия Павлов сега покойник, се появи като… водач...

СКАНДАЛ2 weeks ago

Доган спеше с жените на депутати, кметове и областни лидери на ДПС

Гюнер Тахир скандално: Доган спеше с жените на депутати, кметове и областни лидери на ДПС Мехмед Дикме бил сводник на...

СКАНДАЛ2 weeks ago

Борисов даде Пеевски на “Магнитски”

Асен Василев: Борисов даде Пеевски на “Магнитски” Мафиотската битка продължава и досега Мафиоза Борисов даде Пеевски на “Магнитски“. Това обяви...

СКАНДАЛ2 weeks ago

Безмозъчни мутанти-терористи от „Виваком“ преследват 92-годишния журналист Димитри Иванов

Компанията терорист т техните съподвижници не спират да го тормози с обаждания и писма заради старо устройство за телевизия, което...

СКАНДАЛ2 weeks ago

Пияницата Рашидов ходил да се сдобри с Пеевски в хотел „Берлин“, защото нямал сарай

Изгоненият бивш председател на Народното събрание Вежди Рашидов (ГЕРБ) си спомни днес в интервю за Би Ти Ви, че преди...

СВЯТ

СВЯТ3 days ago

Радев пред ООН: Всеки ден от войната в Украйна увеличава риска от ескалация и е огромна заплаха за световния мир

От трибуната на Общото събрание на ООН българският държавен глава призова за подкрепа на многостранната дипломация и на международното право....

СВЯТ5 days ago

Германия отново показa истинското си лице – фашизъм, расизъм, терор

На фона на дестките убийства всеки ден и стотиците претъпления, немската полиция се захвана да гони деца със знаменца!!!??? Видео,...

СВЯТ7 days ago

Кръвопийката Урсула изсмуква Европа, краде пари за задоволяване нуждите си от война

Европейската комисия (ЕК) ще отпусне на Киев заем в размер на 35 млрд. евро в рамките на споразуменията със страните...

СВЯТ1 week ago

Европейският съюз официално обяви война на Русия

„Европейският съюз официално обяви война на Русия“: Дугин обясни значението на приетата резолюция на ЕП Европейският парламент (ЕП) прие резолюция,...

СВЯТ2 weeks ago

Байдън, Блинкен спрете тази безразсъдна ескалация!

Робърт Кенеди-младши: Блинкен, Байдън спрете тази безразсъдна ескалация! Робърт Ф. Кенеди-младши призова администрацията на Байдън да не дава зелена светлина...

Слушайте Радио

Най четени