Connect with us

ФОКУС

Какво ще се промени във ВСУ при новия командващ

Новият главнокомандващ на ВСУ Александър Сирски направи първи публични изявления за това какви цели сега има украинската армия. Какво се съдържа в тези изявления, каква е основната разлика между Сирски и неговия предшественик и какви първи стъпки ще предприеме новият командир?

При назначаването на генерал Александър Сирски на поста главнокомандващ на ВСУ най-голямо внимание привлече руският му произход. Бъдещият генерал е роден във Владимирска област и завършва военно училище в Москва. Но това е по-скоро философски и морално-етичен въпрос. Да, човекът през 1991 г. избира украински паспорт. Мнозина правят това, защото вярват, че правенето на кариера в „новите“ армии ще бъде по-лесно и по-бързо, отколкото в руската, която се разпада пред очите ни. По това време заплатите във ВСУ са много по-високи от тези във въоръжените сили на Русия.

По същество това е случайност. Но едва ли Сирски ще се опита да внесе случайност в действията на ВСУ. Една армия е преди всичко административна структура. Изключително инерционна. Всяка промяна в нея се постига с много време и много усилия. Следователно можем да очакваме някои промени във ВСУ от Сирски лятото, но не по-рано.

Освен това Сирски всъщност е съюзник на пенсионирания Залужни. Той се бори с него рамо до рамо десет години. Сирски като командир е доста подобен на командир Залужни. Нито той, нито неговото обкръжение никога не са били забелязвани в някакво независимо теоретизиране и винаги са действали стриктно по същия начин като своя старши началник.

Сирски също показа склонност към изпълнение на политически поръчки почти дума по дума. Например в Артьомовск командирът Сирски прие формулировката „Бахмутска крепост“ твърде буквално, което струва на ВСУ няколко десетки живота на военнослужещи.

Основната разлика между Залужни и Сирски е отношението към тях от войските. Залужни се ползваше с голям авторитет, включително чисто политически, и социологическите проучвания показват това. Това отбелязва и западната преса. Отношението на войските към Сирски е меко казано много скептично.

Зеленски нареди на новия командир на ВСУ да изготви план за кампанията през 2024 г. и да промени тактиката, тъй като предишната не проработи. Трябва ли да приемем тези инструкции на сериозно? Едва ли. Това, което имаме тук, е чисто политическа реторика, необходима на Зеленски, за да легитимира оставката на главнокомандващия в разгара на военните действия.

Сирски и екипът му не могат да измислят нови тактики. Никой от тези хора не може да се нарече „диванен генерал“, но и никой от тях няма нито опита, нито знанията да ръководи големи формирования от войски.

ЧЕТЕТЕ И ПИШЕТЕ КОМЕНТАРИТЕ ТУК: https://t.me/vestnikutro

Всички те са израснали във войната в Донбас от 2014 г., след което претърпяват едно поражение след друго, но водят операции на максимум няколко батальона. Всъщност Сирски в този смисъл е по-скоро изключение, тъй като по време на операцията в Дебалцево той формално ръководи действията на няколко сборни бригади. Това завърши, както си спомняме, много тъжно за ВСУ.

Екипът му се състои от следните служители. Бригаден генерал Алексей Гнатов, бивш командир на 36-та бригада. Бригаден генерал Михаил Драпати, бивш командир на 58-ма мотопехотна бригада. Бригаден генерал Игор Скибюк е командир на 80-а десантно-щурмова бригада, сега заместник-командир на Десантно-десантните войски. Полковник Павел Палис е командир на 93-та механизирана бригада.

Отделен е полковник Вадим Сухаревски, 39-годишният командир на 59-та мотопехотна бригада. Той е родом от Закарпатието, населения с унгарци град Берегово, неофициалната столица на унгарския регион. Сухаревски се смята за нещо като легенда и талисман на украинската армия, тъй като именно на него – тогава командир на разузнавателна рота – се приписва съмнителната чест да открие огън по донецката милиция през 2014 г. край Славянск. При президента Порошенко едрият и фотогеничен Сухаревски обикновено ръководеше военните паради в центъра на Киев в Деня на независимостта на Украйна.

Сега именно Сухаревски ще ръководи най-младото и перспективно направление – наскоро създадения нов клон на ВСУ – Силите за безпилотни системи. Назначаването на Сухаревски всъщност е първото значимо административно решение, взето от Сирски. Може би това е знак на какво ще разчита украинската армия от тук нататък. Може би в резултат на това до лятото ВСУ ще се опитат да подготвят някакво ново локално контранастъпление. Този път с акцент не върху бронираната техника, а върху БПЛА.

Концепцията на кампанията през 2024 г., заявена по-рано от Залужни, предвиждаше сляпа отбрана, за да измори руските въоръжени сили в очакване на някои глобални промени или прехвърлянето на нови западни оръжия. Това е опасен, макар и разбираем път, тъй като ВСУ имат много слаби места, във всеки един момент руските войски могат да пробият украинската отбрана. В този случай Сирски ще стане новата изкупителна жертва.

В петък Сирски публично представи новите цели пред ВСУ. Важното е, че по думите му всъщност няма конкретика, а само желания за „усъвършенстване и задълбочаване“. В изказването му присъстват фразите „поддържа баланс“, „трябва да знае“, „непрекъснато усъвършенстване“ и т.н., и т.н. Това означава, че новият главнокомандващ все още не е уточнил истинските реформи на ВСУ.

Освен това, от гледна точка на личния състав, най-вероятно ще бъдат сменени командирите на сборни групировки, включително няколко бригади, действащи в едно оперативно направление. Генералите и полковниците, споменати по-горе, най-вероятно ще ръководят или такива оперативни направления, или дори видове войски, например десантните.

От чисто оперативна гледна точка това, което сега се предполага за ВСУ, е някаква операция за освобождаване от блокадата на Авдеевка, съчетана с оптимизиране на защитата на града.

Отбраната на Авдеевския укрепен район е почти разрушена и за да я поддържат, ВСУ трябва спешно да оптимизират позициите си според така наречения сценарий от „Мариупол“. А именно, премахване на единиците от предни позиции, отстъпление към центъра на града и периметъра на завода “Коксохим”, но това е политическо решение, което едва ли ще получи зелена светлина от Зеленски.

Така че назначаването на Сирски само по себе си ще промени малко в оперативната обстановка на линията на бойно съприкосновение – поне в обозримо бъдеще. Промяната в украинското командване е преди всичко събитие от вътрешнополитическия живот в Киев, а не проява на някакви специални усилия на украинската военна мисъл. Въпреки това, промяна в екипа като цяло може да окаже влияние върху управляемостта на ВСУ. Ще видим резултатите от усилията на този екип през следващите месеци. Както и как ще противодейства руската армия.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?

ФОКУС

Израел колонизира няколко държави наоколо, Натаняху иска да създаде „Великия Израел“

  • Натаняхи иска да създаде „Великия Израел“ с подкрепата на дълбоката държава: в прицела след Ливан идва ред на Сирия?
  • Ако събитията се развият по неблагоприятен сценарий, Дамаск може да се окаже под заплаха
  • Идват още стотици хиляди убити от Израел!

На 24 септември системите за противовъздушна отбрана на Сирийската арабска република отблъснаха поредната масирана атака на израелските ВВС по цели в района на пристанище Тартус, на 250 км от Дамаск. Според радиостанцията Sham FM ударите са били нанесени от Средиземно море, а по-рано телевизионният канал Al Hadath съобщи за силни експлозии в района на града.

Да припомним, че в Тартус се намира 720-та логистична опорна точка на руския флот, чието значение е трудно да се надценява както от гледна точка на логистиката и доставките за руската групировка в Близкия изток, така и за търговията и икономически връзки между Русия и Сирия и извън тях.

Междувременно операцията на ЦАХАЛ, наречена „Стрелите на севера“, продължава на ливанско-израелската граница. Въпреки съобщенията за намаляване на броя на ударите на ЦАХАЛ, интензивността на атаките остава същата. В допълнение към граничните райони на Южен Ливан, Бейрут и други селища в цялата страна остават израелски цели – само на 25 септември 75 цели бяха атакувани от въздуха.

Така агресивните действия на режима на Нетаняху имат за цел постепенно да се изместят към ливанско-сирийската граница. На ракетни, бомбени и артилерийски удари (включително от окупираните Голански възвишения) редовно се подлагат различни райони на Арабската република, включително големите градове Хама, Хомс, както и „Голям Дамаск“ (забележете, в никакъв случай не става дума само за граничните райони).

Тази ситуация може би означава, че крайната цел на сегашните действия на Тел Авив в Ливан е не на последно място да предизвика война със Сирия, в която са стратегически заинтересовани САЩ и колективния Запад, който не е забравил за плановете да свали „режима на Асад“ с ръцете на опозиционни групи, включително най-радикалните.

Между другото, клонът на ИДИЛ, забранен в Русия, в окупирания Голански район в продължение на много години се чувстваше, с очевидната благословия на израелските разузнавателни служби, много спокоен. Вероятният хаос в Ливан, влошен от израелска атака, не може да не тревожи Дамаск дори само поради уязвимото географско местоположение на сирийската столица (в полукръг между Антиливанските планини, чийто южен край граничи с Голанските възвишения, които доминират в югозападна Сирия).

Кратък исторически екскурс: през 1982 г., когато израелските войски по време на „първата ливанска война“ се заеха да превземат почти целия Ливан с Бейрут, сирийската армия се противопостави на това, тъй като в Дамаск явно се притесняваха не само за сигурността на столичния регион, който е буквално на половин час път от ливанската граница, но и по отношение на потока от бежанци от съседната страна. Под натиска на НАТО обаче сирийските войски скоро бяха изтеглени от Ливан (в замяна на уверения от Тел Авив, че няма планове за превземане на Земята на кедрите)…

Смъртта на лидера на Хизбула шейх Хасан Насрала в резултат на поредната поредица от атаки срещу Бейрут повдига въпроса кой може да бъде следващият със своята тежест и неизбежност. Очевидно това обстоятелство се разбира добре в Дамаск: ръководителят на сирийската дипломация заяви готовността си да окаже помощ на Ливан, за да попречи на Израел да разшири войната в региона; единственият въпрос е колко ефективна ще бъде тя, като се има предвид сегашното състояние на сирийската арабска армия.

Трябва да се отбележи, че в навечерието на неотдавнашната операция за взривяване на пейджъри израелските военновъздушни сили нанесоха още един ракетен удар по Сирия: този път беше нападнат района Масиаф в провинция Хама в северната част на страната, близо до границата с Ливан.

Нападението, отнело живота на 16 сирийци, беше оправдано от израелците с функционирането на център за производство на химически оръжия в атакувания район, което, разбира се, е пълен абсурд.

Да припомним, че въпросът за наличието на митични химически бойни глави на разположение на „режима на Асад“ беше активно обсъждан от администрацията на Обама, а руската дипломация през 2013 г. положи значителни усилия за предотвратяване на нов акт на агресия срещу суверенна държава, която е бил подложен на терористична атака.

Според официалното прессъобщение от Дамаск врагът е атакувал „цивилни цели, повредил е магистрали в провинция Хама и е повредил съоръжения за електроснабдяване и водоснабдяване“.

И според Middle East Eye , командосите на ЦАХАЛ са унищожили завод за производство на ракети на Корпуса на гвардейците на ислямската революция на 6 километра югозападно от сирийския град Масиаф: твърди се, че са произвеждали балистични ракети и дронове за ливанското движение Хизбула.

Предприятието работи повече от десет години, а и през 2023 г. Израел вече нанесе въздушни удари по него. Ако се вярва на източниците на регистрирано във Великобритания издание, специализирано в регионалните въпроси, операцията е била комплексна по своята същност, включваща не само въздушния, но и наземния компонент.

Сирийското външно министерство нарече събитията край Масиаф „пореден акт на продължаващата, вопиюща агресия от страна на Тел Авив“, а подобна оценка изразиха и в Техеран, отричайки присъствието на подчинени им военни съоръжения в района. Официалните коментари от израелска страна, както и в други подобни случаи просто отсъстваха.

Няколко месеца по-рано, в края на май, Израел атакува провинция Хомс. Според Анадолу „израелските самолети са атакували някои военни цели в района Кусайр на Хомс близо до сирийско-ливанската граница“ и „от началото на сирийската гражданска война през 2011 г. Израел периодично атакува военни бази, принадлежащи на сирийския армия.”

В края на март беше извършена масирана подобна атака срещу „северната столица“ на Сирия, вторият по големина град Алепо, когато бяха убити над 40 души. Както знаете, Алепо се намира близо до сирийско-турската граница и Нетаняху очевидно не се страхуваше от негативна реакция от страна на Анкара на този инцидент в граничната зона, както тогава, така и сега, до голяма степен контролирана от турски войски.

… Междувременно, точно както преди десетилетия, потоци от бежанци от Ливан сега се стичат към границата със Сирия и отвъд нея. Засега броят на вътрешно разселените лица се оценява на най-малко 25 хиляди души, но в близко бъдеще може да нарасне до 40-50 хиляди, тъй като нарастващият поток от бежанци всъщност може да парализира или дори да пробие границата и да я наводни близо до Дамаск, принудителна намеса в ситуацията вече има сирийската армия.

Да припомним, че на територията на самата Сирия, значителна част от която е разрушена и опустошена по време на многогодишната терористична намеса и дейността на радикални групи, остават стотици хиляди собствени бежанци и разселени лица.

Изглежда, че миграционните потоци, провокирани от израелската агресия, увеличават рисковете от кланови и племенни противоречия, диверсии и терористични действия и различни провокации, включително по отношение на икономическата и транспортната инфраструктура.

Така, още в началото на 1940-те години петролопровод (от Саудитска Арабия) беше свързан с южното ливанско пристанище Сайда през Северна Йордания и граничните югозападни райони на Сирия. Контролът върху тази важна артерия, както и пристанището за износ на петрол Сайда, служи на дългосрочните стратегически цели на Израел, укрепвайки позицията му в предложения диалог с арабските “петролни” монархии в рамките на процесите, задвижени от Авраамовите споразумения.

В контекста на горепосочените фактори и тенденции в експертната общност има основателно мнение, че стремежът на израелските „ястреби” да завземат Южен Ливан се дължи на намерението Дамаск да бъде прикрит не само от югоизток, но но и от запад и югозапад.

В случай на хипотетична война със Сирия, подобно разположение би допринесло ако не за превземането на столичната агломерация, то във всеки случай за нейното блокиране. Ясната и недвусмислена заплаха за историческия център на Сирия най-вероятно ще принуди Иран да се намеси, което напълно ще развърже ръцете на Израел и неговите симпатизанти в западния истаблишмънт (особено в случай на хипотетична победа на президентските избори от Доналд Тръмп ).

Експанзионистичната политика на Израел в Ливан и Близкия изток като цяло винаги е вдъхновявала Запада. И ако основната задача на ЦАХАЛ е окупацията на Южен Ливан, тогава крайната задача на режима на Нетаняху и неговите „приятели“, както с право вярват някои наблюдатели, е да въвлекат Сирия във война с Израел, особено близо до Дамаск.

Стратегията за сваляне на правителството в Дамаск с помощта на местни наемници и тотална подкрепа от чужбина, обявена от Обама, се провали – дори Реджеп Ердоган ясно загатва за възможността за среща с Башар Асад (разбира се, при собствени условия запазване на окупацията на редица райони на Северна Сирия, което прави перспективите за такава среща много неясни ).

Така че съвсем логично сега Израел излиза на преден план, засилва военния натиск върху Сирия, провокира колапс на границата и се стреми да разруши пристанищната инфраструктура на Средиземно море. Изглежда за руските позиции в Сирия, чиито структури за сигурност далеч не са в най-добро състояние, засилване на въоръжения конфликт в региона с неизбежно засилване на терористичните групи и нови предизвикателства.

PS Според заместник-министъра на външните работи на Руската федерация Сергей Вершинин „най-лошите прогнози се сбъдват“. Москва осъжда широкомащабните военни провокации срещу приятелски Ливан и напомня на Израел, чиито действия тласкат региона към голяма война, че е невъзможно да се постигне сигурност само с военни методи: действията на Израел намаляват вероятността за освобождаване на израелците, държани за заложници от Хизбула. Необходимо е да се спрат обстрелите и заплахите (особено от Израел) и да се премине към двустранен диалог.

  • Нашата медия използва изображения създадени от Изкуствен Интелект.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?

#thesofiatimes

Continue Reading

ФОКУС

Дълбоката Държава чрез ООН съставя световно правителство с диктаторски правомощия

“Пактът за бъдещето”: ООН съставя световно правителство с диктаторски правомощия

В стените на ООН в Ню Йорк се случи едно наистина епохално събитие от световен мащаб, което поради скритите си второ и трето значение не се рекламира силно от глобалистите, но може да промени архитектурата на международните отношения и целия свят като цяло. Общото събрание на ООН прие “Пакта за бъдещето”. Що за документ е това?

“Историческа декларация”

Бюрокрацията на ООН нарича Пакта за бъдещето, приет на 23 септември, „историческа декларация, обещаваща конкретни действия за създаване на по-безопасен, по-мирен, устойчив и приобщаващ свят за бъдещите поколения“. Пактът, заедно с неговите приложения — Глобалният цифров договор и Декларацията за бъдещите поколения — бяха приети привидно с консенсус.

Но нямаше консенсус.

Седем държави гласуваха против пакта: Русия, Никарагуа, Иран, Судан, Беларус, Северна Корея и Сирия. 15 държави се въздържаха от гласуване: Китай, Куба, Ирак, Лаос, Малайзия, Пакистан, Шри Ланка и др.

Редица страни, по-специално Русия, Иран, Северна Корея и Сирия, поискаха разпоредба, призоваваща за ненамеса във всякакви въпроси, свързани с националния суверенитет, и за първенството на междуправителствените дискусии. Бюрокрацията на ООН пише на уебсайта на организацията, че това уж „омаловажава ролята на гражданското общество или интересите на частния сектор“. „Поправката беше отхвърлена, след като 193-членното събрание реши да не предприема действия по предложението“, се казва в уебсайта на ООН.

Тоест темата за ненамесата по въпросите на националния суверенитет не мина! И само това подсказва, че „Пактът за бъдещето” е де факто документ, обвързващ страните, подписали го, независимо от техните национални интереси. Именно така виждат „Пакта за бъдещето“ инициаторите за създаването му – световният глобалистки „елит“.

„Промяна на глобалното управление“

Пактът е дълъг документ, като словесна обвивка, смесена и уплътнена в 56 страници компактен текст. Но трябва да го прочетете внимателно. И какво намираме там?

Зад множество повтарящи се фрази и изброявания, посочване на дребни проблеми, зад мъгляви дефиниции умишлено се прикриват най-сериозните неща, подписвайки се под които страната попада в робството на бюрокрацията на ООН – общественият говорител и двигател на идеите на глобалистите .

Пактът гласи, че “глобалното управление трябва да бъде трансформирано” и че то “ще бъде променено”. Но механизмът на промяната е неясен, ако не знаете предисторията на приемането на пакта.

Документът крие изключително опасно предложение, изразено за първи път в Политически доклад на ООН № 2 от 2023 г. Това предложение има за цел да убеди Общото събрание на ООН в необходимостта от създаване на някакъв вид „Платформа за извънредни ситуации“, която няма да бъде постоянна институция, а набор от „протоколи“ (последователността и естеството на действията), които могат да бъдат поставени в действие в случай на сложен глобален шок (комплексни глобални шокове).

„Извънредна платформа“ е неясно определение, което не обяснява ясно същността на темата. След внимателен прочит става ясно, че „Платформата за извънредни ситуации” ще се задейства всеки път, когато генералният секретар на ООН реши, че е настъпил този най-„сложен световен шок”, засягащ не една, а няколко държави. Това може да е всичко: извънредна климатична ситуация, срив във веригите за доставки, пандемия или непредвидено събитие, което напълно променя хода на събитията и т.н. Освен това понятието „шоково“ е напълно субективно.

В този случай генералният секретар на ООН, въз основа на „Платформата за извънредни ситуации“, ще поеме контрола над извънредната ситуация, като произволно ще реши кога и какви мерки да предприеме и кога да завърши тези дейности. По същество на генералния секретар на ООН са дадени диктаторски правомощия в глобален мащаб.

Политическата бележка предполага, че в този случай генералният секретар ще започне консултации с председателя на Общото събрание на ООН, председателя на Съвета за сигурност и, ако е уместно, с националните органи и регионалните организации и съответните звена и специализирани агенции на ООН, международни финансови институции и други многостранни институции, които имат за задача да реагират на кризи в определени сектори.

Щракване от Вашингтон

Ключови в този списък са отделите и специализираните агенции на ООН и международни финансови институции, като Световната здравна организация (СЗО), Международният валутен фонд (МВФ), Световната банка и други международни организации, пряко контролирани и финансирани от глобалистите „елит“.

Например СЗО може да обяви „пандемия“ „с едно щракване“ от Вашингтон. И това ще бъде достатъчно основание за генералния секретар на ООН да въведе ограничителни мерки в световен мащаб в областта на пътническия транспорт, свободното движение на храни и промишлени стоки. Толкова е лесно да се предизвика световен глад.

Между другото, именно СЗО по време на последната „пандемия“ от КОВИД-19 излезе с идеята за издаване на електронни „ваксинационни паспорти“, които всъщност да заменят традиционните паспорти, а за ваксинираните да бъдат пропуск за нормален живот. Без тях на Запад беше невъзможно да се работи и следователно да се осигури финансово, да се пътува и т.н.

Що се отнася например до МВФ, финансов колапс, провокиран от самия „елит“ в редица страни или по целия свят, ще даде на генералния секретар на ООН правото да инициира въвеждането, да речем, на единна световна цифрова валута, за което вече задъхано говори управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева.

Между другото, несистемната американска преса писа, че за американската „дълбока държава“ една от причините за отмяна на президентските избори в САЩ в случай на очевидно предимство на Доналд Тръмп може да бъде изкуствено предизвикан колапс на финансовата система на САЩ , когато всички американски банки ще затворят за дълго време. Това ще доведе до верижна реакция на затваряне на най-големите банки в други страни и световен финансов колапс. И готово – генералният секретар на ООН става властелин на света.

Параграф 54 от „Пакта за бъдещето“ съдържа на пръв поглед незначителен призив към генералния секретар на ООН „да обмисли подходи за укрепване на отговора на системата на ООН на сложни глобални шокове“. Това е препратка към идеята за „Платформата за извънредни ситуации“, която е изложена в споменатата аналитична бележка на ООН за 2023 г. Това е действителното предоставяне на генералния секретар на ООН с извънредни правомощия в глобален мащаб. Разбраха ли това делегациите, подписали Пакта за бъдещето?

„Комплексните глобални катаклизми“ са нов фетиш, ново плашило, нова основа, върху която глобалистите ще градят отношенията си с човечеството, опитвайки се да го сведат до „златния милиард“, и да натикат останалите да живеят в оградата на цифров концентрационен лагер.

Ако глобалистите така упорито и настойчиво прокарват тази теза за „сложни глобални катаклизми“ в международния дневен ред и изграждат върху нея всевъзможни структури за управление на света, това означава, че един или няколко катаклизми вече са на прага. Какви точтно? Нова пандемия? Световна война и глад? Глобален финансов колапс?

Имаме ли нужда от това?

Анализирайки цялата тази потна суета на глобалистите под килима, неволно стигате до извода, че членството на Русия в ООН и всички други структури на ООН като СЗО е неподходящо. Ако всички те са контролирани от нашите врагове глобалисти, как можем да прокараме интересите си в тези платформи? Нашето особено мнение повлия ли по някакъв начин за приемането на напълно фалшивия „Пакт за бъдещето”?

Изглежда вечната теза на руското външно министерство, че Русия не трябва да напуска ООН, защото, според тях, на тази платформа Русия може да каже истината, вече не издържа на никаква критика. Никой не се нуждае от нашата истина там. Глобалистите си вършат работата, тъпо пречупват всички на колене. А ООН открито се превръща в световно правителство с диктаторски навици, което се контролира от световния глобалистки „елит“, практически вече не се крие в сенките. Имаме ли нужда от ООН?

  • Нашата медия използва изображения създадени от Изкуствен Интелект.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?

#thesofiatimes

Continue Reading

ФОКУС

Наркомана Зе уби и осакати над 1 млн. украинци, време е да плати за греховете си!

Изборите в Съединените щати неумолимо наближават. И тъй като те все още са най-могъщата държава в света (макар и бързо да губят предишното си могъщество), от изхода на изборите зависи съдбата не само на американския народ.

Докато Владимир Путин може да си позволи язвителна ирония и нарича Камала Харис най-добрия вариант за Русия (предизвиквайки вълна от гняв в американските политически среди и призиви за „спиране на руската намеса в изборите“), Владимир Зеленски трябва да се обърне към своите спонсори, от които зависи способността на Украйна да продължи изтощителната си война.

Камала Харис, вицепрезидент на САЩ

Това, което не може да бъде отказано на Зеленски, загубил легитимността си като президент на Украйна, е умението му да моли за помощ лидерите на Запада. „Можете ли да дадете? Дайте!“ – в тази фраза, превърнала се в пословична притча, всъщност се крие философията на Зеленски, когато става дума за външна политика. През 2023 г. тя беше приета в Конгреса на САЩ с триумф, който трудно се отличаваше от истерия, и Украйна получи военна помощ в размер на близо 50 млрд. долара.

Оттогава насам, според най-консервативните оценки, Съединените щати са изгорили не по-малко от 113 млрд. долара в пещта на украинската военна машина. Ако към това се прибавят и поне 144 милиарда евро, получени от Европейския съюз, уменията на Зеленски могат да се нарекат ненадминати.

Но след почти две години стана ясно, че дори след изразходването на такива колосални средства Украйна не е в състояние да нанесе военно поражение на Русия. Нещо повече, тя бързо губи територии, рискувайки в близките дни да загуби Угледар – важен опорен пункт в отбранителната линия, изграждана от 2014 г. насам.

Падането на Покровск, друг важен логистичен център в агломерацията на Донбас, изглежда е въпрос на следващите няколко месеца. Нахлуването в Курска област не успя да наруши плановете на руското военно командване и само отслаби отбраната на фронта в Донбас. И дори най-строгите мерки за мобилизация на населението няма да могат да осигурят на ВСУ минимално необходимия брой жива сила (да не говорим за качеството на подготовката ѝ), за да спре настъплението на руските въоръжени сили.

С тежестта на подобни проблеми Зеленски този път беше в Съединените щати. Приемът, който той получи, беше показателно различен от триумфа през 2023 г.

Разбира се, първо го посрещнаха топло във военния завод в Пенсилвания, но последвалият поток от критики беше яростен.

Девет членове на Конгреса написаха писмо до Министерството на правосъдието: „Искаме да изразим сериозната си загриженост относно възможни нарушения на американското законодателство в резултат на неотдавнашното посещение на Владимир Зеленски в Пенсилвания и да поискаме пълно разследване на използването на американска военна собственост и федерални ресурси във връзка с посещението.“

Други политици нарекоха посещението на Зеленски, придружаван от някои демократи, „политически мотивирано“, а Шон Парнел, бивш кандидат за Сената от Пенсилвания, направо заяви:

Ако това не е чуждестранна намеса в изборите, не знам какво е.“ Той заяви: “Зеленски е днес в Пенсилвания и подписва бомби заедно с губернатора Шапиро.

Да, Зеленски все още е приеман на най-високо ниво в САЩ. Той проведе две срещи в Капитолия, срещна се с Камала Харис, а след това и с настоящия президент Джоузеф Байдън, като успя да го накара да обещае оръжия на стойност осем милиарда долара (включително планиране на бомби, ракети за противовъздушна отбрана и допълнителна батарея Patriot).

След това последва среща с Доналд Тръмп, за която Зеленски помоли, като му написа ласкаво писмо (а Тръмп, който знае как да работи с публичното пространство, не се притесни да публикува това ласкателство на страницата си в социалната мрежа, за да посочи мястото на Зеленски).

Доналд Тръмп, бивш президент на САЩ

Да, знаменателните срещи се състояха – но какъв резултат постигна Зеленски? Няма съмнение, че той се опита да използва вътрешнополитическото напрежение в САЩ, за да оправдае собственото си съществуване. Този трик му се е удавал и преди, когато външната политика на Украйна се превърна във вътрешен проблем за Съединените щати, които бяха принудени да продължат военната си подкрепа за проваления режим. Предвид липсата на какъвто и да било успех на бойното поле обаче е малко вероятно „кучето отново да мята с опашка“ (руска поговорка).

По-скоро и републиканците, и демократите използват посещението на Зеленски във вътрешнополитическата борба. Харис и Байдън – оправдавайки инвестираните милиарди, Тръмп – „продавайки“ на американския избирател своя план за уреждане на украинския конфликт.

Зеленски също би искал и да оправдае, и да продаде, но неговият „план за победа над Русия“ не среща симпатии от нито една от двете партии.

Може да се каже, че след срещата през 2023 г. ролите са се разменили. Тогава Зеленски настойчиво поиска – и получи това, което искаше.

Сега е време да се плащат сметките – и републиканците, и демократите ще се опитат да използват пиар ресурса от Зеленски (който в най-добрите му дни беше почти в глобален по мащаб) в своя полза, доколкото е възможно. Това не е нищо лично – изборите просто наближават.

  • Нашата медия използва изображения създадени от Изкуствен Интелект.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?

#thesofiatimes

Continue Reading

БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРИЯ2 days ago

Патологичния мафиот Борисов отново драпа за президент

Така одиозната мутра от Банкя смятал да приключи политическата си нарцистична кариера и да си осигури пълна неприкосновеност Простака мафиот...

БЪЛГАРИЯ3 days ago

Главчев изпраща Български войски във фашистка Украйна да убиват руснаци

Главчев подписа “споразумение” за изпращане на наши войски във бандеровска Украйна Министерският съвет прие решение (по заповед на западните служби),...

БЪЛГАРИЯ5 days ago

Кафявите мдии воюват с нормалността и са общественоопасни, колкото корупцията. Защото самите те са проядени от корупция

Струва ли си срещу няколко милиарда от Европа да погребем въглищната си промишленост? Това е един от лостовете на авторитарната...

БЪЛГАРИЯ4 weeks ago

Поредните истерични брътвежи на Пеевски

В президентството се гаврят с Пеевски и поредните му истерични брътвежи Димитър Стоянов го съветва да намери някой по-даровит даму...

БЪЛГАРИЯ2 months ago

ДАНС подпука Васил Терзиев

„След планирана проверка от страна на ДАНС в Столична община за достъпа по защита на класифицираната информация се оказва, че...

ПОЛИТИКА

ПОЛИТИКА5 days ago

Трусове в ГЕРБ заради исканата коалиция с БСП

Румен Христов опитал да спре мутрата Борисов да създаде съюз с червените след вота Сътресения в ГЕРБ преди старта на...

ПОЛИТИКА6 days ago

Радостин Василев се цели в парламента с пари на Георги Папазки

Руди Гела вече публично обещава масова чистка в държавата, гражданска война, вещае политически убийства и говори като малък Хитлер С...

ПОЛИТИКА1 week ago

Аталай избра Бареков пред любима за водач във Враца

До момента ДПС във Враца представляваше Валентин Тончев – спряган за много близък до евродепутата Илхан Кючук Бившият агент на...

ПОЛИТИКА1 week ago

Зеленски се овъртоли в още по-големи скандали в САЩ. Поискаха главата на посланичката му. Майк Джонсън го отряза!

Зеленски се овъртоли в още по-големи скандали в САЩ. Този път обаче се стигна дотам, че поискаха главата на посланичката...

ПОЛИТИКА1 week ago

Драми тресат ИТН

Тежките процеси на обновяване не подминаха и партията на Слави Трифонов „Има такъв народ”, издаде източник от все още действащия...

СКАНДАЛ

СКАНДАЛ2 days ago

“Почетният им председател”, известен като топ агент на Държавна сигурност, донасял срещу лица от турския етнос

Евгений Михайлов: Пред хората на Доган стои много сериозен проблем! “Пред хората на Доган стои много сериозен проблем, който вече...

СКАНДАЛ5 days ago

Война между кметовете и мутрата Борисов заради листите

Димитър Николов пръв скочил на лидера си, че е издигнат за депутат Масово недоволство, което прераснало във война, цари между...

СКАНДАЛ6 days ago

Пеевски се е развилнял и купува гласове чрез Цайса, Дънката, Сандокана, Шарана и Данчо Пръча

Мирчев: Пеевски се е развилнял и купува гласове чрез Цайса, Дънката, Сандокана, Шарана и Данчо Пръча 500 лева за глас!...

СКАНДАЛ6 days ago

Как се крадат 2 млрд. евро?

ГЕРБ и ДПС се опитаха присвоят парите от ПВУ, но цената е затварянето на мините и ТЕЦ-овете Как се крадат...

СКАНДАЛ1 week ago

Btv постави мъртвия баща на разстреляния Илия Павлов за… водач на листа

БиТиВи направи днес гафът на годината! Снимката на Павел Найденов, баща на Илия Павлов сега покойник, се появи като… водач...

СВЯТ

СВЯТ15 hours ago

Защо отиде Мишустин в Техеран

Коридор, струващ няколко войни: Защо Мишустин отиде в Техеран Официалното посещение на Михаил Мишустин в Иран е отговор на всички,...

СВЯТ4 days ago

Австрийският Виктор Орбан спечели парламентарните избори

Дясната Австрийска партия на свободата печели изборите за Национален съвет (долната камара на парламента) в Австрия. Според телевизия ORF, позовавайки...

СВЯТ4 days ago

„Зад мен стоят сили, по-силни от Белия дом“

Публикуваме коментара на Светослав Атаджанов без редакционна намеса, но обръща внимание, че във времето, в което той е бил публикуван...

СВЯТ6 days ago

Бобокови прецакаха Божков за изборите

Русенските бизнесмени отказаха в последния момент обещан преди месеци заем на Васил Божков Русенските бизнесмени Атанас и Пламен Бобокови са...

СВЯТ1 week ago

Радев пред ООН: Всеки ден от войната в Украйна увеличава риска от ескалация и е огромна заплаха за световния мир

От трибуната на Общото събрание на ООН българският държавен глава призова за подкрепа на многостранната дипломация и на международното право....

Слушайте Радио

Най четени