Свържете се с нас

ПАРИ

Безумие: Токът скача с близо 30% от юли?!





  • АЕЦ Козлодуй“ ще прави преизчисление и ще предложи ново огромно увеличение заради американците
  • Министърът на енергетиката Владимир Малинов съобщи на брифинг в Министерството на енергетиката, че токът за бита от 1 юли ще поскъпне с не по-малко от 30%.

„АЕЦ Козлодуй“ е оттеглила ценовото предложение и след преизчисляване ще предложи по-ниско увеличение, уточни Малинов. Никой обаче не знае дали новото предложение няма да е 29% например.

„Булгаргаз“ също предлага по-малко поскъпване на природния газ през юни от първоначално предвидените 11 процента. Корекцията ще бъде с три на сто надолу.

Заявлението е внесено днес в КЕВР, заяви изпълнителният директор на компанията Веселин Синабов.

След проведен търг, през юни България ще получи втечнен природен газ от турската компания „Боташ“, с отстъпка от цената, която ще спести на българския доставчик 11 млн. лв. и половина.

По време на брифинга стана ясно още, че „Булгаргаз“ ще претендира неустойка в размер на 400 млн. евро към „Газпром“, заради претърпени вреди от спрените доставки на природен газ през 2022 година, информира БНР.

  • Нашата медия използва изображения създадени от Изкуствен Интелект.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?







ПАРИ

Америка спира газта за Европа





“Гаранция повече не даваме”. САЩ и Европа се сблъскаха с неизбежното

Министерството на енергетиката на САЩ успокоява ЕС: спирането на одобрението на нови проекти за ВПГ няма да засегне доставките на газ. Поради желанието на САЩ да измести Русия от пазара и нежеланието да сключват дългосрочни договори, европейците започнаха да се съмняват в надеждността на своя партньор. Защо отношенията между съюзниците са се влошили?

На куката

След като изостави тръбопроводния газ, Европейският съюз беше принуден да премине към втечнен. Така американците придобиха голям пазар за своя продукт и поради острия недостиг на гориво цените се увеличиха.

Въпреки че обемите варират, САЩ остават основният износител на ВПГ. По данни на Европейската комисия – 46% през миналата година. А през първото тримесечие на 2024 г. – почти 70% (21 от 32 млрд. куб. м) от доставките за ЕС, Великобритания и Турция, отбелязва заместник-ръководителят на Фонда за национална енергийна сигурност Алексей Гривач.

Ето защо решението на Джо Байдън да постави на пауза одобрението на нови проекти за втечнен природен газ разтревожи индустриалците в Европа. Анализаторите подчертават: това е предизборен ход. В края на януари американският президент отдаде паузата с климатичната криза. „Производителите се интересуват от нови проекти, но в политическата надпревара „зелените“ задължения надделяват“, казва Тамара Сафонова, генерален директор на Независимата аналитична агенция на петролния и газов сектор.

ЕС обаче не е доволен. Щефен Котре, член на комисията по опазване на климата и енергетика на германския парламент от партията „Алтернатива за Германия“, смята Вашингтон за ненадежден партньор. „За сегашния президент екосоциалистическата истерия на климата е по-важна от международните търговски отношения. “Това съществено се различава от проверените с времето германско-руски сделки, които бяха стабилни дори по време на Студената война“, каза той.

Търговската асоциация “Еврогаз” прогнозира връщане към „рекордно високите цени на горивата, предизвикани от намаляващите доставки от Русия“ и призовава Белия дом да оттегли заповедта.

Водещият анализатор в Института по енергийна икономика и финансов анализ Ана-Мария Ялер-Макаревич смята, че не може да се разчита изцяло на един източник. „След като е изпитала заплахата за енергийната сигурност поради прекомерната зависимост от един партньор, Европа трябва да се поучи от минали грешки и да избегне подобна ситуация със Съединените щати“, пише тя.

Няма повод за притеснение

В чужбина се опитват да успокоят нещата. Първият заместник-министър на енергетиката Дейвид Търк каза, че указът няма да засегне маршрутите за доставка или „текущите строителни работи за създаване на експортни вериги за още по-големи обеми гориво“. Той уточни, че износът възлиза на около 400 млн. куб. м на ден, като около 1,3 млрд. куб. м са запазени за бъдещи проекти.

Наистина няма забрана за износ – спряха да издават разрешителни за изграждане на заводи за втечнен природен газ, които могат да бъдат пуснати до 2030 г. „Говорим за проекти, които не са имали време да получат одобрение, но всичко договорено е в сила – изграждат се линии, които ще удвоят производствения капацитет на ВПГ до края на десетилетието“, подчертава Гривач.

Според него решението за замразяване има за цел да изпрати ясен сигнал към купувачите: ключовете на газовия пазар вече са в ръцете на Вашингтон.

Ръстът на световното търсене също буди безпокойство. Европа разбира, че САЩ действайки единствено в собствените си интереси, ще продадат ВПГ на предложилия най-висока цена.

„Американският износ е в частни ръце, така че политиците не избират посоката си. Пазарите на продажбите се определят от тарифите – където е по-скъпо, там се изпращат“, обяснява Игор Юшков, водещ експерт във Фона за национална енергийна сигурност.

Реални цели

Експертите смятат, че САЩ балансират между желанието да правят пари и запазването на евтиния газ е единствено тяхна привилегия. Ако допуснат масово строителство на заводи, американската икономика ще загуби конкурентното си предимство, добавя Юшков.

Свръхпредлагането на пазара ще понижи външните цени и ще позволи на европейците да започнат да възстановяват индустрията и да намалят зависимостта от износа.

По отношение на приходите Вашингтон спечели от деиндустриализацията на Европа и завладя голям пазар, посочва Сафонова. Сега, за да го задържат, е необходимо окончателно да изтласкат втория доставчик – Русия. „Половината от обемите на руския износ на ВПГ завършват в ЕС“, пояснява тя.

За да се отърват от конкурента, бяха въведени санкции срещу проекта “Арктик ВПГ-2”, което на практика забранява на партньорите да купуват този газ. Планът проработи. Въпреки че всичко е готово, “Новатек” не може да започне корабоплаването – няма танкери. Френската “Тотал” отказа да изпълни договорите, позовавайки се на форсмажорни обстоятелства.

Германия и Чехия са за пълен отказ от руските енергийни ресурси, съобщава “Блумбърг”, позовавайки се на писмо от германския министър на икономиката Роберт Хабек и чешкия министър на търговията Йозеф Зикел. „В името на нашия енергиен суверенитет и сигурност трябва да продължим систематично да намаляваме вноса на газ, нефт и радиоактивни материали от Русия“, настояват политиците. Докладът на МВФ посочва, че пълното спиране е възможно до 2030 г.

Има малко алтернативи. Миналата година основният дял беше изместен от САЩ. Преходът към зелена енергия изисква субсидии и резервен капацитет за традиционните горива.

Освен това зелената енергия е силно зависима от износа на оборудване и редки земни метали от Китай, добавя Гривач. Така, поддавайки се на натиска отвъд океана, Европа се оказа в безизходица и без гаранции.

  • Нашата медия използва изображения създадени от Изкуствен Интелект.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?

#thesofiatimes







Продължи да четеш

ПАРИ

Златото отправя предизвикателство към господството на долара





От САЩ разказаха как златото ще предизвика доминирането на долара

Напоследък се наблюдава значително увеличение на търсенето на злато на световния пазар. Ако по-рано обаче благородният метал се е изнасял предимно за западните страни, сега той все повече се изпраща в обратната посока – на изток. Тази промяна в посоката на износа на златото може да има изключително неприятни последици за САЩ, отбелязва Gold Eagle.

Съгласно данните от публични източници, през първите два месеца на 2024 г. Китай е внесъл 367 метрични тона злато за непарични цели,. Това е с 51 на сто повече спрямо същия период на 2023 г. В същото време китайската централна банка активно продава американски държавни облигации.

Преди това пазарът на злато беше доминиран от САЩ и европейските страни, които купуваха този благороден метал и всъщност определяха свои собствени цени за него. Сега обаче ситуацията се промени.

Сега Русия, Китай и други страни от БРИКС доминират световния пазар на благородни метали. Благодарение на техните действия стотици тонове злато се движат от запад на изток.

Страните от БРИКС имат общо население от 3,5 милиарда души. Държавите, които са част от тази асоциация, съставляват една трета от световната икономика. Освен това тези страни изразиха желание да се отдалечат от зависимостта от щатския долар.

Бразилският президент Лула да Силва призова блока да създаде нова валута за съвместна търговия, а в Русия обявиха създаването на нова платежна система, се казва в материала.

Авторът на която смята, че златото може да се превърне в основата на нова валута, която да предизвика господството на долара.

Той отбелязва, че ситуацията за САЩ е изключително тежка. Русия и Китай бавно, но сигурно вървят по пътя на дедоларизацията. В същото време американските власти не обръщат необходимото внимание на този въпрос. Докато Вашингтон стои настрана, Москва и Пекин продължават да конвертират резервите на централната си банка в златни кюлчета .

Какво ще се случи, ако страните от БРИКС и техните съмишленици се откажат от използването на долара? Авторът на материала смята, че това ще доведе до спад в стойността на американската валута и ще провокира тежка валутна криза. В САЩ ще започне хиперинфлация и в същото време рязък спад в стандарта на живот на американците.

Наскоро анализатори от швейцарската банка UBS обявиха по-нататъшно увеличение на цените на златото през 2024 г. на фона на голямото търсене в Китай, геополитическата несигурност и сигналите за отслабваща американска икономика.

Според тяхната прогноза до края на тази година цената на златото ще достигне 2600 долара за унция . Преди това се очакваше увеличение до 2200 долара за унция.

UBS определя търсенето от страна на централните банки тази година като един от основните двигатели на покачването на цените на благородния метал, чиято оценка беше увеличена до 950-1000 тона от 800-850 тона. Основният купувач на злато сред световните централни банки е Централната банка на Китайската народна република.

  • Нашата медия използва изображения създадени от Изкуствен Интелект.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?

#thesofiatimes







Продължи да четеш

ПАРИ

Глобалната икономика се разпада на части





Може би за първи път Международният валутен фонд толкова ясно очерта тенденцията на деглобализация в световната икономика. Според проучването „Геополитиката и нейното въздействие върху световната търговия и долара“ световната икономика е разделена на три основни блока, фокусирани върху Съединените щати, Китай и плюс необвързания блок. Данните на МВФ показват забавяне на растежа на търговията между страните от противоположните блокове. Докато търговията в рамките на блокове от държави не се забавя толкова бързо. По този начин анализаторите на МВФ изключиха обективните фактори за общ спад в търговията поради забавянето на глобалния икономически растеж, подчертавайки субективни фактори, а именно геополитическите разногласия между блокове от държави.

Така среднопретегленият тримесечен ръст на търговията между страните от американския блок и страните от китайския блок в периода от второто тримесечие на 2022 г. (т.е. след началото на СВО в Украйна) до третото тримесечие на 2023 г. е почти пет процентни пункта по-нисък от аналогичния ръст в периода от първото тримесечие на 2017 г. до първото тримесечие на 2022 г. (преди началото на СВО). В същото време тримесечният ръст на търговията в рамките на блоковете намалява само с два процентни пункта. Като цяло търговията между блоковете е намаляла с около 12–20% повече от търговията между блоковете.

Тези скучни цифри ясно документират една стабилна тенденция, според която икономическото взаимодействие между държавите все повече се определя не толкова от икономически, колкото от геополитически параметри. Ако числата не лъжат, тогава краят на глобализацията е започнал.

Сценариите за процеса на деглобализация ще зависят от това кой от основните играчи може най-добре да се справи с нарастващия хаос. Дали сред тях ще бъдат само САЩ и Китай, или ще се появят нови страни, които претендират за необвързаност, или сами ще станат притегателни точки за формиране на собствени блокове. Държавите с достатъчен икономически мащаб и суверенитет както за първия, така и за втория вариант могат да се преброят на пръстите на едната ръка. Освен Китай и САЩ, това са Русия, Индия, с определени предположения Турция, Бразилия и Иран.

Наличието на трети и четвърти балансиращ играч в тази система е изключително важно, тъй като ни позволява да излезем от модела на двуполюсната конфронтация, напрежението в което, както показа Студената война, може да нарасне много бързо. Многополюсният свят е много по-безопасен от еднополюсния и двуполюсния свят.

Борбата за размер и качество на блока е от особено значение в бъдещата конкуренция. Конвенционалното разделение на Изток, Запад и дори Глобален Юг вече не работи. Разбира се, географията е важна, но светът стана по-малък. Посещението на Си Цзинпин във Франция, Унгария и Сърбия е своеобразно представяне на предимствата на китайския блок за европейските държави, внимателно опаковано в думи за „стратегическата автономия“ на Стария континент. Вероятно някои европейски държави ще се присъединят към китайския или нововъзникващия руски блок.

Колкото по-добре се регулират икономическите предавки на нововъзникващите блокове, толкова по-силни ще бъдат асоциациите. Обемът на пазарите за продажби, минералните ресурси, технологичните възможности на отделните държави и национални корпорации, стабилността на валутите и много други са важни. В този смисъл блокът от държави, ориентирани към САЩ, играе много по-добре от китайския. Той обаче страда от недостиг на ресурси и производствен капацитет, зависим от тези ресурси.

Китайският блок, където МВФ вероятно включва Русия, има значителна ресурсна база и пазар за продажби, но по-малко технологична независимост и инфраструктурна свързаност. Освен това става дума не само за физическа инфраструктура (транспортни артерии), но и за финансова инфраструктура (валутни, стокови и суровинни борси, влияние върху ценообразуването и др.).

Важно е да се разбере, че в световен блок разходите ще се увеличат значително. Особено в началния етап на борбата за независимост от колективния Запад, а след това и за най-доброто място в избрания блок. В известен смисъл се премахва принципът на глобалното разделение на труда, когато отделните държави се фокусират върху производството на стоки, които са подкрепени от подходящи суровини, технологични компетенции и в същото време са конкурентни на цена. В новите реалности производствените нужди все повече ще се определят от концепциите за технологичен суверенитет и сигурност.

Лекарствата, медицинските консумативи, храните и семенния материал, минералните торове, автомобилната и авиационната индустрия са сред онези индустрии и сегменти, които страните, които претендират, че са лидери, а не последователи, трябва да имат, независимо от това колко конкурентни са тези продукти. Дори ако вносът на такива стоки ще бъде по-евтин, в даден момент те може просто да не бъдат продадени. А дефицитът на такива стоки може да наруши контурите на сигурност не само на икономиката, но и на политическата система на зависимата страна, което е недопустимо.

Животът в новия блоков свят ще стане по-скъп, но по-интересен и по-безопасен. Най-голяма полза ще получат държавите – лидери на блоковете, които контролират съответната инфраструктура – транспортна, финансова и дават тона на технологичното сътрудничество в рамките на блока. Русия има шанс да стане такъв лидер на блок. Трябва да изградим собствена инфраструктура. Северният морски път, транспортният коридор Север-Юг, общите финансови пазари и системата за валутни разплащания в рамките на ЕАИС, БРИКС и ШОС, създаването на собствена компонентна база в микроелектрониката, съживяването на машиностроителната индустрия и пробивни области като ИИ и интернет на нещата – всичко това ще изисква огромни инвестиции и актуализации на системата за управление. Явно през следващите години Русия ще се посвети на решаването именно на тези проблеми.

  • Нашата медия използва изображения създадени от Изкуствен Интелект.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?

#thesofiatimes







Продължи да четеш

БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРИЯпреди 4 дни

Идат шокиращи цени на тока

19 май 2024 г., неделя, ще остане знаков ден в енергийната система на България и ще се запомни, поне от...

БЪЛГАРИЯпреди 2 седмици

Колко похарчиха за медийна реклама партиите дотук?

Малката телевизия „Евроком“ най-предпочитана за предизборната кампания Десетина дни преди изборите 2 в1 на 9 юни партиите и коалициите, които...

БЪЛГАРИЯпреди 2 седмици

Костадинов насмете мързеливия кмет на Добрич, град запуснат, потънал в кал и мърсотия

Бесен скандал с Костадинов, пристигна полиция Политикът насмете кмета на Добрич Председателят на партия „Възраждане” Костадин Костадинов и водачът на...

БЪЛГАРИЯпреди 2 седмици

Народът не издържа, започнаха да стрелят по билбордове на ПП-ДБ

На единия от тях са установени 6 дупки от стрелба Няколко билборда в София, които се използват за политическа агитация...

БЪЛГАРИЯпреди 2 седмици

8 милиарда и 628 милиона лева ни струва корумпирана, много лошо работеща, чиновническата армия

Наша родна армия превзе България 8 МИЛИАРДА И 628 МИЛИОНА ЛЕВА НИ СТРУВА ЧИНОВНИЧЕСКАТА АРМИЯ.Наша родна армия превзе България. Общия...

ПОЛИТИКА

ПОЛИТИКАпреди един ден

Корумпираната Нинова пак „подаде оставка“

Тя обаче не се отказва от депутатското място в новия парламент. Ще се бори за нов мандат като председател на...

ПОЛИТИКАпреди 3 дни

Скандал между „големите“ клоуни в Брюксел … нямат нужда от останалите!

Със скандал завършила вечерята на лидерите на ЕС относно бъдещето на Урсула фон дер Лайен Вечеря, на която са присъствали...

ПОЛИТИКАпреди 3 дни

С дамите на Борисов няма да разговарям. Назарян и Теменужка не са лидери, те могат утре да ми предложат с чистачката в ГЕРБ да се срещна

С контактьорски групи на мен ми е обидно да си говоря, не знам на другите как не им е обидно....

ПОЛИТИКАпреди 5 дни

ZDF: Шолц и Бербок пред раздор заради санкциите срещу Русия. Тя много ги иска

Бившият кандидат за президент на САЩ Вивек Рамасвами – заяви, че настоящият държавен глава на САЩ Джо Байдън е национален...

ПОЛИТИКАпреди 5 дни

Гуцанов: „Няма да преговаряме за правителство с ГЕРБ, само за политики“. Обаясни и за изхвърления Калоян Методиев

И от БСП ще откажат поканата на ГЕРБ за преговори за съставяне на правителство. Това обяви Борислав Гуцанов. „Не е...

СКАНДАЛ

СКАНДАЛпреди 2 дни

Корупционният скандал със семейството на Байдън може да го довърши още преди изборите в САЩ

Валерий Бут: Корупционният скандал със семейството на Байдън може да го довърши още преди изборите в САЩ В Съединените щати...

СКАНДАЛпреди 5 дни

Президентът на Полша: Трябва да бъдат убити, колкото се може повече руснаци!

Полският президент Анджей Дуда, в отговор на предложението на руския президент Владимир Путин за прекратяване на военните действия в зоната...

СКАНДАЛпреди 1 седмица

Тресящият се от Паркинсон старец реди експертен кабинет заедно с Габриел?

Американският лакей Атанас Запрянов остава министър на отбраната Алчният за власт (вече тресящ се от Паркинсон старец) Борисов ще прави...

СКАНДАЛпреди 1 седмица

Скандал в ефир: Марков закова простата Цветанка Ризова за любовника и!

Скандал в ефир: Лидерът на „Величие“ жегна Цветанка Ризова за любовник Категорично не трябва да помагаме на Украйна с оръжия...

СКАНДАЛпреди 1 седмица

САЩ преминаха към пряко въоръжаване на бандитски, терористични формирования

Властите на САЩ отмениха забраната за доставки на оръжия за украинската националистическа бригада „Азов“. Преди това САЩ имаха ограничения върху...

СВЯТ

СВЯТпреди 2 дни

Щатите се обидиха на Виетнам заради посещението на Путин

След знаково посещение в КНДР, Владимир Путин пристигна във Виетнам. Само месец след като встъпи в длъжност като руски президент,...

СВЯТпреди 2 дни

Защо посещението на Путин в КНДР предизвика истерия на Запад

Срещата между Владимир Путин и Ким Чен-ун се обсъжда широко на Запад. Местните медии изразяват безпокойство от сближаването между Москва...

СВЯТпреди 4 дни

След съдебно решение: Водата в София поскъпва с над 22%

След съдебно решение, с което се увеличава нормата на възвращаемост на капитала на „Софийска вода“ – днес, на заседание на...

СВЯТпреди 4 дни

Китай: Г-7 са 10% от населението на света и нямат право да говорят от името на международната общност

Жителите на страните от Г-7 са малцинство от населението на света. Съответно Г-7 няма право да говори от името на...

СВЯТпреди 4 дни

Едноклетъчни русофобки ще командват ЕС. Задкулисието вече е решило за втори мандат на Фон дер Лайен и Кая Калас за външен министър

Ясно е, че задкулисието в ЕС вече е решило кой ще командва тази организация през следващите пет години. Урсула фон...

Слушайте Радио

БЕЗПЛАТНИ ОБЯВИ

Изпратете рекламен текст и снимки на нашия месинджър и ще бъде своевременно публикувана безплатно. Вашата реклама се публикува в осем издания с над два милиона и двеста хиляди (2, 200,000) читатели и в социалните мрежи, където достига до над девет милиона (9, 000,000) потребители!

Facebook Pagelike Widget

Най четени