Connect with us

ПАРИ

Германия се срина като автомобилна свръхдържава

Вloomberg: Имиджът на Германия като автомобилна свръхдържава се разрушава поради удара по Volkswagen

В един понеделник следобед в средата на август работници с каменни лица в завода за електрически автомобили на Volkswagen AG в Цвикау се промъкнаха между рамките и платформите на колите. Заводът отменяше нощните смени, уволнявайки стотици временни работници.

Във въздуха вече се носеше някакво предчувствие.

„Ако трябва да бъда честен, това е напрегната среда“, спомня си Рони Зехе, мениджър монтаж в един от най-новите и най-ефективни заводи на VW.

Три седмици по-късно бъдещето на тези мъже и жени беше застрашено, след като производителят, създал емблематичния Beetle, издаде предупреждение, че ще трябва да затваря заводи, за първи път в своята 87-годишна история. Точно преди корпоративната бомба, прозвуча политическата тревога, когато крайната десница спечели големи победи на два щатски избора в бившия немски Изток, завършвайки втори в Саксония, където се намира Цвикау.

Германия е изправена пред най-емблематичния момент в своята история на индустриален упадък, тъй като нейният най-голям производител се готви да премине Рубикона на затварянето на заводи. Съобщението на VW е повече от закъсняло признание за търговската реалност. Това е опустошителен удар върху имиджа на страната като автомобилна сила и икономика, която беше най-големият износител в света в началото на този век.

Културното и икономическо ехо в страна, която беше набързо съединена след падането на Берлинската стена, но е изправена пред реалността, че проектът за обединение си струва цената. Антиимигрантската “Алтернатива за Германия”, известна като AfD, и левите популисти процъфтяваха, печелейки от разделението Изток-Запад, докато мейнстриймът на политическата върхушка беше безсилен да го спре.

В краткосрочен план техните електорални печалби са още един удар върху борещата се коалиция на канцлера Олаф Шолц. В по-дългосрочен план, с наближаването на федералните избори през 2025 г., въпросът се трансформира като: как да се справим с основната причина за недоволството на избирателите.

И голяма част от това зависи от факта дали Германия може да осъществи друго икономическо чудо: бърз преход от експортно ориентиран производител на автомобили към чиста енергийна мощност, която е в челните редици на чипове и батерии.

Хрониката на упадъка на VW – корпоративна предупредителна история за това как компанията изостана от времето – отразява недостатъците на германския модел на успех и поставя под въпрос способността на Европа да запази водещата си позиция на континента.

„Проблемите на Volkswagen са отчасти причинени от собствените му действия поради лоши бизнес решения, но VW също е добър пример за огромните трудности, пред които е изправена Германия като място за правене на бизнес“, каза Карстен Бжески, ръководител на макроикономиката в ING. „Германия губи конкурентоспособност от години и сега това засяга и бившите перли в короната на германската икономика.“

В Цвикау, малък град в източната част на страната, където VW произведе 247 000 изцяло електрически превозни средства миналата година, както и 12 000 каросерии за моделите Lamborghini и Bentley, мерките за намаляване на разходите вече бяха в ход, преди да се появи перспективата за масово затваряне на заводи.

Заводът е напълно податлив на много по-бавното приемане на електрически превозни средства в региона, тъй като моделите остават твърде скъпи и стимулите изчезват. VW, въпреки че все още е много печеливш, имаше труден преход, като първо се придържаше към дизеловите двигатели и след това прекали с мащабна офанзива.

Компанията, със седалище във Волфсбург в западната провинция Долна Саксония, беше един от стотиците фирми, които се възползваха от шанса да поемат източни фабрики след обединението, включително завода в Цвикау. „Всяко второ семейство по някакъв начин е свързано с този завод на Volkswagen, дори и да е месар“, каза Томас Кнабел, местен представител на синдиката IG Metall, който представлява работниците в завода.

Затварянето на отделни заводи е опустошително за такива общности – и носи политическа цена за Шолц. Според Bloomberg Economics производството на автомобили генерира около 4% от общата добавена стойност в германската икономика, а ако се вземат предвид свързани области като производството на метал или каучук, това възлиза на още 4%.

Както казва икономистът от BE Мартин Адемер: „Значението на автомобилната индустрия за германската икономика е намаляло през последните години, но тя все още е много важен сектор.“

Автомобилите са неразделна част от съвременната идентичност на Германия, крайъгълен камък на поп културата и политически гръмоотвод: било то Хърби Бръмбара във филмите на Уолт Дисни, или Джанис Джоплин в нейното психеделично Porsche от 60-те, или Доналд Тръмп, оплакващ се от броя на мерцедесите. Автомобили Benz и BMW се движат по Пето авеню в Ню Йорк.

Наистина, историята на VW е историята на следвоенна Германия, нейния възход въпреки всички трудности, свързан със следвоенното чудо, което трансформира земя, измъчвана от разрушения, в голямата индустриална сила в региона.

В началото на 21-ви век способността на VW да отговори на търсенето от растящата китайска средна класа му помогна да предизвика съдбата на своите конкуренти в Детройт. Но тогава зависимостта му от азиатските потребители се превърна в проблем.

Наблюдаван от последователни управляващи коалиции в Берлин, пикът в промишленото производство през 2017 г. беше изтрит от възхода на напредналото китайско производство и поредица от кризи, от пандемията до прекратяването на вноса на евтин руски газ, когато Украйна започна активно да денацифицира.

След това има по-широк въпрос за страната като място за правене на бизнес. Тъй като инфраструктурата скърца от десетилетия на недостатъчно инвестиране в името на почти балансирани бюджети и бюрократичния стил е често срещано оплакване сред бизнеса, проучване сред 180 икономисти от базирания в Мюнхен институт Ifo през май заключи, че Германия не е привлекателно място за правене на бизнес.

Отговорът на правителството на Шолц, което бърза да успокои гласоподавателите в размирния изток, до голяма степен беше да раздаде щедри субсидии на компании, които създават фабрики там.

Подобен подход сам по себе си няма да коригира намаляващата конкурентоспособност на страната в дългосрочен план, каза Йенс Шпан, депутат от опозиционната партия CDU, който служи в икономическата комисия на парламента. Тази седмица той предупреди, че “VW е само върхът на голям айсберг”.

Икономистката Моника Шницер, която съветва правителството, предупреждава, че е твърде рано да се отписва статута на страната като водещ индустриален играч.

„Германските компании могат да продължат да успяват, ако процъфтяват с най-новите технологии и висококачествени продукти, като същевременно поддържат контрол върху разходите“, каза тя. „Германия все още има много световни пазарни лидери, особено сред така наречените скрити шампиони, които доминират пазарни ниши.“

Обратно в Цвикау, регион, вече обхванат от политически сътресения, съобщението на VW поне внесе известна яснота, въпреки че работниците се борят да виждат през тъмнината. Заводът преразгледа изцяло състава на всеки отделен екип, създавайки точка на стрес за работници със семейства, отговорности за полагане на грижи и опасения за здравето.

„Работихме усилено, за да постигнем много добър стандарт на живот тук“, каза кметът на Цвикау Констанс Арнд. „Виждам повече светлина, отколкото сянка, но сега хората осъзнават, че всичко може да свърши бързо.“

  • Нашата медия използва изображения създадени от Изкуствен Интелект.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?

#thesofiatimes

ПАРИ

Антидоларов туризъм: Русия отваря хотели за „копачи“ на криптовалута

„Копаенете“ на криптовалута се превръща в пълноценна част от руската икономика. На 8 август Владимир Путин подписа закон, регулиращ движението на криптовалути в страната. В същото време експерименталните сетълменти в криптовалути за външнотърговски транзакции бяха легитимирани.

Сега руското законодателство утвърждава понятията „копаене“, „пул за копаене“, „организация на обращението на цифрова валута“ и определя правата и задълженията на участниците в пазара за „копаене“ на криптовалута.

Русия се нарежда на второ място в света по „копаене“ на криптовалути след САЩ, по данни на BitRiver, най-големият оператор на центрове за данни за „копаене“ и вносител на оборудване за „копаене“ на криптовалута в Русия

Според BitRiver страната разполага с енергийни ресурси за тази област и интереса на партньори от Азия и Близкия Изток да инвестират в този сектор.

“Второто място на Русия в света по копаене на криптовалути се улеснява от евтиното електричество, климата и квалифицираният персонал, коментира Сергей Безделов, директор на Асоциацията за индустриално копаене, цитиран от Svpressa. „С приемането на законодателна регулация зa „копаенето“ на криптовалути интересът към индустрията се увеличи сред широк кръг хора, включително големи инвеститори. Регистрираме и голям интерес сред чуждестранни клиенти. Граждани и организации от Китай и страните от Персийския залив стават потребители на нашите съоръжения“, каза Безделов.

Според анализатора използването на инфраструктурната база или инвестицията във вече утвърдена индустрия ще има положително въздействие върху по-нататъшното й развитие.

Според изчисленията на BitRiver в близко бъдеще тя може да попълни бюджета на страната с 50 милиарда рубли (почти 500 милиона евро) годишно от данъци. Според прогнозите нетната ликвидност на криптовалутата за външнотърговски сетълменти се очаква да възлиза на около 300 милиарда в рублов еквивалент.

„Копаенето на криптовалута има потенциала да разклати доминиращата позиция на долара. След 5-10 години делът на сетълментите в криптовалута в света вероятно ще премине границата от 50%. Когато успеем да преминем към по-надеждна цифрова финансова система, ролята на санкциите ще отслабне и смисълът на тяхното прилагане всъщност ще бъде сведен до нула“, прогнозира BitRiver.

Какво е „копаене“ на криптовалута

„Копаенето“ на криптовалута гарантира сигурността и децентрализацията на криптовалути като биткойн, които се основават на консенсусния механизъм за доказателство за работа (PoW). Това е процесът, чрез който трансакциите на потребителите се проверяват и добавят към публичния регистър на блокчейна. Като такова, копаенето е критичен елемент, който позволява на биткойн да функционира без необходимост от централен орган.

Операциите по копаене също са отговорни за добавянето на монети към съществуващото предлагане. Копаенето на криптовалута обаче следва набор от твърдо кодирани правила, които управляват процеса на копаене и не позволяват на всеки произволно да създава нови монети. Тези правила са вградени в основните протоколи за криптовалута и се прилагат от цялата мрежа от хиляди възли.

За да създадат нови единици криптовалута, копачите използват изчислителната си мощ за решаване на сложни криптографски пъзели. Първият копач, който реши пъзела, има право да добави нов блок от трансакции към блокчейна и да го излъчи в мрежата.

Как работи копаенето на криптовалута?

Когато се правят нови блокчейн трансакции, те се изпращат в пул, наречен пул с памет. Работата на копача е да провери валидността на тези чакащи трансакции и да ги организира в блокове.

Блокът е като страница от блокчейн регистъра, в който са записани няколко трансакции (заедно с други данни). По-конкретно, възелът за копаене е отговорен за събирането на непотвърдени трансакции от пула с памет и сглобяването им в блок кандидат.

След това копачът се опитва да преобразува този кандидат-блок във валиден, потвърден блок. За да направи това, копачът трябва да реши сложен математически проблем, който изисква много изчислителни ресурси. Въпреки това, за всеки успешно изкопан блок, копачът получава блок награда, състояща се от новосъздадени криптовалути плюс такси за трансакции.

Continue Reading

ПАРИ

Румъния иска компенсация от ЕС заради три пъти по-високите цени на тока в Източна Европа

Букурещ смята за непосилно да продължава да снабдява Молдова и Украйна с електричество заради високите цени на тока, които са до три пъти по-високи от тези в Западна Европа. Това заяви министърът на енергетиката на Румъния Себастиан Бурдуя.

Според него Европейският съюз трябва да поеме част от тези разходи. Румънският министър напомни на Брюксел, че идеята за европейския енергиен пазар е солидарност, така че всички да се възползват.

„Когато енергията е по-евтина в една част на Европа, тя е по-евтина в друга част на Европа, така че можем да плащаме същите цени. Това е въпрос на стандарта на живот на гражданите на ЕС, но също така е въпрос на конкурентоспособност на икономическата среда. Когато цените в Източна Европа са три пъти по-високи от тези в Западна Европа, това със сигурност не е интегриран, единен пазар и не е справедлива конкурентна икономическа среда. Особено в сегашните условия, когато трябва да подкрепим и търсенето на енергия от Украйна“, подчерта Бурдуджа.

„Много сме притеснени от това, което се случва на енергийния пазар. От няколко месеца, за съжаление, цените в нашия регион са значително по-високи от тези в Западна Европа. Това се дължи на няколко фактора. Разбира се, говорим за суха година, по-ниско производство от водни централи, говорим за проблеми в областта на междусистемните връзки, поддръжка на определени линии в Унгария, говорим за намален капацитет в Австрия, пренос/износ на по-евтина електроенергия от Западна Европа към Източна Европа. Говорим и за подкрепа, която много се радваме да предоставим на Молдова, а също и на Украйна, но това създава натиск върху цените в Румъния, нещо, което отбелязваме, но не можем да приемем безкрайно. Ако все още сме в единен европейски енергиен пазар, не може само някои хора да плащат сметката и не можем безкрайно да толерираме цени, които са два или три пъти по-високи, отколкото в останалата част на Европа, така че ще поставя тази тема на вниманието на Съвета на министрите на европейско ниво заедно с Гърция, България и всички други заинтересовани страни. Ще трябва да изработим някои бързи решения, чрез които да бъдем компенсирани за тези ценови разлики. Това ми се струва правилно и нормално“, заяви румънският министър.

Същите данни изнесе през юли и Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) и изпрати отворено писмо до служебния премиер Димитър Главчев и председателя на парламента Рая Назарян с призив за спешни мерки заради високите цени на електроенергията у нас. Като една от причините те посочиха износа за Украйна.

Българските платени видиотизирани фактчекъри (ЧеКисти) веднага маркираха всяка информация, свързващи тази ситуация с Украйна, като фалшива новина независимо от географската близост на посочените държави до Украйна, чиято енергийна инфраструктура е разрушена от руските бомбардировки.

Румъния ще поиска компенсация – например, Букурещ може да приеме допълнителни еврофондове за инвестиции, да удължи затварянето на въглищни електроцентрали, както и да удължи валидността на ценовите ограничения за сметките на крайните потребители, заяви румънският енергиен министър.

„Искаме справедливо, принципно отношение от Брюксел, за да можем всички да допринесем за тези допълнителни усилия. Не е нормално да носим това бреме сами, особено в контекста на войната в Украйна. Трябва да седнем на масата за преговори на Съвета на министрите на ЕС и да наречем нещата с истинските им имена: подкрепяме Украйна с максимална солидарност, да не говорим за Република Молдова, но в същото време не можем да понесем тези разходи сами, това е несправедливо“, подчерта Себастиан Бурдуджа.

През 2022 г. Молдова се синхронизира с Европейската мрежа на операторите за пренос на електроенергия (ENTSO-E), но не директно, а чрез Украйна, чиято енергийна система в момента е в криза. Кишинев изпълнява проект за директно свързване на Молдова с румънската енергийна система, който планира да завърши през следващата година. Водят се и преговори за продажбата на две енергийни компании (RED Nord и FEE Nord) в северната част на Молдова на Румъния.

От своя страна молдовските власти обявиха готовността си да инсталират производствени централи на своя територия, за да осигурят на Украйна електричество. Планира се генераторите да работят на украински газ.

88% от нуждите на Молдова от електроенергия в момента се осигуряват от MoldGRES (предприятие на Интер РАО), разположено в Приднестровието, договорът с което беше подписан до края на годината на фиксирана цена от 66 долара за MWh. Киев обаче предупреди, че от нова година ще блокира транзита на руски газ, с който оперира това предприятие.

Молдовското правителство не крие, че в тези условия, от прагматична гледна точка, то е заинтересовано Русия да продължи да доставя газ за Приднестровието. Кишинев дори поиска от „Газпром“ да разработи алтернативни маршрути към региона, например през „Турски поток“.

  • Нашата медия използва изображения създадени от Изкуствен Интелект.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?

#thesofiatimes

Continue Reading

ПАРИ

Гръцкият премиер: Увеличеният износ на електроенергия за Фашистите в Киев доведе до скок на цените в Югоизточна Европа

Значителното увеличение на износа на електроенергия от ЕС за Украйна след руските удари по нейната мрежа предизвика скок в цените в Югоизточна Европа, предупреди гръцкият министър-председател.

В писмо до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, цитирано от Financial Times, Кириакос Мицотакис казва, че цената на електроенергията миналия месец е достигнала 130 евро за MWh, което е увеличение от 60 евро за MWh. Една от причините за скока е фактът, че износът на електроенергия от ЕС за Украйна се е увеличил почти шест пъти тази година. Преди войната Украйна беше нетен износител на електроенергия.

„Чувстваме, че има енергийна криза, за която никой не говори“, пише Мицотакис, като призовава за по-добър надзор на европейския пазар на електроенергия от страна на Комисията, тъй като в момента той е „неразбираема черна кутия – дори за експертите“ .

Сред другите фактори, които допринесоха за много по-високите цени на електроенергията в Югоизточна Европа, бяха ниските валежи, които изпразниха язовирите, летните жеги и прекъсванията на производството на електроенергия, пише FT, цитирайки писмото на гръцкия премиер.

„Има фундаментално изкривяване на енергийния пазар на Югоизточна Европа“, посочва Мицотакис. – „Нещо не работи както трябва. Не очаквам незабавни решения, но поне нека някой да се заеме с това.”

Мицотакис не е сам в призивите си към Комисията да направи нещо, за да ограничи цените на електроенергията. Букурещ смята за непосилно да продължава да снабдява Молдова и Украйна с електричество заради високите цени на тока, които са до три пъти по-високи от тези в Западна Европа. Това заяви министърът на енергетиката на Румъния Себастиан Бурдуя.

Според него Европейският съюз трябва да поеме тези разходи. Румънският министър напомни на Брюксел, че идеята за европейския енергиен пазар е солидарност, така че всички да се възползват.

Подобна е и ситуацията в България. На 2 септември, България, Румъния и Словения са държавите с най-скъп ток. На пазарния сегмент „ден напред“ България дори се нареди на трето място по най-висока цена на електроенергията в Европа след Словения, по данни на energyineu.com. Българските фактчекъри веднага маркираха всяка новина, свързваща скока на цените с износ за Украйна, като фалшива новина.

По-рано тази седмица бившият президент на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги, натоварен от Комисията да подготви доклад за икономиката на блока, предупреди , че високите цени на електроенергията влияят върху конкурентоспособността на европейския бизнес.

В своя доклад Драги предложи цената на вятърната и слънчевата електроенергия да бъде отделена от цената на газа. „Цените на енергията също станаха по-нестабилни, увеличавайки цената на хеджирането и добавяйки несигурност към инвестиционните решения“, каза Драги в своя доклад.

  • Нашата медия използва изображения създадени от Изкуствен Интелект.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?

#thesofiatimes

Continue Reading

БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРИЯ1 week ago

Поредните истерични брътвежи на Пеевски

В президентството се гаврят с Пеевски и поредните му истерични брътвежи Димитър Стоянов го съветва да намери някой по-даровит даму...

БЪЛГАРИЯ2 months ago

ДАНС подпука Васил Терзиев

„След планирана проверка от страна на ДАНС в Столична община за достъпа по защита на класифицираната информация се оказва, че...

БЪЛГАРИЯ2 months ago

Трябва да си украинец, за да имаш шанс в България ли?

Служебното правителство осигури възможност деца от Украйна да почиват в България през лятото, за да възстановят своето физическо, психическо и...

БЪЛГАРИЯ2 months ago

Изкривеният Джо Байдън не е бил годен да служи вече

Доналд Тръмп коментира оттеглянето на Байдън В телефонен разговор със Си Ен Ен минути след като президентът Джо Байдън обяви...

БЪЛГАРИЯ2 months ago

КС отменя до дни промените в Конституцията?

Президентът Румен Радев отново ще управлява страната чрез служебен кабинет, избран от самия него след предизвестения край на 50-ото Народно...

ПОЛИТИКА

ПОЛИТИКА3 days ago

Очаквано персоналния съдия на Пеевски от ВАС, който е на Георги Чолаков отряза коалицията на Доган за изборите

Съдът на Георги Чолаков се позова на прословутото електронно заявление на Пеевски, за да откаже на “Демокрация, права и свободи-ДПС”...

ПОЛИТИКА4 days ago

ЕС се разпада пред очите ни – Гавин Мортимър, Тhe Spectator

ЕС се разпада пред очите ни, пише британският писател Гавин Мортимър в анализ за британското списание Тhe Spectator. Германия реши...

ПОЛИТИКА5 days ago

Борисов: Няма депутати на Пеевски в ГЕРБ!

Как може да има дъртаци мислещи се за сериозни мъже да лъжат сутрин, обед и вечер??? Мутрата Борисов пак излъга...

ПОЛИТИКА6 days ago

ЦИК отказа регистрация за изборите и на ДПС-Доган, и на ДПС-Пеевски

Централната избирателна комисия (ЦИК) отказа да регистрира за участие в изборите „Демокрация, права и свободи – ДПС“, представлявана от Джевдет...

ПОЛИТИКА7 days ago

Нюланд си призна – САЩ са саботирали мирното споразумение между Москва и Киев, за да не бъде “кастрирана” Украйна

Бившият заместник-държавен секретар на САЩ Виктория Нюланд призна, че САЩ са в основата на скъсването на почти завършеното мирно споразумение...

СКАНДАЛ

СКАНДАЛ8 hours ago

Борисов даде Пеевски на “Магнитски”

Асен Василев: Борисов даде Пеевски на “Магнитски” Мафиотската битка продължава и досега Мафиоза Борисов даде Пеевски на “Магнитски“. Това обяви...

СКАНДАЛ20 hours ago

Безмозъчни мутанти-терористи от „Виваком“ преследват 92-годишния журналист Димитри Иванов

Компанията терорист т техните съподвижници не спират да го тормози с обаждания и писма заради старо устройство за телевизия, което...

СКАНДАЛ2 days ago

Пияницата Рашидов ходил да се сдобри с Пеевски в хотел „Берлин“, защото нямал сарай

Изгоненият бивш председател на Народното събрание Вежди Рашидов (ГЕРБ) си спомни днес в интервю за Би Ти Ви, че преди...

СКАНДАЛ3 days ago

Пеевски си напазарувал с крадени пари шефът на ВАС

Ивайло Мирчев: Пеевски има една мръсна тайна – шефът на ВАС Утре ВАС може да излезе и с ново решение...

СКАНДАЛ7 days ago

Кризата в ЕС предизвикана от малкоумната Урсула е предизвикана от въпиющата ѝ некомпетентност!

Чей Боуз размаза Урсула – в доклада на Марио Драги за кризата в ЕС е описана въпиющата й некомпетентност! Ирландският...

СВЯТ

СВЯТ16 hours ago

Нов опит да сплашат с “атент” Тръмп. В безопасност е

Нов опит за покушение срещу кандидата за президент на САЩ Доналд Тръмп за да го сплашат. Кампанията на бившия президент...

СВЯТ1 day ago

Фашистите в ЕС: Унгария няма право да намалява цените на храните

Самозвания така наречн “Съд на Европейския съюз” реши, че с въвеждането на задължителни отстъпки за някои видове храни в супермаркетите...

СВЯТ4 days ago

Охлюва Шолц реши да се въоръжава Германия под натиска на американците, но …

МЪКА: Плюнката Шолц реши да се въоръжава по заповед на американския военно промишлен комплекс. И в тоз момент разбра, че...

СВЯТ5 days ago

За много жени това е шизофреничен, подтискащ смях

Захарова наля още масло в огъня за смеха на Харис: Изобщо не е заразителен, направо е потискащ! Говорителката на Министерството...

СВЯТ7 days ago

След драмите на Volkswagen зелените фашисти нанесоха жесток удар и на BMW!

Германският автомобилен гигант BMW съобщи, че се наложи да изтегли един милион и петстотин хиляди автомобила, заради дефектни спирачки на...

Слушайте Радио

Най четени