Connect with us

ПОЛИТИКА

Кабинетът “Желязков” пропадна, ДПС се разцепи

Делян Пеевски не успя да сформира правителство на ГЕ

Парламентът oтхвърли предложения от ГЕРБ-СДС за премиер Росен Желязков и така не се наложи да бъде гласуван състава на проектокабинета. Росен Желязков бе подкрепен от 98 депутати, “против” бяха 138 народни представители, двама се въздържаха.

Бойко Борисов от самото начало не искаше правителство подкрепено само от ДПС и настоява за участието на ПП-ДБ. В рамките на дебата в пленарна зала той отново потвърди позицията си и така най-големият радетел за кабинет на ДПС се оказа съпредседателят на ДПС Делян Пеевски.

Пеевски отхвърли искането на почетния председател Ахмед Доган да не бъде подкрепяно проектоправителство на ГЕРБ-СДС, но не можа да осигури подкрепа за избирането му.

Парламентарната група на ДПС не послуша Пеевски. Общо 30 депутати от ДПС бяха “за”, а 14 – “против”, един се въздържа.

Бойко Борисов пък обяви, че политическата система у нас е зациклила и директно призова за отиване на избори.

Така Борисов отново няма да управлява след спечелени от партията му избори и тласка страната към поредни предсрочни избори.

Кой как гласува?

Парламентът не избра за министър-председател Росен Желязков, излъчен за кандидат за премиер от ГЕРБ-СДС.

Подкрепиха го 98 депутати, “против” бяха 138 народни представители, двама се въздържаха.

Всички депутати от ГЕРБ-СДС – 68, гласуваха “за”.

Общо 30 от ДПС бяха “за”, а 14 – “против”, един се въздържа.

Общо 38 депутати от ПП-ДБ бяха против, а един се въздържа.

От “Възраждане” всички 38 народни представители бяха против.

“Против” гласуваха и всички присъстващи 17 депутати от “БСП за България”. Против гласуваха и всички 16 депутати от ИТН и 13-те народни представители от “Величие”. Двама независими народни представители бяха против.

  • Нашата медия използва изображения създадени от Изкуствен Интелект.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?

#thesofiatimes

ПОЛИТИКА

Очаквано персоналния съдия на Пеевски от ВАС, който е на Георги Чолаков отряза коалицията на Доган за изборите

Съдът на Георги Чолаков се позова на прословутото електронно заявление на Пеевски, за да откаже на “Демокрация, права и свободи-ДПС”

Върховният административен съд (ВАС) окончателно отряза коалицията на Ахмед Доган “Демокрация, права и свободи-ДПС” от участие в парламентарните избори на 27 октомври. От решението на съда става ясно, че магистратите се позовават на прословутото електронно заявление за регистрация, подадено от конкурента на Доган Делян Пеевски. Именно това заявление техни колеги съдии във ВАС използваха като основание, за да пуснат Пеевски на избори като единствен носител на марката ДПС.

Засега на поддръжниците на почетния лидер на ДПС им остава да разчитат на резервния си вариант – да използват листите на коалицията “Алианс за права и свободи” (АПС), регистрирана от близките до Доган партии ЗНС и СБОР.

Фракцията на Доган подаде документи в Централната избирателна комисия (ЦИК) за регистрация на тази коалиция за вота. Съперниците им от лагера на Делян Пеевски обаче също бяха поискала комисията да запише за вота тяхна собствена коалиция – “ДПС-Ново начало”. ЦИК прие заявленията на коалициите и впоследствие отказа да ги регистрира. Аргументът на комисарите беше, че и двете имат в наименованията си абревиатурата ДПС, а Изборният кодекс забранява една партия да участва в повече от една коалиция за едни и същи избори.

“ДПС-Ново време” първа обжалва отказа във ВАС. Съдът отсъди в полза на Пеевски и нареди на ЦИК незабавно да регистрира неговата коалиция, както и стана. Освен това, върховните съдии посочиха в решението си, че Изборният кодекс позволява на една партия да се яви на избори или самостоятелно, или само в една коалиция. И уточниха, че това правило ще бъде нарушено, ако въпросната партия вече е регистрирана за участие в тези избори, независимо дали е самостоятелно или в коалиция с други партии.

Това решение на ВАС стана основание ЦИК да отхвърли заявлението, подадено от обкръжението на Ахмед Доган да регистрира ДПС като партия самостоятелно за изборите. Преди това лагерите на Доган и Пеевски разиграваха изборните комисари, като подадоха около дузина искания за регистрация и оттегляне на заявления за регистрацията на движението за самостоятелното му участие във вота. Накрая ЦИК констатира, че председатели на партията са Делян Пеевски и Джевдет Чакъров, които представляват партията заедно и поотделно, и имат еднакви права, и комисията не може да разрешава спора между двамата.

В крайна сметка, нещата се стекоха така, че Пеевски излезе победител – поне за момента, тъй като “ДПС-Ново време” беше регистрирана, а заявленията на лагера на Доган да се регистрират коалицията му “Демокрация, права и свободи-ДПС” и отделно партията ДПС пропаднаха.

  • Нашата медия използва изображения създадени от Изкуствен Интелект.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?

#thesofiatimes

Continue Reading

ПОЛИТИКА

ЕС се разпада пред очите ни – Гавин Мортимър, Тhe Spectator

ЕС се разпада пред очите ни, пише британският писател Гавин Мортимър в анализ за британското списание Тhe Spectator.

Германия реши да въведе отново граничния контрол в опит да спре масовата имиграция. Преди седмица трима души бяха убити на „фестивал на разнообразието“ от сирийски бежанец. Убийството предизвика вълна от недоволство и протести в Германия. Решението на Берлин да затегне границите си (първоначално за шест месеца, но това може да бъде удължено) е отчасти реакция на тази жестокост, както и на неуспешната атака миналата седмица срещу израелското консулство в Мюнхен.

Това е и отговор на канцлера Олаф Шолц на победата миналата седмица на опозиционната партия „Алтернатива за Германия“ (AfD) на местните избори в Тюрингия.

  • Този успех беше поредният триумф в Европа за партиите, определяни от статуквото като „популистки, крайнодесни или националистически“.
  • Това са партиите на разочарованите избиратели, които не виждат в ЕС нищо друго освен провален проект, който ги е направил бедни и е заплаха за тях, пише анализаторът.
  • В целия континент масовата имиграция доведе до влошаване на социалното сближаване, до „гетоизация“ от Малмьо през Марсилия до Манхайм.

Това разочарование сега се разпространи и сред елитите. В понеделник Марио Драги, бившият президент на Европейската централна банка и символ на класата на европейските технократи, публикува доклад от 400 страници за конкурентоспособността на ЕС, който беше поръчан от Европейската комисия през 2023 г.

Малко преди Драги да публикува доклада, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен публикува съобщение в социалните мрежи, че е „нетърпелива“ да чуе какво има да каже бившият италиански премиер.

Това, което Драги публикува, едва ли се е харесало на Фон дер Лайен. Драги разкри колко неконкурентоспособен е станал ЕС през този век. Нещата са толкова зле, че Драги признава, че има „кошмари“ за бъдещето на Европа, ако не се направи нищо, за да се спре това, което той описа като „бавна агония“ на икономическия упадък на континента.

На пресконференцията, която придружаваше публикуването на неговия доклад, Драги каза, че само „безпрецедентна“ реформа ще спре упадъка. „За първи път след Студената война трябва сериозно да се страхуваме за нашето самосъхранение и причината за единен отговор никога не е била толкова убедителна“, според Драги.

Той каза, че Европа се нуждае от допълнителни годишни инвестиции от поне 750 милиарда евро – приблизително 5% от брутния вътрешен продукт на ЕС – ако ЕС иска да настигне Америка и да предотврати изпреварването на Европа от Китай. Показателен за упадъка на ЕС е фактът, че от водещите 50 технологични фирми в света само четири са европейски.

Ако 27-те членки на ЕС пренебрегнат неговия доклад, Драги прогнозира мрачно бъдеще: „Ще бъдем принудени да избираме“, каза той. „Няма да можем веднага да станем лидер в новите технологии, фар за климатичната отговорност и независим играч на световната сцена. Няма да можем да финансираме нашия социален модел. Ще трябва да намалим някои, ако не всички, наши амбиции“.

Това е причината толкова много избиратели да се отказват от традиционните партии на статуквото, във Франция, Холандия, Италия или Германия. Те виждат, че стандартът им на живот пада, а бедността и насилието се увеличават.

През 2008 г. еврозоната и САЩ имаха сравними брутни вътрешни продукти (БВП) от 14,2 трилиона долара и 14,8 трилиона долара по днешни цени. През 2023 г. БВП на еврозоната достигна малко над 15 трилиона долара, докато този на Америка възлиза на 26,9 трилиона долара.

Ако Франция беше щат на САЩ, нейният БВП на глава от населението щеше да я класира между Айдахо и Арканзас, съответно 48-ия и 49-ия най-проспериращ щат. Германия ще бъде 39-а, точно след Оклахома.

Планът на Драги за промяна съдържа серия от предложения за съживяване на блока. „Европа трябва да стане място, където иновациите процъфтяват“, обяви той.

По-лесно е да се каже, отколкото да се направи. Двете традиционни сили на Европа, Германия и Франция, имат отчайващи икономически проблеми, като последната е осакатена от огромни дългове. Те са и двете държави в ЕС, където недоволството от масовата имиграция е най-осезаемо.

Новият министър-председател на Франция Мишел Барние обеща да се заеме с проблема и може да бъде насърчен от решението на Германия да въведе отново граничния контрол. Преди три години Барние се обяви в полза на три до петгодишен мораториум върху имиграцията, като каза, че сегашният поток е неустойчив и е отговорен за увеличаване на несигурността и ислямизма.

Същото важи и за Великобритания, въпреки че британският премиер и неговото правителство изглеждат неспособни да го признае. Техните глави остават забити в пясъка не само за негативната страна на масовата имиграция, но и за мащаба на упадъка на Европа. Защо разумните политически лидери биха искали по-тесни връзки с организация, която страда от бавна и агонизираща смърт?

  • Нашата медия използва изображения създадени от Изкуствен Интелект.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?

#thesofiatimes

Continue Reading

ПОЛИТИКА

Борисов: Няма депутати на Пеевски в ГЕРБ!

Как може да има дъртаци мислещи се за сериозни мъже да лъжат сутрин, обед и вечер???

Мутрата Борисов пак излъга (за кой ли път) пред медиите в парламента, че до този момент от хазната на страната са излезли над 1 милиард лева за провеждане на пресрочни парламентарни избори.

Той добави, че политическата система в България изисквала партиите да имат отговорно отношение към гражданите след изборите, с което намекна, че е нужно да се постигне коалиция след вота, за да има правителство.

„Ритуално си режем главите, ако няма правителство“, каза Борисов и се зарече, разговорът за съставяне на власт да бъде поставен отново след станат ясни резултатите от вота.

По думите на тартора на ГЕРБ, естествени партньори за партията му били предните от сглобката в лицето на ПП-ДБ, но този път добави и БСП, и ИТН като възможни патерици на едно бъдещо правителство.

Специално за ДПС, Борисов заовърта, че са работили с Движението по ключови законодателни инициативи, като промяната на Конституцията и реформите в съдебната система.

Борисов отрече в партията му да има депутати, които са под контрола на Делян Пеевски и призова тези, които твърдят тези „внушения“ да го докажат.

По отношение на партия „Възраждане“, плюнката на ГЕРБ обясни, че уважавал колегите си, но „пъпната връв“ на партията му била евроатлантическа и с ЕНП.

Попитан, дали отново ще е премиер след изборите, Борисов излъга, че вече е бил министър-председател три пъти, което му било достатъчно.

  • Нашата медия използва изображения създадени от Изкуствен Интелект.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?

#thesofiatimes

Continue Reading

БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРИЯ1 week ago

Поредните истерични брътвежи на Пеевски

В президентството се гаврят с Пеевски и поредните му истерични брътвежи Димитър Стоянов го съветва да намери някой по-даровит даму...

БЪЛГАРИЯ2 months ago

ДАНС подпука Васил Терзиев

„След планирана проверка от страна на ДАНС в Столична община за достъпа по защита на класифицираната информация се оказва, че...

БЪЛГАРИЯ2 months ago

Трябва да си украинец, за да имаш шанс в България ли?

Служебното правителство осигури възможност деца от Украйна да почиват в България през лятото, за да възстановят своето физическо, психическо и...

БЪЛГАРИЯ2 months ago

Изкривеният Джо Байдън не е бил годен да служи вече

Доналд Тръмп коментира оттеглянето на Байдън В телефонен разговор със Си Ен Ен минути след като президентът Джо Байдън обяви...

БЪЛГАРИЯ2 months ago

КС отменя до дни промените в Конституцията?

Президентът Румен Радев отново ще управлява страната чрез служебен кабинет, избран от самия него след предизвестения край на 50-ото Народно...

ПОЛИТИКА

ПОЛИТИКА3 days ago

Очаквано персоналния съдия на Пеевски от ВАС, който е на Георги Чолаков отряза коалицията на Доган за изборите

Съдът на Георги Чолаков се позова на прословутото електронно заявление на Пеевски, за да откаже на “Демокрация, права и свободи-ДПС”...

ПОЛИТИКА5 days ago

ЕС се разпада пред очите ни – Гавин Мортимър, Тhe Spectator

ЕС се разпада пред очите ни, пише британският писател Гавин Мортимър в анализ за британското списание Тhe Spectator. Германия реши...

ПОЛИТИКА6 days ago

Борисов: Няма депутати на Пеевски в ГЕРБ!

Как може да има дъртаци мислещи се за сериозни мъже да лъжат сутрин, обед и вечер??? Мутрата Борисов пак излъга...

ПОЛИТИКА6 days ago

ЦИК отказа регистрация за изборите и на ДПС-Доган, и на ДПС-Пеевски

Централната избирателна комисия (ЦИК) отказа да регистрира за участие в изборите „Демокрация, права и свободи – ДПС“, представлявана от Джевдет...

ПОЛИТИКА7 days ago

Нюланд си призна – САЩ са саботирали мирното споразумение между Москва и Киев, за да не бъде “кастрирана” Украйна

Бившият заместник-държавен секретар на САЩ Виктория Нюланд призна, че САЩ са в основата на скъсването на почти завършеното мирно споразумение...

СКАНДАЛ

СКАНДАЛ2 mins ago

Доган спеше с жените на депутати, кметове и областни лидери на ДПС

Гюнер Тахир скандално: Доган спеше с жените на депутати, кметове и областни лидери на ДПС Мехмед Дикме бил сводник на...

СКАНДАЛ8 hours ago

Борисов даде Пеевски на “Магнитски”

Асен Василев: Борисов даде Пеевски на “Магнитски” Мафиотската битка продължава и досега Мафиоза Борисов даде Пеевски на “Магнитски“. Това обяви...

СКАНДАЛ20 hours ago

Безмозъчни мутанти-терористи от „Виваком“ преследват 92-годишния журналист Димитри Иванов

Компанията терорист т техните съподвижници не спират да го тормози с обаждания и писма заради старо устройство за телевизия, което...

СКАНДАЛ3 days ago

Пияницата Рашидов ходил да се сдобри с Пеевски в хотел „Берлин“, защото нямал сарай

Изгоненият бивш председател на Народното събрание Вежди Рашидов (ГЕРБ) си спомни днес в интервю за Би Ти Ви, че преди...

СКАНДАЛ3 days ago

Пеевски си напазарувал с крадени пари шефът на ВАС

Ивайло Мирчев: Пеевски има една мръсна тайна – шефът на ВАС Утре ВАС може да излезе и с ново решение...

СВЯТ

СВЯТ16 hours ago

Нов опит да сплашат с “атент” Тръмп. В безопасност е

Нов опит за покушение срещу кандидата за президент на САЩ Доналд Тръмп за да го сплашат. Кампанията на бившия президент...

СВЯТ2 days ago

Фашистите в ЕС: Унгария няма право да намалява цените на храните

Самозвания така наречн “Съд на Европейския съюз” реши, че с въвеждането на задължителни отстъпки за някои видове храни в супермаркетите...

СВЯТ4 days ago

Охлюва Шолц реши да се въоръжава Германия под натиска на американците, но …

МЪКА: Плюнката Шолц реши да се въоръжава по заповед на американския военно промишлен комплекс. И в тоз момент разбра, че...

СВЯТ5 days ago

За много жени това е шизофреничен, подтискащ смях

Захарова наля още масло в огъня за смеха на Харис: Изобщо не е заразителен, направо е потискащ! Говорителката на Министерството...

СВЯТ7 days ago

След драмите на Volkswagen зелените фашисти нанесоха жесток удар и на BMW!

Германският автомобилен гигант BMW съобщи, че се наложи да изтегли един милион и петстотин хиляди автомобила, заради дефектни спирачки на...

Слушайте Радио

Най четени