Connect with us

СКАНДАЛ

Василев цака Сърбия и Унгария по нареждане на началниците му

“Файненшъл таймс”: Василев вдига таксите, иска да откаже Сърбия и Унгария от руския газ

Новата такса за пренос на руски газ през България ще намали печалбите на “Газпром”, а така и средствата, които Русия използва, за да финансира агресията срещу Украйна, обясни премиерът Николай Денков, припомня БНР.

“Когато беше въведена тази възможност за внос на руски газ, някои от държавите получиха разрешение да внасят руски газ въз основа на това, че нямаха други възможности. Нали, Унгария беше такава, Сърбия. Сега в момента вече се появиха други възможности, има интерконектори, така че има възможност за алтернативи и съответно руският газ не би трябвало да се ползва с някакви специални преференции”, коментира Николай Денков.

Като цитира “лице, запознато с решението на София”, вестник “Файненшъл таймс” твърди, че драстичното увеличаване на транзитната такса за “Газпром” цели “да бъдат принудени Сърбия и Унгария да погледнат в друга посока”, т.е., към други вносители на газ. Засега двете страни получават необходимите им количества през “Турски поток”, който в България се нарича “Балкански”.

Вестникът цитира острата реакция на унгарския външен министър.

“Новата транзитна такса, въведена от българските власти, е “неприемлива” и е “още един опит да бъдат подкопани енергийната сигурност на Унгария и енергийното сътрудничество между Унгария и Русия”, е казал Петер Сиярто според “Файненшъл Таймс”.

Пред британския вестник министърът на финансите Асен Василев споделя, че засиленият натиск на правителството върху руските компании е накарал “Лукойл” да вкара в ход процедура за продажба на бургаската рафинерия и че вече “има признаци за интерес” от потенциален купувач. Едва след приключване на сделката данъкът върху печалбата ще бъде намален от 60 на 15 процента. Междувременно рафинерията трябва да бъде усъвършенствана, така че да може да работи с неруски петрол, което ще струва повече от 500 милиона евро.

На брифинг след Съвета по национална сигурност премиерът Николай Денков заяви, че към момента “няма конкретика за истински намерения” за закупуване на бургаската рафинерия.

Агенция “Фокус“ представя материала на британското издание “Файненшъл таймс” без редакторска намеса:

България наложи наказателни данъци върху притежаваните от Русия петролни и газови операции, в опит да ги направи по-малко рентабилни и да принуди тях и техните европейски купувачи да търсят други възможности, разкриват правителствени служители.

София въведе в петък акциз от 20 лева (10 евро) за мегаватчас транзитен руски газ, дни след като удари притежаваната от Русия рафинерия Лукойл на брега на Черно море с 60% данък върху печалбата. Основната цел и на двете мерки е да се изгонят руснаците от европейския пазар, казват служители.

Член на ЕС и НАТО, България направи драстичен обрат, откакто проевропейското правителство дойде на власт през май. До съвсем скоро страната беше тясно свързана с Москва и не желаеше да се отърси от зависимостта си от руските въглеводороди.

Новата транзитна такса възлиза на около една пета от текущата TTF референтна цена на газа (€50p/MWh). Транзитните такси обикновено са ниски едноцифрени проценти от действителните разходи за газ.

“Изчислението е, че въпреки че не консумираме повече руски газ, ние все още сме основно виновни [за други страни] в Европа, които продължават да консумират руски газ“, казва човек, запознат с решението на София. “Цялата цел беше да направим това малко по-малко печелившо и да принудим Сърбия и Унгария да търсят другаде“.

България беше отрязана от доставките на Газпром скоро след началото на пълномащабната инвазия на Русия в Украйна, но тя позволи използването на своята газопроводна мрежа за снабдяване на Сърбия и Унгария, две от най-проруските правителства в Европа, с критични газови доставки.

Унгарският външен министър Петер Сиярто разкритикува увеличението на таксата за транзит на газ като “неприемливо . . . закон с неясна предистория“. Във видео от енергиен форум в Русия, където той беше единственият министър на ЕС, той го нарече “пореден опит да се подкопае енергийната сигурност на Унгария и енергийното сътрудничество между Унгария и Русия“.

Българският финансов министър Асен Василев заяви, че целта не е газът да стане по-скъп за потребителите в Унгария и Сърбия, а да се направи по-малко изгодно за “Газпром“ да доставя газ през България.

“Новият данък е . . . напълно в съответствие с целите на ЕС за намаляване на зависимостта на ЕС от руските изкопаеми горива. Тъй като повечето договори на Газпром се определят на мястото на доставка в дадена страна, данъкът най-вероятно няма да окаже влияние върху цените на газа надолу по веригата“, заяви той. “Това само ще намали печалбите на “Газпром“.

Той заяви, че неговото правителство е уведомило Брюксел за промените. Представител на ЕС заяву, че Европейската комисия “разглежда“ въпроса.

По думите на Василев, натискът на правителството върху руските компании също е накарал Лукойл да започне процеса на продажба на най-голямата си петролна рафинерия в Югоизточна Европа, която се намира близо до Бургас, български град на брега на Черно море.

“Вероятно има икономическа полза от смяната на собствеността върху рафинерията“, заяви той пред Financial Times. “Имаме индикации за интерес.“

Правителството не участва в продажбата на рафинерията, която доставя на международни клиенти повече от половината от продукцията си – включително важни доставки на дизел за Украйна в началото на руската инвазия.

Но министърът заяви, че София ще запази поредица от наказателни мерки, докато не се включат нови собственици.

Наскоро наложеният 60-процентов данък печалба върху печалбите на рафинерията ще бъде намален само до 15 процента след продажбата – а междувременно имаше задължителна модернизация, за да се подготви рафинерията за ефективна преработка на по-лек неруски суров петрол на цена над 500 милиона евро.

Василев, който е и съпредседател на партията “Продължаваме промяната“, една от двете големи коалиционни сили, заяви, че сигналът за събуждане на София е дошъл, след като Газпром спря да доставя газ след руската инвазия в Украйна. Първо, едно технократско правителство, последвано от новото правителство тази пролет, промени позицията на София в прозападна посока и ускори реформите, включително в енергийния сектор, който беше в задънена улица от години, заяви той.

“През последните три месеца въведохме реформи, които бяха блокирани от 10-15 години“, отбеляза той.

България страдаше от прекъсвания на доставките на газ в миналото, особено през зимата на 2008-2009 г., когато Русия затвори крановете заради спор с Украйна. Последното спиране на газа също хвана София без много запаси, като през пролетта на 2022 г. нейните хранилища бяха запълнени до по-малко от 20 процента.

Оттогава, каза Василев, България е добавила реверсивни възможности към тръбопроводна мрежа от комунистическата ера, предназначена за транспортиране на газ към Гърция и Турция. Освен това се свърза с Гърция чрез нова връзка и изгражда повече трансгранични капацитети към Сърбия и Румъния.

“Доста добре се справяме“, отбеляза Василев. “Когато Русия спря газа, в рамките на 24 часа имахме план, избегнахме прекъсвания и скокове на цените и преминахме към по-дългосрочни решения.“

СКАНДАЛ

Пеевски се е развилнял и купува гласове чрез Цайса, Дънката, Сандокана, Шарана и Данчо Пръча

  • Мирчев: Пеевски се е развилнял и купува гласове чрез Цайса, Дънката, Сандокана, Шарана и Данчо Пръча
  • 500 лева за глас! Във Варна Дидо Дънката работи за ДПС-НеНе. Очакват се нови рекорди от гласове в секции, които преди гласуваха предимно за ГЕРБ и с преференции за Славена Точева

Пеевски се е развилнял и купува гласове чрез Цайса, Дънката, Сандокана, Шарана и Данчо Пръча, написа във Фейсбук кандидатът за депутат от “Продължаваме промяната – Демократична България” Ивайло Мирчев

МВР министърът обяснявал чувам, че се противодейства на купуването на гласове. Ще го разочаровам – или някой го подвежда или той съзнателно се прави на ударен. Ще оборя министъра с 10 аргумента защо това не е така и с малко информация:

1. Пеевски се е развилнял и през неговите лейтенанти вот се купува в цяла България, а цените по информация на място достигат 500 лв. за глас.

2. Вече са проведени няколко организационни срещи в хотел Маринела на ключови фигури за покупката на гласове, отговорници по райони, лихвари, лейтенанти на Пеевски.

3. Главен координатор за страната на Пеевски е лице с прякор Цайса.

Дидо Дънката

4. Във Варна купеният вот из махалите минава основно през стар познайник (преди осигуряваше вот за ГЕРБ чрез преференциалната рекордьорка Славена) – Дънката. Та Дънката в момента работи с Пеевски и там се очакват нови рекорди от гласове в секции, които преди гласуваха предимно за ГЕРБ и с преференции за Славена Точева. С поддържаща роля във Варна Чирпанския.

5. Бойко Борисов хвърли в битката популярните си кметове. Причината е, че Пеевски дръпна традиционния вот за ГЕРБ за собствената си партия и Борисов изпитва дефицити откъм гласове.

6. В Добрич за търговията с вот към Пеевски отговаря лице с прякор Сандокана.

Пеевски с “Шарана”

7. Във В. Търново за търговията с вот към Пеевски отговаря лице с прякор Шарана (бивш областен на ДПС).

8. Във Враца за търговията с вот към Пеевски отговаря лице с прякор Данчо Пръча (има международна известност).

Христо Широков-Широката

9. В Бургас основният купувач за Пеевски е лице с прякор Широката. Поддържаща роля за областта има Емо Свраката.

10. В Сунгурларе за търговията с вот към Пеевски отговаря лице с прякор Йоската.

Когато бе назначен МВР министърът му дадохме време да докаже, че ще се бори с купения вот. Кампанията започва и индикации за реална борба с него няма. Всичко си е по старому, вкл. и покрай ключови назначения в МВР на далечни роднини на Светльо Лазаров, който е близък до Пеевски. Ако министърът си представя, че борбата с купения вот става с гл. секретар близък до Пеевски – в грешка е.

Затова в следващите дни започваме да показваме кои са хората, които са бъдат в ролята на проксита на Пеевски при търговията с гласове в цялата страна. Ще пускаме и сигнали до прокуратурата, макар практиката да е показала, че от това полза няма. А МВР ако иска да води реална битка с тях има две опции – да ми следи стената за нови имена или просто да се обърне към полицаите на място, които отлично знаят кои са хората в схемите с купен вот.

В неделя Ивайло Мирчев пусна нова порция с имена на купувачи на гласове на Делян Пеевски:

Втора част на купувачите на гласове, за които МВР се прави, че не съществуват:

1. Хасково – на терен работят Ами (Капитан Андреево, свързан и с Таки) и Семката.

2. Габрово – В Габрово и Севлиево купува Памперса. Наглостта е стигнала такива размери, че се правят срещи, на които присъстват полицаи на високи нива (от Севлиево), като доказателство, че МВР няма да пречи на търговията с вот. Другият купувач за района е с прякор Трите хикса (ХХХ).

3. Монтана и Враца – Митко Галата.

4. В София област (Ихтиман, Ботевград и Самоков) вършее Радо Слънцето. Там се очакват много гласове за бившия вътрешен министър Калин Стоянов и пресен партиец при Пеевски.

5. В Костинброд за Пеевски пазаруват дама с първо име Анелия и прякор Трафикантката, както и известният в района Д.Г. с прякор Мишо.

6. В Плевен за покупката на ромски гласове се грижи М. П., който беше осъден на 4 г. затвор за изнудване, принуда и побой над човек.

7. В Бургас допълваме с Митко Каратиста.

8. Сунгурларе – Кемал Бозов, вече осъждан за купуване на гласове, иначе се занимава с дърводобив.

9. Ямбол – Територия на Солингена, както и О.А., собственик на ресторант, в който в последните дни се правят координационни и логистични срещи за купуване на гласове. Както и Н.Д., нависоко в местната структура на Пеевски, осъждан, местна мутра, участвал съвсем наскоро на среща в хотел Маринела, на която са се пазарили хиляди гласове в областта.

10. Стара Загора – Юлиан ФИТКАТА

В следващите дни ще предоставим и нова порция купувачи на гласове в страната, за които МВР се прави, че не съществуват. Към момента полицията не прави нищо по профилактиране на търговците на вот, а на места подпомага процеса.

Докато подготвях този текст усещането бе, че сме някъде в средата на 90-те. В търговията с гласове се въртят десетки милиони, поръчителят е ясен, под него лейтенантите кметове и депутати, а изпълнителите са от криминалния контингент – рекетьори, лихвари, класически мутри.

В отчаянието си да запази позиции Пеевски буквално цели с пачки пари всички, готови да се продадат и бута страната назад към времена, за които се надяваме никога да не си спомняме. Някой пак ще каже “Стига с тоя Пеевски, кажете за бъдещето.”. Да, но за да минем към бъдещето Пеевски не трябва да е фактор в страната ни. Да се рисува розово бъдеще в тази България, в която една мутра владее почти всяка институция, служби, съдебна система, МВР… е проява на лицемерие.

  • Нашата медия използва изображения създадени от Изкуствен Интелект.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?

#thesofiatimes

Continue Reading

СКАНДАЛ

Как се крадат 2 млрд. евро?

  • ГЕРБ и ДПС се опитаха присвоят парите от ПВУ, но цената е затварянето на мините и ТЕЦ-овете
  • Как се крадат 2 млрд евро? Ами, просто е, както са го правили в различни комбини от партии през последните 15 години.

След като опоскаха и приватизираха всичко за жълти стотинки, източиха и фалираха банките – дойде ред на евросредствата. Идват готови пари от Европа, само да измислите хубав повод и механизъм за присвояване. Дали ще бъде с тънък асфалт, непостроени язовири, гео-термални централи, заводи за автомобили и батерии – винаги се намира как.

Дойде ред да опитат да присвоят парите от ПВУ, но цената е затварянето на мините и ТЕЦ-овете. Не ги интересуват десетките хиляди хора без препитание, високите цени на тока за останалите и абсолютната зависимост от външните доставчици – важното е да се приберат парите. Колкото и по всички медии днес да обясняват как така парите от Европа не стигнали до хората, то и малко дете ще разбере колко прозрачна е тази лъжа – всичко щеше да стигне до техните фирми. Тази крадлива шайка разбойници е готова да затвори държавата за да стане така, както ТЕ искат. Вижте ги на снимките – чинно седнали посред нощ в последния работен ден на НС – готови за минути да гласуват унищожителни текстове, за да направят замяната – Вие срещу европейските пари.

Да, но вчера това не стана. Не можаха да ги откраднат. Попречихме им. И всичко това стана пред очите на енергетиците, дошли в залата да слушат дебата по съдбата им. Стояха заедно с нас до полунощ, независимо, че още в 22 ни угасиха тока в залата.

Ние пък пяхме в тъмната зала. На тези, които днес ни хулят по телевизиите си не им пука за хората, стига да продължават да ви ограбват. Назначили са десетки хиляди техни хора по общини, администрация и държавни предприятия и така държат тези хора и техните семейства в пълна зависимост. Но това свършва. Горд съм, че не позволихме отново да ви ограбят.

А вие се замислете защо вкараха закона за гласуване в последния момент в последния ден – идеята беше да мине набързо и да няма време за дебати, обсъждане и критики. Защото от днес вече тече предизборната кампания. И да, ще ви го кажа директно – пращайте в НС хора, които няма да им позволяват да крадат.

  • Нашата медия използва изображения създадени от Изкуствен Интелект.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?

#thesofiatimes

Continue Reading

СКАНДАЛ

Btv постави мъртвия баща на разстреляния Илия Павлов за… водач на листа

БиТиВи направи днес гафът на годината! Снимката на Павел Найденов, баща на Илия Павлов сега покойник, се появи като… водач на листа в София.

Реакциите не закъсняха:

Генка Шикерова, журналист

Ей така сутрин като ти изкарат призраци…

Мартин Карбовски, журналист

Павел Найденов беше баща на Илия Павлов. В момента покойник, за изборите – не знам. Павлин Найденов е друг човек, но търсачката на БТВ (не е Гугъл) не знае тия неща. Слагат първата снимка.

Първо поколение журналисти с изкуствен интелект. Неестествен. Снимката е на Генка Шикерова.

Ивелин Николов

bTV ги разбират нещата. По-добре хвърляйте на боб, ако искате да разберете кой къде се е кандидатирал.

Борис Марков, политик

Преди, имаше една групировка в България с името “Мултигруп”. Тя изяждаше държавата и държеше газовия монопол в страната. Когато загуби газовия монопол се разпадна.

После, Доган и ДПС одобриха Румен Радев за кандидат президент, а след това и го избраха. Румен Радев върна Мултигруп в газовия бизнес и остатъците от “Мултигруп” се групираха отново зад Доган.

Днес, в листите им е “записан” дори Павел Найденов (бай Павле, баща на Илия Павлов, също починал), а кампанията се финансира изцяло от Мултигруп. Всички останали живи босове на групировката са с държавни награди от Радев.

Ако някой има съмнение, че Доган, Радев и “Мултигруп” са едно цяло, то западните посолства нямат. Всички пускат сводки за възраждането на групировката.

Не ви се сърдя, че не ми повярвахте, когато ви го казвах.

Надежда Ганева

ДПС-Доган започва силно, в София явно водач е бащата на основателя на Мултигруп Илия Павлов – Павел Найденов. Човекът не е сред живите, но това не пречи да се пусне на избори според bTV

Стоян Велков

В надпреварата е включен и Павел Найденов/ на Илия Павлов баща му, объркано е името/ Човека почина ,но има няколко обяснения!

Първо в избирателните списъци има починали хора „мъртви души“ и вероятно ги агитират да гласуват за техен човек!

Второ -Имайки предвид, че е посочен от АПС/Доган, много вероятно е за да получи имунитет пред … Свети Петър? И тъй, като го публикувам от профила на Генка Шикерова, там имаше много точен коментар- „И турците тръпнат друг път невидели в едно да се бият живи и умрели“!!!

Александър Тодоров

Абе, може ли такава простотия бе ?!

Е не чак пък толкова не може, бре !

Да сложиш като водач на листата от ДПС некъф си Павлин Найденов, а като негова представяща снимка да сложиш тази на Павел Найденов / бащата на Илия Павлов /, покойници и двамата отдавна ….

И тоя глупав вампир Цънцарова изобщо да не забележи това безумие ?!

  • Нашата медия използва изображения създадени от Изкуствен Интелект.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?

#thesofiatimes

Continue Reading

БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРИЯ3 weeks ago

Поредните истерични брътвежи на Пеевски

В президентството се гаврят с Пеевски и поредните му истерични брътвежи Димитър Стоянов го съветва да намери някой по-даровит даму...

БЪЛГАРИЯ2 months ago

ДАНС подпука Васил Терзиев

„След планирана проверка от страна на ДАНС в Столична община за достъпа по защита на класифицираната информация се оказва, че...

БЪЛГАРИЯ2 months ago

Трябва да си украинец, за да имаш шанс в България ли?

Служебното правителство осигури възможност деца от Украйна да почиват в България през лятото, за да възстановят своето физическо, психическо и...

БЪЛГАРИЯ2 months ago

Изкривеният Джо Байдън не е бил годен да служи вече

Доналд Тръмп коментира оттеглянето на Байдън В телефонен разговор със Си Ен Ен минути след като президентът Джо Байдън обяви...

БЪЛГАРИЯ3 months ago

КС отменя до дни промените в Конституцията?

Президентът Румен Радев отново ще управлява страната чрез служебен кабинет, избран от самия него след предизвестения край на 50-ото Народно...

ПОЛИТИКА

ПОЛИТИКА2 days ago

Аталай избра Бареков пред любима за водач във Враца

До момента ДПС във Враца представляваше Валентин Тончев – спряган за много близък до евродепутата Илхан Кючук Бившият агент на...

ПОЛИТИКА3 days ago

Зеленски се овъртоли в още по-големи скандали в САЩ. Поискаха главата на посланичката му. Майк Джонсън го отряза!

Зеленски се овъртоли в още по-големи скандали в САЩ. Този път обаче се стигна дотам, че поискаха главата на посланичката...

ПОЛИТИКА3 days ago

Драми тресат ИТН

Тежките процеси на обновяване не подминаха и партията на Слави Трифонов „Има такъв народ”, издаде източник от все още действащия...

ПОЛИТИКА3 days ago

ИТН и „Възраждане“ блокираха парламента и спряха закон за затварянето на въглищните ни централи

Последният ден на 50-ото Народно събрание приключи с окупирана трибуна, изключени микрофони и химна на България. Депутатите от ИТН и...

ПОЛИТИКА5 days ago

Пеевски е рецидивист

Пеевски е рецидивист в погазването на публичното приличие. Политиката допуска да си корумпиран, да си зависим, да си прост, но...

СКАНДАЛ

СКАНДАЛ1 hour ago

Пеевски се е развилнял и купува гласове чрез Цайса, Дънката, Сандокана, Шарана и Данчо Пръча

Мирчев: Пеевски се е развилнял и купува гласове чрез Цайса, Дънката, Сандокана, Шарана и Данчо Пръча 500 лева за глас!...

СКАНДАЛ9 hours ago

Как се крадат 2 млрд. евро?

ГЕРБ и ДПС се опитаха присвоят парите от ПВУ, но цената е затварянето на мините и ТЕЦ-овете Как се крадат...

СКАНДАЛ4 days ago

Btv постави мъртвия баща на разстреляния Илия Павлов за… водач на листа

БиТиВи направи днес гафът на годината! Снимката на Павел Найденов, баща на Илия Павлов сега покойник, се появи като… водач...

СКАНДАЛ2 weeks ago

Доган спеше с жените на депутати, кметове и областни лидери на ДПС

Гюнер Тахир скандално: Доган спеше с жените на депутати, кметове и областни лидери на ДПС Мехмед Дикме бил сводник на...

СКАНДАЛ2 weeks ago

Борисов даде Пеевски на “Магнитски”

Асен Василев: Борисов даде Пеевски на “Магнитски” Мафиотската битка продължава и досега Мафиоза Борисов даде Пеевски на “Магнитски“. Това обяви...

СВЯТ

СВЯТ17 hours ago

Бобокови прецакаха Божков за изборите

Русенските бизнесмени отказаха в последния момент обещан преди месеци заем на Васил Божков Русенските бизнесмени Атанас и Пламен Бобокови са...

СВЯТ4 days ago

Радев пред ООН: Всеки ден от войната в Украйна увеличава риска от ескалация и е огромна заплаха за световния мир

От трибуната на Общото събрание на ООН българският държавен глава призова за подкрепа на многостранната дипломация и на международното право....

СВЯТ6 days ago

Германия отново показa истинското си лице – фашизъм, расизъм, терор

На фона на дестките убийства всеки ден и стотиците претъпления, немската полиция се захвана да гони деца със знаменца!!!??? Видео,...

СВЯТ1 week ago

Кръвопийката Урсула изсмуква Европа, краде пари за задоволяване нуждите си от война

Европейската комисия (ЕК) ще отпусне на Киев заем в размер на 35 млрд. евро в рамките на споразуменията със страните...

СВЯТ1 week ago

Европейският съюз официално обяви война на Русия

„Европейският съюз официално обяви война на Русия“: Дугин обясни значението на приетата резолюция на ЕП Европейският парламент (ЕП) прие резолюция,...

Слушайте Радио

Най четени