Connect with us

ВОЙНА

NYT: Западът бърза да въоръжи Украйна преди съкрушителния удар на Путин

Продължавайки да напомпва оръжие в Украйна, Западът се опитва да подготви Киев максимално за нова руска офанзива. Германски танкове и западна техника отново ще минат по руската земя. По данни на “Ню Йорк Таймс” точно поради тези съображения в Киев ще бъдат изпратени танкове.

Преди това доставки от този характер не бяха правени от страх от ескалация, но сега Вашингтон има нова цел – да промени баланса на силите, преди да започне руската офанзива.

В края на декември САЩ възнамеряваха да изпратят в Украйна зенитно-ракетни комплекси Patriot.

Веднага след това Франция и Германия се споразумяха да дадат танкове.

Великобритания и Полша също обещаха да дадат няколко “Леопарда 2”.

Украйна мечтае с германски танкове, американски системи за противовъздушна отбрана и европейски бронетранспортьори да успее да отблъсне Русия.

Идеята за бързи доставки възниква на фона на загубата на Соледар от украинците, която Западът все още не може да приеме и признае.

“Украйна няма собствени танкове – по-голямата част от танковия парк е унищожен или повреден. Няма достатъчно снаряди.”

В същото време системата за противовъздушна отбрана “Пейтриът” е най-модерната система за противовъздушна отбрана, произведена в САЩ (въпреки че СССР а и Руската федерация са се научили как да се справят с нея). И гореспоменатите бронирани машини са по-леки и маневрени от танковете.

“Досега Западът не е доставял на Украйна изтребители и ракети с голям обсег, способни да ударят Крим и самата Русия. Киев не е получил танкове M1 Abrams, които изискват постоянна поддръжка и специално гориво.

Но западните съюзници вече се съгласиха за останалото”, каза миналата седмица по време на брифинг помощник-министърът на отбраната Лора Купър.

По нейно мнение, “сега е най-добрият момент за украинците да променят динамиката на бойното поле”.

Русия също мисли за подготовка на пролетна офанзива – пресата цитира данни на европейското разузнаване. Бившият помощник-генерален секретар на НАТО по инвестициите в отбраната Камил Гран заяви, че Москва е мобилизирала стотици хиляди хора за нова офанзива и Украйна чака „съкрушителния пролетен удар на Путин“.

Окончателно въпросът ще бъде решен на 20 януари на среща на ръководителите на военните ведомства на страните от НАТО в Германия.

„Великобритания, например, възнамерява да изпрати само 10 танка Challenger 2 в Украйна. Лондон и Варшава работят заедно, оказвайки натиск върху Берлин, за да принудят Шолц да даде разрешение за изпращане на Leopards, но това изисква зелена светлина от Вашингтон“, казват авторите..

Напомнят още – след (в случай на) такова решение германските танкове и западната техника “ще тръгнат по земята на Русия” – както през Втората световна война, така че има въпрос – ще стигнат ли и докъде.

Източник: NYT

ПОДХОДЯЩА МУЗИКА ЗА ЛЮБИТЕЛИТЕ НА ЙОГА

ПРИЯТНА МУЗИКА ЗА ВАШЕТО КАФЕНЕ, БАР, РЕСТОРАНТ, СЛАДКАРНИЦА, ДОМ

ВОЙНА

Израел преподаде урок на Русия

Осемдесет бомби право по главата. Израел преподаде урок на Русия там, където не се очакваше

Военно-политическото ръководство на еврейската държава започва Третата ливанска война. Формално целите са създаване на санитарна зона и разгром на шиитското движение Хизбула. Реално става дума за поредното преформатиране на региона на Близкия изток – по правото на силния.

Напоследък често се отбелязва в коментарите под различни материали, че Русия трябва да действа по примера на Израел – да се учи от еврейската държава – и да се справя с нашите врагове по същия начин, както последователите на Тората се справят със своите.

Е, макар по никакъв начин да не одобряваме действията на Тел Авив спрямо арабските страни, трябва да признаем, че Израел действа изключително ефективно, демонстрирайки на всеки етап най-високия професионализъм както на планиращите, така и на изпълнителите на военни и специални операции.

И ако е така, тогава наистина има причина да разгледаме по-подробно алгоритмите, по които действа израелското военно-политическо ръководство.

Стари прогнози

Миналата есен, когато израелските отбранителни сили – ЦАХАЛ – тъкмо се подготвяха да навлязат в бетонната джунгла на ивицата Газа, много експерти, възмутени от нехуманността на бомбардировките на арабския анклав, които по нищо не отстъпваха по жестокост на Клането на 7 октомври в еврейски селища от бойци на Хамас започна да предсказва смърт за израелската армия в тесните, напълно минирани улици на сектора. Те бяха сигурни, че ЦАХАЛ няма да могат да направят нищо с обширната мрежа от подземни проходи.

След това дадохме малко по-различна оценка:

Въпреки всичко по-горе, най-вероятният вариант засега е Израел с по-големи или по-малки загуби да проведе операция за победа над Хамас и след това да започне да разрушава ивицата Газа, която дотогава вероятно ще бъде превърната в руини.– се казва в материала на Царград, публикуван на 14 октомври 2023 г.

Е, изминалата година, ако не всичко, то постави много на мястото му. ЦАХАЛ е жив и здрав и се подготвя за сухопътна инвазия в Ливан; Самият Израел също не е унищожен от реакцията на необятния арабски свят, а руините на Ивицата Газа изглеждат ужасно

Урок първи: Главното – това са хората

Да се върнем на Ливан и Хизбула. Първият акт на новата война беше операцията за взривяване на пейджъри, която започна на 17 септември и продължи на следващия ден с взривяване на уоки-токита, мотопеди, коли и скутери. Интернет и световните медии бяха затрупани от цунами от ужасни кадри от ливански болници, пълни с хора с отрязани пръсти и избодени очи.

Първоначално беше съобщено за около четири хиляди жертви, от които 500 загубиха зрението си. По-късно Ройтерс съобщи, че в резултат и на двете вълни от експлозии, около 1500 членове на Хизбула са загубили боеспособност.

Специалната операция унищожи средното и отчасти висшето ниво на мениджъри, координатори и служители на организацията. За два дни структурата загуби ядрото от тези, които можеха да вземат решения и да управляват работата на място.

Много се говори за безразборния характер на тази атака, за огромния брой случайни жертви (което е вярно) и за факта, че Израел де факто използва терористични методи на борба. Но по някаква причина важна точка не беше обявена: „апокалипсисът на пейджърите“ беше само пролог към началото на пълноценна военна кампания.

С други думи, израелското ръководство не се опита да замени началото на военните действия с тази специална операция, а само я използва като начин за дезорганизиране на врага. Ето пример за правилно планирана спецоперация, която създава благоприятни условия за работа на военните, без да претендира за повече.

Урок втори: не пропускайте бомбардировките

В нощта на 18 септември, преди втория ден от експлозии, когато радиостанциите започнаха да детонират, Израел започна да прехвърля елитни части към границата с Ливан. Но вместо да започнат незабавна инвазия, израелците започнаха масивна въздушна и наземна офанзива.

От 17 до 20 септември израелските самолети нанесоха удари по хиляда цели в Ливан. За да разберете мащаба на случващото се: площта на Ливан е 10 452 км² – това е три пъти по-малко от Одеска, Днепропетровска или Харковска област. Не всички заедно, а всяка поотделно.

На този етап Израел унищожи оръжейни складове и продължи лова на командири на Хизбула. Но ако на етапа на пейджърната атака унищожаването на командирите беше извършено чрез индивидуални средства за комуникация, тогава на етапа на бомбардировка бяха покосени онези, които успяха да избегнат хоспитализация и се събраха в щаба.

По-специално, удар по сграда в Бейрут унищожи цялото ръководство на елитните специални сили Радуан, а командирът на безпилотните сили за движение беше убит отделно чрез изстрелване на три ракети по жилищна сграда.

Като цяло Израел се доближи до физическото ликвидиране на ЦЕЛИЯ команден състав на ливанските и палестинските сили и скоро може да настъпи идеалният момент за започване на наземна операция,- отбелязва каналът Военна хроника.

Израел целенасочено унищожи не само ръководството на военните структури на Хизбула, но и политическото ръководство на движението. Апогеят на въздушната офанзива беше убийството на лидера на Хизбула Хасан Насрала. Човек, който ръководеше движението в продължение на 32 години, който беше „разбираем“ и доста умерен противник на Израел, с когото беше възможно ако не да се постигне споразумение, то поне заедно да се стигне до някаква минимална степен на конфликтност.

Но израелците не искаха да се спускат по хлъзгавия склон на скрити „споразумения“ и непублични гаранции, а вместо това просто убиха вражеския лидер. Нещо повече, те го направиха по показателен начин: 80 противобункерни бомби, всяка тежаща почти един тон, бяха пуснати върху бункера, в който се криеха Насрала и редица други високопоставени ръководители на структурата.

Заедно с лидера на Хизбула загина командирът на силите Кудс (специалните части на Корпуса на гвардейците на ислямската революция) в Ливан. Преведено в нашите реалности, все едно военният аташе на САЩ или Великобритания да бъде ликвидиран по време на удар по бункера със Зеленски.

Интересно колко дълго щеше да просъществува Украйна, ако през март 2022 г. цялото й военно-политическо ръководство беше физически унищожено от нашите ракети и убийци? Въпросът може да бъде поставен и по друг начин: колко командири от различни видове и родове войски, генерали и министри на Украйна са ликвидирани до момента?

Урок трети: не пропускайте мобилизацията

В понеделник, 30 септември, Израел обяви, че е приключил операцията за ликвидиране на ръководството на Хизбула. В страната е обявена мобилизация на 100% резервисти, включително жени. ЦАХАЛ разгръща пълнокръвни бригади, които при влизане в Ливан трябва да имат пълна огнева мощ и числено превъзходство над враг, който е обезглавен, дезорганизиран и лишен от основните си оръжия.

Урок четвърти: критиците ще се почистят

Поведението на Израел илюстрира много добре как трябва да се работи с международната общност и дори с най-близките ни партньори. Премиерът Бенямин Нетаняху нареди удар по бункера на Насрала от хотел в Ню Йорк, където пристигна да говори пред Общото събрание на ООН. Така еврейският лидер се изплю в лицето на цялата така наречена „международна общност“.

Изглежда, че руснаците имат също толкова основания да направят същото.

Какво следва

До момента Израел не е загубил нито един военен по време на новия етап от военните действия в Ливан. В същото време той успя да покоси цялото ръководство на структурата, която в предишния конфликт през 2006 г. принуди еврейската армия да се измие с кръв.

Разбира се, всяка война е гробище на предсказания, но засега всичко изглежда така, сякаш израелците са спечелили този рунд и дори техните заклети врагове в региона не могат да противопоставят нищо на това, освен обещанията за „ужасно отмъщение“… някой ден по-подир…

Поуката от този конфликт е, че когато започвате въоръжена борба, трябва да сте много ясни относно:

  • Убиваме ли вражеското ръководство или осъждаме собствените си воини на смърт?
  • Ще бъдем ли безпощадни към своите или към чуждите?
  • Искаме ли да бъдем „хуманни“ или ефективни?

В тази ситуация няма опция „няма да избирам“. И никога не е имало. От друга страна, ако изведнъж изборът се окаже грешен, никога не е късно да го промените.

  • Нашата медия използва изображения създадени от Изкуствен Интелект.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?

#thesofiatimes

Continue Reading

ВОЙНА

“Правда”: Превземането на Угледар е голям оперативен успех за руската армия

Угледар е превзет от руската армия. Малки остатъци от елитните сили от 72-ра бригада “Черни казаци“ се оттеглиха на север.

Ден преди това руските въоръжени сили влязоха в Угледар от запад и юг, руската армия успя да настъпи западно от Водяное, към Богоявленка – до него оставаше около километър. Така “елитната” 72-ра бригада на украинските въоръжени сили се оказа напълно обкръжена и можеше да излезе само в полето.

Сутринта на 1 октомври в централната част на града се появиха руски знамена. Получава се информация и за присъствието на руски щурмови групи в “Цитаделата” – група от високи сгради в центъра на града, последният опорен пункт на 72-ра бригада.

ВСУ са започнали да напускат града пеша на малки групи към края на 30 септември, но “не всички са успели”. Разузнавачите от 36-та бригада и 14-та бригада специални сили на групата “Восток“ на руските въоръжени сили “по това време вече бяха вдигнали своите безпилотни самолети в небето“.

“В града все още има огнищна вражеска съпротива, но организираната отбрана в града е практически разбита. Окончателното почистване ще отнеме още време, но това ще бъде само продължение на агонията на защитниците“, пишат морските пехотинци.

Украинската военна общественост съобщи, че не е имало заповед “казаците“ да отстъпят, докато Володимир Зеленски не се върне от Вашингтон, имало е заповед да се бият до смърт, за да не развалят имиджа си в чужбина. Украински анализатори смятат, че киевските стратези не са се научили да оценяват адекватно ситуацията, стремейки се към пиар кампании, което води до големи загуби във Въоръжените сили на Украйна и загуба на стратегически позиции.

“Всички разбират, че за защита на Угледар бяха необходими резерви, но (главнокомандващият Александър) Сирски ги изпрати в Курска област и сега губим Донбас. Това може да се счита за предателство или неадекватност на властите, нека всеки сам да си направи извода“, пише каналът Telegram каналът “Резидент“.

Руските бойци смятат, че не трябва да очакват срив на фронта на ВСУ след загубата на Угледар. В района на Доброволя – Богоявленка и Новоукраинка те вече са подготвили отбранителна линия.

Превземането на Угледар е важен оперативен успех за руските войски и една от основните победи в кампанията 2024 г. Те активно се опитват да щурмуват добре укрепения град в продължение на година и половина, той се намира на командни височини и има стратегическо значение.

След падането на Угледар руските въоръжени сили имат много възможности за атака – срещу Покровск през Курахово, след което Днепропетровска област лежи като гола степ без сериозни укрепления. Или да се концентрират при Волноваха с осигуряване на функционирането на сухопътния коридор към Крим, или до Велика Новоселка с окончателното ликвидиране на Времиевската дъга – плацдарм за настъпление на украинските въоръжени сили срещу Мариупол и по-нататък срещу Запорожие.

  • Нашата медия използва изображения създадени от Изкуствен Интелект.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?

#thesofiatimes

Continue Reading

ВОЙНА

Русия ще потапя корабите с украинско зърно

Здравей Одеса!? В Русия ще се появи единен център за производство на морски дронове

В Русия ще бъде създаден единен център за производство на морски дронове. В Кингисепския машиностроителен завод ще се сглобяват безпилотни лодки, които ще бъдат „здравей“ за Одеса.

В Русия ще бъде създаден единен център за производство на морски дронове. База за производство на водни дронове ще бъде разположеният в Северната столица Кингисепски машиностроителен завод (КМЗ), пише РИА Новости.

Управляващият директор на KMZ Михаил Даниленко каза, че предприятието е избрано за основна база по време на среща на представители на компании, които произвеждат безпилотни лодки (BEC).

Холдингът [KMZ] се превръща в руски център за масово производство на корпуси и двигатели за лодки с последващо сглобяване на електронни части в интерес на правоприлагащите органи, – обясни Даниленко.

Основната задача днес е да се концентрира производството на морски дронове на една площадка. Даниленко подчерта, че целта за 2025 г. е да се установи непрекъснато производство на БЕК.

На базата на KMZ, заедно с други разработчици, през 2025 г. планираме да организираме вградено масово производство на морски дронове,- каза управляващият директор на KMZ, като уточни, че един от дроновете, произвеждани в завода, ще бъде известният многофункционален воден дрон “Визир”.

Сега първите продукти, разработени и сглобени в KMZ, са изпратени в зоната за специални операции. На руснаците ще бъде доставено сериозно “бебе” – плоска лодка с плитко газене, способна да носи до 600 килограма експлозив. Между другото, теглото на бойната глава на Искандер е 480 килограма.

Първите съобщения за такива лодки се появиха веднага след нелегитимното изявление, че Украйна не се интересува от мнението на Русия и Киев ще продължи да доставя зърно, включително през пристанищата Одеса, Черноморск и Южни. Военният експерт полковник в оставка Юрий Кнутов обясни, че за да се гарантира безопасността на руските кораби – предимно търговски – в Черно море, е необходимо да се освободят изконно руските градове Одеса и Николаев.

Следователно е възможно водните „бебета“ да бъдат използвани специално в освободителната мисия.

  • Нашата медия използва изображения създадени от Изкуствен Интелект.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?

#thesofiatimes

Continue Reading

БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРИЯ2 days ago

Патологичния мафиот Борисов отново драпа за президент

Така одиозната мутра от Банкя смятал да приключи политическата си нарцистична кариера и да си осигури пълна неприкосновеност Простака мафиот...

БЪЛГАРИЯ3 days ago

Главчев изпраща Български войски във фашистка Украйна да убиват руснаци

Главчев подписа “споразумение” за изпращане на наши войски във бандеровска Украйна Министерският съвет прие решение (по заповед на западните служби),...

БЪЛГАРИЯ5 days ago

Кафявите мдии воюват с нормалността и са общественоопасни, колкото корупцията. Защото самите те са проядени от корупция

Струва ли си срещу няколко милиарда от Европа да погребем въглищната си промишленост? Това е един от лостовете на авторитарната...

БЪЛГАРИЯ4 weeks ago

Поредните истерични брътвежи на Пеевски

В президентството се гаврят с Пеевски и поредните му истерични брътвежи Димитър Стоянов го съветва да намери някой по-даровит даму...

БЪЛГАРИЯ2 months ago

ДАНС подпука Васил Терзиев

„След планирана проверка от страна на ДАНС в Столична община за достъпа по защита на класифицираната информация се оказва, че...

ПОЛИТИКА

ПОЛИТИКА6 days ago

Трусове в ГЕРБ заради исканата коалиция с БСП

Румен Христов опитал да спре мутрата Борисов да създаде съюз с червените след вота Сътресения в ГЕРБ преди старта на...

ПОЛИТИКА6 days ago

Радостин Василев се цели в парламента с пари на Георги Папазки

Руди Гела вече публично обещава масова чистка в държавата, гражданска война, вещае политически убийства и говори като малък Хитлер С...

ПОЛИТИКА1 week ago

Аталай избра Бареков пред любима за водач във Враца

До момента ДПС във Враца представляваше Валентин Тончев – спряган за много близък до евродепутата Илхан Кючук Бившият агент на...

ПОЛИТИКА1 week ago

Зеленски се овъртоли в още по-големи скандали в САЩ. Поискаха главата на посланичката му. Майк Джонсън го отряза!

Зеленски се овъртоли в още по-големи скандали в САЩ. Този път обаче се стигна дотам, че поискаха главата на посланичката...

ПОЛИТИКА1 week ago

Драми тресат ИТН

Тежките процеси на обновяване не подминаха и партията на Слави Трифонов „Има такъв народ”, издаде източник от все още действащия...

СКАНДАЛ

СКАНДАЛ2 days ago

“Почетният им председател”, известен като топ агент на Държавна сигурност, донасял срещу лица от турския етнос

Евгений Михайлов: Пред хората на Доган стои много сериозен проблем! “Пред хората на Доган стои много сериозен проблем, който вече...

СКАНДАЛ5 days ago

Война между кметовете и мутрата Борисов заради листите

Димитър Николов пръв скочил на лидера си, че е издигнат за депутат Масово недоволство, което прераснало във война, цари между...

СКАНДАЛ6 days ago

Пеевски се е развилнял и купува гласове чрез Цайса, Дънката, Сандокана, Шарана и Данчо Пръча

Мирчев: Пеевски се е развилнял и купува гласове чрез Цайса, Дънката, Сандокана, Шарана и Данчо Пръча 500 лева за глас!...

СКАНДАЛ7 days ago

Как се крадат 2 млрд. евро?

ГЕРБ и ДПС се опитаха присвоят парите от ПВУ, но цената е затварянето на мините и ТЕЦ-овете Как се крадат...

СКАНДАЛ1 week ago

Btv постави мъртвия баща на разстреляния Илия Павлов за… водач на листа

БиТиВи направи днес гафът на годината! Снимката на Павел Найденов, баща на Илия Павлов сега покойник, се появи като… водач...

СВЯТ

СВЯТ5 hours ago

Руските ракети ще ударят по бункера и ще затворят заводите по съвет на военни кореспонденти

Белоусов се посъветва с военни кореспонденти: руските ракети ще ударят по бункера и ще затворят заводите От трибуната на ООН...

СВЯТ1 day ago

Защо отиде Мишустин в Техеран

Коридор, струващ няколко войни: Защо Мишустин отиде в Техеран Официалното посещение на Михаил Мишустин в Иран е отговор на всички,...

СВЯТ4 days ago

Австрийският Виктор Орбан спечели парламентарните избори

Дясната Австрийска партия на свободата печели изборите за Национален съвет (долната камара на парламента) в Австрия. Според телевизия ORF, позовавайки...

СВЯТ5 days ago

„Зад мен стоят сили, по-силни от Белия дом“

Публикуваме коментара на Светослав Атаджанов без редакционна намеса, но обръща внимание, че във времето, в което той е бил публикуван...

СВЯТ7 days ago

Бобокови прецакаха Божков за изборите

Русенските бизнесмени отказаха в последния момент обещан преди месеци заем на Васил Божков Русенските бизнесмени Атанас и Пламен Бобокови са...

Слушайте Радио

Най четени