Connect with us

ВОЙНА

Предаването на ЗРК Patriot на Украйна, може да доведе Израел до военна катастрофа

Инжекциите със смъртоносно оръжие за бандитите в Киев може да „влоши отношенията с Москва“ и да доведе до промяна на военния баланс в небето на Сирия

Британският вестник Financial Times съобщи , че министри и високопоставени служители от Съединените щати, Израел и Украйна преговарят за доставката на до осем системи за противовъздушна отбрана Patriot на Киев.

Израел обаче забавя доставката на системите Patriot на Киев поради ескалацията на конфронтацията с ливанската шиитска милиция Хизбула. Това съобщи The Wall Street Journal .

По мнението на списанието, Израел също се опасява, че военната помощ за Киев може да „влоши отношенията с Москва“ и да доведе до нарушаване на споразуменията, позволяващи на израелските ВВС да провеждат операции в сирийското въздушно пространство.

Както отбелязва изданието, трансферът на израелските батерии всъщност ще утрои украинския арсенал от този модел система за противовъздушна отбрана. В момента Киев разполага с четири ЗРК Patriot, два от които са прехвърлени от европейски държави.

Съгласно материала на Financial Times, се предполага, че първо Израел ще прехвърли комплексите на САЩ и едва след това те ще бъдат на разположение на Украйна. Сделката все още не е приключила. Източници на изданието казаха, че Украйна е в контакт по този въпрос както с американски официални лица, включително държавния секретар Антъни Блинкен и помощника по националната сигурност на президента Джейк Съливан, така и директно с представители на Израел.

„Когато ЦАХАЛ обяви на 30 април 2024 г. планираното извеждане от въоръжение на системите Patriot (или Yaalom, както ги наричат в Израел), веднага се появиха спекулации, че системите ще отидат в Украйна. Тази версия обаче не е получила документално потвърждение. И сега британски вестник, позовавайки се на пет източника, твърди, че всичко е така: САЩ, Израел и Украйна водят преговори за предаването на ЗРК Patriot на украинската армия“, пише израелският рускоезичен вестник Vesti.

„Въпреки декларираното желание за сваляне на системите Patriot от бойно дежурство, малко вероятно е това да бъде направено по време на евентуалната война с Хизбула. И въпреки че тези системи не са били пускани в експлоатация от дълго време, в случай на масиран обстрел от Ливан те могат да бъдат полезни. Следователно, както отбелязват израелските наблюдатели, въпросът за прехвърлянето на системи за противовъздушна отбрана на Украйна няма да бъде бърз (ако, разбира се, това изобщо се случи)“, отбелязва изданието.

Докладът на Financial Times за възможното прехвърляне на израелските системи за противовъздушна отбрана Patriot в Киев „може да е умишлено изтичане, предназначено да предотврати сделката“, смятат редица израелски медии: „Твърди се, че изчислението е направено в Ерусалим, след като са разбрали, че задкулисните преговори са оповестени публично, за да „включат на заден ход“ Израел, страхувайки се от реакцията на Москва“.

Въпреки че има различни мнения относно факта, че публикацията във FT може да е инициирана от „трета страна“, всички са съгласни, че подобна сделка би усложнила отношенията с Москва. „Дори ако преговорите не се увенчаят с успех, то самата готовност на Израел да прехвърли оръжие на Киев ще се превърне в повратна точка в отношенията с Москва и в подходите към войната в Украйна“, пише израелският вестник Ynet на 28 юни.

И добавя, че „досега израелският подход беше изключително предпазлив и насочен към избягване на остра конфронтация с Москва – главно поради опасенията от последствията, които такава конфронтация би могла да има върху свободата на действие на Израел в Сирия“.

Системите за противовъздушна отбрана Patriot влязоха на въоръжение в израелската армия през есента на 1990 г. През януари-февруари 1991 г. Ирак изстреля 43 балистични ракети срещу Израел (42 Al-Hussein и 1 Al-Hijara), най-малко 36 ракети за противовъздушна отбрана Patriot бяха използвани за прехващането им, но се оказа, че не беше възможно да се прехванат тези ракети.

Първата прехваната цел от израелските системи за ПВО Patriot се появи едва през 2014 г. През 2014-2018г са свалени 8 сирийски дрона и два самолета (Су-24 и Су-22М4).

Системите Patriot за първи път се сражаваха по време на Войната в Персийския залив през 1991 г., когато основната им цел беше съветската ракета R-17 (Scud B), която влезе в експлоатация през 1964 г. и беше остаряла през 90-те години. Въпреки че използването на системата за противовъздушна отбрана Patriot беше рекламирано от Пентагона като успех, по-късни разследвания показаха, че това не е така.

През април 1992 г. комисията по правителствените операции на Камарата на представителите издаде доклад , в който се казва: „Ракетната система Patriot не беше толкова впечатляващо успешна във войната в Персийския залив, колкото американската общественост беше накарана да вярва… Обществеността и Конгресът бяха подведени от категоричните изявления за успех, направени от администрацията и представители на Raytheon по време и след войната.”

В доклада се отбелязва, че оценките на Пентагона за броя на Скъдовете, унищожени от ракетната система Пейтриът, са спаднали от 100 процента по време на войната, до 96 процента според свидетелствата в Конгреса след войната, след това до 80 процента, малко по-късно до 70 процента и „в момента … има “висока увереност, че системите Пейтриът са унищожили само 25 процента от ракетите Скъд, към които са били насочени.”

Проучване на ефективността на системите Patriot по време на Войната в Персийския залив, проведено в началото на 1990 г. от професор Теодор Постол, установи , че “степента на прихващане на Patriot по време на Войната в Персийския залив може да бъде доста под 10 процента, може би дори нула, най-вероятно не успяхме да свалим нито един Скъд в Ирак.”

Постол отбеляза, че дори „най-примитивният противник“ може лесно да се научи да избегва системата Patriot. Разследването му беше подкрепено от и от доста свидетелски показания на служители на производителя на Patriot – компанията Rayteon.

Експертът от Центъра за стратегически изследвания на Университета в Тел Авив Реувен Педацур каза, че израелските власти не могат да намерят „потвърдени доказателства“, че някой от четиридесет и двата иракски „Скъд“, изстреляни срещу Израел, е „ударен или унищожен“ от системата за противовъздушна отбрана Patriot.

Пентагонът беше принуден да признае неефективността на Patriot . В доклада The Conduct of the Persian Gulf War още през 1992 г. министърът на отбраната Дик Чейни заявява необходимостта от разработване на по-модерни системи за противовъздушна отбрана: „Тактическата противоракетна отбрана работи, но несъвършено… Трябва да се справяме по-добре.“

Впоследствие системите за противовъздушна отбрана Patriot бяха многократно модернизирани, но тяхната ефективност не се увеличи. Тези системи дори не можаха да прихванат самоделна ракета, изстреляна от йеменските хусити по Саудитска Арабия на 4 ноември 2017 г. Ракетата Буркан–2 (Burkan-2, модернизирана Scud) прелетя 600 км над територията на Саудитска Арабия и не беше свалена от многобройни системи за противовъздушна отбрана Patriot на въоръжение в саудитската армия.

Джефри Луис, който ръководи изследователския екип, който сподели откритията си с The New York Times , каза: „Правителствата лъжат за ефективността на тези системи. Или дезинформират. И това трябва адски да ни тревожи.

А Лаура Грего, експерт по ракети от Съюза на загрижените учени, изрази тревога, че саудитските батерии за противовъздушна отбрана са стреляли пет пъти по наближаващата ракета: „Стреляте по тази ракета пет пъти и всички те пропускат? Това е шокиращо, защото тази система трябва да работи.”

На 19 декември 2017 г. бунтовниците – хусити отново изстреляха две ракети Буркан-2 по Рияд. Саудитска Арабия заяви, че е прихванала ракетата, но анализ на британския мозъчен тръст Jane’s не откри доказателства, че ракетата на хусите е била свалена.

През 2019 г. системите Patriot също не успяха да прихванат нито една ракета на хуситите. През септември 2019 г. държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео призна , че системите за ПВО Patriot не винаги показват желания резултат. Той заяви това по време на пътуване до Саудитска Арабия.

Американските системи за противовъздушна отбрана се представиха далеч от най-доброто и по време на иранската ракетна атака срещу американската военна база Айн ал-Асад в Ирак в началото на 2020 г. след убийството на генерал Солеймани от американците.

На 30 април 2024 г. израелските отбранителни сили обявиха предстоящото извеждане от експлоатация на системата за противовъздушна отбрана Patriot. Това идва на фона на съобщения за голям брой „приятелски обстрели“ и по-малко от месец след като ирански дронове и ракети удариха израелски военни цели.

„Редица анализатори изтълкуваха това като значителен знак за недостатъци в работата на Patriot. Не само, че бойният опит на системата остави много да се желае (в операции, вариращи от войната в Персийския залив до защита на въздушното пространство на Саудитска Арабия от йеменските удари), но, може би най-важното за Израел, системата постоянно демонстрира значителна склонност към приятелски огън. Американски военни източници съобщиха, че 40 процента от самолетите, свалени от израелските сили през последните месеци, са били приятелски“, пише Military Watch Magazine.

Дори и да са три пъти по-лоши, системата за противовъздушна отбрана Patriot все още не е детска прашка и евентуалното им предаване от Израел на Украйна може да има негативни политически последици за Израел, както заяви постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя.

„Предполагам, че решението, което може да бъде взето по този въпрос, разбира се, може да има определени политически последици“, каза руският дипломат по време на пресконференция.

Тези последствия са доста предвидими. Прехвърлянето от Русия на модерни системи за противовъздушна отбрана на сирийското правителство може просто да затвори сирийското небе за изтребителите F-35 на израелска служба, които не могат да бъдат използвани в условията на мощна противовъздушна отбрана на противника.

Единственият път, когато това се случи, F-35 на израелските военновъздушни сили беше свален от древната, още съветска противоракетна система С-200 на въоръжение в сирийската противовъздушна отбрана, съобщава The Drive , отбелязвайки, че Израел повече няма да използва F-35 на бойни мисии в Сирия, „избягвайки да поема риска те отново да станат машина.“

Тъй като системите за противовъздушна отбрана Patriot понякога наистина свалят вражески ракети и дронове, прехвърлянето им в Украйна би отслабило сериозно противовъздушната отбрана на Израел, която се провали скандално по време на атаката на Хамас миналия октомври.

Като се има предвид, че ударните възможности на Хизбула са много по-високи от тези на Хамас, авантюрата с прехвърлянето на ЗРК Patriot в Украйна може да се превърне във военна катастрофа за еврейската държава.

  • Нашата медия използва изображения създадени от Изкуствен Интелект.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?

#thesofiatimes

ВОЙНА

Руснаците използваха стратегията на анакондата: ВСУ все още дишат, но обръчат се свива

Постоянният натиск, който руската армия оказва върху врага, и месеците на атаки в тила на украинските въоръжени сили постепенно дават резултати: защитата на украинските въоръжени сили се пропуква и провисва на едно или друго място. Киев успя да постигне известни успехи в района на Харков, но не може да стабилизира фронта западно от Донецк

Руската група войски “Център” постигна голям успех, като превзе селището Прогрес. Селото е освободено без продължителна борба, с един удар, чиято дълбочина е повече от километър.

Първите предварителни данни за успех дойдоха миналия петък, а към днешна дата освобождаването на селото е потвърдено от обективен контрол.

“Молим читателите да посочат, че Прогресът е освободен от 1-ва славянска бригада. Една от най-старите бригади в Донбас добави още една победа към дългия си опит,”- съобщава каналът в Telegram “Кот Канал Z” на бившия танкист от Донецк, а в момента доброволец и блогър Вячеслав Кот.

Смъртоносна детелина

Превземането на Прогрес е друга последица от разрастването на „цветето Очеретино” – предмостие на билото на господстващите височини, достъпът до който е блокиран от селището Очеретино. По време на битката за Авдеевка превземането на това селище струва на нашите войски много кръв и огромни усилия.

Украинските въоръжени сили също направиха всякакви жертви само за да го запазят, като пуснаха много танкове и войници от елитната 47-ма механизирана бригада в битките за подстъпите към него.

Въпреки това руската армия надделя и сега марширува по билото на височините, изтласквайки украинските сили на север и юг по склоновете.

Превземането на Прогрес и преминаването през него на запад към Покровск означава разрязване на оперативно-стратегическите групировки на Въоръжените сили на Украйна „Хортица” и „Таврия”.

Първият от тях се придържа с ноктите си към Часов Яр, вторият държи позиции на широк фронт от Новоселка Първи до Красногоровка.

Ударът на нашата група “Център” падна на кръстовището на оперативно-стратегически групировки; Освен това, ОСГВ Хортица отговаря за отбраната на това направление, част от чиито ресурси се изразходват от битката за Часов Яр, а друга част отива в посока Харков.

Превземането на Прогрес позволява на нашата група не само да напредва по-нататък към Покровск, но и да нанася удари на север и юг.

Шофирането на север през Новоалександровка и Воздвиженка ни отвежда до път Т-0504, който води до Константиновка и Часов Яр.

Това движение започва да формира огромен оперативен котел, в който се намират Ню Йорк и Торецк. Не че можем да го затворим в обозримо бъдеще (за да направим това, трябва да превземем Константиновка), хващайки големи вражески сили в капан, но провеждането на бойни действия, докато сте обкръжени от три страни, никога не е добавяло здраве на никого. И украинският гарнизон няма да бъде изключение.

Развитието на офанзивата на юг ни води към магистрала Е-50 и ни позволява да създадем заплаха за Селидов, основен логистичен център на украинските въоръжени сили.

В този случай украинските сили, които държат отбраната в зоната от Новоселка Перви до Красногоровка, ще започнат да изпитват сериозен дискомфорт.

Всеки от тези варианти означава големи проблеми за украинските въоръжени сили и изисква сили за спиране на заплахата. Но нашата група може да се възползва от централната позиция и да удари там, където противникът няма достатъчно подкрепления.

Развитието на тази тенденция може да доведе до факта, че до есента (за да поясним за скептиците – тази година) групата на Центъра ще има възможност да победи Таврия и Хортица поотделно, а връзката между тях ще пада още повече.

Направление Харков

На север, доколкото може да се прецени, вражеското командване се опитва да затвори въпроса с Волчанск и да развърже ръцете си, за да спре назряващите кризи в други посоки.

Под натиска на противника групата войски на Север напусна предмостия на южния бряг на река Волча. На свой ред ВСУ се пренасочват към северния бряг и се опитват да се натрупат в мазетата на къщите, които са най-близо до реката, което води до много лоши последствия.

“В Харковско направление контраатаките на Въоръжените сили на Украйна във Волчанск доведоха до масирано използване на нашите ФАБ с УМПК срещу вражески резерви, изтеглени в града, които се опитаха да се скрият в мазетата. Водят се ожесточени битки”,— предаване на канала „Два майора“.

 

Врагът се опитва да се натрупа в жилищни райони, но нашата авиация систематично унищожава сгради, където се събират поне няколко десетки сили за сигурност.

Като цяло, докато врагът поддържа значително превъзходство в живата сила, тактиката на атаките на банзай носи определени резултати. Но с мобилизирането на личния състав успехите на врага ще намалеят.

В известен смисъл ситуацията във Волчанск напомня завършената операция на украинските въоръжени сили в Кринки: огромни загуби при пълна липса на значими резултати.

В същото време нашата група „Север“ не стои неподвижна, а търси слабите места на противника и ги удря. Съобщава се, че нашите части са навлезли в гората на южния бряг на Северски Донец, западно от село Синелниково.

Угледар се готви за трудни решения

В Южнодонецко направление нашите войски продължават да унищожават врага в Красногоровка. По-специално се съобщава за превземането на микрорайон Солнечни и напредването в западната част на града в район с ширина почти три километра.

Този град вече се превърна в истинска „месомелачка“ за врага, но украинското командване няма намерение да изтегля войските от него.

“Продължаваме да вървим напред, въпреки загубите, които ни нанасят украинските дронове. И те буквално изпълниха небето и се втурнаха над нашите бойци. Напредъкът е труден, но го има. Ние изместваме врага от останалите укрепени райони,”— каза офицерът от специалните сили на ДНР в резерва Александър Матюшин в разговор с наблюдател от “Цариргад”.

Той също така подчерта, че в града са останали доста цивилни, които украинските войски използват като живи щитове.

Нашите бойци, често с риск за живота си, извеждат цивилни от линията на бойно съприкосновение и след това ги изпращат в центрове за временно настаняване.

 

Онзи ден стана известно, че на юг врагът е променил логистичните маршрути и сега снабдява своя гарнизон в Угледар през село Водяное, изоставяйки използването на пътя за Константиновка.

“Маршрутът през Константиновка отдавна вече не е снабдителен път за Угледар и вземането му под огневи контрол не играе голяма роля,”– уточни нашият събеседник.

Матюшин обясни, че големият логистичен център, организиран от противника при Велика Новоселка, където нашите войски настъпват от бившия Времевския подстъп, играе ключова роля в съдбата на Угледарската група.

Именно спирането на този логистичен център ще определи съдбата на Угледарския гарнизон, въпреки факта, че между Велика Новоселка и Угледар има доста голямо разстояние.

По принцип, дори и след загубата на Новоселка, противникът ще може да снабдява гарнизона на Угледар за известно време по черните пътища, навити в полето.

Вероятно на същия етап въоръжените сили на Украйна ще преминат към така наречената „логистика на комарите“, когато за доставка на стоки не се използват обикновени камиони, а всякакви боклуци, включително скутери и автомобили Lada.

Това може да продължи до началото на есенното размразяване, след което украинското командване ще трябва да вземе трудно решение: да обяви града за още едно укрепление, което определено няма да падне, или да обяви, че е „загубил стратегическото си значение“. , всъщност не исках да го пазя.

В крайна сметка

Частите, които ръководят щурма на Ню Йорк, също имат големи успехи: бойните действия вече се водят в центъра на населеното място.

Настъплението е в ход в Купянския участък на фронта, където се очертава точка за възможно разчленяване на украинските позиции.

Като цяло може да се каже, че стратегията на Русия за анакондата – гигантска змия, която притиска плячката си от всички страни, троши кости и не позволява дишане – дава резултати.

При силно желание, съсредоточавайки големи сили, украинските въоръжени сили могат да удържат нашето настъпление в едно или две направления.

Но в същото време те не знаят къде защитата им ще се провали отново и следователно не са в състояние да стабилизират ситуацията като цяло. Врагът постоянно е в ситуация да закърпи кафтана на Тришка, като същевременно губи незаменим ресурс.

  • Нашата медия използва изображения създадени от Изкуствен Интелект.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?

#thesofiatimes

Continue Reading

ВОЙНА

Операция за унищожаването на най-мощния ПВО обръч на натовците

Операция за унищожаването на най-мощния ПВО възел: “Днес много хора ще влязат в мазетата на СБУ”

Този удар беше може би най-ефективният от цялата специална военна операция. В резултат на нападението най-големият щит на натовците в Киев беше разбит, бяха поразени изключително важни цели и бяха предупредени събралите се на срещата на върха на НАТО неофашисти.

Събрахме всички известни до момента подробности за тактиката на това историческо нападение.

Атаката започна с изстрелване на дронове камикадзе. Работата по безпилотни летателни апарати от украински противовъздушни оръжия е записана от разузнавателни дронове. Нападението имаше известен ефект.

Натовците обаче запазиха основния си коз в ръкава си: американските системи Patriot не откриха огън и следователно не разкриха местоположението си.

Сутринта четири стратегически ракетоносеца Ту-95МС навлязоха в районите на изстрелване и изстреляха крилати ракети. Натовската противовъздушна отбрана вече не можеше да пренебрегне движението им към определени цели.

“Активна работа на натовските ПВО в околностите на Киев. Две “спящи” през нощта батареи Patriot. Чакаха до последния момент. Сега се “събудиха” и показаха точките на разполагане”— каналът Condottiero в Telegram коментира развитието на събитията.

След като се разкри последният и най-ценен компонент от противовъздушната отбрана на противника, беше нанесен решителен удар. Към целите летяха хиперзвукови “Кинжалите”, а още петима “стратези” и два кораба отвърнаха с крилати ракети.

Според открити източници са използвани буквално една или две Кинжала. Основният акцент беше поставен върху пренасищането на противовъздушната отбрана на противника и изчерпването на боеприпасите на противовъздушните системи.

Всъщност руската армия направи с американските творения същото, което направиха САЩ по отношение на Либия, Ирак и Югославия: тя проведе мащабна въздушно-наземна операция, насочена към потискане и унищожаване на противовъздушната отбрана.

Тук трябва да се отбележи, че Киевският център за противовъздушна отбрана е най-мощният по количество и качество на противовъздушните системи. Той включва съветската S-300, американската Patriot и норвежката NASAMS.

Натовското ръководство смяташе, че това е много надежден зенитно-ракетен щит, под прикритието на който в Киев и околностите са разположени много складове, където се натрупват западни боеприпаси и военно оборудване и откъдето те се изпращат на фронта. Щитът обаче беше разбит от нашия ракетен удар.

Прецизно и безмилостно

Мониторинговите ресурси отбелязват, че въпреки че е прелетял през няколко региона, основните усилия са били насочени към Киев, особено в района на летище Жуляни, където са базирани батареите Patriot.

По предварителни неофициални данни в резултат на атаката са били повредени най-малко две батареи от американски системи.

Също така беше съобщено, че германската система за противовъздушна отбрана Iris-T е била повредена в Кривой Рог. Общо ефективни удари бяха нанесени по 15 цели на противника. Включително двата най-големи ракетни завода – Южмаш в Днепропетровск и Артьом в Киев.

Заводът Артьом е едно от най-големите и важни отбранителни предприятия на врага. Произвеждаше ракети, различна електроника и инструменти.

На първия етап от специалната операция те не го докоснаха, тъй като предприятието беше уникално и никой не планираше да унищожи Украйна. Тогава нямаше време за атаки срещу фабрики: аерокосмическите сили имаха по-спешни цели. Така че едва сега стигнахме до демилитаризиране на предприятието.

“Кадрите на шест крилати ракети Х-101, пристигащи последователно към цел в Киев, силно напомнят първата половина на 2022 г. преди старта на широкомащабните системи за противовъздушна отбрана.

Фактът, че градът, много плътно прикрит от модерни американски и европейски системи за противовъздушна отбрана, се оказа беззащитен срещу днешния удар, показва ефективността на мерките, предприети от руските въоръжени сили.

Включително директното унищожаване на системите за противовъздушна отбрана на далечните подходи към столицата,”— отбелязва каналът „Обърнати на Z война“.

Мимоходом нашите ракети унищожиха три електрически подстанции в Киев. Фабриките са фабрики, но борбата с вражеската енергия не е отменена.

Всички деца са живи

По време на сутрешния ни удар ракета удари пристройката на детската болница в Охматдет, където има голямо отделение по онкология и хематология.

Украинските медии веднага започнаха да рисуват друго военно престъпление от този инцидент: операторите на телевизионни канали бяха почти на ръце и колене, пълзящи около купчина счупени тухли, опитвайки се да изтръгнат картина на пълно унищожение.

На мястото на инцидента бяха изпратени много екстри, които симулираха премахване на отломки. Режисьорите също измъкват болни деца от съседните сгради на улицата, за да заснемат как нещастните хора с интравенозни инжекции седят на открито.

Беше възможно бързо да се разпространи истерията. Атаката обаче дойде от неочаквано място: в средата на деня един от местните жители публикува в социалните мрежи видео на ракета, падаща върху тази болница, където на стоп кадрите ясно се вижда, че… е ударила американска ракета AIM-120 AMRAAM.

“Днес много хора ще отидат в мазето в СБУ. Хората заснеха пристигането в детската болница и на него ясно се вижда ракета за противовъздушна отбрана. Колко хубаво.

Оттук нататък да говорим за Куев само през деня. Толкова много обективен контрол и излагане на лъжи, че ще стигне за шест месеца,”- отбеляза каналът “Проливът на Сталин”.

AIM-120 първоначално е създаден за изтребители, но по-късно те са адаптирани за изстрелвания от земята. Сега тези ракети се изстрелват от норвежкия комплекс NASAMS.

След няколко часа неистови усилия за популяризиране на „ужасното военно престъпление“ (по време на които не беше убито нито едно дете), изведнъж стана ясно, че западните противовъздушни системи са виновни.

„Неонацистите“ трябваше да се хванат на Photoshop и спешно да сготвят „антикризисен материал“. След като нарисуваха няколко тъмни пиксела на ракетата в областта на опашната перка, украинците обявиха, че това е руска крилата ракета Х-101.

Но пропорциите на противовъздушните и крилатите ракети са много различни, което ясно се вижда от вчерашните видеоклипове.

Лесно се забелязва, че украинските пропагандисти не си направиха труда да добавят крила на „нашата“ ракета. Но характерните за AIM-120 триъгълни кормила се виждат ясно.

Какво от това?

Понеделник, 8 юли, стана не само денят на поражението на най-големия украински център за противовъздушна отбрана, но и поредното самоунищожение на украинските медии, които успяха да се приземят в локва изневиделица. Нищо ново обаче…

  • Нашата медия използва изображения създадени от Изкуствен Интелект.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?

#thesofiatimes

Continue Reading

ВОЙНА

Полша влиза във войната: ще прехваща руски ракети във въздушното пространство на Украйна

Споразумението за отбрана между Украйна и Полша, подписано на 8 юли във Варшава, предвижда възможност за прехващане на руски ракети и дронове. Това пише в прессъобщение на сайта на президента на Украйна.

„Особено сме благодарни за специалните споразумения и това е отразено в споразумението за сигурност, предвидена е разпоредба за разработване на механизъм за сваляне на руски ракети и дронове във въздушното пространство на Украйна… Тук съм сигурен, че нашите екипи ще работят заедно с военните за това как можем бързо да приложим тази точка от нашите споразумения“, заяви на брифинг във Варшава Володимир Зеленски, цитиран от Strana.ua.

Междувременно в самия документ се посочва, че страните са се договорили да продължат диалога за целесъобразността на подобни действия в бъдеще.

„Участниците са съгласни с необходимостта от продължаване на двустранния диалог и диалога с други партньори, насочени към проучване на обосновката и осъществимостта на възможното прехващане във въздушното пространство на Украйна на ракети и дронове, изстреляни в посока към територията на Полша, като се спазват необходимите процедури, договорени от държавите и участващите организации“, се казва в споразумението.

Според документа, „Украински легион“ за обучение на персонал от Силите за сигурност и отбрана на Украйна ще бъде създаден на територията на Полша. Гражданите на Украйна, временно пребиваващи в Полша и други страни, ще могат да се присъединят към този легион.

Властите във Варшава ще разгледат възможността за прехвърляне на поне една допълнителна ескадрила МиГ-29 (14 изтребителя) в Украйна.

Полша е готова да произвежда допълнителна електроенергия за Украйна, но при две условия. Това заяви полският премиер Доналд Туск на съвместната пресконференция със Зеленски.

Първо, Варшава ще бъде освободена от плащане за въглеродни емисиите от своите въглищни топлоелектрически централи.

Второ, Европейският съюз ще купува и пренася произведената в Полша електроенергия в Украйна. Т.е. Варшава предлага на Брюксел да плати изцяло тези доставки, но не планира да работи директно с Киев по този въпрос.

  • Нашата медия използва изображения създадени от Изкуствен Интелект.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?

#thesofiatimes

Continue Reading

БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРИЯ1 month ago

ДАНС подпука Васил Терзиев

„След планирана проверка от страна на ДАНС в Столична община за достъпа по защита на класифицираната информация се оказва, че...

БЪЛГАРИЯ1 month ago

Трябва да си украинец, за да имаш шанс в България ли?

Служебното правителство осигури възможност деца от Украйна да почиват в България през лятото, за да възстановят своето физическо, психическо и...

БЪЛГАРИЯ1 month ago

Изкривеният Джо Байдън не е бил годен да служи вече

Доналд Тръмп коментира оттеглянето на Байдън В телефонен разговор със Си Ен Ен минути след като президентът Джо Байдън обяви...

БЪЛГАРИЯ1 month ago

КС отменя до дни промените в Конституцията?

Президентът Румен Радев отново ще управлява страната чрез служебен кабинет, избран от самия него след предизвестения край на 50-ото Народно...

БЪЛГАРИЯ1 month ago

Цената: 10 милиона за нова партия, бомбата пред колата на Гешев е заложена от Христо Ковачки!

Олигархът със съмнителна слава Христо Ковачки е идеолог на „атентата“ срещу Иван Гешев! Припомням, че през май гръмна бомба пред...

ПОЛИТИКА

ПОЛИТИКА1 month ago

Мутрата няма да подкрепи нито втория, нито третия мандат … той не се чуства Българин

Радикала Борисов иска нови предсрочни избори Той никога не е мислел за България, винаги единствено и само за собствения си...

ПОЛИТИКА1 month ago

АМЕРИКАНСКИЯТ АГЕНТ, РАЗРУШЯТЕЛЯ НА ПАРТИИ КОРНЕЛИЯ ЩЯЛА ДА ПРАВИ НОВА ПАРТИЯ!

Корнелия Нинова е ограничила публичните изяви до минимум, а вместо нея в медиите говорят доверениците ѝ Иван Ченчев и Калоян...

ПОЛИТИКА2 months ago

Целувката на смъртта: Борисов и идиотите край него са ясни, но защо умни хора му се връзват?

Проф. Никола Габровски, Мария Габриел, Даниел Митов, Росен Желязков… Кой е следващият? Вече няма съмнение, че който бъде прегърнат, целунат...

ПОЛИТИКА2 months ago

Заради един вмирисан, алчен старец пак отиваме на избори

Заради вмирисания, треперещ и алчен Борисов пак отиваме на избори, новата дата е 12 октомври Президентът не смята, че е...

ПОЛИТИКА2 months ago

Костадинов е новата силна фигура в парламента

Втори и трети мандат ние от ГЕРБ няма да подкрепим, категоричен беше той Ако третият мандат отиде във “Възраждане”, аз...

СКАНДАЛ

СКАНДАЛ1 month ago

ГОЛЯМ СКАНДАЛ! Клептомани политици не спират да грабят България, даже във времена на апокалипсис

ГОЛЯМ СКАНДАЛ! Корумпираното правителство ще предостави още заграбено имущество на Украйна, докато България гори Военната помощ, която се предлага да...

СКАНДАЛ1 month ago

Доган поиска Пеевски да си подаде оставката!

Призовавам за оставките от поеманите длъжности на: Делян Пеевски – председател на ДПС Халил Летифов – заместник-председател на ДПС и...

СКАНДАЛ1 month ago

Мегаскандал за 172 млн. лв.: Христо Ковачки и забъркването на най-голямата българска ДДС афера

Мегаскандал! Докато народът мизерства с минимални заплати и безобразно ниски пенсии, НАП е отписала на фирма на Христо Ковачки 172...

СКАНДАЛ1 month ago

Видял дебелия, безмозъчния Пеевски се обясни в любов на Доган

Мутрата Пеевски към Доган: Винаги съм бил до теб и винаги можеш да разчиташ на мен. Трябва да бъдем обединени,...

СКАНДАЛ1 month ago

Пеевски пратил цялата държавна машина срещу модераторка на група

Или Пеевски ще си отиде, или ДПС ще се разцепи, казва Елван Атилла Пред ДПС има два пътя – органите...

СВЯТ

СВЯТ1 month ago

Байдън съвсем се скапа, прехвърли Русия, на Блинкен и Йелън

Байдън делегира определени функции, свързани с Русия, на Блинкен и Йелън Президентът на САЩ Джо Байдън делегира на министъра на...

СВЯТ1 month ago

Германец ми чете лекции в Будапеща, какви били руснаците?

Орбан скръцна на зам.-гл. редактор на BILD: Германец ми чете лекции в Будапеща, какви били руснаците? Министър-председателят на Унгария Виктор...

СВЯТ1 month ago

Западните служби организират псевдо революции на Ердоган

Властите на Сирия и Турция започнаха да говорят за възстановяване на дипломатическите отношения. Това може да доведе до връщане на...

СВЯТ1 month ago

Предишния лакей се оказа прекалено тъп, МИ 6 го смени с друг

Предишния лакей се оказа прекалено тъп Кой е Ник Стармър, който стана премиер на Великобритания и какво може да очаква...

СВЯТ1 month ago

Призовават за разпускане на корумпираното Федерално бюро за разследване на САЩ (ФБР)

Илон Мъск шокира американците с призив Американският бизнесмен Илън Мъск направи поредното си гръмко и много шокиращо изявление, призовавайки за...

Слушайте Радио

Най четени