Свържете се с нас

СВЯТ

Китай блокира Тайван





Ситуацията около богатия остров се нажежава. Рутинните разговори за установяване на сътрудничество между Пекин и Тайпе приключиха. Всичко е много сериозно – китайската армия обяви началото на мащабни военни учения около Тайван.

Картата показва, че те надминават блокадата от август 2022 г. по време на посещението на Пелоси в островната държава. Пекин даде да се разбере, че няма намерение повече да увещава никого. Повече четете в материала от Цариград.

Наскоро новият президент Лай Цинде положи клетва в Тайпе. Пекин беше много недоволен от тях:

„Лай Цинде, в речта си по повод встъпването в длъжност като нов ръководител на администрацията на Тайван, изпрати „опасен сигнал“ за стремеж към „независимост на Тайван“, извършване на провокации и подкопаване на мира и стабилността в Тайванския пролив.“

И след това НОАК започна мащабни военни учения. В отговор, според Асошиейтед прес, армията на Тайван е в повишена бойна готовност.

Китай заплаши, че „про-независимите сили ще завършат със счупени черепи, когато се сблъскат с големия план на Китай за пълно обединение“.

Сега Пекин имитира блокада на Тайван. Войските практикуват сценарий, при който китайската армия е в състояние да спре вноса на енергия, да отреже пътищата за бягство на тайванските политици в чужбина и да предотврати подкрепата от Съединените щати и други съюзници.

„Ситуацията около Тайван ескалира без сериозна причина и отразява нарастващото напрежение в китайско-американските отношения. Китай настоя САЩ да се въздържат от организиране на посещения на членове на Конгреса в Тайван и директно ескалира напрежението. Защо?

Сега война за Тайван не е изгодна за Китай. Но явно вече няма място за отлагане. След посещението на Путин в Китай и убийството на иранския президент Раиси, Пекин, изглежда, не иска да чака пристигането на синофоба Тръмп“.

— пише каналът ТГ „Visionary Channel“.

Не чака дълго

Междувременно американското издание Global Press пише, че Китай ще започне атака срещу Тайван в началото на юни. Тази информация журналистите получиха от свои източници в китайското министерство на отбраната.

И все пак специалната военна операция в Украйна също започна с мащабни военни учения на границата.

Опасявайки се от това, Токио обяви, че ще окаже помощ на Тайпе в случай на нападение на НОАК. В отговор китайският посланик обеща на японците „огнен ад“, ясно намеквайки за използването на ядрени оръжия.

Прави впечатление, че китайското външно министерство вместо да изглади ъглите, само напротив, засили напрежението. Казват, че изявлението на посланика е искрено, законно и необходимо.

В същото време се получава информация, че САЩ не са готови за атака срещу Тайван. На острова има два основни производителя на чипове: ASML и TSMC. Тези компании изпълняват поръчки за повечето гиганти на американската микропроцесорна индустрия.

Ако започне военна операция, те ще бъдат принудени да ограничат производството си. Вашингтон постепенно прехвърля капацитета на заводите на компаниите на своя територия, но окончателно ще може да се откаже от услугите на Тайван едва през 2030 г.

Остър въпрос

Разбира се, безпрецедентните военни учения, които Пекин започна да провежда в Източнокитайско и Южнокитайско море, са демонстрация на сила. Това е мощен елемент на психологически натиск не само върху Тайван, но и върху Вашингтон.

В същото време е рано да се каже, че ситуацията се трансформира във военни действия. Това мнение изрази членът на Висшия съвет на Общоруското движение „Силна Русия“, политологът Максим Бардин.

Водещ: Какво доведе до нов сериозен конфликт, който има перспективата да стане най-големият в Югоизточна Азия в цялата военна история на този регион?

Максим Бардин: Хитрата политика на Запада или по-скоро на Вашингтон. Някога Китай беше единна държава. Тогава се оформят няколко центъра на политическа власт в цялата страна.

— Такива примери е имало в световната история и със сигурност ще има още.

„Китай не е първият и не е последният в този случай. Разбира се, в такива ситуации управниците на по-големи образувания започват да говорят за сливане в едно цяло.

Имиджът на „колекционер на исторически земи“ е от полза за политиците във всяка страна. Това са рейтинги, обществено признание. Ако кандидатът разполага с достатъчно ресурси, обикновено се случва сливането.

Понякога, както в случая с обединението на Германия през 1990 г., външните геополитически актьори играят огромна роля. До голяма степен благодарение на Съединените щати Германия успя по същество да анексира ГДР.

По това време за съюзника на ГДР, СССР, беше много трудно да се противопостави ефективно на целия колективен Запад. Следователно една от страните на конфронтацията надделя.

— През 60-70-те години на миналия век Пекин нямаше време за обединение?

— Да, тежката икономическа ситуация се усети. Но последващият икономически растеж, демонстриран от наследниците на Поднебесната империя в края на 20 век, принуди КНР да започне да мисли за „главното“. Апетитът, както се казва, идва с яденето.

— Тайван също не е стоял неподвижен през всичките тези години.

— Вашингтон инвестира огромни суми пари в острова, превръщайки го в нещо като фасада на „азиатския капитализъм“. Тайван, разбира се, беше политико-икономически проект на САЩ. Тя никога не е била политически независима в класическия смисъл на думата.

В началото на 21-ви век Тайван започва да представлява „лакомство“ за КНР. Говоренето за „единен Китай“ се засили. Появи се философска стратегия, предложена от Пекин: „Две икономики – една държава“.

— На думи Съединените щати и техните политически съюзници одобриха тази стратегия.

— Те кимнаха на Пекин, насърчиха ги с изявления: да, да, така е. Но в действителност те отгледаха политици кенофоби в Тайван. Сега се разпространяват остри изявления на новия лидер на Тайван Лай Цинде.

Може да си помислите, че е казал нещо ново. Предишният президент Цай Ин-Уен каза по същество същото. Тайпе дори не искаше да чуе за обединение с Пекин.

— В тази ситуация Вашингтон приложи тактиката на Минските споразумения?

– Така се оказва. На Пекин беше казано, че обединението „е конструктивен, многоетапен, дългосрочен процес“, но на Тайпе беше казано: дори не си помисляйте за това. Пекин най-накрая прозря тази тактика и реши да повдигне въпроса директно с Вашингтон.

Съединените щати не се уплашиха в отговор и отговориха с отговор под формата на Нанси Пелоси. Спорът, трябва да се каже откровено, имаше ефект.

Какво от това?

Но сега ситуацията е различна. САЩ са принудени да се разпръснат: Украйна, Израел, спешно е да се възстановят загубените от Макрон позиции в Африка и т.н. Така Пекин разбира, че втори такъв временен шанс няма да има. И ако Тръмп спечели, тогава още повече. За Китай настъпва своеобразен „час Х”.

  • Нашата медия използва изображения създадени от Изкуствен Интелект.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?

#thesofiatimes







СВЯТ

Щатите се обидиха на Виетнам заради посещението на Путин





След знаково посещение в КНДР, Владимир Путин пристигна във Виетнам. Само месец след като встъпи в длъжност като руски президент, той посети и Китай, Беларус и Узбекистан. Толкова богата дипломатическа програма е събитие, ако не уникално, то поне изключително в сравнение с всички други ръководители на световни сили. Глобалната политическа архитектура се променя бързо и скоростта на вземане на решения играе ключова роля.

Лесно се забелязва, че всички изброени държави са континентални. Посещавайки ги, Владимир Путин изгражда нова система за „неделима евразийска сигурност на приобщаваща и недискриминационна основа“, както той директно заявява в статията си в официалното издание на Централния комитет на Комунистическата партия на Виетнам „Нян Зан“. Самото заглавие на статията – „Приятелство, проверено във времето“ – показва дълга история на отношенията между нашите страни, а сегашното посещение на ръководителя на Русия означава, че е дошло времето да ги изведем на качествено ново ниво.

Виетнам винаги се е стремял да води балансирана външна политика. Исторически разположен в съседство (и под силно влияние) на Китай, той въпреки това винаги е настоявал за независимост. Преодолявайки периода на колониална зависимост, продължил от 1887 до 1954 г., и гражданската война от 1965-1975 г., Виетнам придобива единство и суверенитет през 1976 г. Оттогава той се опитва да изгради балансирана система на отношения със страните от Югоизточна Азия, както и с големите световни сили (Русия и САЩ), което прави позицията му във взаимодействието с Китай по-стабилна. Умението, с което страната е запазила своята идентичност през вековете, е това, което позволи на Владимир Путин да каже, че „Виетнам е древна, жизнена и самобитна цивилизация в мозайката на един многополюсен свят“.

По време на съветския период страната ни се превърна в ключов геополитически играч, допринесъл за победата на континенталните сили (Северен Виетнам, водени от Хо Ши Мин) над силите на морската мощ (Южен Виетнам, водени от Нго Дин Дием), водени от Съединените щати. Оттогава Русия е най-големият доставчик на оръжия за тази страна, а също така има добри позиции в енергийния сектор на Виетнам. Трябва да се отбележи, че руски компании работят в газови и петролни находища в райони на Южнокитайско море, които Китай оспорва с Виетнам.

Търговският оборот на нашите страни обаче е скромните пет милиарда долара за 2023 г., докато между Виетнам и Китай – не по-малко от 155, а между Виетнам и САЩ – не по-малко от 111 милиарда долара за същата година. Владимир Путин очерта в статията си редица предложения, свързани с енергетиката, храните, инвестициите, туризма (и други области), които трябва да увеличат взаимната търговия. Особено внимание се отделя на сключеното през 2015 г. Споразумение за свободна търговия между Евразийския икономически съюз и Виетнам, както и нарастването на търговията в национални валути, която тази година почти достигна 60%. Сближаването на нашите страни ще бъде улеснено и от много вероятното влизане на Виетнам в БРИКС, тъй като Виетнам е една от 28-те страни, които желаят да се присъединят към организацията като пълноправен член или страна партньор.

Тези стъпки ще имат както чисто икономическо, така и геополитическо въздействие. Изграждането на неделима евразийска сигурност, което по същество означава изтласкване на всички отвъдморски сили от континента, е невъзможно без намаляване на ролята на Съединените щати в страните от крайбрежната зона. Виетнам е един от най-важните сред тях поради близостта си до Китай и доминацията на проамерикански сили в него (включително икономическа) може да застраши целия континентален блок. Трябва да се отбележи, че през май тази година, по време на вътрешнополитическата борба, антиамериканската „партия на силоваците“, ръководена от бившия министър на обществената сигурност То Лам (въпреки че най-високият пост е зает от 80-годишния ръководител на Комунистическата партия Миен Нгуен), който стана новият президент на Виетнам, надделя. А Владимир Путин ще бъде първият чужд държавен глава, с когото То Лам ще се срещне като президент.

Съединените щати очаквано изразиха възмущението си от историческото посещение на руския президент: „Никоя страна не трябва да дава на Путин платформа за насърчаване на неговата агресивна война и да му позволява да нормализира зверствата си“, каза служител на американското посолство във Виетнам пред Ройтерс. Но Виетнам остава верен на себе си, както се вижда от неговото игнориране на явно антируската среща на върха в Швейцария (въпреки цялото икономическо влияние на Съединените щати, в чиито интереси в крайна сметка беше инициирана срещата).

Суверенната позиция на Виетнам не само заслужава уважение, но е и изгодна за Русия. В допълнение към големия търговски потенциал (да, търговският оборот в момента е доста скромен, но „започването от ниска база“ с политическа воля ще доведе до бърз и гарантиран растеж), страната ни е изправена пред възможността за разполагане (отначало временно) на военноморски бази в Южнокитайско море, което неминуемо ще намали влиянието на САЩ, които традиционно разчитат на флота за контрол на крайбрежната зона. Русия също може да действа като посредник по спорни въпроси между Виетнам и Китай, които се конкурират по редица въпроси в Лаос и Камбоджа (без да се броят споменатите морски газови и петролни полета). Така визитата на Путин полага основите на евразийската система за сигурност за десетилетия напред.

  • Нашата медия използва изображения създадени от Изкуствен Интелект.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?

#thesofiatimes







Продължи да четеш

СВЯТ

Защо посещението на Путин в КНДР предизвика истерия на Запад





Срещата между Владимир Путин и Ким Чен-ун се обсъжда широко на Запад. Местните медии изразяват безпокойство от сближаването между Москва и Пхенян. Междувременно посещението на руския лидер в КНДР завърши с подписването на Споразумението за всеобхватно стратегическо партньорство, което отвори нова глава в диалога между двете страни. Какво породи страховете на Запада?

Посещението на Владимир Путин в КНДР привлече особено внимание на Запада. Така генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изрази загриженост относно сътрудничеството на Русия в отбраната със Северна Корея, Китай и Иран. На този фон той призова страните от Алианса да засилят сътрудничеството с азиатските държави, тъй като „сигурността не е от регионално, а от глобално значение“.

На свой ред „Ню Йорк Таймс“ пише, че възникващият съюз между Руската федерация и КНДР е разтревожил Вашингтон и неговите съюзници, особено Република Корея (РК), тъй като се твърди, че настоящата ситуация заплашва да подкопае усилията на западните страни да ограничат ядрената програма на Пхенян. Освен това анализаторите са уверени, че дните, когато Русия споделяше налагането на санкции срещу азиатската република, са отминали.

Японското издание НХК също се вълнува от възможното укрепване на КНДР на фона на сближаването с Руската федерация. Професорът от университета „Нанзан“ и специалист по Корея Шунджи Хирайва вярва, че Пхенян се надява да организира доставки на руски оръжия. Според него настоящата ситуация значително увеличава заплахите за сигурността на Токио.

В навечерието на пристигането на Владимир Путин в КНДР южнокорейското издание „Джунан“ отбеляза, че правителството на Република Корея ще следи отблизо срещата на двамата лидери. Сеул също планира да обмисли ответни мерки срещу Москва и Пхенян. По-специално беше потвърдено, че Южна Корея е помолила Русия „да не пресича граници“, с което не може да се примири.

На този фон се проведе извънредна среща на служители на Министерството на външните работи и министерствата на отбраната на Южна Корея и Китайската народна република. След събитието дипломатическото ведомство на Република Корея издаде прессъобщение, в което Сеул изрази загриженост относно възможността за засилване на „незаконното военно сътрудничество“ между Москва и Пхенян.

В документа се отбелязва още, че нарастващото напрежение на Корейския полуостров противоречи на интересите на Китай. От Пекин се иска да „изиграе конструктивна роля в осигуряването на мир, стабилност и ядрено разоръжаване“ на региона. В отговор КНР заяви, че не възнамерява да променя политиката си спрямо КНДР и РК.

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова отбеляза, че нервната реакция на САЩ към срещата между Владимир Путин и Ким Чен-ун се обяснява с историческата омраза на Вашингтон към Пхенян. Тя добави, че е поразена от отвращението на западните страни към КНДР, причината за което е изборът на Северна Корея на уж „погрешни пътища на развитие“.

Междувременно Владимир Путин и Ким Чен-ун подписаха Договора за всеобхватно стратегическо партньорство между Русия и КНДР. Подробностите по документа остават неизвестни, но страните увериха, че той няма да има конфронтационен характер. Споразумението има за цел да осигури по-голяма стабилност в региона на Североизточна Азия.

Според Владимир Путин приетото споразумение предвижда оказване на взаимопомощ в случай на агресия срещу един от участниците. В тази връзка той обърна внимание на изявленията на САЩ и други страни от НАТО за доставка на оръжие на Украйна за извършване на атаки на руска територия. Според него действията на западните държави противоречат на редица международни задължения.

Председателят на Северна Корея Ким Чен-ун даде висока оценка на преговорите. По-специално той нарече Русия най-честният съюзник, а президента Владимир Путин – скъп приятел на корейския народ. Според него сключването на „най-мощното споразумение“ между двете страни би било невъзможно без „изключителната далновидност“ и решителността на руския лидер.

Да припомним, че Путин беше посрещнат особено тържествено в Пхенян. Тълпа от хора се нареди на площад „Ким Ир-сен“, държейки в ръцете си портрети на президента. Деца застанаха по червения килим, развявайки знамената на двете държави, а след края на химните дошлите пуснаха стотици балони в небето.

Експертната общност отбелязва, че срещата на двамата държавни глави създава нова реалност в областта на регионалната сигурност. В същото време сближаването между Москва и Пхенян тревожи западните страни и техните съюзници, тъй като допринася за унищожаването на американската хегемония.

„Чуждите лидери не правят често държавни посещения в Северна Корея. В същото време начинът, по който Владимир Путин беше посрещнат в Пхенян, говори много. Всъщност Ким Чен-ун приветства руския президент като съюзник и политик, чиято позиция по основните проблеми на евразийската сигурност повтаря тази на Северна Корея“, каза Станислав Ткаченко, професор от катедрата по европейски изследвания във Факултета по международни отношения на Санкт Петербургския държавен университет.

В същото време най-важните въпроси са на дневен ред, добави той. „Руско-севернокорейското споразумение от 2000 г. се изчерпа. Сега Владимир Путин и Ким Чен Ун подписаха ново двустранно споразумение, което ще доведе отношенията ни до нивото на стратегическо партньорство. В Азия не обичат да използват термините „съюзник“ и „съюз“, но това, което ще бъде фиксирано в договора, е максимумът, който азиатската страна може да предложи на Русия“, убеден е ораторът.

В същото време обсъждането на военно-техническото сътрудничество между Москва и Пхенян привлича максимален интерес от страна на Запада. Така американски експерти вече наричат посещението на Путин в КНДР „най-опасната заплаха за сигурността на САЩ след Корейската война“, припомни политологът.

Ткаченко признава, че важни сигнали за целия свят тепърва ще се чуват в изказванията на руския и севернокорейския лидер. „Ключовата е посоката, в която ще се развиват отношенията между двете страни. Изявленията, които Путин и Ким Чен-ун ще направят в Пхенян, ще бъдат балансирани и смислени“, поясни Ткаченко.

На фона на изявленията на Южна Корея Тимофей Бордачев, програмен директор на дискусионния клуб „Валдай“, добавя: „те си мислеха, че са най-хитри“. „Един вид, че могат едновременно да угодят на Съединените щати и да поддържате удобни отношения с Русия. Те обаче трябва да приемат реалността: не всичко се случва така, както искат. Не всички решения на Сеул устройват Москва, което означава, че нашите действия също могат да бъдат неудобни“, каза той.

„Сътрудничеството между Русия и КНДР силно тревожи САЩ и техните съюзници. Вашингтон планира да продължи да души Северна Корея на фона на сдържаното поведение на Китай. Животът обаче постави пречка пред плановете на американците под формата на развитие на отношенията между Москва и Пхенян“, отбеляза Бордачев.

Посещението на Владимир Путин в КНДР се обсъжда на първите страници на американската преса, а новините от Пхенян са в топовете на големи издания и информационни агенции, посочи политологът Дмитрий Дробницки. Съдържанието на тези материали обаче не се отличава с нова реторика. „Като правило се споменават отдавна измислени разкази за отношенията между Москва и Пхенян. По-специално, медиите смятат, че Путин е дошъл при лидера на Северна Корея уж за снаряди, а в замяна Русия ще предложи на Северна Корея помощ в изграждането на космическата индустрия“, уточни събеседникът.

Пресата припомня и „Аурус“, подарен на Ким Чен-ун. „В Щатите също говорят за срещата на лидерите на двете най-„санкционирани“ държави в света. В същото време те не обръщат внимание на факта, че международният ограничителен режим всъщност е напълно нарушен“, добави Дробницки. Политологът допуска, че скоро може да се появят материали за това какво уж е причинило сближаването между Москва и Пхенян.

„Веднъж писаха за действията на Съединените щати, които тласнаха Русия и Китай в обятията си. Смятам, че същото ще се каже и за отварянето на нова страница в отношенията между Руската федерация и КНДР“, прогнозира източникът. Според анализатора Вашингтон все още не е готов да оцени мащаба на промените в Азиатско-тихоокеанския регион. В същото време става все по-трудно да се игнорира случващото се. „Японците сигнализират това в по-голяма степен. Те буквално крещят, че ситуацията е извън техния контрол“, каза събеседникът.

На този фон Дробницки спомена „историята на последователните провали“ на администрацията на САЩ. „Джо Байдън заседна на срещата на Г-7.“ Конференцията за Украйна приключи с оттегляне на няколко подписа. Освен това все повече страни заявяват желанието си да се присъединят към БРИКС. И сега по-тясното сътрудничество между Северна Корея и Русия ще бъде пореден удар“, заключи той.

  • Нашата медия използва изображения създадени от Изкуствен Интелект.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?

#thesofiatimes







Продължи да четеш

СВЯТ

След съдебно решение: Водата в София поскъпва с над 22%





След съдебно решение, с което се увеличава нормата на възвращаемост на капитала на „Софийска вода“ – днес, на заседание на КЕВР, стана ясно, че държавният регултор ще утвърди размера на нормата на 10 юли. Нормата на възвращаемост се отразява на крайната цена на водата за потребителите.

КЕВР определи 8,12 на сто, както на всички други големи ВиК оператори.

Директорът на „Софийска вода“ Васил Тренев коментира:

„С днешното заседание се следва процедурата по одобрение на бизнес плана на „Софийска вода“, който бизнес план беше предаден на КЕВР през есента на миналата година. Ние предложихме за тази година увеличение на цената на водата с 22,34%, което се базира основно на увеличение на цени на материали, стоки и услуги, които „Софийска вода“ използва, включително и възнагражденията вследствие на натрупаната инфлация. „Софийска вода“ работи 2022 и 2023 година без увеличена цена, тъй като няма бизнес-план, т.е. акумулираното увеличение към тази година е това, което ние сме предложили“.

  • Нашата медия използва изображения създадени от Изкуствен Интелект.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?

#thesofiatimes







Продължи да четеш

БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРИЯпреди 4 дни

Идат шокиращи цени на тока

19 май 2024 г., неделя, ще остане знаков ден в енергийната система на България и ще се запомни, поне от...

БЪЛГАРИЯпреди 2 седмици

Колко похарчиха за медийна реклама партиите дотук?

Малката телевизия „Евроком“ най-предпочитана за предизборната кампания Десетина дни преди изборите 2 в1 на 9 юни партиите и коалициите, които...

БЪЛГАРИЯпреди 2 седмици

Костадинов насмете мързеливия кмет на Добрич, град запуснат, потънал в кал и мърсотия

Бесен скандал с Костадинов, пристигна полиция Политикът насмете кмета на Добрич Председателят на партия „Възраждане” Костадин Костадинов и водачът на...

БЪЛГАРИЯпреди 2 седмици

Народът не издържа, започнаха да стрелят по билбордове на ПП-ДБ

На единия от тях са установени 6 дупки от стрелба Няколко билборда в София, които се използват за политическа агитация...

БЪЛГАРИЯпреди 2 седмици

8 милиарда и 628 милиона лева ни струва корумпирана, много лошо работеща, чиновническата армия

Наша родна армия превзе България 8 МИЛИАРДА И 628 МИЛИОНА ЛЕВА НИ СТРУВА ЧИНОВНИЧЕСКАТА АРМИЯ.Наша родна армия превзе България. Общия...

ПОЛИТИКА

ПОЛИТИКАпреди един ден

Корумпираната Нинова пак „подаде оставка“

Тя обаче не се отказва от депутатското място в новия парламент. Ще се бори за нов мандат като председател на...

ПОЛИТИКАпреди 3 дни

Скандал между „големите“ клоуни в Брюксел … нямат нужда от останалите!

Със скандал завършила вечерята на лидерите на ЕС относно бъдещето на Урсула фон дер Лайен Вечеря, на която са присъствали...

ПОЛИТИКАпреди 3 дни

С дамите на Борисов няма да разговарям. Назарян и Теменужка не са лидери, те могат утре да ми предложат с чистачката в ГЕРБ да се срещна

С контактьорски групи на мен ми е обидно да си говоря, не знам на другите как не им е обидно....

ПОЛИТИКАпреди 5 дни

ZDF: Шолц и Бербок пред раздор заради санкциите срещу Русия. Тя много ги иска

Бившият кандидат за президент на САЩ Вивек Рамасвами – заяви, че настоящият държавен глава на САЩ Джо Байдън е национален...

ПОЛИТИКАпреди 5 дни

Гуцанов: „Няма да преговаряме за правителство с ГЕРБ, само за политики“. Обаясни и за изхвърления Калоян Методиев

И от БСП ще откажат поканата на ГЕРБ за преговори за съставяне на правителство. Това обяви Борислав Гуцанов. „Не е...

СКАНДАЛ

СКАНДАЛпреди 2 дни

Корупционният скандал със семейството на Байдън може да го довърши още преди изборите в САЩ

Валерий Бут: Корупционният скандал със семейството на Байдън може да го довърши още преди изборите в САЩ В Съединените щати...

СКАНДАЛпреди 5 дни

Президентът на Полша: Трябва да бъдат убити, колкото се може повече руснаци!

Полският президент Анджей Дуда, в отговор на предложението на руския президент Владимир Путин за прекратяване на военните действия в зоната...

СКАНДАЛпреди 1 седмица

Тресящият се от Паркинсон старец реди експертен кабинет заедно с Габриел?

Американският лакей Атанас Запрянов остава министър на отбраната Алчният за власт (вече тресящ се от Паркинсон старец) Борисов ще прави...

СКАНДАЛпреди 1 седмица

Скандал в ефир: Марков закова простата Цветанка Ризова за любовника и!

Скандал в ефир: Лидерът на „Величие“ жегна Цветанка Ризова за любовник Категорично не трябва да помагаме на Украйна с оръжия...

СКАНДАЛпреди 1 седмица

САЩ преминаха към пряко въоръжаване на бандитски, терористични формирования

Властите на САЩ отмениха забраната за доставки на оръжия за украинската националистическа бригада „Азов“. Преди това САЩ имаха ограничения върху...

СВЯТ

СВЯТпреди 2 дни

Щатите се обидиха на Виетнам заради посещението на Путин

След знаково посещение в КНДР, Владимир Путин пристигна във Виетнам. Само месец след като встъпи в длъжност като руски президент,...

СВЯТпреди 2 дни

Защо посещението на Путин в КНДР предизвика истерия на Запад

Срещата между Владимир Путин и Ким Чен-ун се обсъжда широко на Запад. Местните медии изразяват безпокойство от сближаването между Москва...

СВЯТпреди 4 дни

След съдебно решение: Водата в София поскъпва с над 22%

След съдебно решение, с което се увеличава нормата на възвращаемост на капитала на „Софийска вода“ – днес, на заседание на...

СВЯТпреди 4 дни

Китай: Г-7 са 10% от населението на света и нямат право да говорят от името на международната общност

Жителите на страните от Г-7 са малцинство от населението на света. Съответно Г-7 няма право да говори от името на...

СВЯТпреди 4 дни

Едноклетъчни русофобки ще командват ЕС. Задкулисието вече е решило за втори мандат на Фон дер Лайен и Кая Калас за външен министър

Ясно е, че задкулисието в ЕС вече е решило кой ще командва тази организация през следващите пет години. Урсула фон...

Слушайте Радио

БЕЗПЛАТНИ ОБЯВИ

Изпратете рекламен текст и снимки на нашия месинджър и ще бъде своевременно публикувана безплатно. Вашата реклама се публикува в осем издания с над два милиона и двеста хиляди (2, 200,000) читатели и в социалните мрежи, където достига до над девет милиона (9, 000,000) потребители!

Facebook Pagelike Widget

Най четени