Connect with us

СВЯТ

Китай: Г-7 са 10% от населението на света и нямат право да говорят от името на международната общност

Жителите на страните от Г-7 са малцинство от населението на света. Съответно Г-7 няма право да говори от името на международната общност. Това заяви на брифинг говорителят на китайското външно министерство Лин Дзиен.

Групата на седемте включва шест държави: САЩ, Великобритания, Франция, Италия, Япония, Канада и представител на ЕС. Г-7 не може да говори от името на международната общност. Той представлява само 10% от световното население, а делът на Г-7 в световната икономика намалява всяка година, каза дипломатът.

Той отбеляза, че тази асоциация „отдавна се е отклонила от първоначалната си цел за координиране и стабилизиране на международната икономическа среда и все повече се превръща в политически инструмент за поддържане на хегемонията на САЩ и западните страни“.

Тазгодишната среща на върха на Г-7 се проведе под италианското председателство от 13 до 15 юни в южната италианска област Пулия. Основните теми на срещата бяха Украйна, ситуацията в Близкия Изток и миграцията. Лидерите на шестте страни и председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен повдигнаха и въпроса за „намаляване на зависимостта от Китай“.

Тяхното изявление от срещата на върха подчерта, че Г-7 не се опитва да навреди на Китай или да осуети икономическото му развитие, но ще „продължи да предприема действия за защита на бизнеса ни от нечестни практики, за изравняване на условията на игра и отстраняване на продължаващите вреди“.

Г-7 също предупреди за действия срещу китайските финансови институции, които “помогнаха на Русия да се сдобие с оръжия за войната й срещу Украйна”.

Преди дни Вашингтон наложи нови санкции на базирани в Китай фирми, доставящи полупроводници на Русия.

Използвайки по-категоричен език, отколкото на миналогодишната среща на върха, изявлението на Г-7 също критикува „милитаризацията и дейностите по принуда и сплашване“ на Китай в Южнокитайско море.

Говорителят на китайското външно министерство Лин Джиан отговори, че изявлението „клевети и атакува Китай“.

В изявлението бяха „преработени клишета, които нямат фактическа основа, правна основа и морално оправдание и са пълни с арогантност, предразсъдъци и лъжи“, каза китайският дипломат.

  • Нашата медия използва изображения създадени от Изкуствен Интелект.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?

#thesofiatimes

СВЯТ

Радев пред ООН: Всеки ден от войната в Украйна увеличава риска от ескалация и е огромна заплаха за световния мир

От трибуната на Общото събрание на ООН българският държавен глава призова за подкрепа на многостранната дипломация и на международното право.

Светът е изправен пред редица сериозни проблеми – от безпрецедентното предизвикателство срещу глобалния мир и сигурността до ескалиращата климатична криза и растящите неравенства и всеки от тях изисква внимание и общи усилия от страна на международната общност. Това заяви президентът Румен Радев в изказването си днес от трибуната на Общото събрание на ООН. Държавният глава подчерта, че България се обръща към 79-ата сесия на Общото събрание с решимост да насърчава многостранната дипломация и да търси работещи решения на основата на Устава на Обединените нации. „Това е пътят, който да следваме за оцеляването на човечеството и бъдещите поколения“, посочи Румен Радев и изрази надежда, че провелата се Среща на върха за бъдещето и приетият Пакт за бъдещето под егидата на ООН ще бъдат стъпка към жизненоважна трансформация, която народите очакват.

Международният ред, изкован в ООН, е изправен пред заплаха, посочи още президентът и подчерта, че явното застрашаване на международния мир и сигурност подкопава постигането на устойчиво развитие и подкопават основания на правила ред в глобален план. „Възстановяването и съхраняването на мира следва да е не само крайната цел на международната общност, но и представлява необходима предпоставка за постигането на целите за устойчиво развитие на ООН“, заяви Румен Радев. Държавният глава напомни, че през 2015 г. всички страни членки на ООН приеха единодушно 17-е цели на устойчивото развитие, споделяйки обща визия за мир и просперитет на цялата планета. „Днес, повече от всякога, те трябва да бъдат във фокуса на международната общност и изискват пълна мобилизация на международната общност за тяхното постигане“, посочи президентът.

Държавният глава подчерта, че преди две години и половина Руската Федерация предприе пълномащабна инвазия в Украйна и от самото начало България остро заклейми тази война, която доведе до стотици хиляди жертви, огромно страдание и разрушения. „Всеки ден от тази война увеличава риска от ескалация на нейния интензитет и териториален обхват и създава огромна заплаха за международния мир и сигурност. Вторичните ефекти от войната вече сериозно засягат икономиките и социалните системи на редица държави“, подчерта Румен Радев. Затова, по думите на президента, международната общност трябва да търси пътища, които водят към деескалация и диалог и всяко дипломатическо усилие, което се стреми към всеобхватен, справедлив и устойчив мир в Украйна в съответствие с Устава на ООН и международното право, следва да бъде подкрепено.

Държавният глава открои значителното нарастване на нестабилността в региона на Близкия Изток след нападението на „Хамас“ срещу Израел и последвалите военни действия, довели до съществено влошаване на сигурността в региона, което има и глобални измерения. Президентът посочи също така, че не може да се забравят последиците от този военен конфликт – десетки хиляди загинали и ранени цивилни граждани в Ивицата Газа, разрушаването на жизненоважна инфраструктура и масовото разселване на хора.

„Призоваваме за незабавно прекратяване на огъня, осигуряването на свободен достъп на хуманитарните конвои, както и освобождаването на всички заложници от „Хамас“, подчерта президентът. Държавният глава определи развитието на ситуацията в Ливан като „качествено ново и опасно измерение на конфликта, което увеличава риска от неговото регионално разширяване“. Затова Румен Радев призова за въздържане от употребата на сила и за проява на разум, така че на спиралата на насилие и човешко страдание да бъде сложен край. Единственият начин за постигане на устойчив мир в регион с изключително „крехка“ сигурност е чрез решението за двете държави, посочи още президентът.

Като цел с критична значимост за международната общност в момент на продължаваща дестабилизация на много региони, Румен Радев определи развитието на света без ядрена заплаха. Във връзка с това президентът открои необходимостта от пълното прилагане на Договора за неразпространение на ядрените оръжия като основа за процеса на ядрено разоръжаване и използването на ядрената енергия за мирни цели.

Превръщането на регионалната стабилност в приоритет става жизненоважно в днешните условия, посочи още Румен Радев и подчерта действията на България, насочени към нейното съхраняване и укрепване в Югоизточна Европа. България провежда диалог със страните от региона, ръководена от убеждението, че сигурността, стабилността и просперитетът са от ключово значение за устойчивостта в по-широк международен план. България е силен поддръжник на европейския път на страните от Западните Балкани, посочи още Румен Радев и открои като приоритети на страната ни изграждането на добросъседски отношения в региона, подобряването на свързаността, защитата на човешките права и противодействието на дискриминацията на етническа основа. Като сериозни предизвикателства в това отношения президентът отбеляза новите случаи на говор и насаждане на омраза. „Противодействието и ограничаването на агресивната националистическа реторика в региона и фокусирането върху позитивен дневен ред на укрепване на мултиетническите общества и правата на съставляващите ги общности ще предотврати пробуждането и спомените за мрачната история на региона“, подчерта още Румен Радев.

В изказването си на форума президентът посочи също така приноса на България за изпълнението на Целите за устойчивото развитие на ООН, не само чрез изпълнението на Националната програма за развитие България 2030, а и с общите проекти, които страната ни изпълнява със своите съседи и по света в областта на здравеопазването, образованието, обществената инфраструктура и други.

Като член на Съвета по правата на човека на ООН България никога не е извръщала поглед от тревожната динамика в процесите на управление, състоянието на демокрацията и на човешките права в различни региони на света, подчерта още президентът. Румен Радев заяви, че това е ангажимент на страната ни както във вътрешен план, така и като съпредседател на Групата на приятелите на децата, изпълнението на Целите за устойчиво развитие, като заместник-председател Изпълнителния съвет на УНИЦЕФ, член на Изпълнителния съвет на ООН-Жени и чрез подкрепата за инициативи, които овластяват Общото събрание и целят отчетност. „България се застъпва за подход към устойчивото развитие, основан на правата на човека, и очаква активно участие на всички страни в предстоящата Световна социална среща на върха“, заяви държавният глава.

Президентът посочи също така, че наред с фокуса на международната общност за постигането на мир между народите, не по-малко важно е да бъде постигнато и помирение на човечеството с природата. Климатичните изменения мултиплицират заплахите пред изпълнението на Целите за устойчиво развитие и изискват спешни действия, базирани на „Глобалния анализ“, както и по-амбициозни климатични цели, включително финансово подкрепени, което се очаква да бъде постигнато на 29-ата Конференция на ООН по измененията на климата.

В светлината на увеличаващите се предизвикателства пред международното право и базирания на правила ред, основаващ се на Устава на ООН, България остава посветена на засилването на ефективността и отчетността на Съвета за сигурност на ООН, подчерта още в изказването си държавният глава. Президентът добави, че страната ни подкрепя усилията за увеличаване на прозрачността и отчетността в работата на Съвета и е съавтор на ключовата резолюция на Общото събрание по отношение на налагането на вето. Държавният глава изрази също така позицията на страната ни за предоставяне на групата на държавите от Източна Европа на допълнително място на непостоянен член в реформирания Съвет за сигурност на ООН.

  • Нашата медия използва изображения създадени от Изкуствен Интелект.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?

#thesofiatimes

Continue Reading

СВЯТ

Германия отново показa истинското си лице – фашизъм, расизъм, терор

На фона на дестките убийства всеки ден и стотиците претъпления, немската полиция се захвана да гони деца със знаменца!!!???

Видео, показващо как германската полиция преследва и задържа дете на пропалестински протест в Берлин, предизвика вълна от недоволство в социалните мрежи ни възмущение от действията на правоприлагащите органи, насочени към непълнолетно момче.

Клипът показва дете на видима възраст около десет години, което носи палестинското знаме, бягащо от група от въоръжени полицаи. В крайна сметка те го хващат и го отвеждат в полицейски микробус. Детето изглежда ужасено през цялото време.

 

Във видеото се чува как свидетели викат на полицаите: „Засрамете се“ и призовават за освобождаването на момчето. Видеото е заснето по време на неделна разходка, става ясно от кадрите, публикувани в социалните мрежи.

Потребители в X, Instagram и Facebook разкритикуваха полицаите, че са изплашили дете. Един потребител попита дали полицията няма нищо по-добро от това да преследва дете „за носене на знаме“. Друг написа: „Благодарение на Палестина сега знаем, че западните ценности за човечността и свободата са фалшиви“.

Докато някои твърдят, че момчето може да е подбудило преследването, като е провокирало полицията, повечето се съгласяват, че полицаите са отишли твърде далеч.

„Изглежда, че Германия отново показва старите си навици. Гледали сме този филм два пъти, знаете ли, не очаквам с нетърпение трилогията. Благодаря ти, Палестина, че показа на хората по света как изглеждат свободата на словото и демокрацията“, написа друг потребител.

Не е ясно какво е довело до инцидента и дали полицията е имала някаква причина да задържи детето. Германските медии мълчат за ситуацията.

  • Нашата медия използва изображения създадени от Изкуствен Интелект.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?

#thesofiatimes

Continue Reading

СВЯТ

Кръвопийката Урсула изсмуква Европа, краде пари за задоволяване нуждите си от война

Европейската комисия (ЕК) ще отпусне на Киев заем в размер на 35 млрд. евро в рамките на споразуменията със страните от Г-7, който според плана на ЕК трябва да бъде изплатен със средства от печалбите от замразените руски активи. Това обяви ръководителят на ЕК Урсула фон дер Лайен по време на посещение в Киев.

„Европейската комисия ще предостави на Украйна заем в размер до 35 млрд. евро като част от ангажиментите на Г-7. Това е още един важен принос на ЕС за възстановяването на Украйна“, написа тя в X (Twitter).

Ръководителят на ЕК подчерта, че 35 млрд. евро е частта, която европейските държави ще внесат в заема от 45 млрд. евро, одобрен от Г-7 в Италия през лятото.

Според изявлението на ЕК Брюксел предлага също така да се създаде т.нар. механизъм за кредитно сътрудничество за Украйна, който ще помогне на Киев да получи 45-те млрд. евро, договорени от страните от Г-7 през лятото. Благодарение на този механизъм Украйна, според плана на ЕК, ще може да изплати заема със средства от печалбите от замразените руски активи.

Европейският парламент и Съветът на ЕС трябва да одобрят предложенията на Европейската комисия, след което те ще влязат в сила.

  • Нашата медия използва изображения създадени от Изкуствен Интелект.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?

#thesofiatimes

Continue Reading

БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРИЯ3 weeks ago

Поредните истерични брътвежи на Пеевски

В президентството се гаврят с Пеевски и поредните му истерични брътвежи Димитър Стоянов го съветва да намери някой по-даровит даму...

БЪЛГАРИЯ2 months ago

ДАНС подпука Васил Терзиев

„След планирана проверка от страна на ДАНС в Столична община за достъпа по защита на класифицираната информация се оказва, че...

БЪЛГАРИЯ2 months ago

Трябва да си украинец, за да имаш шанс в България ли?

Служебното правителство осигури възможност деца от Украйна да почиват в България през лятото, за да възстановят своето физическо, психическо и...

БЪЛГАРИЯ2 months ago

Изкривеният Джо Байдън не е бил годен да служи вече

Доналд Тръмп коментира оттеглянето на Байдън В телефонен разговор със Си Ен Ен минути след като президентът Джо Байдън обяви...

БЪЛГАРИЯ2 months ago

КС отменя до дни промените в Конституцията?

Президентът Румен Радев отново ще управлява страната чрез служебен кабинет, избран от самия него след предизвестения край на 50-ото Народно...

ПОЛИТИКА

ПОЛИТИКА24 hours ago

Зеленски се овъртоли в още по-големи скандали в САЩ. Поискаха главата на посланичката му. Майк Джонсън го отряза!

Зеленски се овъртоли в още по-големи скандали в САЩ. Този път обаче се стигна дотам, че поискаха главата на посланичката...

ПОЛИТИКА1 day ago

Драми тресат ИТН

Тежките процеси на обновяване не подминаха и партията на Слави Трифонов „Има такъв народ”, издаде източник от все още действащия...

ПОЛИТИКА1 day ago

ИТН и „Възраждане“ блокираха парламента и спряха закон за затварянето на въглищните ни централи

Последният ден на 50-ото Народно събрание приключи с окупирана трибуна, изключени микрофони и химна на България. Депутатите от ИТН и...

ПОЛИТИКА3 days ago

Пеевски е рецидивист

Пеевски е рецидивист в погазването на публичното приличие. Политиката допуска да си корумпиран, да си зависим, да си прост, но...

ПОЛИТИКА4 days ago

Няма нов Възродителен процес. Просто Пеевски стана много нагъл, благодарение на ДПС

Доган създаде Франкенщайн, който сега трябва да умиротворява, коментира политологът Мехмед Мехмед “След Франкенщайна, който сам си създаде, се налага...

СКАНДАЛ

СКАНДАЛ2 days ago

Btv постави мъртвия баща на разстреляния Илия Павлов за… водач на листа

БиТиВи направи днес гафът на годината! Снимката на Павел Найденов, баща на Илия Павлов сега покойник, се появи като… водач...

СКАНДАЛ2 weeks ago

Доган спеше с жените на депутати, кметове и областни лидери на ДПС

Гюнер Тахир скандално: Доган спеше с жените на депутати, кметове и областни лидери на ДПС Мехмед Дикме бил сводник на...

СКАНДАЛ2 weeks ago

Борисов даде Пеевски на “Магнитски”

Асен Василев: Борисов даде Пеевски на “Магнитски” Мафиотската битка продължава и досега Мафиоза Борисов даде Пеевски на “Магнитски“. Това обяви...

СКАНДАЛ2 weeks ago

Безмозъчни мутанти-терористи от „Виваком“ преследват 92-годишния журналист Димитри Иванов

Компанията терорист т техните съподвижници не спират да го тормози с обаждания и писма заради старо устройство за телевизия, което...

СКАНДАЛ2 weeks ago

Пияницата Рашидов ходил да се сдобри с Пеевски в хотел „Берлин“, защото нямал сарай

Изгоненият бивш председател на Народното събрание Вежди Рашидов (ГЕРБ) си спомни днес в интервю за Би Ти Ви, че преди...

СВЯТ

СВЯТ2 days ago

Радев пред ООН: Всеки ден от войната в Украйна увеличава риска от ескалация и е огромна заплаха за световния мир

От трибуната на Общото събрание на ООН българският държавен глава призова за подкрепа на многостранната дипломация и на международното право....

СВЯТ5 days ago

Германия отново показa истинското си лице – фашизъм, расизъм, терор

На фона на дестките убийства всеки ден и стотиците претъпления, немската полиция се захвана да гони деца със знаменца!!!??? Видео,...

СВЯТ6 days ago

Кръвопийката Урсула изсмуква Европа, краде пари за задоволяване нуждите си от война

Европейската комисия (ЕК) ще отпусне на Киев заем в размер на 35 млрд. евро в рамките на споразуменията със страните...

СВЯТ7 days ago

Европейският съюз официално обяви война на Русия

„Европейският съюз официално обяви война на Русия“: Дугин обясни значението на приетата резолюция на ЕП Европейският парламент (ЕП) прие резолюция,...

СВЯТ1 week ago

Байдън, Блинкен спрете тази безразсъдна ескалация!

Робърт Кенеди-младши: Блинкен, Байдън спрете тази безразсъдна ескалация! Робърт Ф. Кенеди-младши призова администрацията на Байдън да не дава зелена светлина...

Слушайте Радио

Най четени