Connect with us

ЗАКОН

Съдебната система в момента е самолет без пилот

ВСС и Инспекторатът от години работят с изтекъл мандат и ще продължат да го правят, предположи Даниел Божилов

Няма партия в парламента, която иска съдебна реформа. Борбата е кой да овладее съдебната система. Мандатът на ВСС изтече още през 2022 г., а на Инспекторатът към ВСС преди 4 г. Няма кой да се заеме с това в парламента. Костадин Костадинов ли, който виси с 5 дела? Кирил Петков и Асен Василев, които ги държат с корупционни сделки? Или Нинова, която е готова за пет присъди? Това посочи юристът Даниел Божилов.

„Практически съдебната система в момента е самолет без пилот. Това устройва прекрасно политическия елит, но страшно много вреди на обикновения човек, тъй като съдебната система не работи и не решава неговите проблеми. В момента може да се постави въпросът дали съдебната система в този вид изобщо е легитимна по отношение на Конституцията. НС обаче не избира в пореден парламент хора от тяхната квота. Съдиите и прокурорите бяха избрали свои представители, но без представители на парламента не може да се сформира ново ВСС. Изобщо главният проблем е в НС”, обясни Божилов.

„Христо Иванов с предходните изменения в Конституцията заложи мнозинство от две трети за избор на членове на ВСС. Този човек съсипа съдебната система и я превърна в това неадекватно нещо, което е в момента”, смята юристът.

„Когато махнаха Иван Гешев анонсът беше, че слагат Борислав Сарафов временно за няколко месеца, колкото парламентът да избере новите членове на ВСС и да бъде избран главен прокурор. Както вървят нещата Сарафов може да изкара и 5 години, т.е. цял мандат, а ВСС още един от 4 години”, предположи Божилов.

Припомняме, че мандатът на настоящия съвет изтече още на 3 октомври 2022 г. Членовете му обаче не напуснаха постовете си, тъй като Конституционният съд прие, че те трябва да продължат дейността си, защото в противен случай с бездействието си парламентът на практика ще закрие ВСС . Самите членове на ВСС няколко пъти отправяха призив към Народното да избере своите представители в кадровия орган.

В момента представителите на съдиите във ВСС са само четирима – Атанаска Дишева, Олга Керелска, Севдалин Мавров и Цветинка Пашкунова (Боряна Димитрова и Красимир Шекерджиев подадоха оставки още през юни 2021 г.). Тези на прокурорите са Георги Кузманов, Огнян Дамянов, Пламен Найденов и Евгени Иванов, а следователите представлява Стефан Петров.

  • Нашата медия използва изображения създадени от Изкуствен Интелект.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?

#thesofiatimes

ЗАКОН

Словашкия военен министър е извършил държавна измяна заради Украйна!

Тагарев също е престъпник според нашите закони
Нашите служебни правителства също са крали Българско оръжие, като по този начин са отслабли въоръжените ни сили, който е в разрез с конституцията

Словашкият министър на отбраната Роберт Калинак определи като държавна измяна решението на своя предшественик да дари изтребители МиГ-29 на Украйна миналата пролет и подаде наказателна жалба, която може да доведе до съдебно преследване и затвор, предаде RMXNews.

Отслабването на въоръжените сили по такъв начин, който е в разрез с конституцията, може само да се нарече държавна измяна в нашия политически речник. Няма друг термин за това„, категоричен е словашкият вицепремиер и министър на отбраната.”

Бившият министър на отбраната фашиста Ярослав Нади отговори на критиките, като заяви, че би взел същото решение отново.

Словашкото министерство на отбраната също обяви, че планира да предприеме съдебни действия по случая, като посочи, че кабинетът Хегер, действащ като служебно правителство, не е имал правомощия да вземе решение за прехвърлянето на изтребителите.

Държавният секретар на министерството Игор Мелихер заяви в този контекст, че са се опитали да намерят в документите на министерството предполагаемия правен анализ, посочен от тогавашния ръководител на министерството Ярослав Над.

Припомня се, че през март 2023 г. Словакия предаде целия си флот от бойни самолети, 13 МиГ-29 и разработената от СССР зенитно-ракетна система „Куб“ на Украйна при служебното правителство на премиера Едуард Хегер.

Този ход и министърът на отбраната на правителството на Хегер Ярослав Над бяха подложени на много критики по това време. Тогавашните опозиционни партии Смер и Хлас твърдяха, че кабинетът Хегер, като служебно правителство, няма правомощия да взема решение по толкова важен въпрос. Бяха свикани няколко извънредни заседания на парламента, но нито едно от тях не можа да бъде открито поради парламентарна обструкция от членове на управляващите партии.

Както пише RMXNews, сега настоящият министър на отбраната Роберт Калинак казва, че бившият министър на отбраната Ярослав Нади е отслабил словашките въоръжени сили, като е дарил изтребители МиГ-29 на Украйна, решение, което противоречи на разпоредбите на словашката конституция.

Отбелязва се, че въпреки че бившият шеф на министерството беше публикувал документ в социалните мрежи, такъв документ не беше открит, нито доказателства, че такава експертиза е поръчана или изготвена.

Ярослав Над, бивш военен министър на Словакия

  • Нашата медия използва изображения създадени от Изкуствен Интелект.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?

#thesofiatimes

Continue Reading

ЗАКОН

По 3 обвинения: Осъдиха сина на Джо Байдън

  • Хънтър Байдън може да отиде в затвора за 25 години заради незаконно притежание на оръжие
  • Федерално съдебно жури в САЩ осъди Хънтър Байдън по трите федерални обвинения за притежание на огнестрелно оръжие, съобщи Си Ен Ен.

Властите заключиха, че синът на американския президент Джо Байдън е нарушил законите, предназначени да попречат на наркозависимите да притежават огнестрелни оръжия.

Хънтър беше обвинен два пъти за даване на неверни показания и един път за незаконно притежание на оръжие. Всички обвинения са свързани с покупката му на револвер в оръжеен магазин в Делауеър през октомври 2018 г., който той е държал около 11 дни.

Хънтър е обвинен, че невярно е твърдял в попълнен от него документ, че не употребява наркотици и не е зависим, когато е закупил револвер Colt Cobra Special през октомври 2018 г. Според американските закони всеки, който иска да закупи оръжие, е длъжен да попълни такова заявление.

Впоследствие обаче Хънтър призна, че по това време се е борил със зависимостта си към крек кокаин.

Пистолетът е изхвърлен и открит в магазин за хранителни стоки в Делауеър, което предизвиква разследването.

Всяко от двете обвинения за неверни твърдения предвижда максимална присъда до 10 години, докато третото обвинение се наказва с до 5 години – което означава, че Хънтър може да бъде осъден на до 25 години затвор. Действителните присъди за федерални престъпления обаче обикновено са по-малки от максималните наказания.

През миналата седмица Джо Байдън каза в интервю, че няма да помилва сина си Хънтър.

  • Нашата медия използва изображения създадени от Изкуствен Интелект.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?

#thesofiatimes

Continue Reading

ЗАКОН

САЩ наказват МНС заради Нетаняху

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че иска да работи с Конгреса по законодателство за наказване на Международния наказателен съд (МНС) заради искането на заповеди за арест на израелския премиер Бенямин Нетаняху и министъра на отбраната Йоав Галант, предаде AntiWar.com

Републиканският сенаторът Джим Риш попита Блинкен по време на изслушване в Сенатската комисия по външни отношения дали ще подкрепи законодателство, което да противодейства на „МНС да се меси в делата на държави, които имат независима, легитимна и демократична съдебна система“.

Блинкен отговори: „Като се имат предвид събитията от вчера, мисля, че трябва да разгледаме подходящите стъпки, които да предприемем, за да се справим отново с това дълбоко погрешно решение.“

МНС беше санкциониран преди това от САЩ при администрацията на Тръмп за плановете си да разследва предполагаеми военни престъпления на САЩ в Афганистан. Администрацията на Байдън отмени санкциите, но натискът от страна на САЩ накара Съда да обяви, че фокусът на разследването му в Афганистан ще бъде върху талибаните и ИДИЛ-К.

В понеделник главният прокурор на Международния наказателен съд обяви заповеди за арест на Нетаняху и Галант за ролята им в избиването на палестинците в Газа, което замесва Блинкен и други високопоставени служители на САЩ в подкрепа на нападението.

Международният наказателен съд иска да издаде заповеди за арест на лидерите на Хамас за нападението срещу Южен Израел на 7 октомври и вземането на заложници.

Държавният департамент заяви, че предпочита Израел да убие лидерите на Хамас, отколкото да бъдат изправени пред съда в Хага.

„Абсолютно вярваме, че Хамас трябва да бъде подведен под отговорност. Това може да стане или чрез водене на военни действия от страна на Израел. Може да бъде чрез убийство. Може да бъде чрез изправяне пред правосъдието в израелски съд“, заяви говорителят на Държавния департамент Мат Милър.

Администрацията на Байдън се противопоставя на усилията на Международния наказателен съд срещу лидерите на Израел и Хамас, въпреки че подкрепи заповедта му за арест на руския президент Владимир Путин.

  • Нашата медия използва изображения създадени от Изкуствен Интелект.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?

#thesofiatimes

Continue Reading

БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРИЯ4 days ago

Поредните истерични брътвежи на Пеевски

В президентството се гаврят с Пеевски и поредните му истерични брътвежи Димитър Стоянов го съветва да намери някой по-даровит даму...

БЪЛГАРИЯ2 months ago

ДАНС подпука Васил Терзиев

„След планирана проверка от страна на ДАНС в Столична община за достъпа по защита на класифицираната информация се оказва, че...

БЪЛГАРИЯ2 months ago

Трябва да си украинец, за да имаш шанс в България ли?

Служебното правителство осигури възможност деца от Украйна да почиват в България през лятото, за да възстановят своето физическо, психическо и...

БЪЛГАРИЯ2 months ago

Изкривеният Джо Байдън не е бил годен да служи вече

Доналд Тръмп коментира оттеглянето на Байдън В телефонен разговор със Си Ен Ен минути след като президентът Джо Байдън обяви...

БЪЛГАРИЯ2 months ago

КС отменя до дни промените в Конституцията?

Президентът Румен Радев отново ще управлява страната чрез служебен кабинет, избран от самия него след предизвестения край на 50-ото Народно...

ПОЛИТИКА

ПОЛИТИКА16 hours ago

Борисов: Няма депутати на Пеевски в ГЕРБ!

Как може да има дъртаци мислещи се за сериозни мъже да лъжат сутрин, обед и вечер??? Мутрата Борисов пак излъга...

ПОЛИТИКА2 days ago

ЦИК отказа регистрация за изборите и на ДПС-Доган, и на ДПС-Пеевски

Централната избирателна комисия (ЦИК) отказа да регистрира за участие в изборите „Демокрация, права и свободи – ДПС“, представлявана от Джевдет...

ПОЛИТИКА2 days ago

Нюланд си призна – САЩ са саботирали мирното споразумение между Москва и Киев, за да не бъде “кастрирана” Украйна

Бившият заместник-държавен секретар на САЩ Виктория Нюланд призна, че САЩ са в основата на скъсването на почти завършеното мирно споразумение...

ПОЛИТИКА5 days ago

Пеевски пощръкля, щял да унищожава Русия, щял да командори България, щял да разпердушини всички

Пеевски: Русия превзема България, но аз ще я спра! Не приемам решението на ЦИК. Ще има ДПС на Пеевски Делян...

ПОЛИТИКА1 week ago

Сбогом, агент Корнелия!

Изключиха от БСП бившата лидерка Бившата лидерка на БСП Корнелия Нинова е изключена от партията. Решението е взето със 101...

СКАНДАЛ

СКАНДАЛ2 days ago

Кризата в ЕС предизвикана от малкоумната Урсула е предизвикана от въпиющата ѝ некомпетентност!

Чей Боуз размаза Урсула – в доклада на Марио Драги за кризата в ЕС е описана въпиющата й некомпетентност! Ирландският...

СКАНДАЛ3 days ago

След унищожението на КТБ Пеевски стана милиардер

Вижте списък на заграбените бизнеси от лидера на “Ново начало” Цветан Василев публикува подробен списък с печалбите на Пеевски от...

СКАНДАЛ1 week ago

Руски майтапчии се изгавриха с Борис Джонсън

Да се майтапиш с най-влиятелните хора на планетата. Или кои са Вован и Лексус? Преди няколко месеца изтече запис, в...

СКАНДАЛ2 weeks ago

Управниците ни изпълняват всяко идиотско желание на еврочиновниците!

Волгин: България единствена е изпълнила глуповато изискване на Урсула. Властта ни е първа в подмазването на Брюксел! България отново се...

СКАНДАЛ2 weeks ago

Бил Гейтс на война срещу Флорида, пробутва фалшивото му месо

Бил Гейтс на война срещу Флорида. Съди щата, че спря химическото му “месо” по подозрение, че не е безвредно Мултимилиардерът...

СВЯТ

СВЯТ12 hours ago

За много жени това е шизофреничен, подтискащ смях

Захарова наля още масло в огъня за смеха на Харис: Изобщо не е заразителен, направо е потискащ! Говорителката на Министерството...

СВЯТ2 days ago

След драмите на Volkswagen зелените фашисти нанесоха жесток удар и на BMW!

Германският автомобилен гигант BMW съобщи, че се наложи да изтегли един милион и петстотин хиляди автомобила, заради дефектни спирачки на...

СВЯТ3 days ago

Терориста Зе се издърви на Лойд Остин, той го срита и го прати в ъгъла …

След като отрязал Зеленски да стреля с далекобойни ракети по Русия Остин го заковал: Чухме, че ситуацията ви е спешна…...

СВЯТ4 days ago

Санкциите срещу Русия ще са вечни или до разпадането на САЩ

Дмитрий Медведев: Санкциите срещу Русия ще са вечни или до разпадането на САЩ Всъяност още преди 300 години запада започва...

СВЯТ1 week ago

Светът е уморен от САЩ

Макгрегър: Светът е уморен от САЩ. Иска да е на страната на БРИКС. Смятаме се за център на Вселената. Е,...

Слушайте Радио

Най четени