Свържете се с нас

ФОКУС

Жак Бо: Мислехме Израел за страна жертва, оказа се брутален фашизъм. За седем месеца причини 3 пъти повече жертви в Газа, отколкото руснаците и украинците за две години





– За седем месеца Израел причини три пъти повече жертви, отколкото руснаците и украинците, взети заедно, за повече от две години и Израел не постигна абсолютно никакъв резултат по отношение на целите, които си беше определил. Представете си, че британците успяха да спрат тероризма, без да сринат до основи Белфаст, че италианците успяха да ограничат “Червените бригади”, без да разрушат Флоренция или Торино и следователно самата стратегия, прилагана от Израел, за да се бори с тероризма, просто няма никакъв смисъл и може само да разпали напрежението между палестинци и израелци, което е легитимно впрочем. Следователно трудно можем да разберем израелския подход и именно затова озаглавих, или по-скоро поставих подзаглавието “Поражението на победителя” на моята книга. Ако се смята за победа броят на убитите хора, тогава вероятно може да се говори за победа. Но ефектът от тези разрушения, от тези кланета на цивилното население, защото когато използват бомба от 2 тона, за да ударят един човек, знаем, че извършват клане, това абсолютно не стои като въпрос. Следователно това е ситуация, в която дори и да я нарекат победа, тя е на такава цена, че дългосрочната стратегия води до поражение на Израел.

– Израел нищо не спечели в тази история, още повече, че тук се намесват и други феномени. Първо, тя показа Израел в светлина, която никой не е очаквал на Запад. С право или не, винаги сме смятали, че Израел е бил страна жертва, че е страна, произлязла от жертвите на Холокоста, но днес виждаме, че това е страна, която е брутална, която не спазва международното право и която, в крайна сметка, отива отвъд онова, което можем да толерираме по отношение на човешките права и на хуманитарното право. В резултат на това Израел загуби много. Отново с право или не, неслучайно много евреи в САЩ и Европа, но особено в САЩ, видяха, че е заплашена самата им общност, защото щетите или престъпленията, извършени от Израел, се отразяват на цялата общност. Това се засилва от факта, че Израел е смятан за недосегаем и дори нямаме право да го критикуваме, ако щете. Мисля, че това дългосрочно ще има негативен ефект върху цялата еврейска общност, казва Жак Бо, бивш полковник от швейцарското стратегическо разузнаване, в лекцията си “Газа, Израел, Иран и Швейцария”, изнесена миналата седмица в Женева.

– Добър ден, Жак Бо!

– Добър ден!

– Имаме огромното удоволствие да ви посрещнем днес тук, в Женева, за да изнесете лекция за настоящата ситуация в Палестина седем месеца след началото на тази война срещу палестинското население с 34 хил. цивилни жертви, с масово унищожение на инфраструктури, с 14 хиляди убити пеленачета, бебета, деца. Как виждате днешната ситуация?

– Както знаете, аз съм военен, но преди всичко бивш член на разузнаването, така че анализирам нещата с погледа на стратег и човек, който се опитва да разбере ситуациите. Днес установявам, че за седем месеца Израел причини три пъти повече жертви, отколкото руснаците и украинците, взети заедно, за повече от две години и че Израел не постигна абсолютно никакъв резултат по отношение на целите, които си беше определил. Победата или неуспеха се дефинират спрямо целите, които сме си поставили, и целите, които бяха определени от Израел, а именно разбиването на Хамас, разбиването на командните структури на Хамас, връщането на заложниците – всичко това не беше направено и имаше огромен брой жертви, въпреки че никоя от тези цели не беше постигната. Когато все пак тези цели бъдат постигнати, това ще бъде на цена, която военният, какъвто съм аз, не може да одобри. Представете си, че британците успяха да спрат тероризма, без да сринат до основи Белфаст, че италианците успяха да ограничат “Червените бригади”, без да разрушат Флоренция или Торино и следователно самата стратегия, прилагана от Израел, за да се бори с тероризма, е просто стратегия, която няма никакъв смисъл и която може само да разпали напрежението между палестинци и израелци, което е легитимно впрочем. Следователно трудно можем да разберем израелския подход и именно затова озаглавих, или по-скоро поставих подзаглавието “Поражението на победителя” на моята книга. Ако се смята за победа броят на убитите хора, тогава вероятно това може да се говори за победа. Но ефектът от тези разрушения, от тези кланета на цивилното население, защото когато използват бомба от 2 тона, за да ударят един човек, знаем, че извършват клане, това абсолютно не стои като въпрос. Следователно това е ситуация, в която дори и да я нарекат победа, тя е на такава цена, че дългосрочната стратегия води до поражение на Израел.

Всъщност в една книга, която написах още през 2003 г., озаглавена “Асиметричната война или поражението на победителя”, анализирах проблема с втората Интифада и още в нея констатирах, че Израел прилага стратегия, която дългосрочно може само да влоши ситуацията, т.е. тя не може да реши проблема, което ме отведе до две възможни заключения: или израелците са глупави, което не мисля, че е така, или са коварни. Слушателят може сам да избере заключението. Но мисля, че има – и това се вижда днес в противовес на изявленията на израелските ръководители, които бяха подети от Южна Африка в нейната пледоария в Международния съд на ООН, тези речи сочат, че има умишлено желание на Израел да отиде отвъд онова, което нормално би било необходимо, за да постигне целите, които си е поставил. Има умишлено желание да опразни Газа, ако ми позволите този израз. Идеята за геноцид няма да я използвам, защото знаете, че Международният съд на ООН досега говореше само за “допустимост на геноцид”, а Международният съд е този, който трябва да установи наличието на геноцид, но във всеки случай има военни престъпления, престъпления срещу човечеството и точно това наблюдаваме в момента.

Така че смятам, че Израел нищо не спечели в тази история, още повече, че тук се намесват и други феномени. Първо, тя показа Израел в светлина, която никой не е очаквал на Запад. С право или не, винаги сме смятали, че Израел е бил страна жертва, че е страна, произлязла от жертвите на Холокоста, но днес виждаме, че това е страна, която е брутална, която не спазва международното право и която, в крайна сметка, отива отвъд онова, което можем да толерираме по отношение на човешките права и на хуманитарното право. В резултат на това Израел загуби много. Отново с право или не, неслучайно много евреи в САЩ и Европа, но особено в САЩ, видяха, че е заплашена самата им общност, защото щетите или престъпленията, извършени от Израел, се отразяват на цялата общност. Това се засилва от факта, че Израел е смятан за недосегаем и дори нямаме право да го критикуваме, ако щете. Мисля, че това дългосрочно ще има негативен ефект върху цялата еврейска общност, защото някои смятат, че ако международната общност не е способна да накара Израел да спазва реда и справедливостта, те трябва да го накарат да ги спазва и почти навсякъде наблюдаваме увеличаване на антисемитските актове. Аз осъждам всички расистки актове, каквито и да са те, независимо дали са антиарабски, антиеврейски, срещу когото и да са, и ако бяхме честни и бяхме помогнали на Израел да спазва международното право, вероятно някои индивиди нямаше да поемат инициативата да го накарат да спазва справедливостта или това, което те смятат за справедливост. Следователно има ситуация, която е дълбоко дестабилизираща, не само за Израел и неговия регион, но и за международната общност като цяло. И това е особено видимо, защото толкова силно сме вярвали, че Израел е в пълното си право, че днес падането е още по-ниско. Както казваше Гьоте “Колкото по-високи са планините, толкова по-дълбоки са долините” и точно това е ситуацията, в която се намира днес Израел. Хората падат отвисоко.

Още преди няколко години, докато живеех в Съединените щати, установих, че младите американски евреи се чувстват все по-дистанцирани спрямо Израел, защото още по онова време, т.е. преди десетина години, когато живеех в НюЙорк, смятаха, че Израел се е отдалечил от ценностите, които те смятат, че могат да се очакват от една модерна демокрация. Така че днес наблюдаваме още по-голямо отчуждение от онова, което видяхме през последните двадесет години, и днес забелязваме, че подкрепата за Израел, дори политическата подкрепа, спада. Все още има страх, вероятно американски натиск, натиск от някои страни, за да продължи да се оказва някакво подобие на подкрепа, но виждаме, че населението, народният здрав разум, хората забелязват, че не подкрепяме добрия, а подкрепяме някой, който не зачита правата на другите.

С тази криза действително се разкри несправедливостта, на която са подложени палестинците още дори преди съществуването на Израел. Винаги се връщам към това – работех в Обединените нации и познавам резолюциите на ООН. Резолюция 181 на Обединените нации беше легитимната основа за създаването не на държавата Израел, а на две държави, дори бих могъл да кажа на три държави, тъй като Йерусалим трябваше да бъде независима единица, т.е. имаше три единици – една арабска единица, една еврейска единица – все още не се говореше за Израел по това време -, и отделна единица Йерусалим. Тези три единици трябваше да бъдат създадени, зачитайки правото на народите да разполагат със самите себе си – и това е точно определено в резолюцията – чрез референдуми. Но по онова време еврейските милиции, които бяха там, много добре разбираха, че само с една трета от населението, която е еврейска по произход, и две трети, които са с арабски произход, един референдум никога не би позволил на евреите да имат своя държава, защото арабите бяха поддръжници на държавата Палестина, т.е. една държава, в която мирно, интелигентно и хармонично съжителстват двете общности. Тъй като арабите имаха мнозинство, това трябваше да се вземе със сила.

Често съм цитирал в книгите си резолюция 181, но никога не съм я чел внимателно и операцията на палестинците – не казвам само на Хамас, тъй като няколко групировки са свързани с тази операция, така че това е палестинска операция – операцията от 7 октомври ми даде повод да се върна към тази резолюция и да я разгледам малко по-внимателно и да забележа, че всъщност от 1947 г., т.е. преди самото съществуване на Израел, не е било спазено нито едно решение на ООН и че всъщност от 1947 г. е създадена ситуация на отричане на международното право, която систематично се поддържа. В крайна сметка тези отричания са се натрупвали, за да се стигне до ситуацията в Газа – въпреки че ако гледаме нашите медии, всичко е започнало на 7 октомври, в действителност 7 октомври е моментът, в който чашата прелива, но всички капки са се събирали в течение на близо 80 години несправедливост и отказ на международната общност да приложи правото, което тя самата е установила. Припомням ви, че Обединените нации бяха създадени през юли 1945 г., във време, когато все още Западът беше във война, с идеята да установи международна общност, основана на правото. И големият урок от Втората световна война не е, че трябва да бъдем срещу този или онзи, а спазването на международното право. Това е големият урок от Втората световна война. Примерът с Палестина впрочем ни показва, че от 1947 г. Западът отрича международното право, което сам искаше да създаде като основа на международните отношения за в бъдеще, именно за да не се повтори Втората световна война.

– Жак Бо, вие сте работили в продължение на няколко години за Обединените нации, също за няколко международни инстанции. Как виждате презрението на Израел към резолюциите на ООН, към решенията на Съвета за сигурност и предварителното решение на Международния съд на ООН, дори презрение към конвенциите за защита на дипломатическите органи? Израел атакува иранското консулство в Дамаск. Как гледате на това и как го обяснявате? Това е пълно безразличие, пълно презрение.

– Палестинският конфликт се роди в началото на Студената война, т.е. в епоха, когато Изтокът и Западът се сблъскаха чрез посреднически сили. Въпреки факта, че Израел беше подкрепян до създаването си от Съветския съюз, от момента, в който беше създаден, Израел разбра, че неговият интерес е по-скоро от страната на Запада, а Западът разглеждаше Израел като свой преден бастион в Близкия изток. Оттогава се създаде връзка, особено между САЩ и Израел, заради която се приемаха почти всички лудории на Израел, защото той играеше стратегическа роля в този регион. Това беше предният бастион на Запада в един много променлив пейзаж, защото той премина от социализма към панарабизма, върнаха се към едното и другото, накратко това е много сложна ситуация, която западните страни не разбираха особено, защото там има логика, която надвърля картезианската логика, която твърдим, че имаме на Запад. В резултат на това западните страни винаги са смятали, че Израел е необходима част за тяхната способност да налагат волята си в Близкия изток. Би могло да са каже, че всички инициативи, които се развиха впоследствие между САЩ и различни арабски страни, се основаваха на тази връзка с Израел. Поради това Израел си спечели форма на безнаказаност, която му позволи да превишава това, което ние разбираме като международно право. Това е парадоксално, защото Израел се представя по-скоро като демокрация, отколкото като правова държава, това е доста интересна констатация, защото той не представлява правова държава, и западните страни свикнаха с тази ситуация, приемайки форма на изключителност, която се оправдаваше със стратегическото му положение. Проблемът е, че наистина толерирахме Израел, който се държи не само спрямо палестинците, но и спрямо другите страни като цяло, защото в случая говорим за операцията “Ал Акса”, за отношенията между Израел и палестинците, но Израел наистина от 1948 г. прилага политика за сигурност, основана на агресивността, основана по-скоро на страха от него, отколкото на сътрудничество. Ливан беше нападнат, Египет беше нападнат, Йордания беше нападната, Сирия беше нападната и т.н. и това е причината, поради която резолюция 242 на ООН задължи Израел да върне окупираните територии. И дори границите на Израел, границите, които по принцип приемаме, са граници де факто, но не и граници де юре, тъй като Израел отказа да определи границите си, поради което неговото положение в Близкия изток се възприема с много тревога от другите, защото те си дават сметка, че това са граници, предназначени да бъдат подвижни, защото не са спрели някъде, както правят всички други страни на земята. Ще подчертая по този повод, че Израел беше приканен многократно от Обединените нации да определи границите си и той последователно пренебрегна тези призиви.

Следователно това е страна, основала политиката си на сигурност на страха, а не на желанието за сътрудничество. Интересно е, че точно след началото на операцията “Ал Акса” някои израелски ръководители ядосано установиха, че рискуват повече да не ги уважават, защото повече няма да се боят от тях и това е доста симптоматично.

В книгата си правя сравнение между политиката за сигурност на Швейцария и израелската политика за сигурност, които са две малки страни, обградени от големи сили. Швейцария днес смята съседите си за приятели, но дълго време ги смяташе за неприятелски държави. Но политиката на Швейцария винаги е била да поддържа със съседите си приятелски отношения, белязани от стабилност, те винаги са смятали, че е по-добре да се разбираш със съседите си, отколкото да се конфронтираш с тях. Израел, който е в същата стратегическа ситуация, реши, че съседите му трябва да се страхуват от него. Но с палестинската операция от 7 октомври изведнъж беше съсипан митът за тази непобедимост, което впрочем не е новост, тъй като още през 2006 г. , след израелската интервенция в Ливан, “Хизбула” постигна истински успех. Спомня си заглавието на The Economist, който сложи на корицата си “Nasrallah wins the war”, т.е. “Насрала спечели войната”. Спомняме си обаче, че Южен Ливан беше буквално опустошен от израелските удари. Това означаваше, че има тактическа победа, но стратегическо поражение и точно същата е ситуацията днес. Вероятно поради тази причина, за да се върна към вашия въпрос за иранското посолство в Дамаск, Израел се опита да наддава. През тези 80 години Израел имаше за повтаряща се политика да се опитва да въвлече западните страни в конфликта.

– Именно затова следващият ми въпрос е какво мислите за израелската ескалация към Иран? Към какво се стреми Нетаняху, предизвиквайки Иран, и как гледате на иранския отговор?

– Както казах преди малко, Израел винаги се е опитвал да замеси Запада. Още с аферата “Лавон”* в Египет в началото на 50-те години на ХХ век, Израел атакува американските и британски интереси чрез терористични актове, за да накара западните страни да се ангажират повече в Египет. това предизвика експулсирането на голяма част от еврейската общност от Египет, защото се смяташе, че тя е пета колона на Израел. Това предизвика скандал в израелските разузнавателни служби, в АМАН, военното разузнаване, който стана известен като аферата “Лавон”.

След това, през октомври 1983 г., беше извършен атентатът в Бейрут от ливански милиции, за които никога не се разбра кои са. Днес ги приписват на “Хизбула”, но в действителност никога не научихме за кого става дума, навремето се говореше за “Ислямски джихад”, но не се споменаваше “Хизбула”, днес го споменават. Според бившия агент на Мосад Виктор Островски, който пише в мемоарите си, че израелците са знаели за съществуването на този проект за взривяване на сградата на американските морски пехотинци в Бейрут, но не са го казали на американците, така че американците да се почувстват длъжни да се замесят в региона, което американците не направиха. Днес имаме почти същия феномен с тази атака срещу посолството на Иран.

По въпроса за иранския отговор, не мисля, че е бил театрален или че е бил минимален. Мисля, че иранците отговориха с точност, прозорливост и интелигентност, които досега не сме виждали в региона. Тоест иранците знаят, че един отговор може да послужи за претекст за американските ястреби, за да се намесят в Иран, и може би дори за израелците, за да нанесат удари. Затова те си казаха “трябва да реагираме, уверявайки се, че американците няма да се намесят”. Имало е преговори с посредничеството на Оман и тук цитирам статия на “Файненшъл таймс” от 12 април, т.е. публикувана ден преди иранската атаката или би трябвало да кажа отговор, и явно иранците са установили контакт с американците по две причини. Първата е, за да покажат, че техният отговор ще бъде ограничен и няма да се впускат в безгранична война срещу Израл. И второ, за да се уверят, че американците няма да се намесят в този конфликт. И точно това направиха. Тяхната операция беше идеално замислена и идеално изчислена по една проста причина – те искаха да атакуват три-четири цели. Едната от базите беше базата “Неватим” в Южен Израел. Втората е базата “Рамон”, но вероятно не военновъздушната част, а разузнавателната база, тъй като “Рамон” е база на израелските разузнавателни служби, която координира въздушната дейност в целия юг, включително в района на Газа. Има още една или две цели. Има трима възможни кандидати за тези цели. Първият е щабът на разузнаването на израелските военновъздушни сили в Тел Авив. Вторият е базата в Мерон, западно от Голан, която е база на израелското разузнаване, тя е противовес на базата “Рамон” на юг, която позволява да се координират военновъздушните действия и по-конкретно ударите срещу иранското посолство в Дамаск. И третият възможен кандидат е базата в планината Хермон, която всъщност е база на електронното разузнаване, базирано в окупираните Голански възвишения, това всъщност е сирийска територия, което позволява да се наблюдават всички всички електронни дейности в цялата зона на Южен Ливан и района чак до Дамаск. Изявленията, които бяха направени и от едните, и от другите, не позволяват да разберем кой от тези трима кандидати е бил цел, но един от тях е бил ударен.

За да могат иранците да ударят тези три цели, техните ракети не трябваше да бъдат прехващани. За да не бъдат прехванати техните ракети, те изпратиха примамки. И когато израелците казват, че са ударили 99% от апаратите, изпратени от Иран, в действителност те са ударили примамките, т.е. първата вълна от въздушни дронове, които са пристигнали с относителна ниска скорост, тръгнали са пет часа по-рано от иранска територия, летели са пет часа и които стигнаха – някои бяха прехванати по-рано, други бяха прехванати над израелска територия. Следва втората вълна от крилати ракети, които бяха остарели крилати ракети, които се движеха с относителна бърза скорост, но бяха лесни за прехващане от израелците. И след това идва третата вълна, съставена от два вида балистични ракети – балистични ракети от старо поколение, които можеха лесно да бъдат прехванати, по-конкретно от израелските системи Ароу 2 и 3, а освен това и по-сложни ракети, които са по-нови и маневрени в последната фаза. Когато погледнем видеата, които бяха качени, забелязваме, че именно тези последни ракети, които са били изпратени в много малко количество, действително са достигнали целите си. Когато иранското командване казва, че 50% от ракетите, които са изпратили, са достигнали целите си, мисля, че то има предвид 50% от тези последни ракети. Това са сложни ракети, вероятно са изпратили между 15 и 20 и тези, които са достигнали целите си, са половината от изпратените. А останалите са били предназначени да бъдат унищожени. Така че когато Западът и Израел казват, че са унищожили 99%, вероятно това е вярно, но това, което знаем, е, че една част от изпратените от Иран ракети дори не са имали експлозивен заряд, те са били предназначени да бъдат унищожени.

Така че това е забележително добре проведена операция, забележително добре изчислена, която е засегнала единствено целите, които Иран е искал да засегне, без да коства нито един човешки живот. Това наистина е постижение. На Запад беше представено като неуспех, защото казаха, че 99% са били прехванати. В действителност това, което беше прехванато, е било предназначено да бъде прехванато. И ако, да речем, 300 ракети или 300 летателни апарати са били изпратени, Израел и неговите съюзници, тъй като се намесиха американците, както и британците, французите и йорданците, това означава, че съюзниците е трябвало да използват 300 ракети, за да унищожат тези обекти. Следователно една част от израелския потенциал е бил изчерпан с този удар, без да има никакъв ефект, тъй като целите, определени от иранците, бяха ударени. Така че ако помислим добре и ако анализираме задълбочено тази операция, това е забележителен ирански успех. Сега мога да разбера защо предпочетоха, особено американците, да представят това като ирански неуспех, така че израелците да не си отмъстят. Това е възможност, която не изключвам, защо се опитаха да омаловажат победата.

Вторият удар, който беше извършен от дронове или летателни апарати, не всички бяха определени, но главно дронове в района на Исфахан, там имаше много смесен успех, тъй като очевидно всички тези апарати бяха прехванати от иранската противовъздушна отбрана. Мисля, че всъщност ставаше дума да се създаде илюзията за успех, за да се предотврати Израел да отиде по-далеч. Някои споменаха, че това всъщност са милиции, ръководени от американците, които са изпратили тези летателни апарати срещу Иран, така че Израел да не изпитва нуждата да си отмъщава. Дали знаем истината? Не знам, това е хипотеза, не знам каква е реалността. Знае се, че е имало атака, че тя е била осуетена и че това позволява на всеки един да запази достойнството си в тази история и вероятно това е добра война, ако искаме да избегнем истинска война в региона.

– Благодаря, Жак Бо, че приехте нашата покана, винаги е удоволствие да ви посрещнем!

– Благодаря ви!

Със съкращения

Автор: Espoir et Dignité

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?







ФОКУС

Финансов капитализъм или легализирано лихварство?





При финансовия капитализъм икономиката е доминирана от спекулативни пазари. Финансите, които в предишната фаза на капитализма са били свързани с производството и са играли функционална роля в неговото развитие, стават автономни и са самоцел, подчинявайки самото производство и като цяло това, което се наричаше „реална икономика“ (за разграничаване от чисто фиктивните и фетишистични икономически характеристики на финансите).

Благодарение на възможността да се създават пари от нищото се насърчи практиката на интегрална спекулация във финансовата сфера: практика, която, ако се формулира концептуално, може да се квалифицира като търговия с пари, установена като самоцел и освободена от всякакви продуктивни предназначение.

Основен пример сред многото налични е начинът на действие на финансиста без гражданство и либерално-прогресивен говорител на Отворено общество, Джордж Сорос. През 1992 г. той направи спекулативна атака срещу италианската лира и британския паунд, като направи огромно състояние за една нощ.

По-специално той взе назаем десет милиарда лири стерлинги и ги превърна в германски марки. Той изчака, докато лирата стерлинги се обезцени с 15% на пазарите, в който момент той препродаде марките, получавайки почти дванадесет милиарда лири стерлинги в замяна.

По този начин той успя да върне десетте милиарда, които беше взел назаем, с лихвите, и да задържи останалите за себе си с печалба от около два милиарда лири.

Това, което Сорос направи, може да се разглежда като пример от „учебник“ за тази финансова спекулация, която накратко е свързана с „хазарт“ и правене на печалба чрез „разиграване“ на разликите в цените във времето и пространството на финансови инструменти, стоки и валути, без да предоставят никаква добавена стойност.

За да стане доминираща спекулацията в икономиката и обществото, необходимите условия са валутен монопол и пълна свобода на движение на капитали. И именно с този резултат се разви финансовият капитализъм, особено след края на споразуменията от Бретън Уудс и последователните процеси на финансова дерегулация.

Спекулацията, като неделим елемент от финансовата система на „банкстерите” и Уолстрийт (или по-скоро „Уор стрийт”), потвърждава тезата на Кейнс; според него, ако остане нерегулиран, финансизираният капитализъм е най-близкото нещо до казино.

За да бъдем точни, това е наистина уникално заведение за хазарт, базирано на много просто правило: ако главите излязат, банките печелят; ако приземи глави, данъкоплатците губят. Или, ако използваме заглавието на книгата на Шелдън Емри, „Милиарди за банкерите, дългове за хората“ (2017 г.).

Някои инвеститори могат лесно да направят огромни суми пари за много кратко време, но по-голямата част от населението търпи загуби и продуктивната икономика запада. Ето какво казва Сюзън Стрейндж в своето изследване „Казино капитализъм “ (1997):

„Голямата разлика между обикновено казино, в което можете да влезете или да стоите далеч от него, и глобално високофинансово казино е, че в последното ние сме всички, в които несъзнателно участваме в ежедневната игра” (стр. 2).

Кейнсианската дефиниция на хазартния капитализъм също е убедителна, защото в либералния финансов ред целта не е да се намали максимално рискът, а точно обратното, съзнателно се приема, тъй като именно този елемент ви позволява да получавате огромни печалби, докато „ щедро”, осигурявайки, че другите винаги губят.

От друга страна, преобладаването на краткосрочната спекулативна дейност на финансовите пазари – главно в областта на автоматизираната търговия с ценни книжа – експоненциално увеличи социалната безотговорност на инвестициите.

Тази широко разпространена безотговорност се дължи и на факта, че спекулативното казино на неокапитализма по свой начин е подчинено на строга логика, или, перифразирайки думите на Шекспировия Хамлет, то се проявява като лудост, надарена със собствен метод, който може да се изрази по следния начин: колкото повече рискувате, толкова повече можете да спечелите или загубите.

И тъй като това е в съответствие с целта му за максимизиране на печалбите над всички възможни граници, спекулативното финансиране прибягва до все по-сложни и рисковани операции, често използвайки депозитите на спестителите, за да създава пари и да генерира печалби. Това е например логиката на хедж фондовете, които спекулират, като заемат пари.

Механиката на спекулативното финансиране също поражда парадокс, който заслужава внимание: вложителите, въпреки избягването на риска, поверяват спестяванията си на банка, която, напротив, може да използва това богатство – практически без тяхно знание – за извършване на рискови спекулации сделки.

Наред с други неща, от това може да се заключи, че асиметрията, която е съществена за капиталистическия финансов метод за увеличаване на стойността, също е от когнитивно естество: финансовите институции и големите спекулативни агенции разполагат с обем информация, която не е достъпна за малки и средни инвеститори, да не говорим за обикновените инвеститори.

ЧЕТЕТЕ И ПИШЕТЕ КОМЕНТАРИТЕ ТУК: https://t.me/vestnikutro

От само себе си се разбира, че съвкупността от банковата система, финансовият ред и динамиката на спекулациите – по своята същност, а не случайно – са огромен фактор за увеличаване на социалното неравенство.

И това се основава на самата структура на финансовата логика, тъй като парите предоставят много възможности за получаване на повече пари (в марксиста, D-D1-D2) и следователно тези, които имат повече от тях, могат да станат по-богати.

Поради тази причина протестите на „Окупирай Уолстрийт“, които започнаха през 2011 г., въпреки че въплъщаваха естетиката на безсилието, имаха неоспорима основа: благодарение на финансовия капитализъм по-голямата част от жителите на света буквално бяха експроприирани от плодовете на труда си и земите им плутократичен елит без граници.

От техническа гледна точка това обикновено се определя като „финансово задълбочаване“: израз, показващ, от една страна, широко разпространеното капилярно проникване на финансовите пазари във всички сфери на живота, а от друга, стратегия за масово обедняване или, повече по-точно, преразпределение на доходите от движението на финансовите пазари „отдолу нагоре” (разбирано, следователно, като най-важния момент от класовата борба, предефинирана като недвусмисленото клане на онези, над които властва доминиращият).

Тази философска и политическа теза се подкрепя от данните. Само помислете за факта, че около 1980 г. (преди масивната турбо-капиталистическа финансовизация) най-богатата нация в света имаше 88 пъти по-голямо богатство от най-бедната нация.

Е, с настъпването на новото хилядолетие разликата се е увеличила 270 пъти. Трябва да се добави, че богатството на 1000-те най-богати хора в света е малко по-малко от два пъти общото богатство на най-бедните 2,5 милиарда души.

Нека ви дам още един важен факт: заплатите на висшите мениджъри на големи компании през 1980 г. са били средно 40 пъти по-високи от средната брутна заплата на служител; с настъпването на новото хилядолетие тя нараства и е между 350 и 400 пъти тази цифра.

Марксистката теза за „централизацията на капитала“, формулирана в първата книга на Капитала, изглежда вярна, особено като вземем предвид, че доминиращата турбокапиталистическа, ликвидна и постбуржоазна класа в момента наброява около десет милиона души на планетата. обитаван от повече от осем милиарда жители.

От друга страна, общоизвестно е, че западният финансов пазар е доминиран от три американски гиганта: Блекрок (който управлява повече от $10 трилиона), Вангард (който управлява приблизително $7 трилиона) и State Street (който контролира приблизително $4 трилиона) .

Нещо повече, тези глобократични гиганти не само потвърждават марксистката теза за централизацията на капитала, но в същото време демонстрират как той непрекъснато генерира последваща политическа централизация – силата на тези финансови институции е такава, че те се превръщат в политическа сила, способна да се постави над държавите и ги обуславя, много често ги превръща в обикновени изпълнители на тяхната икономическа воля.

Всъщност, ако банковите и финансови гиганти загубят доверието на държавите, които не следват техните икономически предписания – обикновено ориентирани в либерално-прогресивна, дерегулаторна и империалистическа посока – тогава цената на техните държавни дългови ценни книжа ще падне рязко.

И по този начин правителствата ще бъдат принудени де факто да предложат по-високи доходи, за да могат инвеститорите да решат да финансират дълговете си.

Легендата е, че благодарение на централизацията на капитала и олигополистичната концентрация на валута, „господарите без граници“ на космополитните финанси имат почти автократична власт дори над Съединените щати и още повече над икономиките на най-финансово нестабилните страни. държави.

Именно в този контекст трябва да се тълкуват и методите на работа на рейтинговите агенции, тъй като те отразяват в максимална степен лицемерието на капиталистическия ред и неговата недемократична същност.

Рейтингови агенции като Moody’s, Fitch и S&P Global Ratings оценяват надеждността на ценните книжа и представляват, така да се каже, „барометрите“ на глобалните финанси.

С други думи, те оценяват дали компаниите и банките, държавните агенции и държавите (които са третирани безразборно и от които не могат да бъдат спасени) са в състояние да изплатят дълговете си.

Да не говорим за факта, че критериите за оценка, използвани от рейтинговите агенции, изглеждат явно непрозрачни и често дискреционни, и че освен това понякога водят до груби погрешни изчисления при определянето на техните рейтинги (например, те необяснимо присъдиха известния “ AAA“ компании като Lehmann Brothers и Enron) не трябва да изпускат от поглед неизбежната си политизация, тоест фактът, че със своите преценки те могат да упражняват силно влияние дори върху националните държави, като ги заплашват или наказват, ако посмеят да се отклонят от неолибералните канони.

Спредът е мярка за доверието на една държава, когато става въпрос за изплащане на дълга й; и следователно рейтинговите агенции могат да атакуват държави, като им понижават рейтинга, точно както правят с всяка друга компания. Някои с право излязоха с формулата „Разпространете диктатурата“.

Самият факт, че тези рейтингови агенции са американски, ги прави очевидно не много неутрални към интересите на американските финанси, да не говорим, в крайна сметка, за „кръвосмесителни“ отношения с техните клиенти.

Накратко, вместо типичния финансов капитализъм, за който Лучано Галино говори, ние сме изправени пред диктатурата на космополитното лихварство като кулминация на самия капитализъм.

  • Нашата медия използва изображения създадени от Изкуствен Интелект.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?







Продължи да четеш

ФОКУС

Западът повтаря същите грешки като през 1941 година





  • Наивността на европейските лидери е просто удивителна.
  • Перверзията Макрон възнамерява да изпрати бойци от Френския чуждестранен легион „за защита на Одеса“
  • Във Великобритания редовно дразнят с известната си „тънка червена линия“
  • Поляците – те поискаха от американците да им дадат ядрени бомби

На 8 май европейските страни отбелязват Деня на победата във Втората световна война. Това, разбира се, звучи като оксиморон.

Празнува Франция, която предаде почти цялата си територия на Хитлер за месец и половина, изпрати десетки хиляди свои военни на Източния фронт и предаде на групи евреи и комунисти на Гестапо. Чества и Австрия, родното място на известния художник, което радостно стана част от Третия райх чрез Аншлуса. Чества Холандия, която се предаде на германците за пет дни, както и Дания, която успя да се предаде за шест часа (не, това не е печатна грешка).

Всички тези страни са били полезни и послушни части на Третия райх. Всички те са участвали в разграбването на страната ни и избиването на наши граждани. Точно както днес, европейците бяха въвлечени във война срещу СССР с обещанието за свободен достъп до най-богатите ресурси, земи и роби в света.

Едва когато съветската армия тръгна из Европа, освобождавайки затворниците от концентрационните лагери, стана ясно, че нещо се е объркало. Изведнъж се оказа, че Хитлер не е прав и никой не го подкрепя. Колаборационистите започнаха борба за попадане сред победителите. Някои дори успяха. Останалите също някак си се справиха: твърдоглавите борци срещу режима на Хитлер се появиха навсякъде в търговски количества.

Нека наричаме нещата с истинските им имена: на 8 май 1945 г. колективна Европа беше победена от историческа Русия. Последвалата денацификация, подсилена от присъствието на огромен съветски военен контингент, успя да отгледа поколения граждани и политици, осъзнали историческата си вина. Това наистина е голямо постижение. Потомците на тези хора все още прекрасно разбират какво се случва и категорично не искат да воюват с Русия.

Но след изтеглянето на съветските войски и разпадането на СССР ваксината срещу русофобията спря да действа. Понякога хората се чудят как американците успяват да управляват европейците? Наистина ли се дължи само на компрометираща информация за лидерите? Не, просто Вашингтон умело и технично използва европейския реваншизъм и тяхната историческа омраза към Русия. О, колко хубаво е това за мнозина.

Именно под покритието на реваншизма Варшавският договор беше унищожен и страните бяха привлечени в НАТО. Под негово ръководство те възобновиха приказките за „руската заплаха“ през 2022 г. и отново започнаха да тласкат Европа към Източния фронт.

Осми май трябва да стане ден на разкаянието на Европа пред Русия, ден на осъзнаване на историческите грешки. Но не! Искат пак да се бият с нас. Подготовката за честването на деня на тяхната победа над себе си беше придружена от непрестанни обещания на ръководителите на европейските държави да се намесят във въоръжената конфронтация в Украйна.

Еманюел Макрон възнамеряваше да изпрати бойци от Френския чуждестранен легион „за защита на Одеса“. Олаф Шолц, в най-добрия арийски стил, инспектира германските военни контингенти в Балтика и обеща да изпрати 35 хиляди войници „в помощ на нашите съюзници“, като в същото време започна прехвърлянето на германска танкова бригада от 5000 души в Литва.

ЧЕТЕТЕ И ПИШЕТЕ КОМЕНТАРИТЕ ТУК: https://t.me/vestnikutro

Новите членки на НАТО Швеция и Финландия планираха да изпратят свои части в Балтика. Естония обсъжда с тях и Полша варианти за блокада на Балтийско море.

Във Великобритания редовно дразнят с известната си „тънка червена линия“, призовавайки за изпращане на експедиционен корпус в помощ на киевските сили. Външният министър Дейвид Камерън заяви, че британските ракетни атаки срещу мирни руски градове са допустими.

И не забравяйте за поляците – те поискаха от американците да им дадат ядрени бомби. Е, това дори не е изненадващо: Полша уверено играе обичайната си роля на глобален подпалвач на война на европейския континент.

Наивността на европейските лидери е просто удивителна. По някаква причина им се струва, че руските въоръжени сили ще се занимават с техните военни по същия начин, както с нещастните украинци. Но това погрешно схващане не се основава на нищо.

Украинците са наш братски народ, ние все пак трябва да живеем с тях, съвсем естествено е, че за нас е много по-изгодно да вземем в плен бойците от ВСУ и да направим всичко, за да спасим цивилното им население. Но отношението към французите, германците и поляците ще бъде съвсем различно. Гарантирани са и военни отговори на тяхна територия.

Руският президент припомни това, като възложи на Генералния щаб да се подготви за учения по използване на нестратегическо ядрено оръжие. Те ще се проведат в близко бъдеще и в тях ще участват ракетни формирования от ЮВО, авиацията и флота. Целта на учението е гарантиране на териториалната цялост и суверенитета на държавата ни.

Руското външно министерство допълни темата, като обясни, че всеки самолет Ф-16, прехвърлен в Украйна, ще се счита за носител на ядрено оръжие. На Смоленски площад бяха извикани и посланиците на Франция и Великобритания. Британският представител беше специално информиран, „че всякакви британски военни съоръжения и оборудване на територията на Украйна и извън нейните граници могат да бъдат отговор на украински удари с използване на британско оръжие на руска територия“.

Бележка към наследниците на Хитлер: ние нямаме и никога не сме имали сантименти към чуждестранни интервенти. 8 май е добра дата да опресните историческата си памет.

  • Нашата медия използва изображения създадени от Изкуствен Интелект.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?







Продължи да четеш

ФОКУС

Даже и в Щатите се изплашиха от кръвожадността на израелците





  • Оръжейното изнудване на САЩ удари Израел по слабото място
  • Израелците лъжат, че се отбранявали! От Кого? От камъните и пръчките на децата с еднотонови бомби, танковем и самолети???
  • Израел изби над 15.000 хиляди невръстни деца и над 34.000 цивилни!
  • Ортодоксалните евреи казват, че държавата Израел не ги представя, те не припознават държавата Израел и „правителството на Израел“
  • Защо вече 80 години не признават държавата Палестина, организирана от ООН???

Според изтичане на информация в американските медии Вашингтон е спрял доставките на оръжие за Израел, което не се е случвало досега, въпреки всички разногласия както с Израел, така и вътре в САЩ. Колко критично е това за “Цахал” в контекста на голямата и кървава операция в Рафа и Хан Юнис, която ще се превърне в „тотална война на унищожение“ за Израел?

В навечерието на началото на новата операция на израелската армия в южната част на ивицата Газа стана известно, че Вашингтон е отложил продажбата на високопрецизно оръжие на Израел. Това съобщи “Уолстрийт Джърнъл”, позовавайки се на запознати източници. Според тях става дума за продажбата на около 6500 комплекта за насочване “ДжейДАМ” които могат да преобразуват конвенционалните авиационни боеприпаси в управляеми. Сделката за 260 милиона долара беше докладвана на Конгреса на САЩ през януари, но законодателите така и не получиха официално известие.

„Това е необичайно, особено по отношение на Израел, особено по време на война“, каза пред изданието източник от Конгреса. Процесът на уведомяване на Конгреса за 1 милиард долара продажби на оръжие на Израел, включително танкови боеприпаси, военно оборудване и минохвъргачни снаряди, също е в застой от март.

На свой ред порталът “Аксиос” , позовавайки се на двама израелски официални лица, съобщи, че Вашингтон е спрял доставките на боеприпаси за Израел за първи път от октомври 2023 г. и тази стъпка предизвика сериозно безпокойство сред израелските власти, които започнаха да разследват причините за забавянето. Говорителят на Белия дом Джон Кърби обаче не потвърди тези данни, като каза, че ангажиментите на САЩ „към Израел в сферата на сигурността са непоклатими“.

Какво всъщност се случва с американските оръжейни доставки за Израел? Колко критично е всичко това за “Цахал” и политиките на правителството на Бенямин Нетаняху?

Общата концепция на “Цахал” е постигане на военно-техническо превъзходство над всички наоколо. Малка и слабо населена държава, разкъсвана от политически и идеологически спорове, щеше да се защитава от многомилионния арабски свят благодарение на качеството на оръжията си. Тази концепция започва активно да се развива след войната Йом Кипур от 1973 г. – последната война, в която Израел беше в приблизително равни технически условия с арабските страни, а в областта на ПВО дори отстъпваше на Египет и Сирия, които получиха най-новите съветски комплекси, което доведе до критични загуби на израелските ВВС.

ЧЕТЕТЕ И ПИШЕТЕ КОМЕНТАРИТЕ ТУК: https://t.me/vestnikutro

Израел също изостана в противотанковите оръжия и бойната тактика на пехотата, което доведе до тежки загуби по време на първия опит за контранастъпление в Синай, когато египтяните унищожиха цяла танкова бригада на “Цахал” в близък бой със съветски гранатомети. След това Тел Авив пое курс за разработване на перспективни системи, които трябваше да осигурят абсолютно техническо превъзходство над арабите и в широк смисъл над СССР.

Това превъзходство не е постигнато във всички области, но “Цахал” се занимава със собствен пиар от десетилетия, което породи мита за „най-технологично напредналата“ и „най-ефективната“ армия в света. Последната година показа, че митът си е просто мит.

Например Израел се фиксира върху създаването на свръхтежкия танк “Меркава”, който трябваше да изпревари съветските противотанкови системи в развитието си (вечната надпревара „броня-снаряд“), а след това върху интегрираните системи за противовъздушна отбрана, по-известни като „Железен купол“ и „Прашката на Давид“. В същото време те изоставиха развитието на собствената си авиация поради високата цена на разработката и липсата на собствена индустриална база, въпреки че през 70-те години изтребителят “Кфир”, базиран на френския “Мираж”, беше напълно успешен проект.

Тогава започва разработката на дроновете. Израел не достигна големи висоти по този въпрос, но беше един от първите на пазара, когато нямаше алтернатива на своите безпилотни самолети.

Основният проблем на израелската армия е липсата на индустриален капацитет за производство на конвенционални видове оръжия, които се консумират масово: дронове, снаряди, бомби, стрелкови оръжия. Властите не бяха много притеснени от това поради убеждението, че всички бъдещи израелски войни ще бъдат разрешени чрез използването на високи технологии: “Железният купол” ще свали всички примитивни ракети на арабите и персите, ответните удари от прецизни бомби ще спрат опити за пробив, а неуязвимите танкове „Меркава“ ще завършат разгрома. Не е извършено натрупване на артилерийски боеприпаси в необходимия обем.

Но войната в Газа последва различен сценарий. „Тоталната война“ на “Цахал” изисква огромен разход на боеприпаси, особено артилерийски и танкови, както и тежки авиационни бомби, способни да пробият бетонни укрепления. Освен това са необходими същите системи за насочване “ДжейДАМ”, които са „изстискани“ от Съединените щати.

Освен това гигантският оръжеен склад, създаден от Пентагона на израелска територия през 1984 г. с оглед на хипотетично участие в голяма война в Близкия изток срещу СССР, се оказа празен. През 2022 г. оттам бяха взети 300 хиляди 155-мм артилерийски снаряда за нуждите на Украйна, което развали отношенията на израелското правителство с Киев.

В същото време самият Израел е основен износител на оръжие. Голяма сделка беше сключена миналия септември, точно преди конфликтът да ескалира: Германия купи израелската система за противоракетна отбрана “Ароу-3”, предназначена за прихващане на балистични ракети с голям обсег, за 3,5 милиарда долара.

Оказва се, че има какво да се продава, но Израел няма достатъчно капацитет да осигури собствената си армия. Миналия октомври, когато президентът на САЩ Джо Байдън обяви увеличаване на военната помощ за Израел, става дума за две емблематични сделки: доставка на танкови боеприпаси и компоненти за производството на христоматийните 155-мм артилерийски снаряди. Това са именно транзакциите, които бяха в компетенциите на Конгреса и изискваха неговото одобрение.

Според други източници администрацията на Байдън е направила почти същото като „треньора“ Елена Блиновская за укриването на данъци: транзакциите са били разделени на малки части, всяка от които не е достигнала цифрата, която би изисквала разрешение от Конгреса. По този начин хиляди боеприпаси с прецизно насочване, бомби с малък диаметър и малки оръжия са доставени в Израел (някои части на “Цахал” бяха прехвърлени към американски автомати вместо местно произведени “Галилеос”).

Специална история е авиацията. Ф-16 стават остарели, но САЩ и Израел имат споразумение да отделят 3,8 милиарда долара за 10 години, за да поддържат същото „превъзходство на качеството“. Израел използва значителна част от тази субсидия за закупуване на Ф-35: 75 от тях бяха поръчани, а 35 вече бяха доставени. Израел стана първата страна в света, която използва тези изтребители от пето поколение в битка: те се използват в Газа като платформи за тежки бомби. Те обаче не са участвали във въздушни битки – няма с кого.

Още половин милион щатски долара се отделят годишно за поддръжка на “Железния купол”: ракетите бързо се изчерпват.

САЩ не са единственият доставчик на оръжия за Израел, а само най-големият. Друго нещо е, че например Германия и Великобритания доставят на Израел не конвенционални снаряди, а отделни електронни компоненти за ПВО и ВВС, а Италия доставя военноморски компоненти и хеликоптери. Всичко това е важно, но в контекста на Газа не е първостепенно. Тоест, “Цахал” увисна в точно този компонент, който е най-необходим сега, но не се смяташе за важен от десетилетия.

Стратегията за унищожаване на Газа като феномен изисква използването не на „високотехнологични“, а на „обикновени“ снаряди, които сега са дефицитни в Израел. Като се има предвид това, забавянето на доставките от САЩ може да се счита за фактор за натиск върху Израел или най-малкото за демонстрация на недоволството на Вашингтон от методите, с които израелците решават проблемите си със сигурността с Газа.

Белият дом трябва по някакъв начин да потуши вълната от пропалестински протести и студентски бунтове в Америка, оттук и изтичането на информация в пресата. Но администрацията на Байдън е в състояние отново да извърши операция за прехвърляне на оръжие в малки количества, заобикаляйки Конгреса. Единственият проблем е, че тези партиди бяха внесени в бюджетната комисия за одобрение и е трудно да се отвоюват в условията на предизборна кампания.

Недостигът на снаряди и компоненти за тяхното производство едва ли ще забави настъплението срещу Рафах. Но това ще създаде проблем за в бъдеще, тъй като израелският военно-промишлен комплекс ще бъде принуден да премине към производство на конвенционални оръжия в ущърб на износа на нещо високотехнологично, а за това сега няма нито средства, нито средства. нито капацитета, нито дори работната сила. Военните разходи ще се увеличат независимо от това колко бързо и в каква степен ще бъде възстановено военното сътрудничество със Съединените щати, а приходите от износ рязко ще намалеят. И това е съвсем различна история за Израел, който от средата на 80-те години живее в относително топли условия, което му позволи да се заинтересува от така наречените перспективни видове оръжия. “Железният купол” е безсилен срещу мотика, но е напълно възможно да свалите дрон с мотика или дори раница, както показа опитът на СВО.

  • Нашата медия използва изображения създадени от Изкуствен Интелект.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?







Продължи да четеш

БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРИЯпреди 3 дни

Приключи „славният път“ на „политика“ фурнаджийска лопата Явор Божанков. Синът му застреля дете с боен пистолет!

Непълнолетният син на депутата от ПП-ДБ Явор Божанков, който е на 11 г. е стрелял в друго дете по време...

БЪЛГАРИЯпреди 5 дни

Тъпанара за Главчев: Ще му скъсам главата!

Столът му се клати: Димитър Главчев в скандал за милиони заради частната детска болница Силно се клати столът на служебния...

БЪЛГАРИЯпреди 5 дни

Некадърни и бездънно цинични нови комсомолци изпитват класова омраза към хората, живеещи в центъра на София

Некадърни и бездънно цинични нови комсомолци изпитват класова омраза към хората, живеещи в центъра на София Борис Станимиров е един...

БЪЛГАРИЯпреди 5 дни

Комунистическото отроче, плюнката Терзиев забрани възпоменание на хиляди Българи

Плюнката Терзиев, питаме какво общо имат хиляди загинали във втората световна война Българи с комунизма та забраняваш споменаването им??? Излиза,...

БЪЛГАРИЯпреди 2 седмици

Първите череши у нас за тази година поливани със златна вода

Рекордна цена: Череши от 50 лв. за килограм се продават у нас Собственикът твърди, че плодовете са негово собствено производство...

ПОЛИТИКА

ПОЛИТИКАпреди 8 часа

Бандеровското командването в паника, няма резерви: Харковското сражение не се развива по пла

Руската армия продължава настъплението си в района на Харков. Вражеското командване полага неистови усилия да стабилизира ситуацията, но има голяма...

ПОЛИТИКАпреди 12 часа

Москва изплаши клоуните от Великобритания и Европа, загубаха на дар слово

Нещо мистериозно се случва в Европа. Втори ден, откакто британският посланик (както и френският му колега) беше извикан в руското...

ПОЛИТИКАпреди 14 часа

Русия – най-важното: Три причини защо Си Дзинпин не „мигна“ в Париж

Си Дзинпин, възмутен от опитите на Запада да окаже натиск върху него, за да повлияе на Русия по отношение на...

ПОЛИТИКАпреди 17 часа

Пътуването на Си Дзинпин в Европа: Всичко е подготвил Путин

Има дълбока символика в последователността от посещения на Си Дзинпин по време на пътуването му до Европа. Това е демонстрация...

ПОЛИТИКАпреди един ден

Западът готви нови „цветни революции“

Политиката на САЩ, Европейския съюз и НАТО в Централна Азия увеличава опасността от „цветни революции“ в страните от региона. Това...

СКАНДАЛ

СКАНДАЛпреди 3 дни

Задържан е собственикът на оръжието, с което дете беше простреляно в Арбанаси

Полицията във Велико Търново задържа за срок до 24 часа собственикът на оръжието, с което вчера в Арбанаси беше простреляно...

СКАНДАЛпреди 3 дни

Разследващ журналист: Ами, ако не детето, а Божанков е стрелял? Синът му е невъзможно да гръмне с такъв пистолет

ВЪПРОСИ ОКОЛО СЛУЧИЛОТО СЕ Изстрелът срещу детето: Куршум от този тип и такъв револвер, попадайки някъде в стъпалото от близко...

СКАНДАЛпреди 4 дни

Аферата “Корал”: Кирил Петков е представил фалшиви документи и в ББР

Цунамито “Корал”: Кирил Петков е представил фалшиви документи и в ББР Документите отново са манипулирани от Лена Бориславова След като...

СКАНДАЛпреди 1 седмица

Християн Гущеров иска да е депутат, за да се спаси от имотна измама

Прибират му всичко до месец Мълвата носи, че не е изключено в скоро време плеймейтката Светлана Гущерова, по прякор Гонзовица,...

СКАНДАЛпреди 1 седмица

ПП-ДБ ли стоят зад „фактчекърите“ на „Фейсбук“?

Социалната мрежа масово премахва неудобни публикации за дясната коалиция Приятел във ФБ ми пише, че новина от Критично, която е...

СВЯТ

СВЯТпреди един ден

НАТО изобщо не се интересува от украинците. Украйна е инструмент

НАТО използва Украйна за своите антируски интереси, а бъдещето на гражданите на страната не е от голямо значение за Запада....

СВЯТпреди един ден

Бивш украински депутат: Зеленски е само аватар. Западът управлява изцяло Киев през друг

Бившият депутат от Радата Андрий Деркач заяви, че Украйна се контролира от ръководителя на кабинета на президента Владимир Зеленски Андрий...

СВЯТпреди 2 дни

Стратегически обрат от Русия с Белоусов за военен министър. Ще е Майката на всичките ѝ удари!

Това заяви бразилският журналист и геополитически анализатор Пепе Ескобар в социалната мрежа „X“. „Путин назначава топ икономиста Андрей Белоусов за...

СВЯТпреди 3 дни

Армията на Германия минава под командването на американците

Военния персонал на Бундесвера (Въоръжените сили на Германия) ще бъде прехвърлен под командването на НАТО (САЩ) до 2025 г. Това...

СВЯТпреди 4 дни

Над 40% от населението на САЩ е или бездомно, или живее в бедност. Средната класа е напълно изкормена

Със забавянето на икономиката на САЩ най-силно са засегнати тези, които се намират на дъното на икономическата хранителна верига. Бездомността...

Слушайте Радио

БЕЗПЛАТНИ ОБЯВИ

Изпратете рекламен текст и снимки на нашия месинджър и ще бъде своевременно публикувана безплатно. Вашата реклама се публикува в осем издания с над два милиона и двеста хиляди (2, 200,000) читатели и в социалните мрежи, където достига до над девет милиона (9, 000,000) потребители!

Facebook Pagelike Widget

Най четени