Свържете се с нас

ИМОТИ

Отпадат декларациите за задължения при сделки с имоти и коли





Краят на архаичните милиони на брой клетвени декларации ще спести много пари, изчисли Камарата на нотариусите

Декларациите за липса на непогасени публични задължения, които гражданите са длъжни представят при прехвърляне на недвижими имоти и моторни превозни средства отпадат. Това обявиха от Нотариалната камара в съобщение, в което информираха, че обсъждат с НАП как точно ще стане това.

От 3 май 2024 г. влизат в сила измененията в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК), които премахват изискването за въпросните декларации.

Проверката за такива задължения вече ще се извършва от нотариуса по електронен път или, в ограничен брой случаи, от съдията по вписване. Според тези промени нотариусите и съдиите по вписване вече ще носят солидарна отговорност за задълженията, дължими от гражданите при неспазване на изискванията на закона.

Замяната на представянето на архаичните, милиони на брой клетвени декларации на гражданите годишно с ефективна проверка в реално време за наличието на непогасени, подлежащи на принудително изпълнение публични задължения, ще повиши чувствително събираемостта на приходите в бюджета, пишат от Нотариалната камара.

Нотариусите ще имат отдалечен достъп до информационните системи на НАП, по който ще получават информация през приложни програмни интерфейси. Той ще се реализира съвместно от дирекция “Информационни системи и електронно управление” и IT специалистите на Нотариалната камара.

Изградения електронен обмен на информация е иновативно решение за електронна административна процедура, която повишава ролята и отговорността на нотариуса при сделките с недвижими имоти и моторни превозни средства, посочват още от Камарата.

За целта НАП и Нотариалната камара провеждат обучения за стотици нотариуси и съдии по вписвания.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?







ИМОТИ

Нова мода: Живееш под наем, въпреки че имаш апартамент





  • Някои пък правят компромис с малко жилище, за да имат собствен дом

Заради високите цени на имотите много хора са готови да купят жилище с по-малка площ от първоначално желаната, за да могат да си позволят да имат собствен дом, разказаха брокери. Други пък правят компромис с района, в който купуват апартамент. Вместо в по-престижен и желан квартал купуват жилище в отдалечените от центъра части на града. Това е характерно не само за София, а и за останалите големи градове в страната. Тенденцията се забелязва и в Бургас.

Повече информация на сайта https://luxbulgaria.com/

Някои хора избират да живеят под наем, дори да имат апартамент, който дори може да са купили наскоро. Те дават под наем имота, който притежават, а живеят под наем в друг апартамент, в избрания от тях район. Причините за това може да са много, като например временна работа или училището на детето. Хората искат да са близо до работното място и близо до училището, но не смятат, че трябва да притежават имот в съответния район или пък, че трябва да продадат апартамента си и да купят друг. Само след някоя години може да се окаже, че човек е сменил работното си място, а детето – училището, и трябва да търсят жилище в друг квартал. Причина някои хора да живеят под наем, въпреки че имат жилище, може да е и голямата разлика между цените в различните квартали. Семейството може да няма достатъчно налични пари за покупката на апартамент в желания район, но да може да купи жилище в друг квартал. Така може да дава под наем апартамент и с малко доплащане всеки месец да живее в предпочитания квартал.

Цените на качествените имоти продължават да растат, казват брокери. Купувачите на пазара на ново строителство могат да избират между различни проекти и качество на жилищата, които са на конкурентни цени. В същото време предлагането на напълно готови жилища с оборудвана баня и подови настилки е ограничено и това е сред причините цените им да нарастват.

Повече информация на сайта https://luxbulgaria.com/

Сред купувачите в луксозния сегмент на пазара на имоти се наблюдава тенденция за нарастване на търсенето на къщи. Причината за това е изравняването на цените на луксозните апартаменти в големите градове с цените на къщите и недостатъчното предлагане на апартаменти във високия сегмент от пазара. Вместо покупката на голям луксозен апартамент човек може да стане собственик на къща, която има редица предимства, като например открито пространство, където да играят децата, предава Труд.

Цените на жилищата в София са в много широки граници, разказаха брокери на имоти. За апартаментите в южните квартали на столицата цените започват от 1500-1600 евро на кв. метър, но има и рекордни продажби в центъра на града за над 5000 евро на квадрат. Вече и в крайните квартали на столицата средните цени на жилищата са над 1200 евро на кв. м.

Най-високи са цените на обзаведените жилища с перфектно местоположение в най-желаните райони на София. Предлагането на такива имоти е ограничено, затова при пускането на подобно жилище на пазара цената може да бъде изключително висока.

Най-активен е пазарът при жилищата с по-високи цени, защото такива имоти купуват хора с високи доходи. А именно хората, които разполагат с по-големи суми в брой и имат високи доходи, най-често реализират покупки на апартаменти или къщи. Разбира се търсене има и на бюджетни жилища от хора, които искат да имат собствен дом, но нямат възможност да купят по-голям апартамент на по-хубаво място. Затова въпреки че нараства търсенето на жилища ново строителство, има интерес и сделки се сключват и със стари панелни апартаменти.

Повече информация на сайта https://luxbulgaria.com/

Имотите в София са най-евтини спрямо жилищата в останалите столици на страните от Европейския съюз. Това показва, че пазарът на имоти има голям потенциал за растеж, коментират брокери. С нарастването на доходите през годините и доближаването им до средните нива за страните от ЕС и цените на имотите ще растат и ще доближават тези в другите страни-членки, категорични са експертите. В София жилищата в момента са по-достъпни спрямо заплатите на хората отколкото в повечето столици на страните от ЕС. Което показва, че развитието на пазара на имоти през следващите години ще бъде към поскъпване.







Продължи да четеш

ИМОТИ

Под наем в София, вече боли – цените са пълна лудост





  • Купувачи на луксозни имоти са хора с високи доходи или такива, които имат налични средства
  • Наемът за апартамент в София с две спални от луксозния сегмент от пазара най-често е между 1000 евро и 1300 евро, а за къща – над 2150 евро.

В София жилищата от висок и средно-висок клас на пазара са над 15 хил., а в процес на изграждане са още няколко хиляди, посочват консултантите.

Средните офертни цени в столицата за продажба на апартамент с две спални от висок и средно-висок клас най-често са между 180 хил. и 230 хил. евро, пише в анализ на консултантска компания на пазара на имоти, пише „Труд“.

Цените за луксозна къща от редови тип (в комплекс от няколко еднакви къщи) са между 320 хил. и 450 хил. евро, а за самостоятелна къща – над 486 хил. евро.

Повече информация на сайта https://luxbulgaria.com/

Интересът към луксозните имоти е стабилен, казват брокери. Купувачи на луксозни имоти са хора с високи доходи или такива, които имат налични средства, които искат да вложат в имот, за да ги спасят от инфлацията, или за да повишат стандарта на живот на семейството си.

За тези хора не е от съществено значение повишаването на разходите за живот, а съответно желанието им и възможностите им да придобият нов дом не намаляват.

Освен наемите на жилища, нарастват и наемите на магазини. Наемите на търговски площи в моловете се увеличават на 40 евро/кв.м за месец. Същата тенденция се наблюдава и при главните търговски улици в София, където наемът достига 56 евро/кв.м.

Ритейл парковете, при които магазини от различни марки предлагат общ паркинг на клиентите, запазват наемите си на 10 евро/кв.м на месец.

Не се планират нови проекти в сегмента на търговските центрове, а при ритейл парковете има нови няколко хиляди кв. метра в процес на строеж. Делът на свободните площи намалява, като при шопинг моловете той е 3,6%, при главните търговски улици е 1%, а при ритейл парковете е под 1%.

В сегмента на офис площите средните наемни нива в столицата се запазват. Те са 14 евро на кв.м на месец за офиси клас А и 10 евро на кв.м на месец за клас Б.

Повече информация на сайта https://luxbulgaria.com/

При гъвкавите офиси в София средният наем на фиксирано бюро е 180 евро на кв.м на месец, а на споделено – 150 евро на кв.м на месец. Удобството при гъвкавите офис площи е, че наемателите плащат само месечен наем, в който влиза и ползването на всички консумативи, като например ток и вода.

Операторите на гъвкави работни пространства предлагат общо над 8650 работни места. Общият фонд на флекс сегмента, съпоставен към този на стандартните офиси клас А и Б, е 3,5%.

При складовете има ръст на наемите в столицата, с което те достигат 5,25 евро/кв.м на месец за имоти клас А и 3 евро/кв.м за клас Б.







Продължи да четеш

ИМОТИ

Строителството край София произвежда цели нови махали





Тенденцията около София да се строят все повече затворени комплекси води до уголемяване на селищата край столицата с цели нови махали. В Регионалната инспекция по околната среда и водите е внесен проект за построяването на 29 еднофамилни сгради в покрайнините на село Гурмазово в община Божурище, съобщава Вестник Утро.

Къщите ще са на 2 и 3 етажа, става ясно от представените документи.

Повече информация на сайта https://luxbulgaria.com/

Инвеститорът пояснява, че транспортният достъп до новия комплекс ще се осъществява по съществуващ път. За водоснабдяването обаче ще е необходимо изграждането на нов водопровод, а отпадните води ще се събират в изгребни ями и резервоари и ще се отвеждат от специализирани фирми.

Презастрояването в София и пандемията от Covid-19 доведоха до бум на строителството на отделни къщи и цели затворени комплекси близо и не толкова близо до столицата, а районът около Божурище е един от най-предпочитаните. Както „Вестник Утро“ писа, през 2023 г. бяха подадени няколко инвестиционни предложения за изграждане на групови жилищни сгради в района както на споменатото Гурмазово, така и на съседните села Пролеша, Пожарево и Хераково.

През м.г. още по-голям проект бе предвиден за село Чибаовци, община Костинброд, където инвестиционното предложение е за цели 54 двуетажни къщи. Друг голям нов комплекс ще има във вилна зона „Бункера“ под Бистрица. Кварталът ще се състои от 55 ниски еднофамилни и многофамилни сгради. Възложител на строителството е дружество, което вече изгради друг затворен комплекс срещу Бизнеспарка в „Младост“.

 Повече информация на сайта https://luxbulgaria.com/

При част от новото строителство извън София основният въпрос е как ще се осигури достатъчно вода за разширяването на селата, тъй като и сега някои от махалите в тях изпитват сериозен недостиг. Новите квартали означават и сериозно увеличение на населението.







Продължи да четеш

БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРИЯпреди 3 дни

Приключи „славният път“ на „политика“ фурнаджийска лопата Явор Божанков. Синът му застреля дете с боен пистолет!

Непълнолетният син на депутата от ПП-ДБ Явор Божанков, който е на 11 г. е стрелял в друго дете по време...

БЪЛГАРИЯпреди 5 дни

Тъпанара за Главчев: Ще му скъсам главата!

Столът му се клати: Димитър Главчев в скандал за милиони заради частната детска болница Силно се клати столът на служебния...

БЪЛГАРИЯпреди 5 дни

Некадърни и бездънно цинични нови комсомолци изпитват класова омраза към хората, живеещи в центъра на София

Некадърни и бездънно цинични нови комсомолци изпитват класова омраза към хората, живеещи в центъра на София Борис Станимиров е един...

БЪЛГАРИЯпреди 5 дни

Комунистическото отроче, плюнката Терзиев забрани възпоменание на хиляди Българи

Плюнката Терзиев, питаме какво общо имат хиляди загинали във втората световна война Българи с комунизма та забраняваш споменаването им??? Излиза,...

БЪЛГАРИЯпреди 2 седмици

Първите череши у нас за тази година поливани със златна вода

Рекордна цена: Череши от 50 лв. за килограм се продават у нас Собственикът твърди, че плодовете са негово собствено производство...

ПОЛИТИКА

ПОЛИТИКАпреди 14 часа

Бандеровското командването в паника, няма резерви: Харковското сражение не се развива по пла

Руската армия продължава настъплението си в района на Харков. Вражеското командване полага неистови усилия да стабилизира ситуацията, но има голяма...

ПОЛИТИКАпреди 18 часа

Москва изплаши клоуните от Великобритания и Европа, загубаха на дар слово

Нещо мистериозно се случва в Европа. Втори ден, откакто британският посланик (както и френският му колега) беше извикан в руското...

ПОЛИТИКАпреди 20 часа

Русия – най-важното: Три причини защо Си Дзинпин не „мигна“ в Париж

Си Дзинпин, възмутен от опитите на Запада да окаже натиск върху него, за да повлияе на Русия по отношение на...

ПОЛИТИКАпреди 23 часа

Пътуването на Си Дзинпин в Европа: Всичко е подготвил Путин

Има дълбока символика в последователността от посещения на Си Дзинпин по време на пътуването му до Европа. Това е демонстрация...

ПОЛИТИКАпреди един ден

Западът готви нови „цветни революции“

Политиката на САЩ, Европейския съюз и НАТО в Централна Азия увеличава опасността от „цветни революции“ в страните от региона. Това...

СКАНДАЛ

СКАНДАЛпреди 3 дни

Задържан е собственикът на оръжието, с което дете беше простреляно в Арбанаси

Полицията във Велико Търново задържа за срок до 24 часа собственикът на оръжието, с което вчера в Арбанаси беше простреляно...

СКАНДАЛпреди 3 дни

Разследващ журналист: Ами, ако не детето, а Божанков е стрелял? Синът му е невъзможно да гръмне с такъв пистолет

ВЪПРОСИ ОКОЛО СЛУЧИЛОТО СЕ Изстрелът срещу детето: Куршум от този тип и такъв револвер, попадайки някъде в стъпалото от близко...

СКАНДАЛпреди 4 дни

Аферата “Корал”: Кирил Петков е представил фалшиви документи и в ББР

Цунамито “Корал”: Кирил Петков е представил фалшиви документи и в ББР Документите отново са манипулирани от Лена Бориславова След като...

СКАНДАЛпреди 1 седмица

Християн Гущеров иска да е депутат, за да се спаси от имотна измама

Прибират му всичко до месец Мълвата носи, че не е изключено в скоро време плеймейтката Светлана Гущерова, по прякор Гонзовица,...

СКАНДАЛпреди 1 седмица

ПП-ДБ ли стоят зад „фактчекърите“ на „Фейсбук“?

Социалната мрежа масово премахва неудобни публикации за дясната коалиция Приятел във ФБ ми пише, че новина от Критично, която е...

СВЯТ

СВЯТпреди 35 минути

„Покушението над Фицо. Фашизирана Европа. Това е само началото!“

Медведев за атаката срещу Фицо: „Квинтесенцията на русофобска Европа. Това е само началото!“ За първи път от десетилетия насам в...

СВЯТпреди един ден

НАТО изобщо не се интересува от украинците. Украйна е инструмент

НАТО използва Украйна за своите антируски интереси, а бъдещето на гражданите на страната не е от голямо значение за Запада....

СВЯТпреди един ден

Бивш украински депутат: Зеленски е само аватар. Западът управлява изцяло Киев през друг

Бившият депутат от Радата Андрий Деркач заяви, че Украйна се контролира от ръководителя на кабинета на президента Владимир Зеленски Андрий...

СВЯТпреди 3 дни

Стратегически обрат от Русия с Белоусов за военен министър. Ще е Майката на всичките ѝ удари!

Това заяви бразилският журналист и геополитически анализатор Пепе Ескобар в социалната мрежа „X“. „Путин назначава топ икономиста Андрей Белоусов за...

СВЯТпреди 4 дни

Армията на Германия минава под командването на американците

Военния персонал на Бундесвера (Въоръжените сили на Германия) ще бъде прехвърлен под командването на НАТО (САЩ) до 2025 г. Това...

Слушайте Радио

БЕЗПЛАТНИ ОБЯВИ

Изпратете рекламен текст и снимки на нашия месинджър и ще бъде своевременно публикувана безплатно. Вашата реклама се публикува в осем издания с над два милиона и двеста хиляди (2, 200,000) читатели и в социалните мрежи, където достига до над девет милиона (9, 000,000) потребители!

Facebook Pagelike Widget

Най четени