Свържете се с нас

ТЕХНОЛОГИИ

НЕВЕРОЯТНО, НО ФАКТ: Таксита политат в небето!





От десетилетия летящите таксита са част от научната фантастика, но един оператор твърди, че те най-накрая са близо до реалността – първо в САЩ, а след това в Обединените арабски емирства и Индия.

„Това, което преди смятахме за научна фантастика, сега е научен факт“, казва Били Нолен, главен директор по безопасността на Archer Aviation, пред АФП на авиошоуто в Дубай.

„Това се случва, то е реално и ще го видите на пазара през 2025 г.“

От години се появяват съобщения за футуристични самолети, които превозват пътници над градовете – и техните задръстени от автомобили пътища – и предизвикват образи от анимационния филм „Джетсън“ от 60-те години на миналия век.

И все пак регулаторното одобрение от Федералната авиационна администрация на САЩ за Midnight на Archer, четириместен самолет с електрическо задвижване за вертикално излитане и кацане (eVTOL), се очаква още през 2025 г.

Това ще доведе до „почти едновременна“ сертификация в ОАЕ, казва Нихил Гоел, главен търговски директор на Archer, сред чиито основни спонсори е Mubadala, емиратски държавен инвестиционен фонд.

Очаква се полетите в ОАЕ да започнат през 2026 г. по два първоначални маршрута: от летище Дубай до елитния квартал Палм и от летище Абу Даби до Корниш в центъра на града.

„Очакваме търсенето да бъде по-голямо, отколкото можем да посрещнем. Цените в началото ще бъдат сравнително високи“, казва Гоел. „Но след това с течение на времето ще разположим стотици самолети в ОАЕ, (което) също ще намали значително цената.“ В същото време ще започнат полети в Ню Делхи, Мумбай и Бангалор, каза Гоел, наричайки Индия „наистина, наистина голям пазар за нас“.

Напълно нулеви емисии

В момента в Калифорния се провеждат изпитателни полети за Midnight на Archer, а конкурентната фирма Joby извърши първите си експериментални пътувания в Ню Йорк.

Midnight има дузина витла – независимо свързани и захранвани, за да се сведе до минимум рискът от „катастрофална“ повреда – и крило, което му позволява да се рее в случай, че вече не може да се задържи във въздуха.

Той ще може да се презарежда напълно за шест или седем минути, които са необходими за смяна на пътниците между пътуванията, а максималният му пробег в момента е около 160 километра при скорост около 240 километра в час.

Управлението на самолета е лесно, каза Гоел, който настоя, че 12-годишно дете в симулатор може да го научи за 20 минути.

Полетите ще се резервират като споделени пътувания и първоначално ще струват около 4-5 долара на пътническа миля, а след около дветри години ще намалеят наполовина, добави Гоел.

Тъй като летящите таксита обслужват съществуващи хеликоптерни маршрути – и теоретично са по-безопасни, по-евтини и по-екологични от хеликоптерите – има значителна възможност за разширяване на дейността, казва компанията.

„Разработихме този бизнес казус за работа в градска среда, например от летището до центъра на града“, каза Голен, главен директор по безопасността. „Той е с напълно нулеви емисии, напълно устойчив, екологичен, има около 100 пъти по-малък шумов подпис от конвенционален хеликоптер. „Така че той е много приятелски настроен и към съседите.“

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?







ТЕХНОЛОГИИ

Белият дом: Ще забраним TikTok, ако не ни го продадете





Правителството на САЩ няма намерение да забрани социалната мрежа TikTok в страната, а просто иска собственикът му да я продаде на американците. Това заяви на брифинг за журналисти прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер.

„На първо място, членовете на Конгреса дадоха ясно да се разбере, че не искаме TikTok да бъде забранен. Това не е забрана. Става въпрос за продажба. Относно националната ни сигурност. Не за американците, използващи TikTok, а за собствениците от Китай. За контрола над TikTok. Така че искаме ByteDance да се откаже от него, да го продаде, но не искаме забрана. Не за това става въпрос в този закон“.

Жан-Пиер добави, че китайските власти „трябва да позволят“ продажбата на социалната мрежа. “Що се отнася до закона, сега имаме време да видим как ще работи. Вече има американски инвеститори, които искат и се интересуват от закупуването на TikTok. Ще позволим на този процес да поеме по своя път“, каза говорителят на Белия дом.

По-рано президентът на САЩ Джо Байдън подписа пакет от закони, включително инициатива за евентуална забрана на TikTok в страната. Тя предлага да се даде на ByteDance една година, за да продаде социалната мрежа, в противен случай мрежата ще бъде забранена в САЩ.

Междувременно Еврокомисията също започна официално разследване срещу китайската компания ByteDance, собственик на TikTok заради новия Закон за цифровите услуги.

ЕК съобщи, че иска да установи дали социалната платформа прави достатъчно, за да защитава децата, дали рекламите са прозрачни, защитен ли е достъпът до данни, как се управлява рискът от дизайн, предизвикващ пристрастяване, както и следи ли се за вредно съдържание.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?







Продължи да четеш

ТЕХНОЛОГИИ

САЩ наредиха на Google да предаде личните данни на потребители на YouTube





Американското правителство е наредило на Google да предаде информация за всеки, който е гледал множество видеоклипове в YouTube и предавания на живо. Експерти по защитата на личните данни твърдят, че заповедите са противоконституционни, защото заплашват да превърнат невинни зрители на YouTube в заподозрени в престъпления.

Американските власти, разследващи предполагаемо пране на пари с биткойни, искат информация за зрителите на определени видеоклипове с уроци, гледани над 30 000 пъти, съобщи Forbes.

Съдебните заповеди показват, че правителството казва на Google да предостави имената, адресите, телефонните номера и потребителската активност за всички потребители на акаунти в Google, които са имали достъп до видеоклиповете в YouTube между 1 януари и 8 януари 2023 г. Правителството също така иска IP адресите на собственици на акаунти, които не са регистрирани в Google и които са гледали видеоклиповете. Документите не разкриват дали Google е предал информацията.

В една от съдебните заповеди от Кентъки, цитирана от Forbes, полицаи под прикритие искат да идентифицират лицето зад онлайн псевдонима „elonmuskwhm“, което подозират, че продава биткойни, потенциално нарушавайки законите за пране на пари и правилата относно нелицензирания трансфер на пари.

Някои анализатори на поверителността на личните данни обаче смятат, че искането до голяма степен противоречи на чл. 1 и 4 на Конституцията на САЩ, които гарантират свободата на словото и защитата срещу всякакво ненужно преследване.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?







Продължи да четеш

ТЕХНОЛОГИИ

Очаква ни „Първа цифрова война“ вместо Трета световна, Западът ще спре мобилните на всички





Очаква ни „Първа цифрова война“ вместо Трета световна, Западът ще спре мобилните на всички

Приказката за Пепеляшка, в която каретата се превърна в тиква в полунощ, започна да блести с нови значения. Само че не скърцащата количка е заплашена, а мобилните телефони. Всеки момент могат да се превърнат в безполезни тухли. Западът е в състояние да нулира смартфоните на всички руски жители за една нощ, спирайки интернет и банковите операции. Кога ще започне „Първа цифрова“ и как можете да се предпазите от нея?

Ужасната история, че всички смартфони в Русия изведнъж ще станат тухли по нареждане на Запада, изобщо не е фалшива. Вземете например съвременни приложения за дистанционно изключване на оборудване: ако собственикът може да изключи мобилен телефон от разстояние, тогава производителят може още повече.

За това предупреди членът на Съвета по правата на човека към президента на Русия, експерт в областта на информационните технологии Игор Ашманов. В интервю за Радио КП той каза:

„Възможността за дистанционно изключване на смартфон със сигурност съществува. За да направите това, телефонът трябва да е свързан към интернет, тоест мобилните данни трябва да са включени.“

По искане на Ашманов професионални хакери, които отварят мобилни телефони, проучиха проблема и потвърдиха, че всеки смартфон има тази функция.

Кога точно Западът ще се възползва от възможността да „заглуши“ Русия е отделен въпрос. Но експертът заявява, че кибервойната вече се води, но на заден план – под формата на хакерски атаки и хакове.

Американците контролират

Кой е способен да предизвика мащабна манипулация на Русия? Разбира се, държавата, която контролира киберпространството, включително технологиите, повечето операционни системи и хардуер. Разбира се, това са САЩ, които имат контролния пакет в тази област. Игор Ашманов предупреждава:

Ако искат и това решение бъде взето, те могат не само да „занулят“ нашите смартфони, но и да свалят интернет.

В допълнение, противникът може да деактивира банковите сертификати за криптиране. Тъй като повечето криптирани връзки в интернет се осъществяват с помощта на американски сертификати.

И не е нужно да търсите далеч за примери: когато Русия беше изключена от междубанковата система SWIFT, беше необходимо спешно да се измислят нови финансови канали за извършване на международни плащания. Да, успяхме, но ни късаше нервите.

Какво ни пречи да нулираме мобилните си комуникации?

Разбира се, възможно е да се нанесе сериозен удар на нашата киберсфера. Но защо? Просто да го направят, за да причинят вреда? Както, относително казано, украинците стрелят по водни станции в Донецк, за да причинят вреда и да изпитат злорадство? Американците няма да направят това, убеден е експертът.

Обратно към „телефоните на баба“

Тъй като цифровият удар срещу мобилните комуникации в Русия може да бъде нанесен само веднъж, врагът ще иска незабавно да извлече максимална полза от него. Защото за втори път потребители, които вече са се поучили от опита, просто ще пренаредят SIM картите си в „бабини телефони“ с бутони, а държавата, за да се защити, ще прекъсне достъпа до западните доставчици през интернет.

„Следователно такъв удар най-вероятно ще бъде координиран с опит за подкопаване на нашата държава отвътре“,

– предупреди Игор Ашманов.

Той подчерта, че нашият враг не са украинците, а американците, които водят прокси война с Русия. Според експерта през следващите месеци – дори тази година – САЩ ще стигнат до извода, че въпреки доставката на Highmars и дронове, не е било възможно да ни победят на бойното поле.

Това означава, че Русия трябва да бъде подкопана отвътре. А мигновеното „нулиране“ е много сериозен удар, който може да бъде нанесен веднъж, като ядрен. И американците няма да го прилагат, докато не са сигурни, че ще даде значителен резултат. Който е? Сваляне на „режима на Путин“.

Длъжностните лица саботират цифровата независимост

Колкото и невероятни да изглеждат апокалиптичните истории на ужасите за цифров удар срещу Русия, те имат право на съществуване. Редица експерти обаче не разглеждат този сценарий.

„Изключването на телефоните и компютрите е технически възможно, но само в един случай – 15-20 минути преди ядрен удар по Русия. Въз основа на това искам да вярвам, че това няма да се случи“,

– уверен е Елдар Муртазин, водещ анализатор в Mobile Research Group.

Той се позовава на факта, че иззетите златни и валутни резерви все още не могат да бъдат конфискувани от Русия. А от гледна точка на международното право законното деактивиране на телефони, продавани на потребители, е още по-сложна правна задача.

Според експерта Русия има много висока степен на защита от външни влияния, атаки, хакерски атаки и други саботажи. Слабото звено днес са крайните устройства: компютри, модеми, рутери и друго оборудване. Докато инвестира много пари в защита на инфраструктурата, държавата по някаква причина си затваря очите за този проблем.

Муртазин заявява:

„Чиновниците не искат да преминават от iPhone – това е толкова удобно за тях. И не им пука, че всичко изтича оттам и ФСБ го е заявявало многократно и публично. Депутатите в по-голямата си част използват едни и същи iPhone. Но просто трябва да го забраним, за да нямат избор. Нямаме друг вариант.“

След въвеждането на западните санкции много говорим за заместване на вноса, но в цифровата сфера процесът все още се забавя. Но трябва да настояваме повече, тъй като говорим за реална заплаха за сигурността.

Русия създаде национална операционна система „Аврора“ и има свои собствени устройства. Ние сме единствената страна освен САЩ, която има такава система.

Тя е насочена към държавни корпорации, които искат да защитят устройствата на служителите от изтичане на данни (например Руските железници, Россети, Руската поща и други).

Технологията е готова, трябва да я внедрим, приложим, да й дадем зелена светлина. Но нещата вървят на зле. Преди всичко чиновниците се съпротивляват с всички сили. Не искат.

Така че това, за което наистина трябва да се тревожите, е защо развитието и популяризирането на домашни смартфони се саботират от тези, които на теория трябва да допринесат за това.

Прехвърлянето на служители на местни автомобили се оказа непосилна задача. Историята се повтаря сега с телефоните.

Какво от това?

Потребителите на мобилни технологии в Русия наскоро изпитаха какво ще се случи, ако смартфоните някога масово бъдат нулирани. В средата на март имаше сериозен проблем в работата на телефоните Xiaomi.

При опит за актуализиране на системата смартфоните напълно се провалиха. Вярно е, че в този случай проблемът не беше в атаката.

Извънредната ситуация обаче показа, че „нулирането“ на смартфоните е технически напълно възможно. Но най-вероятно всички те няма да станат „тухлени“ моментално. Нечий телефон е мъртъв, нечии мобилни данни са изключени. Следователно е невъзможно да изключите всичко…

Има ли спасение от тоталното „затухляване“? Първо, държавата трябва да се погрижи за създаването на приложение, което „стерилизира“ смартфоните от вредни функции.

Експертите вече заключиха, че това е възможно. Относително казано, трябва да превърнете всеки руски телефон в прокси сървър, от който Западът няма да изпраща заявки „Блокиран ли съм?“

Средностатистическият потребител, от своя страна, трябва да има предвид, че не е необходимо мобилните данни да са включени през цялото време. За всеки случай би било добра идея да имате бутон „баба телефон“, в който да поставите вашата SIM карта.

По-добре е да не се отказвате от обикновения домашен телефон с кабел. И най-важното е да не се притеснявате. Животът без смартфони не е смъртна присъда. Преди около 20 години лесно можехме да минем без тях. А сегашната прекомерна зависимост от най-новите технологии не е нищо повече от „дигитално затлъстяване“. Ако нещо се случи, ще отидем на диета.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?







Продължи да четеш

БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРИЯпреди 3 дни

Първите череши у нас за тази година поливани със златна вода

Рекордна цена: Череши от 50 лв. за килограм се продават у нас Собственикът твърди, че плодовете са негово собствено производство...

БЪЛГАРИЯпреди 3 дни

Край с рекламите на хазарт във всички възможни медии в България?

След близо час скандали в пленарната зала парламентът прие с пълно единодушие на първо четене промени в Закона за хазарта....

БЪЛГАРИЯпреди 4 дни

Продажните депутатите решиха да унищожат Черно Море: Ще инсталираме 6,6 гигавата мощности за ток от ветрогенератори в морето

Енергийната комисия в парламента прие Пътна карта за климатичен неутралитет. Тя предвижда до 2030 г. да бъдат инсталирани 1,6 гигавата...

БЪЛГАРИЯпреди 6 дни

Либерализацията на пазара на тока се отлага

Парламентът отложи с една година, считано от 1 юли, либерализацията на пазара на ток на едро. Решението беше взето със...

БЪЛГАРИЯпреди 1 седмица

ГЕРБ плаща по 20 000 лв. месечно на „говорещи глави“ за разпространяване на лъжи

Социолози, политолози, антрополози и „извесни журналисти“ са на заплата при Бойко Борисов. Парите са от „черната каса“ на партията По...

ПОЛИТИКА

ПОЛИТИКАпреди един ден

Хиперактивният политик е нещо като нищо 24/7

Чрез Ахмед Доган и Делян Пеевски един нов етикет се появи в обращение Отскоро един стар продукт си има етикет....

ПОЛИТИКАпреди 2 дни

Кризисен пиар на ПП! Лена Бориславова обяви: Никога вече с ДПС

Движението е системна партия, гласуваме закони и регулатори заедно с ПП-ДБ, отвърна водачът на ГЕРБ крадеца Борисов След предстоящите парламентарни...

ПОЛИТИКАпреди 2 дни

Мутрата Борисов остро към Лена Общата: Като каква в ПП се изказваш? Абсолютно всичко е загубено!

50-ият парламент ще е по-различен. Вождът на ГЕРБ очаква Ваня Григорова да преобърне резултата Не знам г-жа Бориславова като какво...

ПОЛИТИКАпреди 4 дни

Киро Тъпото: Борисов има и голям врат, Пеевски е увиснал на него

Той му отговори: Пудел, драскащ по вратата в Банкя Съпредседателят на ПП Кирил Петков отговори на критиките на лидера на...

ПОЛИТИКАпреди 5 дни

Свалиха още един фашист от власт

Росен Желязков беше свален като председател на НС 129 депутати подкрепиха предложението за махането му. Той бе изпратен с овации...

СКАНДАЛ

СКАНДАЛпреди 6 часа

И Никола Минчев е участвал в съставянето на фалшивите документи за „Корал“

Той е изготвил един от най-фрапантните по своята видимост фалшиви файлове – Декларацията на председателя Атанас Русев за истиността на...

СКАНДАЛпреди 14 часа

Това е Мартин Драгулев, който замества Кирил Петков във всички фирми и сдружения

В тази „ротация“ се крие причината да бъдат фалшифицирани документите на сдружението „Да запазим Корал“ Лена Бориславова пази обясненията за...

СКАНДАЛпреди 18 часа

Русев се вбеси на Кирил Петков: Ало кикиту, ще ти заведа дело! Знаеш каква е съдбата на предателите

Атанас Русев, председател на сдружение „Да запазим Корал“, който днес в ефира на bTV изнесе повече от скандална информация за...

СКАНДАЛпреди 22 часа

Метаданните на фалшивите документи разкриват, че са създадени от Лена Бориславова и Никола Минчев от ПиПитата

Метаданните на файловете, подадени в Търговския регистър, с които Кирил Петков излиза от сдружението “Да запазим Корал”, разкриват, че освен...

СКАНДАЛпреди един ден

Нов скандал се завихря с Кирил Петков

„Коралгейт“ е само началото. Кирил Петков се забърка в чисто нов скандал. Журналистът от „Биволъ“ Асен Йорданов твърди, че лидерът...

СВЯТ

СВЯТпреди един ден

Китай обяви САЩ за пречка пред своето развитие

Земята е достатъчно голяма, за да могат и Китай, и САЩ да се развиват и просперират, смята президентът Си Дзинпин...

СВЯТпреди 2 дни

Злата Вещица Урсула живее в паралелна реалност

Евродепутат на Орбан нападна Урсула: Тя живее в паралелна реалност Европейският съюз не просто пропиля последните пет години, но активно...

СВЯТпреди 2 дни

“Не посещение, а ултиматум”. Исканията на Блинкен към Китай

Посещението на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен в Китай е поредната демонстрация на изключителната арогантност и жажда за власт...

СВЯТпреди 3 дни

Тъкър Карлсън огромен процент фалшиви бюлетини на изборите в САЩ през 2020 г.

Учен обяви пред Карлсън огромен процент фалшиви бюлетини на изборите в САЩ през 2020 г. Около 20% от бюлетините на...

СВЯТпреди 5 дни

Злата Вещица Урсула живее в паралелна реалност

Евродепутат на Орбан нападна Урсула: Тя живее в паралелна реалност Европейският съюз не просто пропиля последните пет години, но активно...

Слушайте Радио

БЕЗПЛАТНИ ОБЯВИ

Изпратете рекламен текст и снимки на нашия месинджър и ще бъде своевременно публикувана безплатно. Вашата реклама се публикува в осем издания с над два милиона и двеста хиляди (2, 200,000) читатели и в социалните мрежи, където достига до над девет милиона (9, 000,000) потребители!

Facebook Pagelike Widget

Най четени