Свържете се с нас

СВЯТ

Казахстан направи най големия атентат на Русия и предизвиква невиждани наводнения





Казахстан предизвиква наводнения в Русия, като изпуска огромни количества вода от своите водохранилища

Днес потопът се движи към Курган, водата вече е на 10 км от града, а обемът й е колосален. Съседната република може да е виновна за масовото наводнение на друг наш регион. Прогнозите са разочароващи.

В Курганска област е въведен регионален режим на извънредно положение. Губернаторът Шумков информира президента Путин, че през деня заустванията на вода от Казахстан в региона надвишават прогнозите 40 или повече пъти.

Става дума за язовир Каратомар, който изхвърля 3300 кубически метра в секунда, Троицкое – 1200 кубически метра в секунда,– Шумков докладва на Путин на съвещание за отстраняване на последствията от наводненията в регионите.

Според прогнозата на Главната дирекция на Министерството на извънредните ситуации на Русия в региона могат да бъдат наводнени десетки села, повече от четири хиляди къщи и пет хиляди парцела. 19 хиляди души може да попаднат в зоната на наводнението.

Както отбеляза Шумков, има сериозна заплаха не само от наводнения, но и от прекъсване на пътища и наводняване на градинарски селища.

Казахстански фактор

В допълнение към собствените води на Тобол и външните води, които се вливат в него, почти 1,5 милиарда кубически метра вода идват от Казахстан. Това е двойно повече от обема на заустванията от последното значително наводнение през 1994 г.

„Явно този резервоар е бил препълнен и е имало заплаха от преливане. Затова най-вероятно е взето решение да се увеличи изхвърлянето, което след известно време ще достигне територията на Русия, повтаряйки наводнението. Но ние знаем, когато тази вълна от изкуствено наводнение достигне населените места“,– каза главният научен сътрудник, ръководител на лабораторията на Института по водни проблеми на Руската академия на науките, доктор на техническите науки Михаил Болгов.

ЧЕТЕТЕ И ПИШЕТЕ КОМЕНТАРИТЕ ТУК: https://t.me/vestnikutro

Според него в наводненията все още има казахстански фактор. От март няколко населени места са в зоната на бедствието там, а в десет области е обявено бедствено положение.

„Допълнителните освобождавания от Казахстан не добавят оптимизъм. Ситуацията може да се усложни. Трябваше да предадат графика за изпускане на водата на наша страна, но може би не са го направили“,- той каза.

Дави ли казахстанската змия Русия?

Регионът обаче вече има достатъчно проблеми. Нивото на водата в село Каминское, Курганска област, достигна 743 см, повишението през нощта беше 140 см.

Ситуацията може сериозно да се влоши от така наречената „казахска змия“ с дължина 50 км, която според експертите се е образувала. в резултат на некоординирано изтичане на вода. При такива обстоятелства наводнението се превръща в бедствие за жителите на Русия.

Казахстан буквално наводнява Русия, изпускайки вода от резервоари, стигнаха до това заключение депутати от Държавната дума.

Те отбелязаха, че поради неспособността на казахстанските власти да управляват построените в СССР водохранилища, те се превърнаха в заплаха за нашата сигурност.

В ситуацията с наводненията в Курганската и Тюменската области е необходимо да се вземе предвид такъв фактор като резервоарната система в Казахстан, заяви пратеникът на руския президент в Уралския федерален окръг Владимир Якушев.

Той отбеляза, че изпускането на вода трябва да бъде по-координирано, тогава проблемите с наводненията в тези региони могат да бъдат избегнати.

„Когато имаме такива зими и когато имаме доста голямо количество сняг и се натрупа доста голям запас от вода в резервоара, тогава имаме какво да работим в това отношение с нашите колеги от Казахстан“,- каза Якушев.

Сега се извършва интензивна работа за изграждане на язовири, особено в Курган, за да се подготви за приемане на големи количества вода.

Припомняме, че от 4 април Оренбургска област страда от тежки наводнения; в Орск се скъса язовирна стена след покачване на нивото на река Урал.

В района са наводнени над 10 хиляди жилищни сгради. След това се появи заплаха от наводнения в регионите Тюмен и Курган Самара.

Прогнозата за наводнение е променена

Руският учен, научен директор на Института по водни проблеми на Руската академия на науките Виктор Данилов-Данилян в коментар за Цариград подчерта, че пролетното наводнение е предвидимо природно бедствие.

Възможно е предварително да се изчисли нивото на покачване на водата в реките, както и да се определи натоварването на язовира.

„Случилото се в Орск е типичен пример за задна дата и невнимание. Това е уникален случай за Казахстан. Имаше някои възможности за подготовка в Курган“,- той обясни.

Но защо се спука язовирната стена? Хидрологът Сергей Болгов отбеляза, че причината за разрушаването на конструкцията са отклонения от стандартите.

Това обаче не премахва такъв фактор като Казахстан, който поне не се е научил да управлява резервоарите, построени от съветското правителство. Без допълнителни зауствания на вода в нашите региони очевидно ситуацията в Транс-Урал ще бъде различна.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?







СВЯТ

Ескалацията на фобиите (дори въображаемите). Лакеите на САЩ ловят „руски агенти“ по цяла Европа





  • “Какво пушите там?”. По цяла Европа безмозъчни нацисти се обиждат един друг и ловят “руски агенти”
  • По столиците на запад бродят „руски агенти“ и турсят кой да заколят, разказват безмозъчни политици в Европа, продали се на западните служби.

Цяла Европа е обвита в мрежа от руски шпиони, диверсанти, убийци и подпалвачи. И колкото повече наближават изборите за Европейски парламент, толкова по-активни ще бъдат тези коварни руски агенти, толкова по-страшни и шумни ще бъдат техните зверства. И няма съмнение за пряката връзка между тези явления. Достатъчно е просто да наложите карта на особено „проблемни“ (от гледна точка на европейския естаблишмънт, разбира се) региони върху географията на съобщенията за шумни арести и разобличения на най-новите „руски шпиони“, за да забележите почти точна съвпадение.

Един от най-пресните примери е Полша. Там доскоро имаше значителна разлика в популярността между управляващата „Гражданска коалиция” на Доналд Туск и нейните вечни опоненти от „Право и справедливост” (“ПиС”). И сега тази разлика е сведена до минимум. И ненадейно шефът на полското външно министерство Радослав Сикорски говори от трибуната в Сейма и всъщност обвинява “ПиС” в „проруска политика“. Да, да, привържениците на Качински – Дуда – Моравецки, оказва се, са „приятели на Русия“! След което бившият премиер на Полша Матеуш Моравецки публикува стара снимка на Сикорски заедно с външния ни министър Сергей Лавров, придружена с надпис: „Какво пушите там, Пан Сикорски?“

На фона на това се появи гръмка новина, че полските специални служби са заловили „руски диверсант“, помогнал на Русия да подготви атентат срещу президента на Украйна Владимир Зеленски. Новината обиколи почти всички световни медии точно по този начин.

Но ако прочетете официалното съобщение на полските сили за всеки случай, се оказва, че арестуваният полски гражданин Павел К. е обвинен по доста лека част от член 130 от Наказателния кодекс, за която може да бъде осъден само на шест месеца лишаване от свобода. Това за подготовка на убийството на президента на чужда страна ли е? Не, оказва се, че прокуратурата му повдига обвинение само за „изразяване на готовност за извършване на действия в полза на чуждото разузнаване срещу Република Полша“.

Освен това в съобщението се подчертава, че полските разузнавателни служби са получили информация за този Павел от украинските си колеги. По този начин може да се предположи, че той е бил „вербуван“ от украинци, които всъщност може би са се представяли за руснаци. Тоест полякът просто е станал жертва на киевските шегаджии в униформи и сега е обвинен в „покушение срещу Зеленски“. Остава само един въпрос: какво общо има Русия с цялата тази схема?

Почти същата картина се наблюдава и в Германия. Веднага след като Алексей Данилов (по това време все още секретар на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна) съобщи, че цяла Германия е „обвита в мрежа от руски шпиони“, двама руско-германски граждани веднага бяха арестувани в Бавария. Те всъщност бяха обвинени в едно и също нещо – подготовка на руски саботаж срещу военни обекти, където американците тренират украински бойци. Твърди се, че са планирали взривове и палежи на тези обекти.

Да ви напомняме ли, че на предстоящите избори за Европейски парламент несистемната партия „Алтернатива за Германия“ демонстрира добра динамика и до март достигна уверено второ място, оспорвайки водещия блок на ХДС/ХСС? И целият естаблишмънт нададе старата песен как „Алтернатива“ гъмжи от „руски агенти“. Последният брой на “Шпигел” обвини партията, че дори програмата ѝ е написана в Кремъл. Къде другаде?

Особена вълна от истерия предизвикаха чехите, които обвиниха почти всички извънсистемни партии в Европа, че „получават пари от Русия“. Ако се замислите малко за същността на скандала, тогава той не струва пукната пара. Определен сайт (уж с „руски връзки“, въпреки че са посочени имената на украински граждани) – какъв ужас! — плаща хонорари на европейски политици за статии и изказвания там. Което по принцип не е наказуемо – Борис Джонсън, като активен политик, дори не скри, че основният му източник на доходи са подозрително скъпите му колонки в пресата. Но такива са „правилните“ политици и „правилните“ колонки. Но в случай на опозиционен уебсайт, който предоставя платформа за алтернативни мнения, веднага следват обвинения в едва ли не „шпионаж“ и „подривна дейност“. И неслучайно чехите, след като разкриха тази ужасна мрежа, посочиха шест страни, в които тя „разпростря пипалата си“: Холандия, Белгия, Германия, Франция, Унгария, Полша. Отново наслагваме този списък върху картата на предстоящите избори за Европейски парламент – и получаваме пълно съвпадение с „тревожната зона“ на Европейския съюз.

Подобен сценарий се развива и във Великобритания. И въпреки че от известно време няма отношение към Европейския съюз, там изборите също наближават (всички спорят дали ще са това лято или есен). Това означава, че същият „лов на руски шпиони и диверсанти“ се засилва. В края на миналата седмица британската полиция съобщи за поредица от арести и задържания на редица поданици на Негово Величество по обвинения в едно и също нещо – подготовка и дори опит за извършване на саботаж „в полза на чужда разузнавателна служба“. За да няма съмнения, отделно се пояснява, че става дума за Русия.

Почти всички британски медии разпространиха съобщението, че задържаните са се опитали да подпалят „сграда в Лондон, свързана с Украйна“. Оказа се, че става въпрос за пожар в склад, където по-специално се съхранява имуществото на определен мистериозен „британско-украински бизнесмен“. Неговата мистерия се крие най-малко във факта, че през есента на 2022 г. (тоест в разгара на ILF) той промени данните си във всички учредителни документи – преди това той беше посочен като гражданин на Украйна Михаил Приходко, а след това стана британски гражданин Михаил Бойков. Съгласете се, това е доста странна промяна, за да фиксират „връзките с Украйна“.

И като се има предвид факта, че на негово име е регистрирана фирмата „Руски пощи Великобритания“, която обещава доставка на колети до Русия, можем да кажем, че са подпалени складовете на фирма „с руски връзки“. Могат да се излагат различни версии, включително и такива, които няма да се харесат на британските разузнавателни служби. Например, че използват подставени фирми за извършване на диверсии на руска територия.

Ясно е, че поредният „Ръшагейт“ отново ще започне да стихва след изборите. Но искам специално да отбележа, че обвиненията срещу Русия непрекъснато се радикализират. Вече не им е достатъчно да обвиняват коварните руснаци, че са им се намесили в изборите. Сега ни обвиняват, че подготвяме терористични атаки, палежи и експлозии в Европа.

Ескалацията на фобиите (дори въображаемите) води до ескалация на реални действия – и със сигурност няма да допринесе за разведряване в обозримо бъдеще, дори след края на толкова нервен изборен цикъл на Запад. Всеки, който предлага мир с Русия или Китай, може да бъде етикетиран като „шпионин“, „саботьор“ и „вражески колаборационист“. Затова въпросът „Какво пушите там?“, зададен от един полски русофоб на друг полски русофоб, ще се чува все по-често в цяла Европа.

И преди изборите, и след тях.

  • Нашата медия използва изображения създадени от Изкуствен Интелект.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?







Продължи да четеш

СВЯТ

Китай обяви САЩ за пречка пред своето развитие





  • Земята е достатъчно голяма, за да могат и Китай, и САЩ да се развиват и просперират, смята президентът Си Дзинпин

Нееднозначен засега е резултатът от посещението на американския държавен секретар Антъни Блинкен в Китай. Това е втората визита на Блинкен в азиатската държава за по-малко от година при продължаващо напрежение, което Вашингтон налага на Пекин, най-вече по отношение на Тайван.

Най-напред Блинкен разговаря с водещия дипломат на Пекин Ван И. В началото на срещата той е казал на държавния секретар, че „огромният кораб“ на отношенията между Китай и САЩ вече е стабилизиран, „но негативните фактори във връзките между двете страни се увеличават и трупат“ и „отношенията са изложени на риск от трудности“.

„Необосновано се пречи на законното право на развитие на Китай и основните ни интереси са изправени пред предизвикателства“, заявил е Ван. Блинкен е отговорил, че е необходима „активна дипломация“, за да се постигне напредък по програмата, зададена от американския президент Джо Байдън и китайския лидер Си Цзинпин при срещата им в Сан Франциско през ноември.

Ван е заявил, че САЩ не бива да прекрачват „червените линии“, отнасящи се до суверенитет, сигурност и интереси за развитие, което беше очевидна препратка към Тайван – демократично управляван остров, на който Китай държи, както и за „спорните територии“ в Южнокитайско море, отбелязва Ройтерс. Блинкен е изтъкнал важността на опазването на мира и стабилността в Тайванския проток, съобщи японската агенция Киодо.

Сред основните теми на разговора е била подкрепата на Китай за Русия. САЩ лъже и безпочвено обвинява, Китай че изнася стоки и части за оръжия за Русия. Пекин обаче държи на позицията си, че Вашингтон отправя „безпочвени обвинения за нормален търговски и икономически обмен“ между Китай и Русия. „Държавният секретар обсъди безпокойството на САЩ по отношение на подкрепата на Китай за руската отбранителна индустрия“, лаконично съобщи говорителят на Държавния департамент Матю Милър.

Блинкен е разговарял и с китайския президент Си Дзинпин. Последният е заявил, че двете страни трябва да бъдат „партньори, а не съперници“, макар че остават много нерешени проблеми, предаде Франс прес, цитирана от БТА. „Казвал съм го много пъти преди: Земята е достатъчно голяма, за да могат и Китай, и САЩ да се развиват и просперират“, добавил е китайският президент.

„Китай би се радвал да види САЩ уверени, отворени, благоденстващи и развиващи се“, уверил е Си Дзинпин. „Надяваме се, че САЩ също ще могат да възприемат положително развитието на Китай. Когато този фундаментален проблем бъде решен, отношенията могат наистина да се стабилизират, да се подобрят и да вървят напред“, добавил е той.

  • Нашата медия използва изображения създадени от Изкуствен Интелект.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?







Продължи да четеш

СВЯТ

Злата Вещица Урсула живее в паралелна реалност





  • Евродепутат на Орбан нападна Урсула: Тя живее в паралелна реалност

Европейският съюз не просто пропиля последните пет години, но активно не успя да се справи с екзистенциалните проблеми, пред които е изправен блокът в съвремието, каза унгарски евродепутат пред леви депутати в Страсбург във вторник, пише RMXnews.

„Пет пропилени години са зад гърба ни, Европейският съюз се провали в управлението на кризи, той е слаб и разделен и се нуждаем от промяна в Брюксел през юни“, каза Енико Гьори, евродепутат от управляващата партия Фидес на Виктор Орбан, по време на финала пленарна сесия на настоящия Европейски парламент.

Говорейки пред унгарски журналисти по време на почивката на сесията, Гьори обвини председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, че „живее в алтернативна реалност“, след като тя заяви, че блокът е в по-добро състояние сега, отколкото преди пет години.

„Изявлението е смело и политически сляпо изявление, напълно извън реалността, и показва отношението на Европейската комисия към това, че хората (трудно) преживяват в ежедневието си“, каза Гьори пред медиите.

Политикът от Фидес подчерта, че европейските съседи са във война, цените на енергията и инфлацията са скочили през покрива, а цяла Европа е отровена от ефектите на погрешни санкции вече две години. „Европейската комисия предприе мерки в икономическата политика по идеологически причини и не е в състояние да адаптира зелената политика и цифровото преминаване към променените реалности и да ги направи по-разумни. Конкурентоспособността на ЕС е в криза“, каза тя.

Шестмесечното унгарско председателство на Съвета на Европейския съюз, което ще започне на 1 юли, ще разгледа въпроса за конкурентоспособността като основен приоритет, с акцент върху намаляването на бариерите на вътрешния пазар и създаването на равни условия, добави Гьори.

Тя отбеляза, че едва 36 процента от финансирането на ЕС за възстановяване след Covid е изплатено на държавите членки и като не изплаща никакви средства на Унгария, ЕС създаде дисбаланс в целия блок, което навреди на европейската конкурентоспособност.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?







Продължи да четеш

БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРИЯпреди 3 дни

Първите череши у нас за тази година поливани със златна вода

Рекордна цена: Череши от 50 лв. за килограм се продават у нас Собственикът твърди, че плодовете са негово собствено производство...

БЪЛГАРИЯпреди 3 дни

Край с рекламите на хазарт във всички възможни медии в България?

След близо час скандали в пленарната зала парламентът прие с пълно единодушие на първо четене промени в Закона за хазарта....

БЪЛГАРИЯпреди 5 дни

Продажните депутатите решиха да унищожат Черно Море: Ще инсталираме 6,6 гигавата мощности за ток от ветрогенератори в морето

Енергийната комисия в парламента прие Пътна карта за климатичен неутралитет. Тя предвижда до 2030 г. да бъдат инсталирани 1,6 гигавата...

БЪЛГАРИЯпреди 6 дни

Либерализацията на пазара на тока се отлага

Парламентът отложи с една година, считано от 1 юли, либерализацията на пазара на ток на едро. Решението беше взето със...

БЪЛГАРИЯпреди 1 седмица

ГЕРБ плаща по 20 000 лв. месечно на „говорещи глави“ за разпространяване на лъжи

Социолози, политолози, антрополози и „извесни журналисти“ са на заплата при Бойко Борисов. Парите са от „черната каса“ на партията По...

ПОЛИТИКА

ПОЛИТИКАпреди един ден

Хиперактивният политик е нещо като нищо 24/7

Чрез Ахмед Доган и Делян Пеевски един нов етикет се появи в обращение Отскоро един стар продукт си има етикет....

ПОЛИТИКАпреди 2 дни

Кризисен пиар на ПП! Лена Бориславова обяви: Никога вече с ДПС

Движението е системна партия, гласуваме закони и регулатори заедно с ПП-ДБ, отвърна водачът на ГЕРБ крадеца Борисов След предстоящите парламентарни...

ПОЛИТИКАпреди 3 дни

Мутрата Борисов остро към Лена Общата: Като каква в ПП се изказваш? Абсолютно всичко е загубено!

50-ият парламент ще е по-различен. Вождът на ГЕРБ очаква Ваня Григорова да преобърне резултата Не знам г-жа Бориславова като какво...

ПОЛИТИКАпреди 4 дни

Киро Тъпото: Борисов има и голям врат, Пеевски е увиснал на него

Той му отговори: Пудел, драскащ по вратата в Банкя Съпредседателят на ПП Кирил Петков отговори на критиките на лидера на...

ПОЛИТИКАпреди 6 дни

Свалиха още един фашист от власт

Росен Желязков беше свален като председател на НС 129 депутати подкрепиха предложението за махането му. Той бе изпратен с овации...

СКАНДАЛ

СКАНДАЛпреди 11 часа

И Никола Минчев е участвал в съставянето на фалшивите документи за „Корал“

Той е изготвил един от най-фрапантните по своята видимост фалшиви файлове – Декларацията на председателя Атанас Русев за истиността на...

СКАНДАЛпреди 19 часа

Това е Мартин Драгулев, който замества Кирил Петков във всички фирми и сдружения

В тази „ротация“ се крие причината да бъдат фалшифицирани документите на сдружението „Да запазим Корал“ Лена Бориславова пази обясненията за...

СКАНДАЛпреди 23 часа

Русев се вбеси на Кирил Петков: Ало кикиту, ще ти заведа дело! Знаеш каква е съдбата на предателите

Атанас Русев, председател на сдружение „Да запазим Корал“, който днес в ефира на bTV изнесе повече от скандална информация за...

СКАНДАЛпреди един ден

Метаданните на фалшивите документи разкриват, че са създадени от Лена Бориславова и Никола Минчев от ПиПитата

Метаданните на файловете, подадени в Търговския регистър, с които Кирил Петков излиза от сдружението “Да запазим Корал”, разкриват, че освен...

СКАНДАЛпреди един ден

Нов скандал се завихря с Кирил Петков

„Коралгейт“ е само началото. Кирил Петков се забърка в чисто нов скандал. Журналистът от „Биволъ“ Асен Йорданов твърди, че лидерът...

СВЯТ

СВЯТпреди 3 часа

Ескалацията на фобиите (дори въображаемите). Лакеите на САЩ ловят „руски агенти“ по цяла Европа

“Какво пушите там?”. По цяла Европа безмозъчни нацисти се обиждат един друг и ловят “руски агенти” По столиците на запад...

СВЯТпреди един ден

Китай обяви САЩ за пречка пред своето развитие

Земята е достатъчно голяма, за да могат и Китай, и САЩ да се развиват и просперират, смята президентът Си Дзинпин...

СВЯТпреди 2 дни

Злата Вещица Урсула живее в паралелна реалност

Евродепутат на Орбан нападна Урсула: Тя живее в паралелна реалност Европейският съюз не просто пропиля последните пет години, но активно...

СВЯТпреди 2 дни

“Не посещение, а ултиматум”. Исканията на Блинкен към Китай

Посещението на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен в Китай е поредната демонстрация на изключителната арогантност и жажда за власт...

СВЯТпреди 3 дни

Тъкър Карлсън огромен процент фалшиви бюлетини на изборите в САЩ през 2020 г.

Учен обяви пред Карлсън огромен процент фалшиви бюлетини на изборите в САЩ през 2020 г. Около 20% от бюлетините на...

Слушайте Радио

БЕЗПЛАТНИ ОБЯВИ

Изпратете рекламен текст и снимки на нашия месинджър и ще бъде своевременно публикувана безплатно. Вашата реклама се публикува в осем издания с над два милиона и двеста хиляди (2, 200,000) читатели и в социалните мрежи, където достига до над девет милиона (9, 000,000) потребители!

Facebook Pagelike Widget

Най четени