Свържете се с нас

ИМОТИ

Отпадат декларациите за задължения при сделки с имоти и коли





Краят на архаичните милиони на брой клетвени декларации ще спести много пари, изчисли Камарата на нотариусите

Декларациите за липса на непогасени публични задължения, които гражданите са длъжни представят при прехвърляне на недвижими имоти и моторни превозни средства отпадат. Това обявиха от Нотариалната камара в съобщение, в което информираха, че обсъждат с НАП как точно ще стане това.

От 3 май 2024 г. влизат в сила измененията в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК), които премахват изискването за въпросните декларации.

Проверката за такива задължения вече ще се извършва от нотариуса по електронен път или, в ограничен брой случаи, от съдията по вписване. Според тези промени нотариусите и съдиите по вписване вече ще носят солидарна отговорност за задълженията, дължими от гражданите при неспазване на изискванията на закона.

Замяната на представянето на архаичните, милиони на брой клетвени декларации на гражданите годишно с ефективна проверка в реално време за наличието на непогасени, подлежащи на принудително изпълнение публични задължения, ще повиши чувствително събираемостта на приходите в бюджета, пишат от Нотариалната камара.

Нотариусите ще имат отдалечен достъп до информационните системи на НАП, по който ще получават информация през приложни програмни интерфейси. Той ще се реализира съвместно от дирекция “Информационни системи и електронно управление” и IT специалистите на Нотариалната камара.

Изградения електронен обмен на информация е иновативно решение за електронна административна процедура, която повишава ролята и отговорността на нотариуса при сделките с недвижими имоти и моторни превозни средства, посочват още от Камарата.

За целта НАП и Нотариалната камара провеждат обучения за стотици нотариуси и съдии по вписвания.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?







ИМОТИ

Под наем в София, вече боли – цените са пълна лудост





  • Купувачи на луксозни имоти са хора с високи доходи или такива, които имат налични средства
  • Наемът за апартамент в София с две спални от луксозния сегмент от пазара най-често е между 1000 евро и 1300 евро, а за къща – над 2150 евро.

В София жилищата от висок и средно-висок клас на пазара са над 15 хил., а в процес на изграждане са още няколко хиляди, посочват консултантите.

Средните офертни цени в столицата за продажба на апартамент с две спални от висок и средно-висок клас най-често са между 180 хил. и 230 хил. евро, пише в анализ на консултантска компания на пазара на имоти, пише „Труд“.

Цените за луксозна къща от редови тип (в комплекс от няколко еднакви къщи) са между 320 хил. и 450 хил. евро, а за самостоятелна къща – над 486 хил. евро.

Повече информация на сайта https://luxbulgaria.com/

Интересът към луксозните имоти е стабилен, казват брокери. Купувачи на луксозни имоти са хора с високи доходи или такива, които имат налични средства, които искат да вложат в имот, за да ги спасят от инфлацията, или за да повишат стандарта на живот на семейството си.

За тези хора не е от съществено значение повишаването на разходите за живот, а съответно желанието им и възможностите им да придобият нов дом не намаляват.

Освен наемите на жилища, нарастват и наемите на магазини. Наемите на търговски площи в моловете се увеличават на 40 евро/кв.м за месец. Същата тенденция се наблюдава и при главните търговски улици в София, където наемът достига 56 евро/кв.м.

Ритейл парковете, при които магазини от различни марки предлагат общ паркинг на клиентите, запазват наемите си на 10 евро/кв.м на месец.

Не се планират нови проекти в сегмента на търговските центрове, а при ритейл парковете има нови няколко хиляди кв. метра в процес на строеж. Делът на свободните площи намалява, като при шопинг моловете той е 3,6%, при главните търговски улици е 1%, а при ритейл парковете е под 1%.

В сегмента на офис площите средните наемни нива в столицата се запазват. Те са 14 евро на кв.м на месец за офиси клас А и 10 евро на кв.м на месец за клас Б.

Повече информация на сайта https://luxbulgaria.com/

При гъвкавите офиси в София средният наем на фиксирано бюро е 180 евро на кв.м на месец, а на споделено – 150 евро на кв.м на месец. Удобството при гъвкавите офис площи е, че наемателите плащат само месечен наем, в който влиза и ползването на всички консумативи, като например ток и вода.

Операторите на гъвкави работни пространства предлагат общо над 8650 работни места. Общият фонд на флекс сегмента, съпоставен към този на стандартните офиси клас А и Б, е 3,5%.

При складовете има ръст на наемите в столицата, с което те достигат 5,25 евро/кв.м на месец за имоти клас А и 3 евро/кв.м за клас Б.







Продължи да четеш

ИМОТИ

Строителството край София произвежда цели нови махали





Тенденцията около София да се строят все повече затворени комплекси води до уголемяване на селищата край столицата с цели нови махали. В Регионалната инспекция по околната среда и водите е внесен проект за построяването на 29 еднофамилни сгради в покрайнините на село Гурмазово в община Божурище, съобщава Вестник Утро.

Къщите ще са на 2 и 3 етажа, става ясно от представените документи.

Повече информация на сайта https://luxbulgaria.com/

Инвеститорът пояснява, че транспортният достъп до новия комплекс ще се осъществява по съществуващ път. За водоснабдяването обаче ще е необходимо изграждането на нов водопровод, а отпадните води ще се събират в изгребни ями и резервоари и ще се отвеждат от специализирани фирми.

Презастрояването в София и пандемията от Covid-19 доведоха до бум на строителството на отделни къщи и цели затворени комплекси близо и не толкова близо до столицата, а районът около Божурище е един от най-предпочитаните. Както „Вестник Утро“ писа, през 2023 г. бяха подадени няколко инвестиционни предложения за изграждане на групови жилищни сгради в района както на споменатото Гурмазово, така и на съседните села Пролеша, Пожарево и Хераково.

През м.г. още по-голям проект бе предвиден за село Чибаовци, община Костинброд, където инвестиционното предложение е за цели 54 двуетажни къщи. Друг голям нов комплекс ще има във вилна зона „Бункера“ под Бистрица. Кварталът ще се състои от 55 ниски еднофамилни и многофамилни сгради. Възложител на строителството е дружество, което вече изгради друг затворен комплекс срещу Бизнеспарка в „Младост“.

 Повече информация на сайта https://luxbulgaria.com/

При част от новото строителство извън София основният въпрос е как ще се осигури достатъчно вода за разширяването на селата, тъй като и сега някои от махалите в тях изпитват сериозен недостиг. Новите квартали означават и сериозно увеличение на населението.







Продължи да четеш

ИМОТИ

Пълен абсурд! Имотите в София са по-скъпи от Ню Йорк





Столицата е на девето място в света с годишен ръст на цените на жилищата 8,8%

София отново се нареди в топ 10 на света по годишен ръст на цените на имотите, гласи последният доклад на консултантската компания Knight Frank за третото тримесечие на 2023 г. Той обхваща 107 града и от подреждането им по ръст на цените излиза, че българската столица изпреварва Ню Йорк, Сидни, Сингапур и още много други.

София е на девето място в света с годишен ръст на цените на жилищата 8,8%. Пред нея са Варшава, Атина, Загреб, Дубай и Вилнюс. В челото на класацията са Анкара и Истанбул, където годишното поскъпване е съответно 107,2% и 77,6%.

В повечето западноевропейски градове повишението на лихвените проценти по ипотечните кредити вече доведе до видим спад на цените на жилищата. В някои от тях, като например Рим, Брюксел, Будапеща, намалението на цените е само в сравнение с предходното тримесечие, но на годишна база цените все още са по-високи.

Не е такова обаче положението на германския пазар, където вече месеци наред цените вървят надолу. B Бepлин гoдишният cпaд нa цeнитe нa имoтитe e 5,1% пpeз тpeтoтo тpимeceчиe. B Mюнxeн ce oтчитa cпaд oт 7,1%, в Kьoлн – 7,1%, а във Франкфурт – 10,1%. С най-голям спад на цените на годишна база е Стокхолм, където жилищата поевтиняват през третото тримесечие с 12% в сравнение с година по-рано.

Повече информация на сайта https://luxbulgaria.com/

Според данните на Евростат пък страната ни е на трето място по ръст на жилищните цени в Европейския съюз през третото тримесечие на 2023 г. с годишно увеличение от 9,2%. Начело е Хърватия с 10,9 на сто, следвана от Полша с 9,3%. Средно за Евросъюза се регистрира понижение на цените от 1%, а за еврозоната – спад от 2,2%. Най-силен е в Люксембург – 13,6%, и в Германия – 10,2 на сто.

На тримесечна база България е на четвърто място по ръст на цените с повишение от 2,7% след Полша, Румъния и Дания. Средното увеличение за ЕС е 0,8 на сто, а за еврозоната – 0,3% при имотите и наемите. На годишна база обаче има разминаване – жилищата са поевтинели с 1%, а наемите са се покачили с 3 на сто.

От 2010 г. до третото тримесечие на 2023 г. цените в ЕС са се вдигнали средно с 48%, а наемите – с 22 на сто. Но има редица държави, в които поскъпването е значително по-голямо. В Естония например то е три пъти, над два пъти е в Унгария, Литва, Латвия, Австрия, Чехия и Люксембург. Спад има в Гърция, Италия и Кипър. Тук се нарежда и България с над 100% ръст на цените.

Повече информация на сайта https://luxbulgaria.com/

Наемите са се увеличили в 26 държави от ЕС, като най-голям е ръстът в Естония (218%), Литва (170%) и Ирландия (100%). У нас увеличението е с над 30%, а единственият спад е регистриран в Гърция (20%).

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?







Продължи да четеш

БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРИЯпреди 13 часа

Първите череши у нас за тази година поливани със златна вода

Рекордна цена: Череши от 50 лв. за килограм се продават у нас Собственикът твърди, че плодовете са негово собствено производство...

БЪЛГАРИЯпреди един ден

Край с рекламите на хазарт във всички възможни медии в България?

След близо час скандали в пленарната зала парламентът прие с пълно единодушие на първо четене промени в Закона за хазарта....

БЪЛГАРИЯпреди 2 дни

Продажните депутатите решиха да унищожат Черно Море: Ще инсталираме 6,6 гигавата мощности за ток от ветрогенератори в морето

Енергийната комисия в парламента прие Пътна карта за климатичен неутралитет. Тя предвижда до 2030 г. да бъдат инсталирани 1,6 гигавата...

БЪЛГАРИЯпреди 4 дни

Либерализацията на пазара на тока се отлага

Парламентът отложи с една година, считано от 1 юли, либерализацията на пазара на ток на едро. Решението беше взето със...

БЪЛГАРИЯпреди 1 седмица

ГЕРБ плаща по 20 000 лв. месечно на „говорещи глави“ за разпространяване на лъжи

Социолози, политолози, антрополози и „извесни журналисти“ са на заплата при Бойко Борисов. Парите са от „черната каса“ на партията По...

ПОЛИТИКА

ПОЛИТИКАпреди 5 часа

Кризисен пиар на ПП! Лена Бориславова обяви: Никога вече с ДПС

Движението е системна партия, гласуваме закони и регулатори заедно с ПП-ДБ, отвърна водачът на ГЕРБ крадеца Борисов След предстоящите парламентарни...

ПОЛИТИКАпреди 8 часа

Мутрата Борисов остро към Лена Общата: Като каква в ПП се изказваш? Абсолютно всичко е загубено!

50-ият парламент ще е по-различен. Вождът на ГЕРБ очаква Ваня Григорова да преобърне резултата Не знам г-жа Бориславова като какво...

ПОЛИТИКАпреди 2 дни

Киро Тъпото: Борисов има и голям врат, Пеевски е увиснал на него

Той му отговори: Пудел, драскащ по вратата в Банкя Съпредседателят на ПП Кирил Петков отговори на критиките на лидера на...

ПОЛИТИКАпреди 3 дни

Свалиха още един фашист от власт

Росен Желязков беше свален като председател на НС 129 депутати подкрепиха предложението за махането му. Той бе изпратен с овации...

ПОЛИТИКАпреди 5 дни

Даже и от ДПС депутат да е!

Лили Иванова вкарала Елена Йончева в ДПС Журналистката пристанала на Илхан Кючюк при гостуването на Примата в Брюксел Елена Йончева:...

СКАНДАЛ

СКАНДАЛпреди 15 часа

Кирил Тъпото заплаши да набие Пеевски, чупил не само шишета, но е потрошил и масата на Борисов

Няма да ми каже тези неща, ако сме само двамата, а бодигардовете му са навън, каза той по адрес на...

СКАНДАЛпреди 2 дни

Борисов се държи като Капо ди тути капи. Всичко мафиотско в държавата трябва да се върти около него и да му се отчита

ПП-ДБ са жертва на неговата ОПГ, която с медии, МВР, служби и парламентарни комисии ги мачка и очерня, само да...

СКАНДАЛпреди 2 дни

Защо не обвинят този пудел, награбил е пачки, чуди се Николай Денков

Аз говорих с Живко Коцев и часовникът му е подарък. Трябвало е да го декларира, но не струва 50 хил....

СКАНДАЛпреди 4 дни

Пияницата, наркоман Павел Лисев, който нападна Димитър Стоянов, се опитва да командори граждани

Мутрата Павел Лисев, който нападна Димитър Стоянов, се опитва да командори граждани НАПаджия, сноуборд инструктор, има проблеми с алкохола и...

СКАНДАЛпреди 6 дни

Дълбоката държава купи председателя на Камарата Майк Джонсън, той предаде своите

Скандел в Конгреса на САЩ заради украинската помощ Републиканският член на Камарата на представителите на САЩ Марджъри Тейлър Грийн на...

СВЯТ

СВЯТпреди един час

Злата Вещица Урсула живее в паралелна реалност

Евродепутат на Орбан нападна Урсула: Тя живее в паралелна реалност Европейският съюз не просто пропиля последните пет години, но активно...

СВЯТпреди 3 часа

“Не посещение, а ултиматум”. Исканията на Блинкен към Китай

Посещението на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен в Китай е поредната демонстрация на изключителната арогантност и жажда за власт...

СВЯТпреди един ден

Тъкър Карлсън огромен процент фалшиви бюлетини на изборите в САЩ през 2020 г.

Учен обяви пред Карлсън огромен процент фалшиви бюлетини на изборите в САЩ през 2020 г. Около 20% от бюлетините на...

СВЯТпреди 3 дни

Злата Вещица Урсула живее в паралелна реалност

Евродепутат на Орбан нападна Урсула: Тя живее в паралелна реалност Европейският съюз не просто пропиля последните пет години, но активно...

СВЯТпреди 4 дни

Световният ред, основан на либералната идеология, се провали и трябва да бъде разрушен

Световният ред, основан на либералната идеология, се срина и трябва да бъде разрушен, трябва да бъде заменен от система на...

Слушайте Радио

БЕЗПЛАТНИ ОБЯВИ

Изпратете рекламен текст и снимки на нашия месинджър и ще бъде своевременно публикувана безплатно. Вашата реклама се публикува в осем издания с над два милиона и двеста хиляди (2, 200,000) читатели и в социалните мрежи, където достига до над девет милиона (9, 000,000) потребители!

Facebook Pagelike Widget

Най четени