Свържете се с нас

ПАРИ

Финансовият министър на Германия изрева: Нещата излизат от контрол!





  • Бербок ритана от смериканските и господари се хвърля да харчи като безмозъчна, заяви, че не я интересува германския народ!
  • Шолц се опитва да балансира!

Германският финансов министър Кристиан Линднер предупрежди собственото си правителство, че държавните финанси бързо излизат извън контрол и правителството трябва да промени курса и да приложи мерки за икономии. Очаква се обаче спорът за разходите само да ескалира, като бюджетните дефицити ще предизвикат открити сблъсъци сред тройната ляво-либерална коалиция, управляваща страната.

Тъй като започват преговорите за бюджета за 2025 г., много е заложено на карта. Картината обаче се усложни, след като Върховният съд на страната постанови, че правителството не може да прехвърли 60 милиарда евро пари, предназначени за кризата с коронавируса, в други области на бюджета, като съдът отбеляза, че този ход е противоконституционен.

Оттогава правителството е в режим на криза и се опитва да намали бюджета в редица области, включително срещу фермерите в страната. Тези съкращения вече предизвикаха масови протести, показвайки колко деликатна остава ситуацията за правителството.

Линднер, чиято партия претърпя поражение в социологическите проучвания, отчаяно се опитва да създаде впечатление за дистанциране от коалиционните си партньори и да спаси партията си от изборна катастрофа. Финансовият министър казва, че финансовата картина, пред която е изправена Германия, е ужасна и че бюджетният дефицит само ще расте през следващите години, ако не се вземат мерки за ограничаване на разходите.

„При неблагоприятен сценарий нарастващите финансови дефицити водят до увеличаване на дълга по отношение на икономическата продукция до около 345 процента в дългосрочен план“, се казва в доклада за устойчивост, публикуван от неговия офис. „При благоприятен сценарий процентът ще се повиши до около 140 процента от брутния вътрешен продукт до 2070 г.“

Съгласно законодателството на ЕС Германия е ограничила нивата на дълга си до 60 процента от икономическото производство, което изисква драматични спестявания. Огромен фактор е бързото застаряване на населението на Германия, с експлозия на дълга на хоризонта, тъй като все повече и повече граждани отиват в пенсия, докато данъчните приходи се свиват, а системата за социално подпомагане расте – отчасти поради нарастващото имигрантско население в страната.

Партньорите на Линднер, Зелените и Социалдемократите (СДП), не желаят да намалят допълнително разходите, тъй като това ще навреди на изборните им шансове. Всъщност министърът на труда Хубертус Хайл настоява за нов пенсионен пакет, който ще добави милиарди към дълга на страната, което забележително е, че Линднер също подкрепя.

ГСДП призовава за премахване на дълговата спирачка на страната за финансиране на големи инвестиционни проекти, но СДП провежда кампания за поддържане на спирачката.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?







ПАРИ

Русия конфискува $440 млн. от най-голямата американска банка JPMorgan





Руски съд разпореди изземването на средства на JPMorgan Chase в Русия на обща стойност 439,5 милиона долара седмица, след като руската банка VTB започна съдебни действия срещу най-голямата американска банка, за да възстанови парите си, блокирани в чужбина под режима на санкции на Вашингтон.

Този ход на Русия подчертава някои от негативните последици, които западните компании изпитват от наказателните мерки срещу Москва, коментира „Файненшъл Таймс“. Това също е още едно доказателство за трудностите, които западните кредитори срещат, когато се опитват да изпълнят ангажиментите си да затворят своите операции в Русия след февруари 2022 г.

Заповедта за изземване, публикувана в руския съдебен регистър в сряда, е насочена към средства в сметките на JPMorgan и акции в руските му филиали, според решението, издадено от арбитражния съд в Санкт Петербург. Активите бяха замразени от властите в резултат на западните санкции.

Спорът се съсредоточава около 439 милиона долара средства, които VTB държа в сметка на JPMorgan в САЩ. Когато Вашингтон наложи санкции на руската банка, JPMorgan трябваше да премести средствата в отделна ескроу сметка. Според режима на санкции на САЩ нито VTB, нито JPMorgan имат достъп до средствата. В отговор VTB миналата седмица заведе дело срещу базираната в Ню Йорк финансова група, за да поиска руските власти да замразят еквивалентната сума в Русия, предупреждавайки, че JPMorgan се стреми да напусне Русия и ще откаже да плати каквато и да е компенсация.

На следващия ден JPMorgan заведе собствено дело срещу руския кредитор в американски съд, за да предотврати изземване на неговите активи, като се аргументира, че няма начин да си върне блокираните американски средства на VTB, за да компенсира собствените си потенциални загуби от руския иск. JPMorgan и VTB отказаха да коментират решението.

Когато JPMorgan и Goldman Sachs обявиха намерението си да затворят бизнеса си в Русия, експертите предупредиха, че всяко излизане може да отнеме повече от година. Други западни банки, включително Citigroup, италианската UniCredit и австрийската Raiffeisen Bank International, все още работят в Русия. След указ, издаден през 2022 г., напускането на Русия изисква зелена светлина от самия президент Владимир Путин. Седем банки – от 45, работещи тогава в страната – са получили одобрение от президента, включително Mercedes-Benz Bank, Ikano, J&T и Intesa.

В началото на 2022 г. Русия също забрани на акционерите от „недружелюбни страни“, включително САЩ, да изтеглят дивидентите си. Миналото лято руски съд замрази активи на стойност около 36 милиона долара, собственост на Goldman, след дело на държавната банка „Откритие“. Няколко месеца по-късно съдът постанови, че инвестиционната банка на Wall Street трябва да плати средствата на „Откритие“.

През март 2023 г. друг руски съд конфискува активи на Volkswagen в Русия на стойност 204 милиона долара в очакване на дело, заведено от бившия му партньор Gaz Group, собственост на засегнатия от санкциите олигарх Олег Дерипаска. По-късно активите бяха размразени, тъй като VW получи разрешение от руските власти да продаде руския си бизнес на Avilon, един от най-големите търговци на автомобили в страната.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?







Продължи да четеш

ПАРИ

Глобалната икономика достига предела си: ще се спука ли балонът на дълговете





Има много митове за енергетиката и икономиката. Анализът категорично показва, че преходът към нова зелена икономика не напредва толкова добре, колкото се очакваше. Стратезите за въвеждането на зелената енергия пренебрегнаха факта, че световната икономика благоприятства производителите с ниски разходи. Всъщност САЩ и ЕС вървят към икономически спад, защото субсидираните „зелени“ преходи не са евтини или рентабилни, още по-малко изгодни за доставчиците и клиентите.

Всичко това води до факта, че глобалната макроикономическа система е достигнала физическите си граници и вече не може да се развива устойчиво, коментира икономистът Гейл Тверберг в анализ, публикуван от oilprice.com. Мит е, че вятърът и слънчевата енергия увеличават доставките на електроенергия за САЩ и страните от ЕС. Високите цени са причина за точно обратното, посочва експертът.

Въпреки това световни гиганти като Америка и Китай все още продължават да инвестират огромни суми пари в необещаващата индустрия, рискувайки други сектори на икономиката. Всичко това води до стагнация по света, особено като се има предвид, че икономисти от цял свят гледат към Китай, а страната показва разочароващи резултати. В резултат на това се оказва, че двата глобални гиганта просто забавят растежа на световната система.

Мит е, че световната икономика може да продължи както обикновено, каквото и да се случи с енергийните доставки и нарастващия дълг. Проблемите на Китай с жилищното строителство биха могли на теория да доведат до спукване на дългови балони по целия свят.

Световната икономика зависи от растящия балон на дълговете. Освен това зависи от непрекъснато нарастващото предлагане на стоки и услуги. Всъщност двете са тясно свързани помежду си. Докато има нарастващо предлагане на евтина енергия от видовете, използвани от изградената инфраструктура, икономиката има тенденция да расте.

Китай с проблемите си в бизнеса с имоти е пример за това какво може да се обърка, когато енергийните доставки (въглища в Китай) станат скъпи, тъй като доставките стават все по-ограничени. Данните показват, че доставките на въглища на глава от населението в Китай са били ограничени през 2013 г. Добивът на въглища на глава от населението в Китай се е покачвал, но след това е намалял. Това направи по-трудно за строителите да строят домовете, планирани за бъдещите собственици, и стана една от причините за финансовите им затруднения.

Доставка на въглища на глава от населението в Китай въз основа на данни от „Статистическия преглед на световната енергетика за 2023 г.“, изготвен от Института по енергетика.

Китай успя да увеличи производството на въглища, но цената им се повиши значително.

Строителството на бетонни жилищни сгради при толкова високи цени на въглищата би довело до нови домове, които са твърде скъпи за повечето китайски граждани, за да си ги позволят. Освен това всички работници, които преди са се занимавали със строителство на жилища, се нуждаят от нови работни места, за да изкарват прехраната си. Сегашният подход изглежда е много от тези работници да се преместят в производството, така че пукането на балона на жилищното строителство да има по-малко въздействие върху цялостната икономика на Китай.

Сега има опасения, че Китай увеличава своето производство, особено за износ, в момент, когато работните места в Китай в сектора на имотите бързо намаляват. Проблемът обаче е, че увеличаването на износа на промишлени стоки създава нов балон. Това огромно допълнително предлагане на промишлени стоки може да се продава само на ниски цени. Тази нова конкуренция, причинена от ниските цени, вероятно ще доведе до понижаване на цените и за производителите по целия свят.

Ако други икономики са принудени да се конкурират с още по-евтините стоки от Китай, това може да има неблагоприятно въздействие върху производството по света. При ниски цени има вероятност производителите да съкратят работници или да им дават прекалено ниски заплати. Ако заплатите и цените са неадекватни, има вероятност дълговите балони в други части на света да се спукат. Това ще се случи, защото много кредитополучатели ще станат неспособни да изплащат дълга си. Затова и все по-често се говори за повишаване на митата върху китайския внос.

Най-големият мит е, че световната икономика може да продължи да расте вечно, предупреждава експертът. И икономиките, и хората са самоорганизиращи се системи, които растат. Хората получават енергията си от храната. Икономиките се захранват от видовете енергийни продукти, които нашата изградена инфраструктура използва. Нито хората, нито икономиката могат да растат вечно. Те не могат без енергийни продукти от правилния вид, в правилните количества.

Това налага строги ограничения на макроикономиката, която вече бива задушавана, умишлено или от глупост, и принуждавана да се развива не по законите на живота, а по прищявки на чиновниците.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?







Продължи да четеш

БАНКЕРЪ

Инфлацията в САЩ е двойна. Цялата банкова система е в несъстоятелност. Биткойнът не е инвестиция, а златото





  • Питър Шиф: Инфлацията в САЩ е двойна. Цялата банкова система е в несъстоятелност. Биткойнът не е инвестиция, а златото

Питър Шиф, глaвeн изпълнитeлeн диpeĸтop и глoбaлeн cтpaтeг в Еurо Расіfіс Саріtаl, участва в интервю за предаването Market Overtime с Оливър Реник. В обширната им дискусия Питър отговори на въпроси за паричната политика в САЩ, надеждността на данните за инфлацията и причините да се избягва биткойн. Новината бе отразена от ZeroHedge.

Противно на популярното обяснение, неотдавнашното рекордно поскъпване на златото не се дължи на световните конфликти. Инфлацията е движещата сила зад ценовото действие на благородния метал, категоричен е Шиф:

„Това е само началото на масово поскъпване на златото, а хората дори още не за започнали го изкупуват. Купуват го централни банки, но инвеститорите дори не /са започнали/ да купуват злато. Инвеститорите на дребно, институциите – те изобщо не са на пазара. Дори не разбират защо поскъпва. Приписват това на геополитическите рискове, но всичко е свързано с инфлацията. Пазарите грешат в интерпретацията на инфлацията. Повишенията на лихвите от страна на Фед до пет и четвърт, пет и половина процента, не бяха достатъчни, за да върнат инфлационния дух обратно в бутилката.“

Тъй като медиите и политиците започват да поставят вече под въпрос възможността за постигане на инфлационна цел от 2%, предпочитаните от тях измерители на инфлацията вероятно не са толкова точни, колкото трябва да бъдат, обяснява Шиф:

„Бих казал, че [инфлацията] е поне два пъти по-висока. Така че ако правителството твърди, че инфлацията е две, тя е четири. А когато те твърдят, че е девет, вероятно е 18. Хората се затрудняват. Това е окаяна икономика. Реалните доходи на хората са унищожени от инфлацията. Те са принудени да работят на няколко места. Потънали са в планина от дългове и сме се запътили към голяма катастрофа.„

Под повърхността на икономиката се крият десетилетия наред натрупани щети от изкуствено занижените лихвени проценти, особено в жилищния и банковия сектор, поосочва световноизвестният икономист:

„Цялата банкова система е в несъстоятелност. Това е големият проблем – когато лихвените проценти се поддържаха на нула, всички собственици на жилища рефинансираха ипотеките си. Банките притежават сега тези книжа. Сега банките са неплатежоспособни! Благодарение на правителството – ФЕД – цялата банкова система на САЩ е неплатежоспособна. И ако Федералният резерв действително повиши лихвените проценти до нужното подходящо ниво, всички банки ще фалират, включително и всички онези банки, които са твърде големи, и за които се очакава, че не могат да фалират.“

ЧЕТЕТЕ И ПИШЕТЕ КОМЕНТАРИТЕ ТУК: https://t.me/vestnikutro

Предзнаменованията на икономическа катастрофа напомнят на предупрежденията на Питър Шиф, които той отправяше в началото на 2000-те години:

Криза, фалит „Непрекъснато предупреждавах за грешките, които ФЕД прави, за жилищния балон и за финансовата криза, която щеше да настъпи, когато балонът се спука. Хората казваха: „Кога, кога, кога?“. Е, аз нямам конкретна дата. Просто знаех, че това ще се случи. Не можем да кажем точно кога. Същото е положението и сега. Но и тогава (през 2007-2008 г.) и сега се случиха много неща, които показваха, че денят на равносметката наближава.“

Преминавайки към дебата за криптовалутите срещу златото, Питър Шиф твърди, че стойността на златото произтича от непаричните му приложения (икономически), които липсват при биткойна:

„Казват: „Биткойнът е средство за съхранение на стойност“, но той няма никаква стойност. Не можете да съхранявате това, което на практика не притежавате. Причината, поради която златото е средство за съхранение на стойност, е, че мога да го взема и след сто години мога да си поръчам да ми направят часовник от него. Мога да го използвам за провеждане на електричество (има предвид приложението на златотоо в електрониката). Мога да го използвам в медицината, в стоматологията. Златото има истинско приложение в света. То е суровина, която се използва в цялата промишленост.“

Биткойнът и златото са категорично различни активи, а инвестирането в Биткойн е рискован залог, завършва Питър Шиф:

„Вижте, ако искате да вложите в Биткойн, вземете парите си, които бихте използвали, за да си купите лотарийни билети или ако планирате пътуване до Вегас, с които възнамерявате да играете на зарове или рулетка. Тях можете да заложите с Биткойн. Но не бъркайте това с инвестиция. Това си е просто чист хазарт.“

Питър Шиф, глaвeн изпълнитeлeн диpeĸтop и глoбaлeн cтpaтeг в Еurо Расіfіс Саріtаl, участва в интервю за предаването Market Overtime с Оливър Реник.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?







Продължи да четеш

БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРИЯпреди един ден

Либерализацията на пазара на тока се отлага

Парламентът отложи с една година, считано от 1 юли, либерализацията на пазара на ток на едро. Решението беше взето със...

БЪЛГАРИЯпреди 5 дни

ГЕРБ плаща по 20 000 лв. месечно на „говорещи глави“ за разпространяване на лъжи

Социолози, политолози, антрополози и „извесни журналисти“ са на заплата при Бойко Борисов. Парите са от „черната каса“ на партията По...

БЪЛГАРИЯпреди 1 седмица

Борисов целуна ръка на американците и продаде България

Борисов уволни външния министър заради „Магнитски“ Вождът на ГЕРБ изпитва панически ужас от американските санкции Служебният премиер на ГЕРБ Димитър...

БЪЛГАРИЯпреди 1 седмица

Гешев се събуди и откри: Цялата държава е заложник на Борисов

Според бившия главен прокурор, вождът на ГЕРБ съсипва държавата – в личен интерес да си оправи делата и да не...

БЪЛГАРИЯпреди 2 седмици

Невероятни лъжи на Киро Тъпото за великденската добавка за пенсионерите!

Не е за вярване с кои думи Кирил Петков осъди великденската добавка за пенсионерите! Даде се предизборна добавка, за да...

ПОЛИТИКА

ПОЛИТИКАпреди 16 часа

Свалиха още един фашист от власт

Росен Желязков беше свален като председател на НС 129 депутати подкрепиха предложението за махането му. Той бе изпратен с овации...

ПОЛИТИКАпреди 3 дни

Даже и от ДПС депутат да е!

Лили Иванова вкарала Елена Йончева в ДПС Журналистката пристанала на Илхан Кючюк при гостуването на Примата в Брюксел Елена Йончева:...

ПОЛИТИКАпреди 4 дни

Пеевски и Борисов бесни, че им свалиха пуделчето

Пеевски се закани на „коалицията на пудела“: Мръсна, престъпна сглобка! Всички в залата са проруски, извън ГЕРБ Днес имаме „коалиция...

ПОЛИТИКАпреди 4 дни

Снощи Долна камара на Конгреса прие закон за финансиране от $100 млрд. за разпалване на войни по света

САЩ конфискуваха 6 млрд. долара на Русия Пред американския Конгрес се 4ма (четирима) безмозъчни „развяха“ американски и украински знамена в...

ПОЛИТИКАпреди 4 дни

Клоуна Христо Иванов щял да се бори за „Нито глас за Пеевски“

Христо Иванов с нов апел „Нито глас за Пеевски“ ПП-ДБ отново се опитват да излъжат десните избиратели да гласуват за...

СКАНДАЛ

СКАНДАЛпреди един ден

Пияницата, наркоман Павел Лисев, който нападна Димитър Стоянов, се опитва да командори граждани

Мутрата Павел Лисев, който нападна Димитър Стоянов, се опитва да командори граждани НАПаджия, сноуборд инструктор, има проблеми с алкохола и...

СКАНДАЛпреди 3 дни

Дълбоката държава купи председателя на Камарата Майк Джонсън, той предаде своите

Скандел в Конгреса на САЩ заради украинската помощ Републиканският член на Камарата на представителите на САЩ Марджъри Тейлър Грийн на...

СКАНДАЛпреди 4 дни

Байдън нападна Китай: Ксенофоби и измамници! Китай му се подигра

Президентът на САЩ Джо Байдън засили антикитайската си реторика по време на предизборната кампания в стремежа си да отнеме водещите...

СКАНДАЛпреди 4 дни

Срамно и безотговорно! САЩ нарушиха всички закони

Махмуд Абас за решение на САЩ: Срамно и безотговорно! Нарушиха всички закони Палестина планира да преразгледа отношенията си със САЩ...

СКАНДАЛпреди 5 дни

Наркотици? Никога, никога, никога…през живота си, никогаааа, нито като малък…

Кирил Петков категорично отрече слуховете, че е наркоман. В предаването „Евродикоф“ съпредседателят на ПП заяви, че никога през живота си...

СВЯТ

СВЯТпреди 21 часа

Световният ред, основан на либералната идеология, се провали и трябва да бъде разрушен

Световният ред, основан на либералната идеология, се срина и трябва да бъде разрушен, трябва да бъде заменен от система на...

СВЯТпреди 2 дни

И Сенатът одобри финансирането на войните по света

Американският Сенат в спешен порядък прие законопроект за предоставяне на военн0 оборудване и икономическо финансиране на войните в Палестина, Китай...

СВЯТпреди 3 дни

Путин разговаря с Иран и Изрел по телефона, войната спря

Телефонно обаждане до Путин даде основните отговори: Иран и Израел са на прага на голяма война Иран и Израел балансират...

СВЯТпреди 3 дни

Пожелавам гражданска война на „подлата империя на злото“ на XXI век – САЩ

Медведев пожела гражданска война в „подлата империя на злото на XXI век – САЩ“ Заместник-председателят на руския Съвет за сигурност...

СВЯТпреди 4 дни

Буря разруши най-голямата плаваща слънчева централа в света

Най-голямата в света плаваща централа от слънчеви панели в Мадхя Прадеш, Индия, е повредена от буря. Фотоволтаичният парк, построен във...

Слушайте Радио

БЕЗПЛАТНИ ОБЯВИ

Изпратете рекламен текст и снимки на нашия месинджър и ще бъде своевременно публикувана безплатно. Вашата реклама се публикува в осем издания с над два милиона и двеста хиляди (2, 200,000) читатели и в социалните мрежи, където достига до над девет милиона (9, 000,000) потребители!

Facebook Pagelike Widget

Най четени