Свържете се с нас

ТЕМА

Апокалиптична прогноза: Гответе се за лошо време





Много е важно каква ще бъде точната траектория на циклона и очакваните валежи

Вече всички медии говорят за очакваното лошо време този уикенд, но на фона на валежите и снеговалежите у нас ни очаква не малък риск от възможни наводнения над Рило-Родопския масиви и Югоизточна България.

Разбира се, че тази прогноза, тепърва ще се изменя с времето и все още нямаме яснота. Много е важно каква ще бъде точната траектория на циклона и очакваните валежи.

Какви са причините?

Според регионалните модели, има вероятност до сутринта на 26-ти ноември, валежите над тези райони да достигнат 50-70 л./кв.м. Това ще бъде в комбинация с преовлажнената почва над Южна България и продължаващите валежи – крие и риск от възможни свлачища и очаквани наводнения в Рило-Родопският масив, Централна Стара планина и Югоизточна България.

Към края на текущата седмица синоптичната обстановка над нашата страна ще е усложнена особено и то над цялата страна. С понижението на температурите в Предбалкана и по високите полета от Западна България валежите ще преминат в сняг. Ще завали и в Централна и Източна България, като там се очакват и навявания. Възможни са и затваряния на планинските приходи!

В ниското също ще се образува снежна покривка, която в Северозападна и Централна България на места снежната покривка ще надмине 10 см. В Северозападния и Централния Предбалкан – до 25-30 см. Очакваната снежна покривка в столицата ще е между 5-10 см.

Не е изключено, при преминаването на самият циклон, валежите да са съпроводени и от гръмотевици над Южна и Източна България. Очакваме и богат пренос на по-топла и влажна въздушна маса от Егейско море.

Температурите над Източна България ще се задържат за известно време над нулата, валежите ще са от дъжд и то интензивни. Преди изнасянето и задълбаването на циклона, валежите ще се усилят. Очакваме и силни пориви на вятъра по Южното Черноморие, но няма да са с ураганни пориви.

Поради очакваните значителни валежи, алгоритъмът на регионалния модел SPM показва къде вероятността от внезапни наводнения е най-висока:

Задава се сняг в столицата

Този път прогнозите са за очаквана не лоша зимна обстановка и в столицата за разлика от предишната (18-19 ноември ). Тогава моделите прогнозираха, че при разширяването на антициклона от запад ще се образуват валежи, а с понижението температурите щяха да са от сняг. Реално се образуваха валежи, но те бяха слаби.

Според последните прогнози още около обяд в събота, над 700-800 метра надморска височина валежите ще преминат в сняг, а до вечерта и над цялото Софийско поле.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?







ТЕМА

Иде драматичен обрат във времето! Порои, бури и ураганен вятър връхлитат до часове





  • Обявени са кодове за опасно време
  • Иде драматичен обрат във времето! Порои, бури и ураганен вятър връхлитат до часове

Кодовете за опасно време се връщат с пълна сила – в следващото денонощие ни чакат силни ветрове, дъжд и гръмотевици, показва прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология.

Към периода 16-19 април времето над България ще се определя от преминаващ студен атмосферен фронт и на много места у нас ще паднат дъждове, като по-значителни ще са тези над Централна и Южна България. По-високите западни полета и планините ще се примесват и със сняг. Вятърът над западните райони ще се ориентира от северозапад, а над източните ще се задържи от североизток и ще започне да нахлува студен въздух.

Картата на България е оцветена в жълто, а на места и в оранжево.

През нощта облачността ще е предимно значителна, на места главно в западните райони с валежи от дъжд. В Северозападна България вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и с него ще започне да прониква студен въздух. В останалата част от страната вятърът ще се задържи от юг-югозапад и ще е до умерен.

В сряда ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и ще има валежи от дъжд, на повече места и по-интензивни ще са след обяд и вечерта. В Западна България се очакват значителни количества. Ще има и гръмотевични бури и условия за градушки. В Югоизточна България ще се задържи почти без валежи, но през нощта срещу четвъртък и там ще завали. В северозападната половина от страната вятърът ще е до умерен от запад-северозапад, докато в югоизточната ще се задържи от юг-югозпад и ще е временно силен.

Максималните температури ще са от около 12° в крайните северозападни райони, до 27° на места в Източна България, в София – около 20°.

Над планините ще е предимно облачно и главно в следобедните часове ще има валежи от дъжд и гръмотевична дейност. Ще духа умерен до силен югозападен вятър, който вечерта ще се ориентира от северозапад и с него ще започне да нахлува студен въздух, тогава и валежите ще се усилят. Максималната температура на височина 1200 m ще е около 17°, на 2000 m – около 7°.

Над Черноморието облачността ще е променлива, често значителна, но до вечерта ще се задържи почти без валежи. Ще духа умерен и временно силен вятър от юг-югозапад. Ще се задържи топло с максимални температури между 24° и 27°. Температурата на морската вода е 15°-16°. Вълнението на морето ще е 3-4 бала.

Къде какъв код е обявен
Оранжев код синоптиците прогнозират за две области – Благоевград и Кюстендил, където се очакват обилни дъждове, гръмотевици и силен вятър.

Жълт код за силен вятър е обявен за областите Бургас, Варна, Шумен, Ямбол, Хасково, Кърджали, Смолян, Пазарджик, Перник, София-област, София-град, Пловдив, Стара Загора. В Търговище, София-област и Перник се очаква вятърът да е комбиниран с дъжд.

Жълт код за валежи и гръмотевици е обявен за областите Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Плевен, Велико Търново, Плевен, Русе, Търговище, Разград, Силистра и Добрич.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?







Продължи да четеш

ТЕМА

Учените в шок: На нова планета сме, ако градусите не паднат до края на 2024-а





Изменението на климата може да отиде в неизследвана територия, ако температурите не паднат до края на годината. Това предупреди водещ учен пред Би Би Си, след като във вторник стана ясно, че миналият месец е бил най-топлият март в света, удължавайки месечните температурни рекорди до 10 поредни.

Това подхрани опасенията сред експертите, че светът може да навлезе в нова фаза на още побързо изменение на климата.

“До края на лятото, ако все още наблюдаваме рекордни температури в Северния Атлантик или другаде, тогава наистина сме се преместили в неизследвана територия”, обяви Гавин Шмид, директор на Института за космически изследвания “Годард” на НАСА.

по-топъл от прединдустриалните времена – преди хората да започнат да изгарят големи количества изкопаеми горива – според службата на ЕС за изменението на климата “Коперник”.

Това е 10-ият пореден месечен рекорд във фаза на затопляне, който разби всички предишни. През последните 12 месеца средните глобални температури са били с 1,58°C над прединдустриалните нива.

Все още по-дългосрочните тенденции на затопляне са почти в съответствие с очакванията и повечето изследователи не вярват, че климатът е навлязъл в нова фаза. Но учените се борят да обяснят точно защо краят на 2023 г. е бил толкова топъл.

Мартенският рекорд беше очакван. Климатичният феномен Ел Ниньо, който започна миналия юни и достигна своя връх през декември, добавя топлина към вече съществуващата, внесена в атмосферата от изгарянето на изкопаеми горива. Именно те са основният двигател на високите температури.

Но градусите започнаха да чупят рекорди с особено голяма разлика около миналия септември, а тогава Ел Ниньо все още се развиваше, така че не може да е обяснение за цялата допълнителна топлина.

Д-р Шмид е загрижен какво означава това за бъдещите прогнози.

“Нашите прогнози се провалиха доста драматично за спецификата на 2023 г. и ако предишните статистики не работят, тогава става много потрудно да се каже какво ще се случи в бъдеще”, предупреждава ученият.

“Все още се опитваме да разберем защо ситуацията се промени толкова драстично в средата
на миналата година и колко дълго ще продължи тя, дали е фазово изместване, или е пробив в
дългосрочните климатични тенденции”, заяви д-р Саманта Бърджис от “Коперник”.

Даяна Урге-Ворсац, заместник-председател на Междуправителствения панел на ООН по изменение на климата, отбеляза, че планетата се затопля с температури от 0,3 градуса на десетилетие през последните 15 години, почти двойно повече, отколкото за периода около 1970 г.

“Това в границите на променливостта на климата ли е, или сигнал за ускорено затопляне?

Притеснението ми е, че може да е твърде късно, ако просто изчакаме да видим”, допълни Даяна Урге-Ворсац.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?







Продължи да четеш

ТЕМА

Настъпва век на войни





Фрагмент от статия на почетния председател на президиума на Съвета по външна и отбранителна политика Сергей Караганов. Пълната версия на статията ще бъде представена в списание „Русия в глобалните въпроси“.

Изключително опасният свят на следващите две десетилетия изисква корекция на външната и отбранителната политика. Те трябва да се основават на концепцията за „Крепост Русия“ – не автаркия, а максимално възможна независимост, суверенитет, сигурност, независимост, концентрация върху вътрешното развитие.

Европа — някога фар на модернизацията за нас и много други нации — бързо се движи към геополитическа незначителност и, надявам се да греша, към дезинтеграция. Все още си струва да се опитаме да използваме богатия пазар, но основният вектор по отношение на субконтинента е моралното и политическо изключване. Загубили първо душата си – християнството, те губят и плодовете на епохата на Просвещението – рационализма. Освен това европейската бюрокрация, по външни заповеди, сама налага отхвърляне на Русия. Да ѝ благодарим.

Скъсването с Европа не е лесно изпитание за много руснаци. Но трябва да бъде завършен възможно най-бързо. Естествено заграждането не бива да става принципно и тотално. Но разговорите за пресъздаване на европейската система за сигурност са опасна химера. Необходимо е да се изградят системи за сътрудничество и сигурност в рамките на континента на бъдещето – Голяма Евразия, като се привличат заинтересовани и интересни европейски страни.

Политиката на „Крепост Русия“ изисква максимално невключване в конфликти, които ще избухнат по време на продължаващото „геостратегическо земетресение“. Много успешно не бяхме въвлечени в поредните арменско-азербайджански и израелско-палестински конфликти. Но, естествено, не можем да повторим украинския провал, когато антируски елити дойдат на власт в съседните страни или бъдат дестабилизирани отвън.

След като решихме активно (макар и със закъснение) да започнем активни военни действия срещу Запада в Украйна, ние, действайки в съответствие със старите представи, не очаквахме, че врагът ще започне голяма война. И не използвахме активно ядрено възпиране от самото начало. Все още отлагаме. Правейки това, ние не само проправяме пътя за смъртта на стотици хиляди и милиони, ако вземем предвид загубите от рязкото влошаване на качеството на живот на хората в Украйна, десетки хиляди наши мъже. Но също така правим лоша услуга на целия свят. Агресорът, а това де факто е Западът, остава ненаказан. Разчиства се пътят за нови агресии.

Забравихме основите на стратегията за ограничаване. Страната с по-голям конвенционален, човешки и икономически потенциал печели от намаляване на ролята на ядреното възпиране и обратно. Засилването на зависимостта от ядреното възпиране и ускоряването на движението по стълбата на ескалацията има за цел да убеди Запада, че има три възможности по отношение на военния конфликт в Украйна. Първият е да се оттегли с достойнство. Вторият е да бъде победен, да избяга като от Афганистан и да получи вълна от въоръжени, включително побеснели, бежанци. Или – трето – да се вземе същото решение, но само с ядрени удари на тяхна територия и съпътстващия ги разпад на обществата.

В руската традиция – нанасяне на съкрушително поражение на европейска инвазия, последвано от споразумение за нов ред.

Това прави Александър I с Кутузов и дьо Толи през 1812-1814 г. – тогава бяха споразуменията на Виенския конгрес. Следват Сталин с Жуков, Конев, Рокосовски, които отново побеждават общоевропейската армия (този път под ръководството на Хитлер) – беше сключен Потсдамският мирен договор. Но не съм съгласен с аргументите в полза на такъв край на последната агресия. В края на краищата, за да се сключи такова споразумение сега, ще е необходимо да се освободи път за руските Стратегически ядрени сили. И все пак да се търпят огромни загуби. Включително и морални. Все пак това ще е настъпателна война. Надеждно ядрено възпиране и буфер на сигурността на територията на Западна Украйна трябва да служи като гарант за прекратяване на агресията. СВО трябва да продължи до победа. Врагът трябва да знае, че ако не отстъпи, легендарното руско дълго търпение ще свърши. И за смъртта на всеки руски войник ще трябва да се заплати с хиляди животи от отсрещната страна.

Чрез активирането на ядреното възпиране ние не само ще отрезвим агресорите, но и ще окажем безценна услуга на цялото човечество. Няма друга защита срещу поредица от войни и голям термоядрен конфликт.

Руската политика трябва публично да изхожда от факта, че НАТО е враждебен блок, който се оказа агресивен чрез миналите си политики и де факто води война срещу Русия. Следователно всякакви (включително превантивни ядрени) удари срещу нея са морално и политически оправдани. На първо място, това се отнася за страните, които активно участват в подкрепата на киевската хунта. Старите и особено новите членове на Алианса трябва да разберат, че след присъединяването към блока тяхната сигурност е радикално отслабена, а компрадорските управляващи елити ги поставят на ръба на живота и смъртта.

Необходима е промяна (включително частично прозрачна) в списъка с цели за ядрени ответни удари. Трябва да мислим по-ясно кого ще съдържаме. Няма сигурност, че за западната глобалистка олигархия заплахата от ответен удар дори на територията на собствените им страни е достатъчно възпиращо средство. Просто казано, тя не се интересува от благосъстоянието дори на собствените си граждани и може да не се страхува от жертвите сред тях.

Може би би си струвало да разгледаме местата, където се събира тази олигархия, като мишени за първата вълна, дори за превантивни ответни удари? Глобалистката олигархия или „дълбоката държава“ не трябва да очаква да бъде спасена като Ной и неговото благочестиво семейство и животни на ковчега.

Основната задача е да се предотврати надигащата се вълна от конфликти, да се предотврати един век войни и тяхната ескалация до глобално термоядрено ниво.

И следователно е необходимо да се върви нагоре по стълбата на ядреното възпиране независимо от войната в Украйна. В продължение на вече предприетите или планирани стъпки, считам, че би било препоръчително бързо да се премине към възобновяване на тестовете за ядрени оръжия. Първо под земята и ако това не е достатъчно, тогава тествайте „Цар Бомба 2“ на Нова Земя, минимизирайки щетите върху природата на вашата страна и приятелските държави от мнозинството от света.

Рано или късно официалната руска политика в областта на ядреното неразпространение ще трябва да се промени. Миналото не беше безполезно: то намали рисковете от неконтролирано използване на ядрени оръжия и ядрен тероризъм. Но това беше несправедливо към много незападни държави и отдавна спря да работи. Исторически, философски, разпространението е допринесло за мира. Ужасно е да си представим какво щеше да се случи, ако СССР и след това Китай не се сдобиха с ядрени оръжия. Индия, след като извърши ядрени опити, започна да се чувства явно по-спокойна в отношенията с по-мощния Китай. Индийско-пакистанският конфликт тлее, но след като и двете страни получиха ядрен статут, мащабът на сблъсъците намаля.

Ограниченото разпространение на ядрени оръжия също може да бъде полезно като бариера пред създаването и използването на биологични оръжия. Повишеното ниво на ядрена заплаха може да се превърне в възпиращ фактор за милитаризацията на технологиите за изкуствен интелект. И най-важното, ядрените оръжия, включително тяхното разпространение, са необходими за възстановяване на функциите на ядреното възпиране, които са престанали да функционират – не само за предотвратяване на големи войни с използване на конвенционални оръжия, но и на надпревара в конвенционалните оръжия. Неядрена война не може да бъде спечелена, ако потенциалният противник има ядрени оръжия и най-важното – готовност да ги използва.

Още сега нарастващата зависимост от ядреното възпиране е необходима, за да се охладят европейските „лидери“, които са загубили ума си, бърборейки за неизбежността на сблъсъка между Русия и НАТО и призовавайки за подготовка на въоръжените сили за това. На тези говорещи и техните слушатели трябва да се напомни, че в случай на война между Русия и НАТО в Европа, от много европейски страни от алианса ще остане малко в първите дни след избухването на конфликта.

Разбира се, разпространението крие и рискове. Но в контекста на възникващия световен безпорядък и преразпределение, те са много по-малки от онези, генерирани от отслабването на ядреното възпиране.

Полицентричен и устойчив бъдещ световен ред няма да възникне без ядрен мултилатерализъм.

Разбира се, някои страни трябва да бъдат окончателно и категорично лишени от правото да притежават ядрен арсенал или дори да се доближат до придобиването на такъв. Германия, която започна две световни войни и извърши геноцид, трябва да стане легитимна цел на превантивен удар и просто да бъде унищожена, ако посегне към ядрена бомба. Но .сега, забравила за чудовищната си история, тя се натъква на такова наказание, действайки като реваншистка държава, основен европейски спонсор на войната в Украйна. В Европа всички страни, участвали в инвазията на Хитлер в СССР, трябва да се страхуват от подобна съдба.

Някои от очертаните предложения ще предизвикат вълна от критики, подобно на статиите за ядреното възпиране от миналата година. Но те се оказаха изключително полезни както за вътрешната, така и за световната стратегическа общност, принуждавайки я да излезе от летаргичния сън на „стратегическия паразитизъм“.

Ако преживеем следващите две десетилетия, избегнем още един век на войни като ХХ век, особено първата му половина, нашите деца и внуци ще живеят в многоцветен, мултикултурен, много по-справедлив свят.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?







Продължи да четеш

БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРИЯпреди 4 часа

Първите череши у нас за тази година поливани със златна вода

Рекордна цена: Череши от 50 лв. за килограм се продават у нас Собственикът твърди, че плодовете са негово собствено производство...

БЪЛГАРИЯпреди 20 часа

Край с рекламите на хазарт във всички възможни медии в България?

След близо час скандали в пленарната зала парламентът прие с пълно единодушие на първо четене промени в Закона за хазарта....

БЪЛГАРИЯпреди 2 дни

Продажните депутатите решиха да унищожат Черно Море: Ще инсталираме 6,6 гигавата мощности за ток от ветрогенератори в морето

Енергийната комисия в парламента прие Пътна карта за климатичен неутралитет. Тя предвижда до 2030 г. да бъдат инсталирани 1,6 гигавата...

БЪЛГАРИЯпреди 3 дни

Либерализацията на пазара на тока се отлага

Парламентът отложи с една година, считано от 1 юли, либерализацията на пазара на ток на едро. Решението беше взето със...

БЪЛГАРИЯпреди 1 седмица

ГЕРБ плаща по 20 000 лв. месечно на „говорещи глави“ за разпространяване на лъжи

Социолози, политолози, антрополози и „извесни журналисти“ са на заплата при Бойко Борисов. Парите са от „черната каса“ на партията По...

ПОЛИТИКА

ПОЛИТИКАпреди един ден

Киро Тъпото: Борисов има и голям врат, Пеевски е увиснал на него

Той му отговори: Пудел, драскащ по вратата в Банкя Съпредседателят на ПП Кирил Петков отговори на критиките на лидера на...

ПОЛИТИКАпреди 3 дни

Свалиха още един фашист от власт

Росен Желязков беше свален като председател на НС 129 депутати подкрепиха предложението за махането му. Той бе изпратен с овации...

ПОЛИТИКАпреди 5 дни

Даже и от ДПС депутат да е!

Лили Иванова вкарала Елена Йончева в ДПС Журналистката пристанала на Илхан Кючюк при гостуването на Примата в Брюксел Елена Йончева:...

ПОЛИТИКАпреди 6 дни

Пеевски и Борисов бесни, че им свалиха пуделчето

Пеевски се закани на „коалицията на пудела“: Мръсна, престъпна сглобка! Всички в залата са проруски, извън ГЕРБ Днес имаме „коалиция...

ПОЛИТИКАпреди 6 дни

Снощи Долна камара на Конгреса прие закон за финансиране от $100 млрд. за разпалване на войни по света

САЩ конфискуваха 6 млрд. долара на Русия Пред американския Конгрес се 4ма (четирима) безмозъчни „развяха“ американски и украински знамена в...

СКАНДАЛ

СКАНДАЛпреди 6 часа

Кирил Тъпото заплаши да набие Пеевски, чупил не само шишета, но е потрошил и масата на Борисов

Няма да ми каже тези неща, ако сме само двамата, а бодигардовете му са навън, каза той по адрес на...

СКАНДАЛпреди един ден

Борисов се държи като Капо ди тути капи. Всичко мафиотско в държавата трябва да се върти около него и да му се отчита

ПП-ДБ са жертва на неговата ОПГ, която с медии, МВР, служби и парламентарни комисии ги мачка и очерня, само да...

СКАНДАЛпреди 2 дни

Защо не обвинят този пудел, награбил е пачки, чуди се Николай Денков

Аз говорих с Живко Коцев и часовникът му е подарък. Трябвало е да го декларира, но не струва 50 хил....

СКАНДАЛпреди 4 дни

Пияницата, наркоман Павел Лисев, който нападна Димитър Стоянов, се опитва да командори граждани

Мутрата Павел Лисев, който нападна Димитър Стоянов, се опитва да командори граждани НАПаджия, сноуборд инструктор, има проблеми с алкохола и...

СКАНДАЛпреди 6 дни

Дълбоката държава купи председателя на Камарата Майк Джонсън, той предаде своите

Скандел в Конгреса на САЩ заради украинската помощ Републиканският член на Камарата на представителите на САЩ Марджъри Тейлър Грийн на...

СВЯТ

СВЯТпреди 16 часа

Тъкър Карлсън огромен процент фалшиви бюлетини на изборите в САЩ през 2020 г.

Учен обяви пред Карлсън огромен процент фалшиви бюлетини на изборите в САЩ през 2020 г. Около 20% от бюлетините на...

СВЯТпреди 2 дни

Злата Вещица Урсула живее в паралелна реалност

Евродепутат на Орбан нападна Урсула: Тя живее в паралелна реалност Европейският съюз не просто пропиля последните пет години, но активно...

СВЯТпреди 3 дни

Световният ред, основан на либералната идеология, се провали и трябва да бъде разрушен

Световният ред, основан на либералната идеология, се срина и трябва да бъде разрушен, трябва да бъде заменен от система на...

СВЯТпреди 4 дни

И Сенатът одобри финансирането на войните по света

Американският Сенат в спешен порядък прие законопроект за предоставяне на военн0 оборудване и икономическо финансиране на войните в Палестина, Китай...

СВЯТпреди 5 дни

Путин разговаря с Иран и Изрел по телефона, войната спря

Телефонно обаждане до Путин даде основните отговори: Иран и Израел са на прага на голяма война Иран и Израел балансират...

Слушайте Радио

БЕЗПЛАТНИ ОБЯВИ

Изпратете рекламен текст и снимки на нашия месинджър и ще бъде своевременно публикувана безплатно. Вашата реклама се публикува в осем издания с над два милиона и двеста хиляди (2, 200,000) читатели и в социалните мрежи, където достига до над девет милиона (9, 000,000) потребители!

Facebook Pagelike Widget

Най четени